Lilla
|
Draga, jako mi je zao mrvice Ne vjerujem puno forumima kad su bolesti u pitanju, jer svako svasta pise, pogledala sam sta kod nas institut za zastitu od zaraznih bolesti pise, i evo prevela sam ti uz pomoc google translate funkcije, pa se nadam da ce te bar malo umiriti. "Bolest Informacije o slinavke i šapa Drugo ime: ruka, noga i munsjuka, vesikulös stomatitisa Slinavke i šapa je obično dobroćudan i bezopasna virusna infekcija koja se najčešće javljaju u manjim epidemijama svakih nekoliko godina intervala. To uglavnom pogađa djecu mlađu od deset godina, i imaju tendenciju da se pojavljuju u dnevnim centrima i sličnim institucijama. Bolest se najčešće vidi u kasno ljeto ili ranu jesen. Što uzrokuje slinavke i šapa i kako se širi? Bolest je uzrokovana virusima pripadnosti enterovirusgruppen. Čovjek postaje zaražen bliskom kontaktu sa ovom bolešću, koja luče virus preko nosa i grla. Moguće infekcije također javiti via fekalije. Infekcija nastaje ne putem hrane ili vode. Period inkubacije je navedeno da se tri do pet dana. Simptomi i komplikacije Bolest obično pružaju umjereno groznica, 38-39 º C. Tipično, bolest je vezikularne. U ustima, usne, obraze, jezik i nepce, a posebno na stražnjem dijelu grla, može se vidjeti mala mjesta i plikove koje obično upali i formiraju površinskih rana. Također na ruku i nogu plikovi se mogu javiti, iako su ovi često rupture, malih rana. Privremeno odvajanje noktiju od prstiju nakon završetka infekcije je opisan, ali je rijetkost. Bolest je obično prilično benigno i većina su se oporavili u roku od tjedan. Vrlo rijetko bolest može dati ozbiljnije efekte, uključujući meningitis. Dijagnoza i liječenje Dijagnoza se temelji na tipičnim simptomima i mogućim virus izolaciji. Specifičnog tretmana nije dostupan. prevencija Ne postoji vakcina protiv bolesti i teško je spriječiti. Mjere za stvarne slučajeve ili izbijanja Bolest se ne treba prijavljuju pod infektivne bolesti Zakona i posebne mjere biološke sigurnosti nisu opravdani." orginal tekst na svedskom Smittskyddsinstitutet