|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Običaji kada se rodi beba
3.7.2010 23:31:24   
SUPER MAMA
micketta e ovo sma ja cula od moju babu, al sam se tada slatko nasmejala.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu micketta)
Direktna veza do poruke: 76
   RE: Običaji kada se rodi beba
4.7.2010 12:41:46   
buhla
IZVORNA PORUKA: merjem 82

Običaji,običaji...ima ih svakakvih i onih korisnih i onih nidje vezeuser posted image
Jako mi se sviđa što se kod vas (ukoliko sam dobro zapazila) samo beba daruje,novac,garderoba ili igračka,bar neka korist od toga...A da vam ispričam kako je to kod nas (u Tuzli,a i skoro svugdje po Bosni):
Nema nikakvog reda kada doći na babine,meni su jedan čovjek i žena došli odmah prvu noć user posted image zamislite!
Naravno ko ima imalo kulture pričekat će 10ak dana.Dolazi se u svako doba dana user posted image najčešće oko podne i na veče.
Bebu većinom svi daruju novcem (također pod jastuk!) uža familija zlatom (bezveze!)
Zatim tu je i poklon (to mi je najgluplje jer se nose stvari koje nikakve veze nemaju s bebom,npr.bombonjere,čaše,zdjele,peškiri,odjeća za porodilju i muža,i na kraju nešto od garderobe za bebicu ili šampon,kremica i sl.)
Prije je bio običaj da se donese ručak (najčešće maslenica i pile) ali to sad malo ko još praktikuje...
Meni je logičnije da se samo bebi kupi poklon,tako većinom i radim,ne marim da li će ko zamjeriti,i darujem.
I najžešće mi je što se kod nas babine vraćaju,tj.kada se porodilja oporavi,onda prvi put sa bebom obilazi sviju koji su dolazili na babine,i naravno ponese im poklon.Oni tada opet dijete daruju s novcem,neko doda jaja(da bude napredno) i šećer (da bude slatka bebica).
Nisam primjetila da je iko spomenuo ovaj običaj pa pretpostavljam kod vas i nematog vraćanja,ili?
Da li je običaj kod vas da se beba daruje kada negdje prvi put uđe,novcem ili nečim drugim?



e ja od ovog siznula! u bijeljini je tako... prvo su neki rodjaci mm dosli i doneli poklon za bebu + novac koji bacaju na dete user posted image i doneli poklon za mene i mm. a kada su krenuli svekrva je i njima spremila poklon! posle par dana smo mi isli kod istih tih rodjaka i mi smo naravno odneli poklon (u njihov nov stan), pa sam ja morala da stavim na sporet njima pare (sto nisam uradila nego im je mm dao u ruke) i naravno da kad smo krenuli dete je dobilo jaje i poklon + ga je namazala brasnom po licu! mislim stvarno!!!!!!!!!!!

IZVORNA PORUKA: engimengi

Baš kad sam došla iz bolnice kod kuće su me čekale svekrva,majka i tetka i običaj:svaka pekla po 2 pogače,pa crni luk,pečeno pile,sir,paprika,jaja kuvana,so,šećer...i ja moram sve to da probam po 3x,uzas!!Ustvari hrana je super al ja 4. dan CR nisam ni pila ni jela ništa sem keksa a sad crni luk
A onda sveki probala sa njenim stavi im makaze pod dušek,krstiće,tamjan,ne pricajte da su lepi,ne ljubi,bla,bla,bla,al ja sam sve kulturno odbila!

I da pisala sam već negde na 40 dana im je dala po malo pite sa sirom da ih˝zarani˝kao posle ce sve da jedu ha,ha,ha



takodje!+ na babine sve sto su donosili ljudi ja sam morala prvo da probam (pogacu, pile, tortu....)


< Poruku je uredio buhla -- 4.7.2010 12:44:35 >


_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu merjem 82)
Direktna veza do poruke: 77
   RE: Običaji kada se rodi beba
4.7.2010 12:45:27   
maslinica
IZVORNA PORUKA: micketta

IZVORNA PORUKA: maslinica

da dete  fras od smrada dozivi...



jel stvarno moze fras od smrada? user posted image



ma ne znam jel moze il ne moze...al mozes misliti kako taj luk u krevetu smrdi...samo sam rekla neki si oni stave pod glavu, pa ako budu slatko spavali nek mi javeuser posted image user posted image

(odgovor članu micketta)
Direktna veza do poruke: 78
   RE: Običaji kada se rodi beba
4.7.2010 12:48:01   
maslinica
da ne citiram kompletan BUHLIN post...al uuuuuuu bre..ja sam mislila da su moji najgori...user posted image user posted image
dobro mene se u kuci vec  boje, jer smo skupa i znaju moje misljenje, pa im nije bas svedno da predlazu koje kakve gluposti..nije im proslo kad se rodio i sad nema vise ni pokusajauser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu maslinica)
Direktna veza do poruke: 79
   RE: Običaji kada se rodi beba
4.7.2010 12:56:11   
buhla
IZVORNA PORUKA: micketta

jao, moja keva me je bas iznervirala kad mi je rekla da uvek kad dodju gosti da vide bebu, treba krisom da me niko ne vidi da liznem prste i predjem detetu preko ociju. valjda protiv uroka. napicila sam je svetski. to je garant cula od jedne komsinice s kojom joj mi branimo da se druzi. sve mi i lici na nju kad napravi taj pokret kad mi pokazuje kako se to radi. horor!


user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

a ovdi da pogledas u svoje nokte i kazes pupupupu


_____________________________

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.
Dušan Radović

(odgovor članu micketta)
Direktna veza do poruke: 80
   RE: Običaji kada se rodi beba
4.7.2010 12:56:34   
Snelle
Moja svekrva je mojoj majci "naložila" da ispeče kokošku obavezno sa glavom (wtf!!!) kad ja dodjem iz porodilišta. Moja mama nema pojma za taj običaj, ali žena nije htela da se suprostavi priji i poslušala je, iako misli da je to glupost. Pa je onda moja svekrva istog dana izlaska iz porodilišta rekla: "Treba da joj stavim crveni konac" Šta bre treba? Koga si pitala? Onda sam ja skočila i rekla da jedino što na ruku može da stavi jeste brojanica, nikakav konac ne dolazi u obzir! Njen odgovor je bio da brojanice ne sme pre krštenja! Što, da neće pop detetu da zaneri možda?! Joj Bože, kakvih tu gluposti još ima, da ne poverujete, ja ludim svaki put kad dodje. Jednom smo kupali dete i ona mi rekla da joj nakon kupanja masiram kremom grudi da ne bi imala pileće grudi. Alo bre!!! Pa onda da spava na stomaku, da bi joj se lepo oblikovali obrazi!!! Joj, evo i sad se nerviram kakvih gluposti se od nje naslušam!

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu maslinica)
Direktna veza do poruke: 81
   RE: Običaji kada se rodi beba
4.7.2010 13:02:59   
maslinica
mi imamo za krevet zavezanu crvenu masnici i brojanicu.....pa svakom po zelji....i jedno i drugo je dobio...i ja svezala, jer nisam dala na rukiceuser posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 82
   RE: Običaji kada se rodi beba
4.7.2010 14:08:54   
Modessty
meni je samo muževa tetks došla sa baš ono poovjnicom. Došla pre 12h i donela pored poklona pogaču(koju je kupila nije mesila user posted image ), crni luk i tanjir sa suhomesnatim i sirom i jajima. Ja probal a mrvicu pogače čisto da je ne uvredim. Inače sam ludela predhodnog dana što hoće da dodje pre podne. 

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu maslinica)
Direktna veza do poruke: 83
   RE: Običaji kada se rodi beba
4.7.2010 14:10:35   
Modessty
nemamo crvene končiće ni mašnice ni brojanice ma ništa ni na krevetu ni na rukama!
Zaprepastila sam se kad sam čula od inače dobre prijateljice da me pita zašto detetu nisam stavila crveni končić user posted image Baš me iznenadila jer mi skroz bilo neočekivano da to od nje čujem!


_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 84
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 17:40:47   
ivaj
Vidim da svi ovde pisete da je obicaj dati detetu novac kad se rodi.I ja znam za to od kad znam za sebe.
E sad,pitala bih vas nesto a da me ne shvatite pogresno-da li se desilo da vam dodje neko na babine i zanemari taj obicaj?

Npr moja vencana kuma je to uradila i sa prvim i evo sad sa drugim detetom.Nemoguce da ne zna za to,ako nista drugo iz moje price je cula hiljadu puta.

Znate zasto mi je bitno da znam,zato sto ako je stvarno takva cicija kakvom mi se sve vise cini i osoba koja ne zna za blam,promenicu dosta misljenje o njoj! Necu se obogatiti od 500 dinara ali ako me neko svesno potcenjuje i pravi se lud,a kod mene se i napio i najeo,...E pa cekaj,ne mozeuser posted image

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 85
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 17:57:02   
Snelle
Ivaj, ja mislim da ne treba da joj zameriš. Ti je poznaješ kakva je, ali vidi kakav je slučaj sa mnom - ja sam jako protiv tog običaja, meni je to lično glupo, posebno kada se pored deteta koje se tek rodilo stavi novac koji je pipalo milion ljudi. Gde god da sam mogla da izbegnem takav običaj, ja sam ga izbegla, tamo gde sam znala da će mi zameriti stavljala sam novac. I meni kad su donosili šizela sam! Nisam cicija, ali mi je odvratno! Možda i ona mrzi taj običaj!

_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu ivaj)
Direktna veza do poruke: 86
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 17:59:20   
ivaj
Zasto bi mrzela taj obicaj kad sama nema decu i nema osecaj za to sto ti pricas?
U svakom slucaju,razmislicu o tome sto kazes da ne treba da joj zamerimuser posted image

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 87
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 18:06:09   
jabudic
I ja mislim da ne treba da joj zamjeris... Mozda jednostavno nema, a ima slobodu da dodje kod tebe i bez toga... Ja vise volim da mi kuma dodje, a da mi nista ne donese, nego da se npr. zbog lose finansijske situacije ne vidimo i udaljimo...

(odgovor članu ivaj)
Direktna veza do poruke: 88
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 18:07:48   
ivaj
Sto se para tice,moja kuma je puna kao brod!user posted image

(odgovor članu jabudic)
Direktna veza do poruke: 89
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 18:09:06   
jabudic
E onda ne znam user posted image  mozda misli da je ona neudata, pa joj se ne zamjera, jos je neiskusna sa tim obicajima  user posted image

(odgovor članu ivaj)
Direktna veza do poruke: 90
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 18:14:28   
SUPER MAMA
Npr moja vencana kuma je to uradila i sa prvim i evo sad sa drugim detetom.Nemoguce da ne zna za to,ako nista drugo iz moje price je cula hiljadu puta.


E draga moja Ivaj ovaj nas vencani kum kao staro kumstvo nije ni dosao na babinje niti dao pare nit nista.Prvi put dosao na Monikin prvi rodjendan tada je video, tada je bilo i krstenje.
Nije se covek ni zamarao.
Tada sam se razocarala i svaku priliku koritim da nabijem to mm na nos.jer na glavu pope mi se za to staro kumstvo.
aq moja vencana kuma boljei da ne pricam sta je sve poslala iz Makedonije za moju malu i za babinje i za rodjendan i svaki put kad dodju moji iz Skoplja salji nesto.A nije nesto finansiski dobro stojeca.
A vencani kum ko tvoja kuma em ima dete veliko em je pun ko brod.
Meni nisu bitne pare vec gest.Ne zna ni da pozove a ne da dodje na rodjendan.Mozda sma otisla malo of topik ali me ovo pogodilo i morala sma d apodelim sa vama.

(odgovor članu ivaj)
Direktna veza do poruke: 91
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 18:22:17   
mati
Sto ljudi, sto cudi. tako i nama, neki su ostavljali, neki nisu, uglavnom nisu oni koji dosta imaju.user posted image  Ali nisam nikome zamerila, neko postuje, neko ne. Uglavnom nemoj joj zameriti, ako vec nije za prvo, mozda misli da tako treba. A mozda se i pravi luda...user posted image

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 92
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 18:24:58   
Olga75
Ovde je obicaj da najbliza rodbina donese rucak za porodilju , tortu , pice i naravno poklone za bebu. Obavezno se na dunjicu ostavljaju pare . Mi smo imali srecu da su svi stavljali kod nozica a ne ispod jastuka.


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu mati)
Direktna veza do poruke: 93
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 18:33:29   
lanajelena
Ivaj ja nisam ni znala da je obicaj da se daju pare ako doneses poklon,cula sam kad su nam neki stavljali
smatram ako neko donese poklon nema potrebe jos i pare da daje
drugo ako je ona devojka nema osecaja za te stvari veruj mi...ja se nicega ne secam sta sam nosila ili davala u tim situacijama(jednostavno ne znas)...cak mislim da sam bebi od nekoliko dana nosila kasice ali nikada mi niko nije zamerio,sad mi je to sve smesno

(odgovor članu mati)
Direktna veza do poruke: 94
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 18:34:01   
Amber
Ja isto nisam nisam nosila novac kumi, vec sam kupila posteljinu za krevetac i neke benkice.

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 95
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 18:48:00   
cucibu
Ja uglavnom znam za sve obicaje koji se ovde u Nisu praktikuju- uglavnom ste ih vec pomenule.. ali u sustini sam procenis osobu kod koje ides i da li njoj ti obicaji znace, ili jos bolje pozoves, pitas i dogovoris se.. tako sam ja uvek i nadam se da ce i mene sad ljudi isto tako da ispostuju.. u sustini meni nije stalo do obicaja- drago mi da ljudi dodju da vide moj ponos..user posted image

(odgovor članu Amber)
Direktna veza do poruke: 96
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 19:15:27   
ivaj
Stvarno se glupo osecam sto uopste razmisljam o tome,ali covek valjda uvek meri sve po sebi.Toliko gledam na to da svakog ispostujem,da mi neko nesto ne zameri,gde god krenem ''prsim se'' i preko svojih mogucnosti,pa valjda otuda i sve ovo o cemu pisem.
A lana u pravu si,ni sama nisam imala osecaj kao devojka koliko ga sad imam kao majka.Sad tacno znam sta kome treba a sta ne.

< Poruku je uredio ivaj -- 13.12.2010 19:17:20 >

(odgovor članu cucibu)
Direktna veza do poruke: 97
   RE: Običaji kada se rodi beba
13.12.2010 19:16:34   
ivaj
IZVORNA PORUKA: Amber

Ja isto nisam nisam nosila novac kumi, vec sam kupila posteljinu za krevetac i neke benkice.


A sto nisi? Nisi imala ili nisi htela?Izvini sto pitam,ne mislim nista lose.

(odgovor članu Amber)
Direktna veza do poruke: 98
   RE: Običaji kada se rodi beba
14.12.2010 12:33:02   
jabudic
Kod nas se na babine dolazi kad ko hoce... nekad i do 1. rodjendana user posted image , ali obicno se te posjete zavrse kad beba ima 4-5 mjeseci.  Najblizi pocnu da dolaze cim zena izadje sa bebom iz bolnice.

Ne donosi se nikakva hrana za majku, to prvi put cujem user posted image ...

Sto se poklona tice bebi se donosi sve i svasta: garderoba, posteljina, igrackice, neko donese sve to, sve zavisi koliku ko ima obavezu.

Viski (uglavnom), ili neko drugo pice (skuplje).

Pare obavezno, muskarac daje pare, ali ako zene dolaze same ne daju pare, samo poklon. Otprilike se daje minimum 20-50€, pa navise, opet koliku ko ima obavezu prema nekome. Bar je tako kod mene bilo.

Obicaj je da majka kupi prvom cerkinom djetetu sve sto mu treba, od kreveta, garderobe, pa na dalje, bas sve sto moze zatrebati kad beba izadje iz bolnice.

To za koncic je individualno.

(odgovor članu ivaj)
Direktna veza do poruke: 99
   RE: Običaji kada se rodi beba
14.12.2010 12:35:22   
Olga75
Jabudic , hrana se donosi jer mamica posle porodjaja ili nije u stanju da kuva ili joj ne pada na pamet .

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu jabudic)
Direktna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here