|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Promene na genitalnim i ekstragenitalnim orga...
15.5.2010 0:56:03   
Anoniman
Spoljne genitalije:

One se uvećavaju, postaju elastične, što ima za cilj pripremu ovih organa za porođaj. Nakon porođaja u vremenskom periodu od 6 do 8 nedelja , dlazi do regresivnih promena genitalnih organa koji se kako anatomski, tako i histološki vraćaju u pređašnje stanje tj. stanje pre trudnoće. Međutim ipak ostaju tragovi trudnoće i porođaja po kojma se razlikuju rotkinje od nerotkinja. Jedna od najupečatljivijih karakteristika jesu velike i male stidne usne, gde su kod žena koje su rađale velike stidne usne lako zjape, a ispod njih se manje ili više vide i male stidne usne.Dok kod nerotkinja velike stidne usne su usko priljubljene jedna uz drugu, i u potpunosti prekrivaju male stidne usne.


Vagina:

Proširuje se i izdužuje , zadebljavanjem njenog zida i povećanjem elastičnosti, što omogućava prolaz ploda u toku porođaja.

Jajovodi:

Izdužuju se i menjaju položaj zbog rasta materice. Motilitet im je smanjen zbog uticaja progesterona.


Jajnici:

Uvećavaju se i to izraženije uvećan jajnik je onaj na kome je žuto telo. Nakon 16 nedelje gestacije dolazi do involucije žutog tela. Folikuli jajnika miruju za vreme trudnoće, jer izostaje njihova stimulacija gonadotropinima.


Materica:

Trpi najveće promene, jer se u njoj trudnoća i odvija . Ona se značajno povećava i to prvenstveno korpus i istmus dok se cerviks samo strukturalno menja. Masa materice se tokom trudnoće poveća od 50g pre trudnoće do 1kg na kraju trudnoće.

Grlić:


Menja se tako što počinje da bubri, vene grlća se proširuju i daju mu lividnu boju, žlezde postaju izduzenije i pune sluzi. Ova sluz se izlučuje u cervikalni kanal u kome se pod uticajem progesterona formira sluzni čep, koji sprečava prelaz bakterija iz vagine u toku trudnoće. Cerviks (grlić) se u toku porođaja pod uticajem kontrakcija sa korpusa, zbog utiskivanja vodenjaka i pod pritiskom prednjačećeg dela ploda otvara.   ....................................................................................................................................................
Kardiovaskularni sistem:


Ukupna zapremina cirkulišuće krvi se poveća za 1,5 litra, minutni volumen srca je povećan za za 30%, od oko 4,5 litra na oko 5,7 -6,o litra. Frekvenca srca je povećana za 10 -15 otkucaja, od 70 na 80-85 u minutu , a povećan je i udarni volumen.Venski pritisak se u predelu gornjih ekstremiteta ne menja, dok se u predelu donjih povišava nekoliko puta, što moze dovesti do pojave otoka (edema) kod trudnice za vreme stajanja.


Respiratorni sistem:



Dolazi do povećanog respiratornog volumena , zbog povećane potrebe majke i ploda za kiseonikom.

Digestivni sistem:

Mučnina, povraćanje i pojačana salivacija su vrlo česti simptomi u trudnoći, ali moramo napomenuti da su oni uglavnom psihogeno uslovljeni i karakterišu početak trudnoće. U odmakloj trudnoći dominiraju simptomi opstipacije, kao rezultat dislokcije debelog creva i cekuma i dejstva progesterona.


Urinarni sistem:


Bubrežna funkcija je povećana zbog većeg protoka krvi kroz bubrege, on se posle prvog tromesečja trudnoće povećava od 900ml na 1200ml u minutu. U većoj meri izlučuje se jod, folna kiselina, i aminokiseline, dok se postepeno smanjuje izlučuje vode, tako da u poslednjem tromesečju pada od 30ml na 10ml u minuti. Za funkcionisanje urinarnog sistema u trudnoći od značaja je i hormonski uticaj na sistem izvodnih kanala, što može usloviti urinarnu infekciju. Na desnom ureteru i pielonu su promene izrazenije, usled mehaničkog pritiska uvećane materice, što još više pogoduje zastoju mokraće i nastanku bakteriurije.


Endokrine žlezde:


U zadnjem režnju hipofize se tokom trudnoće nakuplja veća količina oksitocina, sintetisanog u hipotalamusu, koji se oslobađa u cirkulaciji tokom porođaja, puerperijuma i laktacije. Štitna žlezda se u toku trudnoće uvećava, a može se razviti i prava guša. Nivo T4 i T3 su u serumu povećani. Nadbubrežne zlezde pojačano luče glukokortikoide, takođe i mineralokortikoide. Kortizol je na kraju trdnoće povećan u plazmi 3 do 5 puta, pri čemu je veći deo u intaktnom obliku. Povećano je lučenje insulina u gušterači, tako da kod trudnica sa smanjenom rezervom beta ćelija se tokom trudnoće može razviti gestaciski dijabetes.


Koža:


Za vreme trudnoće je izložena povećanoj pigmentaciji pojedinih delova. Prvenstveno u predelu bradavica dojki, vulvoanalnom predelu, između pupka i simfize, kao i na svezim ožiljcima od operacije.

Lokomotorni sistem:


Zbog povećane telesne težine trudnice, kao i nepravilne raspodele težine na telu, dolazi do kompenzatorne lumbqalne lordoze -izražen deficit vitamina D.

Nervni sistem:

Promene se manifestuju kao depresija, umor, pospanost. Najčešći razlozi za to su manifestna ili potisnuta želja za detetom ili pak neželjena trudnoća.


Hem:

Količina cirkulišuće krvi se povećava za 1-1,5 l. Povećanje se odnosi na plazmu nego na uobičajene elemente tako da se stvara “fiziološka anemija”. Smatra se da je količina gvožđa od 1g dovoljna da zadovolji potrebe majke i ploda u trudnoći. Od te količone 500 mg se utroši za novonastale eritrocite majke, 300-400 mg za razvitak fetusa, a za posteljicu 100 mg.

< Poruku je uredio kaliopi -- 15.5.2010 1:00:46 >
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Promene na genitalnim i ekstragenitalnim ...
15.5.2010 6:41:49   
Snelle
Kaliopi, odličan post!
I aj ti posle budi normalan posle svih ovih promena user posted image


_____________________________

"Nemoj da plačeš, tu je tvoja seka"
"Bato, puno te volim"

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Promene na genitalnim i ekstragenitalnim ...
15.5.2010 18:58:41   
Nensi*
Meni je mnogo siri ovaj post od ostalih,pa ne vidim da procitam sve,jedan deo se ne vidi od slika gore user posted image

_____________________________

Nena+Danilo=Vuk :)

(odgovor članu Snelle)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Promene na genitalnim i ekstragenitalnim ...
15.5.2010 23:15:26   
Anoniman
Draga, koji deo ne vidiš ...?

(odgovor članu Nensi*)
  Direktna veza do poruke: 4
   RE: Promene na genitalnim i ekstragenitalnim ...
15.5.2010 23:24:20   
Nensi*
Evo pogledaj

user posted image

_____________________________

Nena+Danilo=Vuk :)

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Promene na genitalnim i ekstragenitalnim ...
15.5.2010 23:25:21   
Anoniman
Ne znam .... user posted image user posted image kod mene je ok ...user posted image



(odgovor članu Nensi*)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Promene na genitalnim i ekstragenitalnim ...
1.5.2011 23:45:09   
Anoniman
meni u jako poiskakale vene na gospodjici cak i na rubovima usnica....i izgleda na oko bas odvratno,desna strama kao da je deformisana...nisam to primetila do sada....a sad smo usli u 8 .mesec ....
i na dodir se oseca.....jel imao neko ovakvo iskustvo????


(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Promene na genitalnim i ekstragenitalnim ...
10.3.2017 15:01:26   
Bunnyca
Evo ja malo da aktiviram ovu temu,molim za pomoc.
Naime, kada sam radila briseve babica je primetila da imam jednu veliku i izrazenu venu, plavu na usminama, a inace me taj deo poprilicno boli, medjutim iskreno nisam zagledala.Onda sam naravno dobro sve ispregledala cim sam dosla kuci i stvarno je uzasna i poprilicno bolna, kao mali grozdoviuser posted image . Uzela sam u apoteci Hepatrombin gel,ali stvarno ne znam kako cu izdrzati dalje, tek sam 25 nedelja.
Da li je neko imao ovaj problem?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Promene na genitalnim i ekstragenitalnim ...
10.3.2017 23:13:25   
Mariya
Ja bunny nikad čula za ovo user posted image

(odgovor članu Bunnyca)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Promene na genitalnim i ekstragenitalnim ...
22.2.2018 0:10:15   
Srecko47E
Citam i cudom se.Zaista ni ja nisam cula za to.Sta to je doktor rekao jer vidim da je proslo poprilino od tada?

(odgovor članu Mariya)
Direktna veza do poruke: 10
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Pregledi u trudnoći i njihov redosled
photo
Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.
Sve što treba da znate o gestacionom dijab...
Gestacioni dijabetes je privremeni oblik dijabetesa koji se može javiti u trudnoći. To je stanje koje nastaje kada zbog ...



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here