|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Polip grlića materice
14.1.2010 15:13:47   
Anoniman
 duguljasta izraslina, dobroćudni tumor, s tankom peteljkom. Polip može nastati na nekoliko mesta u unutrašnjim polnim organima žene. Cervikalni polip je najčešći benigni izraštaj (hiperplazija) endocervikalne sluzokože.

Nepoznat je tačan uzrok nastanka polipa, često se povezuje sa hroničnim zapaljenjima i povišenim nivoima estrogena.   
Polip može biti okruglastog oblika ili izdužen (kad prominira u vaginu), sa glatkom ili režnjastom površinom, bledo ili tamnocrvene boje, veličine zrna pšenice pa čak i oraha i nalazi se u spoljašnjem ušću cerviksa. Često dolazi do sekundarne infekcije površine polipa koja je u zapaljenju i ulcerisana. Pacijentkinje se obično žale na sukrvičavo prljanje i krvav fluor koji nastaje zbog lediranja površine polipa (trenje, koitus, vaginalni pregled). Postoji o bilna sluzava sekrecija koja potiče iz cerviksa (cervikalni fluor) usled ascedentne infekcije i cervikalnog endometritisa. Postojanje polipa cerviksa i materice, naročito u menopauzi, često je kombinovano sa postojanjem malignih tumora genitalnih organa žene, posebno sa istovremenim postojanjem korporalnog karcinoma.Postojanje polipa može uticati na plodnost tj. poremetiti trudnoću, uzrokovati spontani pobačaj, prevremeni pobačaj ili čak sterilitet.  
Nakon uzimanja razmaza za PAPA test i ultrazvučnog pregleda potrebno je uraditi mikrobiološku obradu kako bi se otkrili mikroorganizmi kojima je inficiran polip. Tada se određuje i osetljivost mikroorganizama na antibiotike (antibiogram). Da bi se potvrdilo da se radi o cervikalnom polipu, potrebno je polip odstraniti (polipektomija) uvrtanjem zupčastim kleštima, a nikako presecenjem, zbog opasnosti od obilnijeg krvarenja. Potom je obavezna frakcionirana eksplorativna kiretaža. Dobijeni materijal sa polipom šalje se na histološki pregled i to odvojeno iz cervikalnog kanala i materične šupljine.   
Lečenje je antibiotsko za sanaciju upale i hirurško za odstranjenje polipa. Polip se može odstraniti "polip kleštima", izrezati nožem ili niskovoltažnom dijatermijskom petljom.
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Polip grlića materice
14.1.2010 15:15:51   
Anoniman
...do sada nisam znala šta je to polip.
Otvorila sam ovu temu kako bi informisala sebe i ostale i ujedno pomogla svima nama.
(Ako tema postoji - zaključajte je iako je ja nisam našla-sem ako je u okviru neke druge teme)

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Polip grlića materice
14.1.2010 21:20:10   
lence
Mislim da nema tema o cervikalnim benignim tumorima, ima samo slicna na temu miomi (fibroidi) na materici, pa ako ne'ko ukuca da trazi ima "izbor" posto i izrasline na materici mogu da se formiraju u oblik polipa ("na peteljci"). user posted image

_____________________________

Zadrzavam svoje gradjansko pravo da skacem na pogresne zakljucke!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Polip grlića materice
15.1.2010 9:27:43   
2002m
Sto je izgleda bio slucaj kod meneuser posted image

(odgovor članu lence)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Polip grlića materice
5.2.2010 7:25:28   
vila 07
Ja sam juče išla da mi odstrane polip. Bio je na samom ulasku u matericu, tako da je zatvarao ceo ulaz. Veličine zrna kukuruza (najpribližnije). Inače prethodna doktorica i to nije ni rekla, ko zna otkad je tu.

(odgovor članu 2002m)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Polip grlića materice
5.2.2010 7:28:09   
Anoniman
uh...prošla sam isto,ali ja sam toliko trauma nahvatala od kasapina koji mi je to radio da ne pričam...uh....brzo sam se oporavila...

kako si od jutros?user posted image

(odgovor članu vila 07)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Polip grlića materice
5.2.2010 7:34:13   
vila 07
Ma super! Mislila sam da će me boleti i baš sam imala tremu juče. Ali ništa me ne boli, samo moram da pijem Palitrex 5 dana.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Polip grlića materice
18.3.2013 20:59:17   
Maja1309
Žene jel zna netko nešto o ovome? Ja sam napipala neku kvržicu na grliću veličine kukuruza, tvrdo?

Joj pomagajte, bila sam na ultrazvuku redovnom prije mjesec dana, al nisam papa bris radila.  Samo me dole sondom gledala? Bil vidila  dr kad je vaginalnom sondom gledala da je tada bio?

(odgovor članu vila 07)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Polip grlića materice
19.3.2013 7:54:07   
Maja1309
Žene jel ima tko da mi objasni teksturu ovog grlića

očito ima ovaj ulaz u obliku kvržice?! ili ne?

Jel postoji tijekom cijelog ciklusa.

Kad je meka kad tvrda? Kad se kaže grlić mek jel se misli na tu kvržicu?

Jel nakon ovulacije grlić uvijek teško dohvatiti (ja svoj jedva dotaknem 8dpo)

Jel trebam pipati njega ili tu kvržicu, pomozite?

(odgovor članu Maja1309)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Polip grlića materice
1.11.2013 14:40:07   
dijana1*

IZVORNA PORUKA: cipiripi

Polip je duguljasta izraslina, dobroćudni tumor, s tankom peteljkom.
Polip može nastati na nekoliko mesta u unutrašnjim polnim organima žene.

Cervikalni polip je najčešći benigni izraštaj (hiperplazija) endocervikalne sluzokože.


user posted image


Uzrok nastanka

Nepoznat je tačan uzrok nastanka polipa, često se povezuje sa hroničnim zapaljenjima i povišenim nivoima estrogena.  

Klinička slika
Polip može biti okruglastog oblika ili izdužen (kad prominira u vaginu), sa glatkom ili režnjastom površinom, bledo ili tamnocrvene boje, veličine zrna pšenice pa čak i oraha i nalazi se u spoljašnjem ušću cerviksa.
Često dolazi do sekundarne infekcije površine polipa koja je u zapaljenju i ulcerisana. Pacijentkinje se obično žale na sukrvičavo prljanje i krvav fluor koji nastaje zbog lediranja površine polipa (trenje, koitus, vaginalni pregled).
Postoji o bilna sluzava sekrecija koja potiče iz cerviksa (cervikalni fluor) usled ascedentne infekcije i cervikalnog endometritisa.
Postojanje polipa cerviksa i materice, naročito u menopauzi, često je kombinovano sa postojanjem malignih tumora genitalnih organa žene, posebno sa istovremenim postojanjem korporalnog karcinoma.Postojanje polipa može uticati na plodnost tj. poremetiti trudnoću, uzrokovati spontani pobačaj, prevremeni pobačaj ili čak sterilitet.

Dijagnoza
Nakon uzimanja razmaza za PAPA test i ultrazvučnog pregleda potrebno je uraditi mikrobiološku obradu kako bi se otkrili mikroorganizmi kojima je inficiran polip.
Tada se određuje i osetljivost mikroorganizama na antibiotike (antibiogram).
Da bi se potvrdilo da se radi o cervikalnom polipu, potrebno je polip odstraniti (polipektomija) uvrtanjem zupčastim kleštima, a nikako presecenjem, zbog opasnosti od obilnijeg krvarenja. Potom je obavezna frakcionirana eksplorativna kiretaža.
Dobijeni materijal sa polipom šalje se na histološki pregled i to odvojeno iz cervikalnog kanala i materične šupljine.

Lečenje
Lečenje je antibiotsko za sanaciju upale i hirurško za odstranjenje polipa. Polip se može odstraniti "polip kleštima", izrezati nožem ili niskovoltažnom dijatermijskom petljom.




izvor


(odgovor članu Maja1309)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Polip grlića materice
1.11.2013 14:42:15   
Ivanka 75
Ja sam imala polipe u trudnoci koji su sa porodjajem otisli i nisu se posle vracali.

(odgovor članu dijana1*)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Polip grlića materice
1.11.2013 14:43:37   
dijana1*
IZVORNA PORUKA: Zebica

E ovako dame moje. Pretražila sam forum i još uvek nigde nisam videla ništa na ovu temu,a ako sam previdela unapred se izvinjavam. O čemu se radi. Mm i ja već godinu dana pokušavamo da dobijemo dete. U 2012 sam imala utvrđen polip endometrijuma koji sam otklonila histeroskopijom.Nakon toga sam posle tri meseca zatrudnela uz kalendarsko praćenje ovulacije koje se nažalost završilo spontanim pobačajem u septembru. nakon veoma bolne kiretaže i mirovanja u decembru mi je ponovo utvrđen polip na istom mestu?!? Svi nalazi su mi bili uredni (osim urina koji je bio posledica intervancija i koje sam zalečila) Ok pregrmim i to i u januaru ove godine opet odradim histeroskopiju, nakon koje smo mm i ja nastavili raditi na bebi posle ciklusa. E sad nakon bez malo 6 meseci ''rada'' i nadanja da će se nešto desiti, ponovo odem na pregled i ima šta da se vidi. Dvoje doktora mi je ponovo videlo ''nešto slično polipu''...user posted image Da ne dužim bila bih veoma zahvalna ako bi se neko javio sa sličnim problemom da mi bar da neku nadu šta dalje činiti. Inače ciklusi su mi uredni uz manje oscilacije a i utvrđena mi je ovulacija. Hvala unapred



IZVORNA PORUKA: pozitivna

Zebice i meni je danas rekla dr.da imam polip i da mora da se otkloni a ja neznam zasto joj ne verujem ?????




< Poruku je uredio dijana1 RR -- 1.11.2013 14:45:10 >

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Polip grlića materice
1.11.2013 15:04:39   
vikiveki
Ja to do sada nisam imala,ali je moja majka to imala ,sećam se toga jer sam tada bila 8 razred

(odgovor članu dijana1*)
Direktna veza do poruke: 13
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Kada je šansa da ostanem u drugom stanju n...
Do ovulacije dođe kad se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu.
Da li smo zaista prestare za trudnoću nako...
Ne želite bebu posle 35.? U redu, ali nemoj reći da si stara! Postoji bezbroj razloga za rađanje dece posle trideset pet...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here