|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Epiduralna DA ili NE
21.1.2009 14:46:04   
lara05
Drage moje, prvi put vam se obracam i to sa jednom velikom nedoumicom:(
Sta da radim?
Trudna sam 32 nedelja, druga trudnoca. Prvi prodjaj bi je prirodnim putem, ali se sada javio neki strah, ne znam kako, ni zasto i sve vise razmisljam o porodjaju uz pomoc epiduralne anestezije.
Ne znam da li je do sada postavljana ova tema na forumu, ali vas molim da vasa iskustva podelite samnom.
Pitam se zasto sebe ne bih postedela bola, a opet se pita da li je to ono pravo i da li je to bas bezbolno ili boli posle...
Hiljadu pitanja, oprostite.
Pozdrav za sve i unapred hvala!!!

_____________________________

Lara 05
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Epiduralna DA ili NE
21.1.2009 15:27:18   
Anoniman
Dobro nam došla Lara! Slobodno pitaj, ako znamo da ti odgovorimo - učinićemo to. Sve smo mi ovde svojom voljom da pomažemo jedna drugoj.

Ja sam porođena carskim (nema iskustva sa prirodnim porođajima, indukcijom, epiduralom i sl), ali imam drugaricu, koja sada takođe čeka drugo dete pa ću da ti kažem šta ona misli.

Naime, drugarica se prvi put porodila uz indukciju... porađala se ceo dan i noć... uglavnom, nije išlo lagano, ali baš ne bih pričala tuđu priču. Pre neki dan sam je baš pitala hoće li ovaj put uzeti epidural, a ona je odmah, bez razmišljanja rekla NE! Ja sam bila u čudu i pitala zašto? Njeno obrazloženje je bilo sledeće: "Da bih dobila epidural, moram da budem otvorena 7 prstiju. Gde je 7, tu je i 10, i gotovo. Prethodni put sam se porodila kada sam bila otvorena 9 prstiju. Ono što boli su kontrakcije, pa ako ću ih trpeti satima, izdržaću još to malo, a sami naponi za izbacivanje deteta su mala maca naspram kontrakcija".

Savetujem ti da sačekaš još koji odgovor. Možda neko ima drugačije iskustvo.

(odgovor članu lara05)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Epiduralna DA ili NE
21.1.2009 15:39:20   
sonja999s
mislim da zena treba da bude otvorena 3-5 prstiju da bi dobila epidural

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Epiduralna DA ili NE
21.1.2009 15:43:49   
Anoniman
Nemam pojma. user posted image  Kažem, nemam iskustva.

(odgovor članu sonja999s)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Epiduralna DA ili NE
21.1.2009 16:13:17   
Jeca*
Moj savet, trazi razgovor sa anesteziologom u bolnici i trazi mu da ti objasni. Ja sam tako uradila. Sat vremena je meni anesteziolog objasnjavao, pričao sa mnom. Nakon toga sam se opredelila ZA. No, na kraju je ipak niusam dobila, pisala sam o drugoj temi o tome....
Meni je i moja dr rekla. Sve zavisi od praga bola. Ako vas puno bole ginekološki pregledi, bolece vas i porodjaj. I lepo sam procenila. Ja imam relativno nizak prag bola i bolele su me kontrakcije užasnooooo (nisam dobila epidural jer sam bila zle sreće da je anesteziolog imao hitnu operaciju koju nije mogao da napusti, a niko nije bio tu da ga odmeni). ipak, prežive se i te kontrakcije. Pokušaj da popričaš sa lekarom o tome, on će ti pogledati kičmu, moraš da uradiš i dodatne analize krvi i onda odluči. Moj savet.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Epiduralna DA ili NE
22.1.2009 21:26:30   
lara05
Hvala vam.
U utorak idem na kontrolu kod mog ginekologa, pa cu prvo da razgovaram sa njim.
Videcu.
Ni sama ne znam sta me je spopalo user posted image
Uh, prvi put je bilo mnogo lakseuser posted image , a opet sama pomisao nauser posted image  me ohrabri i oraspolozi.
Hvala, hvala, hvala...
Javljam se u utorak, nadam se sa konacnom odlukom user posted image

_____________________________

Lara 05

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.1.2009 14:31:36   
Jele
I Laro, jel' pala odluka za epidural? I ja razmišljam o tome, pa me baš interesuje kakvo je mišljenje tvoje doktorice. Naravno da ću se i ja konsultovati sa svojom dr. , ali znam da i kod njih vlada različito mišljenje o tome da li treba primiti epidural ili ne.  user posted image

(odgovor članu lara05)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.1.2009 20:51:11   
Anoniman
Ja sam se prvi put porodila bez icega, a i drugi put cu isto bez epidurala. Inace me plase sve stvari koje nisu prirodne, a sta ako ne prepoznas kada treba da se napnes? Ovako kad se poradjas prirodno samo slusas svoje telo i ono ti sve samo kaze. I mene je  jezivo bolelo, imala sam kontrakcije skoro 24h, ali nije to tako strasno da ne moze da se izdrzi. Ako si vec jednom pregurala bez anestezije, drugi put ce ti biti mnogo lakse, ne boj se!!!


(odgovor članu Jele)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Epiduralna DA ili NE
30.1.2009 21:15:27   
lara05
Drage moje, moj ginekolog je bez razmisljanja rekao - epidural DA!!!
Toliko me ohrabrio da vise ne razmisljam, sta, kako....
Odluka je pala, pa da vidimo kako to izgleda.
Najvaznije mi je da nema nikakvih posledica po bebu, ostalo ce sve biti ok.
Poz...

_____________________________

Lara 05

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Epiduralna DA ili NE
31.1.2009 10:24:00   
Natural
Dva porodjaja sa epiduralnom user posted image Mozda moj nick Natural ne ide u prilog ovome, ali sta cu kad ne podnosim bol. Bio prirodan ili ne.
Naravno da postoje rizici, treba naci dobrog anesteziologa, koji ce tacno dozirati anesteziju tako da ne prestanu naponi, inace trudnica nece znati kako da se napne ni kada i moze se zavrsiti onako kako ne bi trebalo, tj. da se beba nasilno uzvadi napolje. Mada, ovih slucajeva je jako malo. Vecina doktora zna sta radi. Meni su dali anesteziju toliko da su naponi bili skoro bezbolni, a ipak sam ih osecala. Porodjaj je trajao samo dva ipo sata, sa prvim detetom duze, oko 5 sati.

(odgovor članu lara05)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Epiduralna DA ili NE
12.2.2009 13:41:53   
sonja999s
epiduralna svakakouser posted image
ja bih umrla da je nisam dobila jer sam se jako slabo otvarala, kontakcije sam imala celu noc - od pola 2 do pola 10 su cak bile na 2 i 3 minuta i trajale su pun minut, to je bilo neizdrzivo. zuc sam od bola povracala(da izvinite).
posto imam ovakvo iskustvo pre epidurala, sl. put cu sigurno ici na carski rez. ne mogu ja da trpim te kontrakcije, stvarno su mi bile bolne. cak sam i temperaturu tu noc dobila pa je i beban dobio od mene dan posle porodjaja.user posted image

(odgovor članu Natural)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Epiduralna DA ili NE
13.2.2009 11:28:31   
Jele
E Sonja, prvo da te pozdravim i čestitam ti! user posted image  Baš sam se pitala jesi li se i kada porodila, pošto si samo nestala sa foruma krajem januara user posted image . Sad ću da iščitam tvoje poruke, jer sam i ja planirala epidural u Betaniji u Novom Sadu, pa da vidim kako je to kod tebe išlo. Takođe me interesuje i tvoje iskustvo sa patronažnom sestrom, pošto smo obe novosađanke. Nisam još našla poruke o tome kako ste ti i bebac, ali nadam se da ste dobro i želim vam sve najbolje user posted image

(odgovor članu sonja999s)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Epiduralna DA ili NE
13.2.2009 11:49:55   
sonja999s
hvala ti. za sada je sve pod kontolom. malo placemo, cini mi se mnogo jedemo i fino spavamouser posted image

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Epiduralna DA ili NE
17.2.2009 22:55:34   
mamica salamica
Slazem se! Epidural pod obavezno! Ja sam dobila anesteziju kada sam bila 5 prsta otvorena i nakon dobijanja anestezije bol je potpuno uminuo a i dalje sam osecala kontrakcije i mogla sam na se normalno napinjem. Da skratim, moja preporuka svima je da koriste epidural.

(odgovor članu sonja999s)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Epiduralna DA ili NE
18.2.2009 10:44:25   
eugenija
Kod nas je sa epiduralnom ovako... Sam nađeš ampulu negde u inostranstvu (često Nemačka), ampulu držiš kod sebe sve do poroda, i u "šta poneti u bolnicu", u torpu staviš i njuuser posted image ... Pre toga, isto sam, pronađeš anesteziologa koji će u dogovoreno vreme da dođe u bolnicu i da ti krkne epidural u kičmenjaka.. I to bi trebalo da je to. Ovde doktori preferiraju prirodan porod, pa sve do krajnjeg.. Ako vide da ne ide nikako, opredeljuju se za CR. Epidural čak ni tada ne daju. Prosto, ovde nije takva praksa (Banja Luka).
Sestra od moje dobre drugarice je tako naručila ampulu, dogovorila sa anesteziologom vreme, i na kraju se porodila maltene u autu dva dana pre, prirodnim putem.
Ja planiram baš tada, na porodu, da testiram sebe, te se opredeljujem za prirodan porod.. Možda zvuči egzibicionistički, ali želim sama da se uverim u prag sopstvenog bola... Inače sam mišljenja da duša može više i da boli i da krvari, nego telo...



_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu mamica salamica)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Epiduralna DA ili NE
27.2.2009 20:40:34   
lara05
Ja bih trebala vec krajem sledece nedelje da odem kod anesteziologa i dogovorim se oko detalja, tako sam se dogovarala sa mojim ginekologom.
Tek danas sam prestala da radimuser posted image , pa cu od sledece nedelje malo vise vremena da posvetim sebi i pripremama za porodjaj. Sama pomisao da cu se poroditi mnogo bezbolnije nego prosli put me ohrabruje i nekako nisam opterecena, ne razmisljam toliko kako, sta..., ma znate vec sta se sve trudnici "mota" po glaviuser posted image .
Inace, beba se tako jako rita da imam osecaj da ce samo da izleti napoljeuser posted image , necu uspeti ni da pomislim na epidural.


_____________________________

Lara 05

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.2.2009 1:07:35   
Verus
IZVORNA PORUKA: eugenija
.
Ja planiram baš tada, na porodu, da testiram sebe, te se opredeljujem za prirodan porod.. Možda zvuči egzibicionistički, ali želim sama da se uverim u prag sopstvenog bola... Inače sam mišljenja da duša može više i da boli i da krvari, nego telo...


Eugenija user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.2.2009 1:36:26   
Jacaca
Moja drugarica zivi u Parizu i radi kao babica, tamo zena koja ne zeli epidural za njih nije normalna. Muslimanke se poradjaju prirodno jer im vera tako nalaze, one se zgrazavaju na to jer ostale zene prime epidural i citaju novine, dok ove vriste i umiru od bolova, sestre ne obracaju narocitu paznju na njih. tamo svaka zena dobije epidural i anesteziolog je obavezno uvek tu i tako vec 20 godina, a kod nas ako ne ubodes dan kada je anesteziolog tu, bez obzira na dogovor nema epidurala.

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.2.2009 9:41:35   
NadaR
Ovde doktori preferiraju prirodan porod, pa sve do krajnjeg.. Ako vide da ne ide nikako, opredeljuju se za CR. Epidural čak ni tada ne daju. Prosto, ovde nije takva praksa (Banja Luka).


Upravo je tako, jedino mozes da dobijes batine od babica ako bi sta pomenuo na tu temu!user posted image
Prosto vristis tih par sati user posted image

_____________________________

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.2.2009 11:10:16   
Jeca*
IZVORNA PORUKA: Jacaca

kod nas ako ne ubodes dan kada je anesteziolog tu, bez obzira na dogovor nema epidurala.



ovo se meni dogodilo user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.2.2009 11:50:27   
Leki 77
Pozdrav devojke, ja sam skroz nova ovde, a zanimam se temom epidurala jer sam usla u 9. mesec.
Na osnovu razgovora koje sam imala sa poznanicima sto u inostranstvu, sto u Srbiji, zakljucila sam da se u Evropi 80-100% porodjaja izvodi pod epiduralom.
Rodjaka mog supruga je ginekolog u Francuskoj i tamo zene koje odbiju epiduralnu anesteziju idu kod psihologa na razgovor, jer se smatra da nesto sa njima nije u redu ukoliko zele, a ne moraju da trpe bol.
Juce sam razgovarala sa anesteziologom koji mi je rekao da ga za epidural zovem kada budem bila otvorena 2cm, tako da ta prica o 7cm, svakako nije praksa.
Ali, ovo je ipak Srbija, i posto se mali procenat zena odlucuje na epiduralnu anesteziju (sto zbog cene - u GAK Narodni Front sam juce uplatila 12.000 za to "zadovoljstvo", sto zbog veoma lose informisanosti), koji u pomenutom GAK Narodni Front iznosi oko 20%, smatram da sami anesteziolozi nemaju dovoljno iskustva sa tom, delikatnom anestezijom. Mene taj aspekt price brine.
Juce su mi rekli da ja samo dezurni anesteziolog i ginekolog-akuser mogu da me poradjaju i da moj doktor, koji mi je mesecima vodio trudnocu ne moze da udje u porodjajnu salu ako u tom trenutku bas nije dezuran. Ista prica vazi i za anesteziologa. Ostala sam bez teksta i ne znam sta da radim. Prvi mi je porodjaj, nije da sam razmazena, ali kome moze da smeta da moj lekar dodje. Ostale porodilje ce imati vecu paznju dezurne ekipe, a dezurna ekipa ce imati jednog pacijenta manje. A svakako ne bih da mi priuceni anesteziolog zabada kateter u kicmeni stub.
Da li vi znate nesto o toj novoj ideji proslavljenog sadiste dr Tomice Milosavljevica? HVALA

(odgovor članu lara05)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.2.2009 11:53:05   
ljubičica
Ja sam za epidural sada, ali ko zna kako ću ja da razmišljam o tome kada za to bude došlo vreme... Ko zna možda se i predomislim do tada user posted image

_____________________________

The day I will stop lovin you is the day I will close my eyes 4 ever!

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.2.2009 12:14:28   
ljubičica
Jao, ja ću da se ubijem. Taman sam iskucala celu poruku i nešto mi blokiralo i sve mi se obrisalo!
Napisala sam:
12.000!!!!!!!!!!!!!!
Da li su oni normalni??????? .......ili nešto tome slično.......
I još sam napisala da namam pojma koliko šta košta, ali brate mili mnogo je!!!!!!!!

_____________________________

The day I will stop lovin you is the day I will close my eyes 4 ever!

(odgovor članu ljubičica)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.2.2009 12:15:27   
ljubičica
A DA!!!!!! LEKI DOBRODOŠLA! user posted image

_____________________________

The day I will stop lovin you is the day I will close my eyes 4 ever!

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Epiduralna DA ili NE
28.2.2009 12:17:42   
mihi
Leki, ne brini za sve postoji rešenje, ja sam se prvi put porađala u Frontu naravno pre 11 godina bez epidurala. Zbog mnogih malverzacija koje prate sva porodilišta u srbiji dr Duško Stanojević se dosetio da dr uvede (malo sutra) u red pa je uveo to pravilo. Naravno ti ćeš se dogovoriti sa tvojim dr da te za recimo 15 dana primi u bolnicu ujutru kada on regularno radi indukuje ti porođaj tada je na poslu i anesteziolog i da se to na taj način završi. ILi da te primi u bolnici kada je on dežuran. Ako čekaš da porođaj sam počne možeš da dopadneš bilo kome što ti ne bih savetovala. Jesi li pričala sa tvojim dr na ovu temu šta ti on kaže?

(odgovor članu Leki 77)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here