Yula
|
IZVORNA PORUKA: Tash Mi stigli na more, voda je slana :), topla. Deca nece napolje. Ulogovala sam se samo da kazem da sam danas pricala sa mamom, svaki PRICK test je senzibisanje deteta na alergotest, takoo da, Macaki,, sem sto si ti senzibilisala malu na mleko, senzibilisao ju je i Dr testovima. Mama kaze da moja dr hoce MMR da da pre nego sto M proba jaje jer do alergijske reakcije najcesce dolazi pri drugom susretu sa alergenom, te, ako mu je vakcina prvi konakt, moze biti bez reakcije (ali nije prvi kontakt, prvi je bio na pricku, ali je i dalje manja sansa jake alergije nego ako i jede jaja). Pisem sa mob pa je konfuzno. Oprosti Tash, ali meni je ovo skroz nelogicno, kako neko moze da se senzibilise time sto ce mu malo grebnuti kozu, kao kada se ogrebes noktom i na to kapnuti rastvor neke namirnice? Ne razumem. Znaci atopicari su u opasnosti svaki put kada dodirnu neku namirnicu? Ne, u ovo zaista ne mogu da poverujem, jedino da me neko strucno lice ubedi dokazima. Iako se u mnogim stvarima ne slazem sa macaki oko cele ove situacije, potpuno razumem njenu potrebu da dete testiraju na alergije, jer ona doji bebu i mala nije pokazivala trenutne jake reakcije, ali je konstantno imala neke smetnje izazvane alergijama a bile su u situaciji da krecu i sa uvodjenjem namirnica... Komplikovana situacija. Da je ona npr. bila na specijalnom mleku pa da uvodi jednu po jednu na 5 dana pa i nekako da primeti reakciju, ovako je sve to bilo malo komplikovano. Ili da je odmah krenula sa strogom eliminacionom dijetom, pa kao Verus uvodila u svoju ishranu prvo jedno po jedno, pa onda bebi, ali sta bi bilo kad bi bilo... Plus, sto i sama najboje znas, svako dete je prica za sebe i neka deca reaguju na neke neverovatne stvari, tipa pirinac, kruska, jabuka, sargarepa, krompir! Ko bi rekao, zar ne? Kolliko znam, deci uglavnom ne rade alergije jer su uglavnom one prolaznog karaktera, osim onih trajnih kao celijakalija, i zato sto su to uglavnom slabe al. reakcije. Najlakse je iskljuciti sumnjivu namirnicu na neki mesec i opet probati sa njom, nego cekati na analize. A uostalom, sta je onda pokusaj uvodjenja neke namirnice za koju se posle par dana ispostavi da smeta detetu, do senzibilizacija? Sta cemo s tim, onda decu ne treba hraniti nicim do 3. godine zbog straha od senzibilizacije? Neizvodljivo. Svakako, mislim da je manja steta i senzibilizacija kap alergena na kozu, nego nekoliko kasika direktno u usta pa u zeludac, sto i sama gore kazes u komentaru za MMR vakcinu. Jos samo da ti kazem, da je tvoje dete, ako i moje uostalom, prve kontakte sa hranom, u ovom slucaju jajima, imalo jos preko naseg mleka. Lepo se provedite na moru i brckajte se i za nas, ovde je vreme kao da je oktobar