|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Nega mlečnih zuba
23.4.2009 12:34:59   
Anoniman
U temi Fluorogal smo pisale o dodatnom davanju fluora...
Pisale smo o Rastu zubića...
Pisale smo o Redosledu rasta zubića...
Negde smo pisale i o tome kada pasta za zube...

Hajde ovde malo konkretnije:
Kada ste počele da perete detetu zube? Kada ste uvele pastu za zube? Koliko puta na dan perete detetu zube? Kada kod zubara (lu je negde spomenula zubara u vrtiću)?



< Poruku je uredio guppy RR -- 30.7.2009 14:07:38 >
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:03:49   
Lu
Meni nitko nije odgovorio na moje pitanje koje sam postavila mnogo puta u raznim temama;
Kada i zašto se zubići premazuju fluorom,mislim da se to radi kod prvog posjeta zubaruuser posted image
Nisam ni ja još vodila Roka zubaru,taj jedini koji hoće da primi djecu iz vrtića(kolektivno) je prestao da radi a meni se ne da samoj da ga vodim a ne znam ni kad trebamuser posted image
Peremo zubiće od prvog zubića sa Elmex pastom namjenjenoj za prve zubiće.
Kod kuće dvaput(ujutro i uvečer)a u vrtiću peru isto dvaput poslije obroka. 

< Poruku je uredio lu -- 23.4.2009 15:04:31 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:08:31   
Lilly*
Zubice peremo od kako su se pojavili ali smo ih prvo trljali samo cetkicom, bez paste, a pastu samo uveli kada je naucio da je ispljune, sa oko godinu ipo, otprilike. Zube peremo posle svakog jela. Kod zubara idemo svi na 6 meseci. user posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:10:03   
Lu
A lilly kad ste išli prvi put,možeš li mi reći kako je prošlo?

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:11:35   
eugenija
NE UZBUĐUJTE SE MNOGOJa sam po preporuci mog lekara FLUORGAL pila u trudnoći, a svojoj djeci ga dajem, takođe po preporuci našeg pedijatra i stomatologa 0.25mg/dnevno -za djecu od do 2god (od 2-6god/1mg dnevno, od 6-12god/2mg dnevno)Koliko znam, kod nas se česmovača ne obogaćuje fluorom (što je na zapadu normalna stvar-pa su rijetki ljudi sa belstima zuba), a ni sve flaširane vode ga ne sadrže.On djeluje na zametke svih zuba kao (još dok i ne izbiju) i lokalno sprječava karijes na zubićima koji su nikli.G-đa stomatolog sa kojom smo vodili razgovor na ovu temu, preporučuje da...ukoliko ne dajete fluor, djeci obavezno davati vodu obogaćenu istim, a u svakom slučaju obavezno održavati higijenu usta i zuba...Napomenula jesvakako, da su i mišljenja stomatologa različita, treba ih saslušati i uraditi onako kako mislite da je nabolje za vaše dijete...Čak postoje u Bgd i vrtići, gdje se na ulazu svakom djetetu kao preventiva daje tabl.fluora. user posted image user posted image user posted image Mnoge generacije su koristile ove preparate, tako da znam ljude koji imaju skoro 30god, a jedan ili ni jedan popravljen zub...Kvalitet zuba, kao i boja i sl, su nasledna stvar, ali ja mislim da ovo ne može mnogo da škodi user posted image , a vjerovatno.Neke moje prijateljice ga daju svojoj djeci, neke ne, ali isto tako znam da neka djeca imaju karijes i sa 4-5god user posted image .......to je to...

Sa jednog foruma... KLIK


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:14:48   
Lilly*
Prvi put smo otisli kada je imao oko godinu  ipo, i dosta dobro je proslo jer smo i muz i ja tada sredjivali zube pa je i on isao sa nama tako da se oslobodio. Seo je na stolicu i ja mu rekla da otvori usta kao kada peremo zubice, on se malko prepao ali je zinuo i cika zuba mu pregledao zubice, posle nije hteo da ustane sa stolice user posted image  

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:15:29   
Lu
Eto vidiš...ja nisam davala ni tabletice fluorauser posted image

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:16:30   
Lu
A lilly jel mu premazao zubiće fluoromuser posted image
Što je se meni to uvrtilo u glavuuser posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:17:48   
Lilly*
Nije mu nicim mazao user posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:21:26   
Anoniman
Fluorizaciju mogu i odrasli da rade sa stalnim zubima. Premazuju se zubi fluorom jer on popuni šupljine, pa se hrana ne skuplja samim tim se izbegne stvaranje karijesa.

ja Luki dajem Flurorgal, manju dozu nego što bi trebalo, za njegov uzrast su 2 tabletice od 0,25, a ja mu dajem jednu, jer koliko god da pljune pastu za zube, ipak po malo i proguta (zubarka je rekla da to nije smak sveta).

Nisam ga još vodila kod zubara.

(odgovor članu Lilly*)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:26:44   
Lilly*
Nisam ni ja svom sinu davala tabletice fluora, mada su one, kako sam ja cula, najefikasnije kada ih mama u trudnoci pije jer se bebama tada formiraju zubi. A dodala bih jos da ja imam jednu drugaricu koja nikada nije popravljala ni jedan zub a niti nesto posebno perka zube svaki cas a nije pila te tabletice, to dosta zavisi od kvaliteta zuba user posted image

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Nega mlečnih zuba
23.4.2009 15:32:48   
kumara
Dragem evo i jednog clanka o ovome - KLIK

(odgovor članu Lilly*)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Nega mlečnih zuba
16.6.2009 15:27:31   
Lu
Konačno sam pronašla odgovor;kada prvi put stomatologu,


Gotovo da nema roditelja koji se nisu zapitali kada prvi put odvesti dijete stomatologu. Stručnjaci se slažu - trogodišnje dijete dovoljno je zrelo za posjet i tretman kod stomatologa, no za prvi susret sa zubarom treba ga dobro pripremiti

Djecu treba naučiti da četkaju zube dvaput dnevno Trogodišnjak kod stomatologa
Trogodišnje dijete dobro komunicira i sa zanimanjem pristupa novim ljudima i događajima, dobro pamti i istodobno se može usredotočiti na dvije različite stvari, primjerice mirno sjediti barem 15-ak minuta i držati usta otvorenima.
Roditelji trebaju znati da je za većinu djece odlazak stomatologu stresna situacija u kojoj se, uostalom kao i odrasli, znaju ponašati manje zrelo nego što to podrazumjeva njihova dob. To konkretno znači da se trogodišnje dijete ponaša kao dvogodišnje.
Stoga, kako bi prvi odlazak njihova djeteta stomatologu prošao što bezbolnije, roditelji ga trebaju za to pripremiti – objasniti mu kamo ide i što može očekivati. Pitanja trogodišnjaka su konkretna i na njih treba odgovoriti kratko i jasno.

Za većinu djece odlazak stomatologu je vrlo stresan Kako protiv karijera?
Borba protiv karijesa, tog neprijatelja broj jedan zdravih zuba, počinje znatno prije prvog posjeta stomatologu i u njoj je uloga roditelja nezamjenljiva.
Jedan od važnih koraka su dobre prehrambene navike: djecu bi trebalo naviknuti na pet – šest obroka tijekom dana (tri glavna i tri međuobroka) bez grickanja između obroka te, koliko god je moguće, na izbjegavanje hrane i pića sa šećerima.
Dobro bi bilo ograničiti uzimanje slatkiša na samo jedan 'slatki dan' u tjednu, a ako ih se baš nikako ne može izbjeći, trebalo bi uzimati slatkiše sa zamjenskim zaslađivačima.

Higijena zubića
Važnu ulogu u borbi protiv karijesa ima i odgovarajuća higijena usne šupljine. Sa čišćenjem/četkanjem zuba treba započeti čim izbije prvi zub, a redovito četkanje treba stalno prakticirati otkad niknu prvi mliječni kutnjaci.
Budući da mala djeca ne mogu sama dobro čistiti/četkati zube, roditelji im u tome moraju pomagati bar do šeste godine, a nakon toga ih stalno nadzirati i ne prepuštati taj važni posao slučaju.
Četkati, četkati...
Djecu treba naučiti četkanju zuba dva puta na dan – nakon doručka i prije spavanja i to mekanom četkicom s malom glavom i velikom ručkom.
Preporučljivo je staviti manju količinu zubne paste s fluoridima. Za još bolju zaštitu od karijesa preporučuje se upotreba aminfluorid gela.
Taj se gel jednom u tjednu nanese na suhu četkicu nakon pranja zuba, a potom se zubi četkaju najmanje 2 minute. Nakon toga gel se ispljune, a zubi ne ispiru najmanje 30 minuta.
 

(odgovor članu kumara)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Nega mlečnih zuba
16.6.2009 15:36:52   
afrodita
Kod zubara nije nikad rano otici. Ja se licno
jako plasim ali sam uspela da to sakrijem od
sina i da ga odvedem kod zubara kada je vec
karijes poodmakao. Lecili smo cirkularni karijes
mlecnih zuba. Nije tesko zinuti zubaru ali je tesko
dopustiti mu da nastavi da radi nesto ozbiljnije od
premazivanja. Sa 2,5 godine i popravljali i vadili smo zube.
I danas za razliku od mene rado ode i popravi zub. A pretrpio
je sve i svasta.
Sad ne krijem da se plasim i on ide samnom da me ohrabriuser posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Nega mlečnih zuba
16.6.2009 15:41:27   
Lu
Preporučljivo je staviti manju količinu zubne paste s fluoridima. Za još bolju zaštitu od karijesa preporučuje se upotreba aminfluorid gela.
Taj se gel jednom u tjednu nanese na suhu četkicu nakon pranja zuba, a potom se zubi četkaju najmanje 2 minute. Nakon toga gel se ispljune, a zubi ne ispiru najmanje 30 minuta.

 
Ja za ovo prvi put čujemuser posted image

(odgovor članu afrodita)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Nega mlečnih zuba
18.6.2009 0:50:55   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

ja Luki dajem Flurorgal, manju dozu nego što bi trebalo, za njegov uzrast su 2 tabletice od 0,25, a ja mu dajem jednu,



Postoje tabletice???? Ja sam muckala rastvor flurogala dok sam nosila fixnu protezu...ali nisam imala pojma da postoje i tabletice user posted image

IZVORNA PORUKA: lilly.79

Nisam ni ja svom sinu davala tabletice fluora, mada su one, kako sam ja cula, najefikasnije kada ih mama u trudnoci pije jer se bebama tada formiraju zubi.


Znachi te tabletice bi bilo dobro i u trudnoci piti....user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Nega mlečnih zuba
30.7.2009 14:10:58   
guppy RR
Za sada peremo zubiće jednom na dan (uveče), ali to jaaaaakoooooo temeljito. Znači sa svih strana, dok nismo sigurni i ja i muž da je sve iščetkano.

Ne znam kako da uvedemo čišćenje u rano jutro, pošto ustajemo pre 6 da bi u 6.20 (posle obroka mleka) već krenuli u vrtić.


(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Nega mlečnih zuba
30.7.2009 14:16:59   
Anoniman
Luki perem zube pre popodnevnog spavanja i uveče.

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 18
   RE: Nega mlečnih zuba
3.12.2009 9:52:07   
Lu
IZVORNA PORUKA: guppy RR


Ne znam kako da uvedemo čišćenje u rano jutro, pošto ustajemo pre 6 da bi u 6.20 (posle obroka mleka) već krenuli u vrtić.



A zar ne peru u vrtiću poslije doručkauser posted image
Ja tako radim i kod kuće poslije doručka i pred spavanje,naravno.
Nego mame,jeste vodile djecu kod stomatologa (pregled mliječnih zubića),ja sad imam trogodišnjaka pa reko trebali biuser posted image
A tako me straaaahuser posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Nega mlečnih zuba
3.12.2009 10:15:08   
Anoniman
E, da vam kažem: kod nas u vrtiću je ZABRANJENO doneti četkicu za zube, jer je nehigijenski da sve te četkice stoje u WC. user posted image

Uffff zubar. Nismo išli. Mene nije strah, ali nikako nas put ne vodi na tu stranu, kod zubarke kod koje želim da ga vodim.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Nega mlečnih zuba
3.12.2009 10:25:55   
Jeca*
Mi zasad peremo zube samo uveče. Ja se nerviram što mi to malo besmisleno zbog toga sto posle toga pije mleko, da se uspava, ali dobro, bar skine hranu koja se u toku dana talozila. Kupila sam fluorogal ali nikako da pocnem da mu dajem jer on ne sme 2h pre ili posle obroka, pogotovo mleka!!!
bili smo na prvoj kontroli kod zubara i sve ok user posted image  sad ocekujemo da porastu trojkice user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Nega mlečnih zuba
3.12.2009 10:28:17   
Jeca*
inace meni je sasvim ok sto nemaju cetkice u vrticu. Ma koliko bi bilo dobro da peru zube, jezim se i pri pomisli na sta bi to licilo i koliko bi bilo tesko izvesti da vaspitacica opere zube svoj deci a da pritom cetkica ne padne, neko ne uzme tudju i sl. OVako bolje da nemaju user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Nega mlečnih zuba
3.12.2009 11:31:27   
Lu
 
Roko je među najmanjim u svojoj srednjoj vrtićkoj grupi,ne znam zašto bi bilo nehigijenski,svi imaju svoje čaše sa imenom,svoju četkicu i pastu!
Ja sam u početku prisustvovala,tete im namažu četkice i oni peru sami a one pomažu onim najmanjim da dobro iščetkaju.
Tako i ja radim kod kuće,dam mu prvo da on "opere" zubiće i onda naravno mma iščetka sve uglove do krajauser posted image

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Nega mlečnih zuba
3.12.2009 11:41:10   
Jeca*
Ok, ja zamisljam ovu mladju jaslenu grupu. Ja Luki perem zube dok je u kadici. Zamisljam kako bi izgledalo kad bi mu dala četkicu u ruke. Verovatno bi je prvo umočio u onu vodu punu pene u kojoj sedi..pa onda malo da pipne pišicu...user posted image user posted image user posted image

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Nega mlečnih zuba
3.12.2009 11:45:42   
Lu
Pa da Luka je još mali i ja sam nedavno dala Roku da se uči,kad je tek krenuo u vrtić kod kuće sam mu ja prala komplet ali rekoh vrijeme jeuser posted image
Ma ja sam sve pregledala kako rade u vrtiću i nekad dođem ranije po njega čim su završili ručak pa vidim kako ih vode u wc prije spavanja i kako sve obavljaju,onda namjerno Roka vodim da piški (pravi sam špijun)user posted image

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Majka, ovo ništa ne valja. Shvatite ozbilj...
I onda prestanem da pitam ili bar manje to činim. I onda i za najmanju sitnicu pokušavam sama da nađem odgovor.
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Click Here