|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Sa "pravom" hranom treba početi što...
8.5.2008 15:53:45   
Anoniman
Imam prijateljicu čija beba godinu dana nije htela ni da lizne "pravu" hrani jer nisu počeli na vreme i beba je samo sisala. Užasne muke su imali da joj uvedu "pravu" ishranu. Ja sam dojila 3 meseca, u jednoj dojci sam imala jako malo mleka, a drugu mi je bebac izgrizao jer su krenuli zubići i bila sam primorana da prestanem da dojim, sada mi je i drago što je tako ispalo, jer drugarica još uvek doji, njen mali je 10 dana stariji od mog, a moj ima 22 meseca. Smatram da nema potrebe toliko dugo dojiti, no, to je individualna stvar.
Sa 2,5 meseca sam bebcu dala isceđen sok od jabuke i šargarepe-na kašikicu, bukvalno 2-3 kašikice dnevno. Nije se mnogo opirao jer nije bila neka količina. Sa 3 meseca sam uvela slatke kašice, kupovne - Frutek, jeo ih je sve bez pogovora (piše na njima koje su za koji uzrast). Jedino bananu mu nisam davala dugo jer je nakon prvog jela banane imao užasne grčeve. To je bio jedan obrok, ostali su bili mlečni. Ne sećam se tačno, ali mislim da sam mu već sa 4 meseca davala i povrće i to nisam solila nego sam stvaljala vegete, jer soljeno nije hteo da jede. Naravno, nisam mu davala pasulj, grašak i sl od čega može imati problema sa stomakom. Nakon toga se uvodi jaje, 1/4, pa 1/2, pa 3/4, pa celo. Onda posle polako uvodiš i meso. Sve to pedijatar kaže na redovnim kontrolama u savetovalištu. Poenta je po meni sledeće: ONO ŠTO MAMI NIJE UKUSNO NEĆE NI BEBA JESTI!!! Dosta dugo je jeo 3 mlečna obroka, jedan sladak i jedan slan. Onda je dobio neki gadan proliv i doktor je rekao da izbacimo privremeno mleko (mislim da je bilo na 7 dana) i nikada više nije pio mleka. Ne pije ga ni sada.Tako da je jednostavno počeo da doručkuje i večera kao odrasli, usput je imao ručak (kao i pre) i slatku užinu, a noćni obrok (koji izbacio pa opet ubacio) je bio jogurt. Brzo je i jogurt izbacio i sada jede doručak, ručak i večeru (uz to šoljicu jogurta), eventualno neki puding ili voćni jogurt popodne, ali nije obavezno.
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
8.5.2008 20:17:58   
guppy RR
Ja sam kod svojih mališana počela da uvodim čvrstu ("pravu") hranu kada su napunili 6 meseci. Tada bi bili stari 5 meseci (rođeni su pre roka) i za sada nemam nikakvih problema. Počela sam sa jabukom (nedelju dana samo jabuka), onda dodala bananu, onda opet nešto novo... I sada imaju 9 meseci i jedu sve, od voća, povrća, mesa, jogurt, ...

Slažem se sa gore napisanim, da ne treba preterano dugo čekati. Ali, treba i znati, da nekad probavni sistem deteta nije spreman da primi određenu vrstu hrane. Konzumiranje te hrane može u nekim slučajevima dovesti do alergijske reakcije, a mislim da to svoja majka ne želi za svoje dete.

Ja za sada još nisam počela da uvodim kravlje mleko u ishranu, polako ću početi sa žumancem, a sa belancem sačekati bar do 1. godine starosti. Možda grešim, ali uvek mislim - čemu žurba?

Važno je, da do odlaska u vrtić/jaslice više ne jedu iz flašice i da jedu to što jedemo i mi. Šta mislite?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
9.5.2008 14:37:56   
Anoniman
Naravno, u redu je i sa 6 meseci. Meni je bio totalni apsurd to što se desilo toj poznanici da joj mala do godinu dana nije jela ništa sem majčinog mleka.
Da, ja nisam naglasila, A TREBALA SAM, da se hrana uvodi postepeno. Svojevremeno mi je pedijatar rekao da je tri dana dovoljno da se utvrdi dal je dete na nešto alergično ili ne, tipa, uvodimo jabuku, 3 dana jabuka i ništa drugo novo. Posle 3 dana, uvodimo bananu, uz koju može jabuka jer smo za nju utvrdili da nema alergije, pa je onda samo banana nova 3 dana itd. Mislim da sam ja uvela kravlje mleko sa oko 9 meseci i to čisto a ne 2/3, na preporuku pedijatra, pošto je moj mali bio na Bebelac-u od 3ćeg meseca. Trebalo mu je vremena da se navikne na kravlje mleko, malo ga je mučio stomak, ustvari, mislim da je problem bio u tome što mleko (kravlje) stvrdnjava stolicu, pa je teže kakio.
Za belance ne mogu da se setim kada sam ga uvela, MISLIM, ALI NISAM SIGURNA, da je bilo pre prvog rođendana.

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
11.5.2008 20:07:39   
blabla
A kad može beba da jede šljive?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
13.5.2008 14:57:39   
Anoniman
Pošto sam ja svoje dete hranila kupovnom hranom, u skladu sa tim ću ti i odgovoriti: Među Frutek - ovim slatkim kašicama ima i šljiva. Na tegli piše od koliko meseci sme da jede, ali, AKO SE DOBRO SEĆAM, i ta kašica je spadala među one prve. Ono čega se sa sigurnošću sećam je, da kad ne bi kakio jedan dan, ja mu sledeći dan dan kašicu od šljive, i on odmah nakon što je pojede kaki. user posted image

(odgovor članu blabla)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
15.5.2008 17:40:05   
Lanica
Ja sam čula da ako beba ne može da se pokaki kada počneš sa uvođenjem GH, da možeš kupiti šljive na pijaci (domaće, sušene, neprskane...), staviti ih u vodu da se nakvase i izmiksati i to dati bebi. Kažu, da se pokaki nekoliko puta u danu i da je super.

A da li se sme ili ne - ne znam. Nisam još probala.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
16.5.2008 15:15:40   
Anoniman
Nakon carskog reza su mi rekli da jedem suve šljive, čak i da ih prethodno prokuvam u vodi i popijem tu vodu, kako bih imala stolicu. Tako da šljive jesu dobre za stolicu, ali ne znam od kog uzrasta se daju bebama.

(odgovor članu Lanica)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
18.5.2008 18:09:40   
guppy RR
Vidiš, ni ja ne znam kako je to kod beba, ali znam da su i nas u porodilištu stalno hranili kompotom od šljiva posle CR ...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
19.5.2008 15:12:34   
Anoniman
Ali ga ja nisam jela... opušteno sam preskakala...user posted image  Ne volim...

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
10.6.2008 13:14:52   
Lu
IZVORNA PORUKA: guppy

Važno je, da do odlaska u vrtić/jaslice više ne jedu iz flašice i da jedu to što jedemo i mi. Šta mislite?


Dijete od godine bi trebalo da već pije iz čaše odnosno šolje,mi smo uspjeli sa 14mjeseci,a kada vam dijete ide u vtić to je sad  individualno.
Čvrsta hrana se uvodi od šestoga mjeseca,ne soliti prije godine jer bebini burezi i jetra nisu dovoljno razvijeni i mogli bi imati teških posljedica,žumanjce se smije davati tek sa 10 mjeseci a bjelance sa 12,kao i bobičasto voće.
Drage cure možda vam ovo zvuči kao pametovanje ali to su sve činjenice,ako vam se da pitajte o tome pedijatre,pročitajte brošure o djeci potražite na netu,ovo je jedan dobronamjeran savjet i ja sam ih primila mnogo i pomogli su mi, uglavnom uvijek sam pitala za savjet kad nisam bila sigurna jer neželim se praviti da sve znam i time naškoditi svome djetetu,i sada sam još uvijek na početku i trudim se kao i sve vi da budem odgovorna majka.
Puno sreće vam želim sa vašom dječicom.

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
10.6.2008 22:14:54   
guppy RR
Da, vidiš... ja još uvek ne solim ništa... Kada se počne dosoljavati hrana za dečicu?
(danas su napunili 10 meseci).

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
10.6.2008 22:22:18   
Lu
Ja sam od godinu dana postepeno po mrvicu soli,tek da se privikava na okus.

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
13.6.2008 14:34:58   
Anoniman
Ja sam solila od prvog momenta kada sam počela da uvodim povrće, s tim da moje dete nije htelo da jede hranu sa soli nego sa vegetom.
Slano sam počela da uvodim sa 5-6 meseci i od onda mu dajem sve identično kao nama (sad preterujem, otprilike mesec - dva sam mu spremala posebno, dok nije došlo meso na red, ali I TO JESAM SOLILA, odnosno stavljala vegetu).

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
21.6.2008 19:23:40   
Bebana
Tasha u vegeti je sadrzana poveca kolicina soli. Deci pre prvog rodjendana a moze i dosta kasnije ,ne treba soliti niti zacinjavati hranu(osim sa par kapi maslonovog ulja) jer njihova nepca nisu "iskvarena" kao nasa i oni su sasvim zadovoljni prirodnim ukusima. Bolje zaciniti sa maslinovim uljem,pavlakom,jogurtom.
Ja sam uvodjenje ch pocela sa 6 meseci,do tada je bio iskljucivo na mleku,4 meseca dojio ostala dva na adaptiranom i jos uvek je na tom,jer planiram da mu ga dajem do prvog rodjendana kada cu poceti sa uvodjenjem kravljeg mleka. Mislim da treba malo vise edukovati mlade mamice o kravljem mleku i posledicama koje mogu da nastanu po detetov organizam sa preranim uvodjenjem.
Ovim postom nisam mislila nikoga da uvredim,jednostavno iznosim svoje stavove i misljenje. A takodje mislim da je korisnije slusati sta "kaze" svetska zdravstvena organizacija nego pedijatri pojedinci. Neka to budu ipak smernice,jer svaka mama zna sta je dobro za njeno dete.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
21.6.2008 23:24:33   
Anoniman
Nisam se uvredila, nisam sklona smišljanju upakovanih rečenica - pa zato počinjem sa tim... da me ne shvati neko krivo.

Pedijatar koga posećujem je lečio mene kada sam bila mala, mog brata kada je bio mali, ja imam 27god, a brat moj 14, živi smo i zdravi pa mu veruem.

Da je Vegeta kancerogena (čak i to) sam čula. Ali i svašta drugo je, a da i ne znamo.

A kravlje mleko sam uvela na preporuku pedijatra, najpoznatijeg i najpoštovanijeg pedijatra - tog što je mene lečio kada sam bila mala - i verujem mu. Nisi napisala kakve to posledice može da prouzrokuje kravlje mleko?

Ja uopšteno o mleku imam čudno mišljenje... što si verovatno videla u drugim temama - jer LJUDI SU JEDINI SISARI KOJI PIJU MLEKA NAKON SISANJA (ne računam pse, mačke i sl koje ljudi hrane mlekom...), A NISAM PRIMETILA DA IMAJU OSTEOPOROZU ILI ŠTA SLIČNO...

(odgovor članu Bebana)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
22.6.2008 1:03:16   
Bebana
Kod beba ,prerano uvodjenje kravljeg mleka moze da ostavi ozbiljne posledice u vidu krvarenja u crevima ,jer je to mleko ipak prejako za njih s' obzirom da treba koristiti sto masnije mleko.
Takodje mleko ne moze da zadovolji potreban dnevni unos gvozdja i vitamina koji je potreban maloj deci i tako dolazi do razvijanja anemije u najranijem dobu sto se kasnije duuugo leci. Zato i postoje adaptirane formule koje u sebi sadrze sve sto je bebama neophodno za pravilan rast i razvoj.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
22.6.2008 1:05:03   
Bebana
O osteoporozi je suludo i govoriti na ovim temama, jer prvo na pojavu osteoporoze ne utice kalcijum nego najvecim delom hormoni.

(odgovor članu Bebana)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
22.6.2008 11:41:15   
Danka86
ja sam mojoj devojcici davala sa sedam meseci zumance i nisam imala problema,mislim da to sve zavisi od deteta.

(odgovor članu Bebana)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
22.6.2008 11:46:39   
Danka86
a sto se tice sljiva,ja sam kupovala juvitanu kasicu od sljiva sa sedam meseci sam joj davala i nije imala nikakve cudne reakcije.

(odgovor članu Danka86)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
23.6.2008 0:17:47   
Anoniman
Pretpostavljam da pošto hormoni utiču na osteoporozu, da zbog toga lekari kao terapiju, između ostalog, daju i kalcijum... jel?

(odgovor članu Bebana)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
23.6.2008 9:33:58   
Bebana
U terapiji je sadrzan i komplex b vitamina pa to ne znaci manjak istih da je doveo do osteoporoze. Kalcijjum je bitna stavka ali ne i presudna. Posto se osteoporoza uglavnom javlja posle menopauze onda tom logikom to znaci da ti automatski fali i kalcijum.user posted image
Puno stvari utice na pojavu osteoporoze ali ranijim uvodjenjem kravljeg mleka u ishranu bebe,neces spreciti pojavu iste. Samo opteretiti bebin organizam.Ranije uvodjenje mleka u ishranu ne znaci automatski da ce biti i nekih prob lema ali su sanse da do istih dodje ,znatno vece.
Naravno ,svaka majka radi prema svom nahodjenju i zna sta je najbolje za njenu bebu.


(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
23.6.2008 15:06:02   
Anoniman
I dalje mislim da treba slušati pedijatra...

(odgovor članu Bebana)
  Direktna veza do poruke: 22
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
26.6.2008 21:19:43   
Danka86
kada dajete bebama sir koji je najbolji,da li ima nesto sto preporucujte?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
26.6.2008 22:36:46   
Lu
Pedijatri se slažu  da sir i jogurt mogu uzimati bebe od 11mjeseci,mada sam ja čekala 12 kao i mlijeko,uglavnom ja ti preporučujem da kreneš sa mladim (svježim) sirom jer je lagan za probavu najbolje sa palentom, a možeš izmiksati voće u jogurt,mislim da to sve bebe rado prihvate a zdravo je,sretno.

(odgovor članu Danka86)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Sa "pravom" hranom treba početi...
27.6.2008 16:48:46   
Danka86
hvala Lu,na savetuuser posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Kako odabrati imena za blizance?
Biranje imena za blizance može vam zadati duplu glavobolju! Spremili smo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći.



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Пелене.
пеперутка16

Када сте почели да одбијате своју бебу?

Click Here