|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 7:18:46   
Misha i Ljisha
Da ne kapiraju, ja sam je zvala seprtlja. Cak sam ja pokusavala da joj pokazem i svasta nesto ali nije urodilo plodom dok ona to sama nije skapirala. A desavalo se to sto ti kazes da iz sedeceg padne, ali i to mi je bilo ok jer je nesto pokusavala da dohvati a nije onda znala kako ponovo da sedne i plus nije puzala. Ona se sto ja kazem vukla na guzcici po podu (to je bio njen nacin transporta do namestaja da se uhvati i podigneuser posted image )

(odgovor članu mirkam)
Direktna veza do poruke: 401
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 10:49:24   
mirkam
Hahaha, kao da pricas o mom M za vecinu stvari user posted image
Ja ga stavim u ugao ogradice (a imamo neku bas velikuuu ogradicu), posle 10 min nadjem ga na drugom kraju.U pocetku mi nista nije bilo jasno.Ne hoda, ne puzi, nije se prevrnu pa odvukao?Kakouser posted image I onda sam sjedjela pored ogradice i vidjela da se "vuce" dupetom kako koju igracku hoce da dohvati, i umrla sam od smijehauser posted image

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 402
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 11:24:09   
Mala Elena
E jos ne kapira kako se sedi, voli kad me uhvati za sake i podigne se, voli i kad je u sedecem ali prevagne napred kao da uhvati stopala ili neku zvecku i ne zna da se vrati nazad...e sad, ne znam da li je pametno toliko da bude nagnuta napred?
Iz lezeceg zna da podigne glavu i ramena i tu stane. Ja sam je od 4.5m isto stavljala na 45 u kolica a u auto sedistu (60 stepeni) i ranije, cak smo sa njena 3 meseca putovali na duzu relaciju , 5-6 sati voznje ...

(odgovor članu mirkam)
Direktna veza do poruke: 403
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 11:31:36   
Bibilib
Mi smo poceli da sedamo sa 4,5 meseca i nije mu smetalo jer je sam trtio dupe da sedne,sad je vec usai u 8-mi mesec i sebi u veliko i seta u dubak,na nogicama stoji stabilno ali jos uvek nije samostalan...

_____________________________

***Deca su najvece blago !!! ***

(odgovor članu Mala Elena)
Direktna veza do poruke: 404
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 15:28:51   
Maslacak15
ja i dalje mislim da se sedenje u Srbiji bespotrebno forsira i to nicemu ne sluzi niti bilo sta ubrzava. Verujte dete ce sesti kad je samo spremno da sedne, nista vi ne treba da radite da biste to pospesili. Moja oba deteta su bila potpuno ravnoj korpi dok nisu mogli potpuno sami da sednu, znaci ne ja da ih sednem pa da ne padnu nego da sami zauzmu sdeci polozaj. To je bilo sa nekih 6 meseci i tek tada sam zamenila kolica. U Jesam ih drzala po malo u krilu i pre toga ali ih nikad nisam podupirala jastucima niti stavljala bilo gde da "sede". I ovde cak cesto vidite na ulicama dete od sedam osam meseci koje se vozi u ravnoj korpi i onda lepo sedne kao da sedi na podu i tako posmatra okolinu. A kamoli da vidite dete od 3 m podignuto pod uglom u kolicima za sedenje. To nema teoretske sanse....

< Poruku je uredio Maslacak15 -- 11.10.2014 15:31:15 >

(odgovor članu Bibilib)
Direktna veza do poruke: 405
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 16:25:57   
mirkam
E vidis Maslacak, a ja sam upravo postavila ova pitanja, jer me negdje u podvijesti grizla savjest sto ga ranije nisam stavljala da sjedi.Znaci potpuno pogresno.M je poceo da se odize na laktove sa neka cetiri ipo mjeseca a ja sam pocela po malo da ga drzim u sjedeci polozaj tek sa sest. I sve sam mislila da sam ranije krenula mozda bi sad vec bio skroz stabilanuser posted image

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 406
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 16:50:57   
Maslacak15
nema sta da te grize savest mirkam nista nisi pogresila sigurno. U svim udzbenicima pedijatrije pise decu treba stavljati da sede onda kad umeju sami da sednu, Nego to je nekakava urbana legenda, da ih treba pridizati i forsrati. Bas sam pre neki dan razmisljala o tome kad videh neku malu, sigurno 10 meseci, puna usta zuba, sedi stabilno ali je mama vozi u ravnoj bebecoj korpi po Berlinu.....Ume da sedi potpuno ravnih slobodnih ledja, nepoduprta bilo cim. I maxi cosie je dozvoljen od prvog dana ali je i to pokazano da vise od 2 sata za male bebe nije zdravo. Ne kazem jednom, kad se ide nede na put ali dugo vremena provoditi u tom polozaju nije isto kao kad leze, I sve te oznako 0+ ja bih uzimala sa dozom rezerve. Ja toplo preporucujem uvek i svakoj majci pravu korpu za bebe za prvih pola godine. Ko ima uslove naravno, sistem 2u 1 ili 3 u 1 ( ako je i autosedist eu paketu). Ali znate sta mislim....
Oni nemaju stomacne misice razvijene da bi sedeli sa 4m. I kad ih podignes padaju sa strane krive se itd. E sad ako podignu na 30 stepeni, mozda tako malo nije mnogo stetno u smsilu opterecenja za kukove ali sigurno sigurno ne doprinosi bilo kakvom razvoju.

(odgovor članu mirkam)
Direktna veza do poruke: 407
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 17:01:52   
dijana1*
Mnogo bitna faza u razvoju deteta a pedijatri uopste ne savetuju roditelje kako da se ponasaju prema bebi.Maslacak je sve lepo napisala i to je zaista tako, kada beba bude spremna ona ce sama sesti. A evo da citiram sebe i na ovoj strani mozda nekome pomogne.
ME tako je i Kosta, prvo se oslanjao na rukice ispred sebe i po malo se dizao u sedeci polozaj da bi kroz neko vreme sedeo samostalno i pravo bez oslonca na rukama.

IZVORNA PORUKA: dijana1 RR


IZVORNA PORUKA: New Mom

Ja se drzim onoga - sa 4 ipo meseca na 45 stepeni (podmetnut jastuk).


Sa ovim se ne slazem. Podmetanjem jastuka se samo pravi vestacki polozaj na koji beba nije spremna. Kada beba SAMA odluci da sedne ona ce sesti. Kosta je od 7-og meseca na parketu, sam se podigao preko boka u polu sedeci polozaj ( sedi na boku i oslanja se na jednu ruku) pa je poceo da sedi ali sa osloncem na obe ruke ispred sebe da bi pre 15-tak dana poceo da sedi samostalno bez oslonca. Kolica sam mu podigla na 45 stepeni sa 4.5 meseca i to po malo.
Sa 7 meseci je poceo da puze i iz tog polozaja je i poceo da sedi. Spusti se na guzu i nogu prebaci ispred sebe. Ni jedan fizijatar ne savetuje podmetanje jastuka i hodalicu.




_____________________________

Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu dijana1*)
Direktna veza do poruke: 408
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 17:35:27   
Maslacak15
i moji su naucili da sednu iz polozaja cetvoronoske, na sakama i kolenima, pa se spuste pozadi na guzu. Znaci prvo su naucili da se okrecu na stomak i nazad, pa cak i da se krecu ka napred vojnicki, pre nego sto su stekli snagu da se popunu na sake i na kolena. I tek su onda seli. Tako da su fakticki istovremeno propuzali na sve cetiri i naucili da sede. Tako je mnogo mnogo lakse nego podici se iz trbusnjaka. Mnoge bebe imaju kad su male taj tik da krecu da izdizu glavicu i idu ka napred, odignu se za 30 stepeni na primer. ali to ne znaci da su spremne da sede.
znam moja kuma je vikala za svoju cerkicu vec sa tri meseca ona se dize ona se dize.... I kao dize se sve vise i vise. Naravno sela je iz puzeceg polozaja pa na dupe sa nekih 7,5 meseci, kad je prvi put naucila kako samostalno da sedne. Ja iskreno ne verujem, a mozda me neko demantuje da neka beba moze da se izdigne kompletno iz lezeceg u sedeci polozaj i stvarno da sedne na taj nacin a da je mladja od devet meseci.

< Poruku je uredio Maslacak15 -- 11.10.2014 17:45:39 >

(odgovor članu dijana1*)
Direktna veza do poruke: 409
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 17:56:29   
lilipolip
Ja mislim da se kod nas bas ne forsira sedenje, verovatno zbog sirokog povoja koji se nosi i nije moguce dete staviti pre 6og u sedeci. U Americi preporucuju stavljanje u sedeci sa jastucima oko 4og meseca, bar sto se tice privatnih pedijatara, za drzavne ne znam. Moje drugarice su decu stavljale u taj sedeci polozaj od 4, i bebe su do 6og same naucile da sede, sto je meni bilo wow.
Nadam se da je dozvoljeno postavljati url sa youtuba, jer ovde mozete videti tipicno i atipicno ponasanje bebe u 6om mesecu. Ovo dete sa 6 meseci meni deluje jako naprednije od dece sa ovih prostora, i to ne samo po pitanju sedenja. www.youtube.com/watch?v=sUO6baJ0FcA

Malo sam oduzila ali eto, ja imam starijeg pedijatra i bila sam jako iznenadjena kada mi je rekla datetu ne stavljam povoj uopste, posto on samo koci i pocetak okretanja i kasnije sedenje (drugaricama iz usa su se deca okretala na obe strane sa 3 meseca). Ali svako treba da saslusa i istrazi sve opcije, ali da na kraju odluci kako misli da treba, ipak majka zna najbolje :)

Uh al sam oduzila user posted image

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 410
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 18:12:51   
Maslacak15
odmah da kazem moji su obojica bili napredniji od toga na videu a imam i ja videa ako iko sumnja a nisu ni podupirani ni stavljani u sedeci polozaj. Seli su sa 6 kad su i poceli da puze ustali sa sedam i hodali sa devet. Nisu nosili siroki povoj , to se ovde ne radi. Mislim da je ran motorni razvoj posledica najvise genetike, i eto nisam im ni u cemu smetala, bili su dosta na podu vec od 4 og meseca....I ne verujem da su to preporuke pedijatara u Americi, mislim da je to deo neke do it your self culture, I znam da je rasprostranjeno u Americi. I sigurna sam da im nista ne pomaze da pocnu da sede i hodaju ranije.

(odgovor članu lilipolip)
Direktna veza do poruke: 411
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 18:18:21   
Maslacak15
naravno nije ovo nikakvo takmicenje i sasvim je normalno da vam dete sedne sa 8 a prohoda sa 13 meseci ali sigurno necete nista ubrzati ako pocnete da ih podupirate i podizete im naslon od kolica sa 4 meseca. To sam sasvim sigurna.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 412
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 18:53:56   
lilipolip
Naravno da nije takmicenje, takve majke su user posted image samo mi se cini da su stvari preko malo slobodnije, koliko sam videla pedijatri su opusteniji. Mada se to i kod nas prenosi polako.
Moj je npr poceo da odize glavu sa 3, i verovatno bi da sam ga stavljala tada u polu sedeci cvrsce sedeo nesto ranije, ne znam, ja tako nekako mislim da se to uci vezbom, kao i puzanje. Ja sam mu naslon kolica podigla tek sa 6 meseci, a dvo sa 7 ga podizem da sedne, i on sedi bez jastuka, ali ne ume sam da se podigne iz lezeceg,, vec mora da se uhvati za nesto, posto kada je na stomaku ne odize karlicu nego se onako vuce unazad.
Meni bi npr apsurd bio da cekam da se on sam podigne pa tek tad da ga stavljam da sedi, kada dete vec sedi sa pravom kicmom, bez podupiranja.

< Poruku je uredio lilipolip -- 11.10.2014 18:55:36 >

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 413
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 19:09:29   
Maslacak15
vidis ja ne verujem da je to moguce. Ja mislim da nema deteta koje moze bas dobro da sedi sa pravom kicmom bez ikakvog podupiranja a da ne moze samo da dodje u taj polozaj. Ne racunam to kad ga pridignete i pustite pa to traje 5-10 sekundi i onda se srusi ko sveca napred nazad i sa strane. Kad su u stanju oni sednu sami veruj mi. Nije im to nikakva pomoc to sto ce da budu zavaljeni na jastucima u malo uspravnijem polozaju I to jos fiksirani jel bi se u protivnom otkrotrljali. Da ponovim jos jednom mojic su se vozili u ravnoj korpi do punih sest meseci. A ovako se ponasao mladji sa 6 meseci i 11 dana...

https://www.youtube.com/watch?v=l1nUdBuVEmY


Iako nije podupiran jastucima, podizan pod ugao od 45 stepeni niti bilo sta slicno. Dete zna kad je spremno da sedne verujte mi, samo nemojte da smetate a da forsirate uopste ne trebate.

(odgovor članu lilipolip)
Direktna veza do poruke: 414
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 19:47:19   
serpica
Moj bebac je poceo cvrsto da sedi tek posle prvog rodjendana,sad tu nemamo problema,do sada ni jednom nije pao sa strane ni nazad.nisam ga forsirala,poceo da se hvata da ustaje pre nekih mesec dana,a hoda kad ga drzimo,ni tu ne forsiram,a za koji dan puni 14 meseci.Njegova mladja sestra je u tom periodu trcala,i isla u vrtic. Deca su razlicita...user posted image

_____________________________

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 415
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 19:49:39   
Maslacak15
Serpi user posted image user posted image

(odgovor članu serpica)
Direktna veza do poruke: 416
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 20:18:01   
serpica
Maslacak,da ne idem u off samo da ti kazem da je preskocio puzanje,odmah poceo da se dize,cak i ne ide uz namestaj ali ide kad ga vodimo,nadam se da ce do N.godine da prohoda lepo.

_____________________________

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 417
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 21:42:23   
lilipolip
Ja ipak mislim da mom smetam vise nego forsiram. Stavljala sa ga da sedne dakle sa 7, kada se uhvatio za ogradicu kolica i sedeo bez obzira gde je ugao bio.

A maslacak tvom bebcu svaka cast, ja da sam ga videla ovako, ja bi glupaca verovatno potrcala da ga vratim na ledja, da ne slomi nogu ili nesto tako user posted image

(odgovor članu serpica)
Direktna veza do poruke: 418
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 21:50:11   
Misha i Ljisha
Ja nikako da se javim ovde user posted image . Maslacak ako je mali M od Mirkam slican mojoj D onda on stvarno ne ume. Ja sam istih shvatanja kao i ti. Ali elem moje dete nije knjisko ni po cemu skorouser posted image . Sa tri meseca smo imali kontrolu i moja D stalno na kontroli uzdignute glave i ramenog dela, i pita mene dr "kolko dugo ona bude u ovom polozaju?" I ja kazem doktorki da moze da bude u tom polozaju citavu vecnost. Pregled i caskanje sa doktorkom je trajalo svega 15 min a moja D konstantno u tom polozaju i kaze mi doktorka da je to totalno neprirodan polozaj i da pocnem da joj podizem uzglavlje barem dok se setamo u kolicima na pola sata pod 30 stepeni. Taj polozaj je prakticno staticka vezba za jacanje trbusnih misica. Ja sam isla duuuuuugooooo na vezbe za kicmu gde u tom polozaju treba da ostanes u pocetku 6 sekundi a kasnije i do 60 sec. Moja D je bila u tom polozaju 15 min. A ja crkavala na vezbama vec na tridesetoj sekundi.user posted image Nisam je nikad podbocavala jastucima ili bilo sta slicno, ali podizala jesam naslon u onoj njihalici i u kolicima (nismo mi nesto preterano koristili kolica iskreno ja sam u fazonu nosanja dece ili da deca budu na krevetu ili podu). I podigoh ja naslon na 45 kad mi je rekla dr da mogu kad hop eto ti moja D se digla i prevrnulauser posted image . Sa pet meseci je pocela da puzi vojnicki u rikverc i ja pomislih "jes pocetak puzanja" kad ono trt. Nista od puzanja. Prosto sa tri meseca je mogla da se okrene na koju god ona hoce stranu bez problema, sa 5 se hvatala iz tog polulezeceg u sedeci i ostajala u sedecem. A sa nekih 6 i po pa sve do devetog se podizala iz lezeceg tako sto bi se uhvatila za nesto i podigla u sedeci. Nije znala kako ona to sama da odradi. Isto kao sto nije znala da puzi. Podigne guzicu i zarije glavu. Nema sta nisam radila da joj pomognem. stavljala urolan peskir ispod nje, ispred nje igracke, kazem ti na podu je bila non stop i td i td.I ja shvatih da moje dete prosto ne ume,ne zna, ne zna da se iz lezeceg podigne drugacije a ne zna ni da puzi i da verovatno nece puzati. I uvela sam joj ozloglasenu hodalicuuser posted image . Koja je bila pun pogodak sto se tice njenog istrazivanja jer tuzno je iskreno kad vidite da dete dere dupe po podu da se dotegli do neceguser posted image a sve je zanima. I nama dr kaze ona nece puzati dajte joj par puta u toku dana po 15 min setalicu. I tako i bilo. Sa devet meseci je i dalje iz lezeceg u sedeci prelazila tako sto se uhvati za nesto i onda se digne na noge. Prohodala je nesto malo pre godine (vec sam rekla pod prohodavanjem smatram da mi je dete preslo s jednog kraja kuhinje na drugi kraj dnevne sobe bez ikakvog pridrzavanja ili hodanja uza zid). Nije znala da padne prosto zato sto nije puzala i zato sto je koristila hodalicu, pa smo to morale da ucimo i savladala je padanje vec dve nedelje nakon prohodavanja, lepo je padala na guzicu a kasnije je savladala i "upijac"user posted image . Mogu reci da je vrlo spretna i okretna, moze da stoji na jednoj nozi nekoliko sekundi, penje se uz stepenice ako ima gelender drzi se za njega i lepo uspravno ide i niz i uz stepenice, a ako nema ide cetvoronoske, penje se na merdevine(sve) i silazi sa merdevina (ali ne bas sa svih). Kaze dr da je atletski gradjena. A ja eto smatrala da mi dete seprtljauser posted image . Mislim da nisam nista ubrzala niti usporila svoje dete vec prosto da sam joj dala opciju da i ona istrazuje.

I samo da napomenem da u inostranstvu roditelji vala preteruju sa upotrebom kolica, brate mili u kolicima ih vozaju do njihove pete godine pa mozda cak i duze. Fuj. (ovo je totalno off al morala sam to da izjavimuser posted image )

(odgovor članu serpica)
Direktna veza do poruke: 419
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 22:30:26   
dunja RR
Ne mogu da vas pohvatam user posted image

Recite mi samo, da ne diram kolica dok ne napuni 6 meseci? da ne razmišljam sada još i o tome ... mada..ja mislim da će nama kaišići pomeriti i to, ne znam da li ću smeti da dignem kolica ako on i sa 6m bude u kaiševima.

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 420
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 22:55:21   
Maslacak15
Ne Dunjci, ti narocito nemoj, sigurna sam da ceti to reci i u Tirsovoj ako ih pitas. Izbegavaj bilo kakvo bespotrebno opterecenje za kukove dok ne resite problem i ne skinete kaisice. Nista necete izgubiti.
Miso i ja imam identicnu definiciju prohodavanja. Ja i dalje ne mislim da si bilo sta ubrzalauser posted image Ja sam dosla do zakljucka da dok detetu ne klikne dzaba sve intervencije. To je vise psiholoska pomoc majkama posto im se cini da nesto rade, deca od toga nemaju mnogo sta. To sedenje dok se drze za nesto i dalje nije pravo sedenje. Kao sto stojanje uz namestaj nije isto sto i stojanje bez ikakvog drzanja. Svaka beba koja moze 5 minuta da sedi na parketu pravih ledja da se ne drzi ni zasta ni o pod da se ne oslanja nego prosto recimo da se igra sa igrackama u obe ruke i da ne padne moze sama i da sedne, tj da se dovede u taj polozaj.
A da ima raznih beba ima. Neke rano pocnu pa stanu, puze sa sedam meseci pa prohodaju sa 15. Druge obrnuto, reko bi covek trome neaktivne pa se dignu na noge i prohodaju do rodjendana.
Ja samo mogu da kazem za svoj slucaj i prenesem iskustvo, dizala ih nisam, podupirala nisam i pomagala im nisam. Lillipop spustanje tu ne pomaze, posto ustane odmah posle 10 sekundi:) Snimak je i nastao tako sto sam ga zatekla da stoji pa ga vratila i uzela kameru i on je ko na vezbi skocio nazad ko iz pracke. Takvo je dete, kad nesto ukapira ne odustaje. On je par dana pre toga naucio da sedne i bukvalno cim je naucio da sedne hvatao se da ustane cim dodje do neceg vertikalnog.
Najbolja je pomoc, ne pomagati im.
A Misho to sto nije znala da se podigne iz lezeceg u sedeci bez drzanja poklapa se lepo sa onim sto sam rekla. Ne moze ni jedna beba tj velika velika vecina. Jel imaju slabe trbusne misice za taj sport. Moji su kao sto sam rekla dizali klasicno sa kolena i ustajali. Zato sto su rano savladali taj cetvoronozni polozaj na kolenima i sakama. Cim dete savlada da bude na sakama i kolenima tu je i ustajanje iza coska....

< Poruku je uredio Maslacak15 -- 11.10.2014 23:08:34 >

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 421
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 23:01:47   
dunja RR
Važi Maslačkonjo, hvala ti!

I još se pitam ponekada, da li će on kada skine kaišiće moći da nadoknadi sve, okretanje, puzanje itd. Sada ne zna da se okrene (mislim ni da krene da se okreće), jer ipak mu skidamo kaišiće tek svaki 3. dan. i to za kupanje i malo za igranje. Rukicama je krenuo ka predmetima, opipava, ne zna još da drži. Ali rukice sve češće drži ispred sebe. Na stomačiću je nesiguran, drži glavicu ali se još ne oslanja na laktove. I obično mu smeta položaj na stomaku, brzo se rasplače, nikada ga nije voleo.

< Poruku je uredio dunja RR -- 11.10.2014 23:14:06 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 422
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 23:14:54   
Maslacak15
Sve ce da nadoknadi sigurno brzo ne briniuser posted image To sto place na stomaku isto nije iznenadjenje, to valjda mrzi 90 % beba. I moji su mrzeli i nisam ih ni stavljala. Probam svaki peti dan pa pocnu da cice i piste za 5 sekundi i to je to... Dok im jednog dana nije "kliknulo". Videces iznenadices se sama kad pocne da te iznenadjuje. Puno puto mi se to desilo mislis sve vec vidjeno , dete proba ovo ili ono nema sanse da uspe i onda jedan dan dogodio se "klik" bukvalno ko carobnim stapicem i oni savladaju nesto sto prethodni dan nisu znali.
DAce vam sigurno i neke vezbice i preporuku za fizijatra, ali ja mislim da ti ne treba da ocekujes nikakav poseban zaostatak u razvoju. Ljubi Savu!!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 423
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 23:16:48   
lilipolip

Ja sam morala da uslikam ovog mog manijaka dok je slusao tempo danju tempo nocu, da mi neko ko je ranije imao decu prokomentarise kako on sedi, posto sam nesto zabrinuta da ga nisam preopteretila i da on nije spreman. On ovako moze da sedi dugo, igra se sa igrackama, udara, baca. Nekada se i stumba, napred uglavnom, kad hoce nesto da dohvati , ali se osloni na ruke i noge pa sklizne u lezeci.

user posted image

user posted image

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 424
   RE: Kada može beba u sedeći položaj?
11.10.2014 23:26:06   
dunja RR
Ja kada imam neku dilemu nedeljama, pitam Maslačka, i hop, žena me uvek smiri i donese osmeh na lice user posted image

A ovo za stomak nisam znala, mislila sam da ima dosta beba koje vole taj položaj. Često viđam na FB bebe mnogo mlađe od S kako spavaju na stomaku. Ma kakvi, Sava to nije hteo, ni pre kaišića.
Još nama pedijatrica na prvoj kontroli rekla, svako jutro i svako veće po pola sata na stomaku. Ma kakvi, on što ti kažeš ni 5 sekundi, odmah vriska i okreći nazad. I baš sam se plašila kako će glavicu držati kada nikada na stomak nije hteo. Ali prošle nedelje na kontroli dr. reče da je sve super, hvala Bogu.

Bili smo jednom kod privatnog fizioterapeuta (par dana pre 3. meseca) i ona nam je rekla da bi on (tada, sa 3m) već trebao da drži ruke ispred sebe i da hvata predmete, i da kao posledica toga, što to ne radi (sa 3 meseca) može biti smotanko kasnije, tj. trčati sa raširenim rukama (pokazala nam je kako to izgleda) i rekla da su takva deca trapava. To me malo zabrinulo. On je tek pre neke dve nedelje, možda i kasnije, krenuo sam da pruža rukice (ali baš stidljivo) ka loptici, zvečki.

A pedijatrica nam pre par dana reče da mu je motorika super, doduše gledala ga je 5 minuta, privatna fizioterapeutkinja ga je gledala skoro sat vremena.

< Poruku je uredio dunja RR -- 11.10.2014 23:28:19 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 425
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  15 16 [17] 18 19   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.
Popularna ruska imena za bebe i njihovo zn...
Jedan od najuzbudljivijih delova iščekivanja bebe je odabir imena. Ako ste trudni, a razmišljate o ruskom imenu za bebu,...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here