|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: IQ dece
10.7.2011 0:20:54   
Anoniman
Pa da...U poslednje vreme vidjam trogodisnjake koji vichu "brate, ono.."user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 76
   RE: IQ dece
10.7.2011 0:38:48   
vukosava
Taj Ranko i stručni tim Mense od deset_ univerzitetskih profesora iz polja pedagogije, psihologije, neurofiziologije, genetike i pedijatrije je sacinio taj program koji se primenjuje u nekoliko vrtica?
Jer on lekar ili doktor psihologije, doktor pedagogije?

klikni

Kamo srece da tako nesto zalomi reformu celokupnog obrazovanja ne samo vrtice. Kad dodju posle kod uciteljice da ih opet ubace u nasu poznatu masinu sazvakavanja udzbenika i prisecanja naucenih pesmica za ocene... daj boze da im ostanu sve te vestine...

Po ovom planu vidim da razvijaju vestine koje IQ test testira. A da li im to pomaze i u ostalim oblastima inteligencije koje se ne testiraju ovim testom?

< Poruku je uredio vukosava -- 10.7.2011 0:42:05 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 77
   RE: IQ dece
10.7.2011 4:45:39   
vukosava

IZVORNA PORUKA: Verus RR

Slazem se sa ninom: NIKO ne zna svoje dete kao roditelj, naravno, onaj koji je "ukljucen" u svoje dete, poznaje ga, radi sa njim. Ja se nikako ne bih oslonila samo na "strucnjake" da mi uce dete, zelim ja da imam udela u razvoj svog deteta.

vuko: evo link ka clanku o devojcici iz Floride koju sam spominjala. Ovo jeste extrem, ali dzaba "urodjen" IQ ako te svi zapostave:

KLIK

sinoc sam opet preplakala citajuci o njoj...



Nasla sam jos nesto:

klikni

Procitala sam tek ceo onaj clanak sto si mi poslala. Njena majka je na granici da se racuna uopste u normalne ljude, ima IQ 77. Strasno! Jos jedno dete je mentalno retardirano. Velika sansa je da je ova mala isto prirodno retardirana a da je ova svom tom nebrigom totalno svela na taj IQ od 50...

Znam u selu jednu porodicu, otac je mentalno retardiran, slican ovaj IQ oko 70 i nesto, oboje dece su mu isti takvi...

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 78
   RE: IQ dece
10.7.2011 16:39:17   
AndreaK
Konacno smo stigli do zakljucka, tj. na pocetak price ... Sa decom, a posebno mislim na uzrast do 3 godine, kada je dete najvise sa roditeljima, treba "raditi" (stavljam navodnike da ne dodje do zabune)... citati, objasnjavati... zainteresovati ih za knjigu, slike... ponavljati kao papagaj ovo je drvo, sta je ovo?- D r v o user posted image i sl.

Pustiti ih nekad da po kuci savladavaju prepreke, puze, penju se, provlace... pa i skacu po krevetu user posted image

Pricati sa njima "normalnim" a ne bebecim jezikom... To je rad, to je vaspitavanje, to je provodjenje kvalitetnog vremena sa decom, a ne fotelja TV, ili jos gore igrice, kompjuter...

Moj klinja, bez forsiranja, biflanja ili cega vec, sa 22 meseca zna da sklapa recenice, da kaze kada je gladan, zedan, besan, prepoznaje radnje drugih ljudi, broji do 10 , prepoznaje slova i jos mnogo toga...sasvim spontano, i sve to je on zeleo da nauci, nije morao... a imao je sa kim, nismo cekali strucnjake.

Ko je tome i koliko zasluzan ne znam, niti mi je namera da se hvalim, cak mi je nekad neprijatno kada se on istice pored druge dece...

Komsinicina mala je samo 2 meseca mladja pa ni danas ne zna da pokaze gde su joj ruke, oci, nos, usta..."pametna glavica" ili "gde zeka pije vodu" ...dok je Andrej neke od tih stvari znao sa 7 meseci.

Ali zato on ne moze ni minut da sedi ispred TV-a, ne zna ni jedan crtani film...dok je ona mirno dete, voli da igra uz nodija, da mu se smeje i moze da provede sate ispred ekrana...sto mi je njena mama rekla, hvaleci se kako je njeno dete mirno i poslusno user posted image

Bilo je previse terorije do sada, zato ja sada navodim i neke primere...

Da ne bude vise nesporazuma,mislim da smo sve izvukle glavnu poentu...valjda... user posted image

< Poruku je uredio AndreaK -- 10.7.2011 16:44:24 >

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 79
   RE: IQ dece
10.7.2011 17:56:42   
Anoniman
Uh, svasta se zanimljivog napisale, ali na momente imam utisak da pricate o istim stavrima ali kao da toga niste svesne.

Da ne duzim, ja cu u svakom slucaju detetu ponuditi sve opcije, od ucenja brojeva sa lupam godinu dana... pa ako ono to prihvati i pokaze interesovanje ponudicu mu i vise. Ako ne sigurno necu forsirati na silu.

Ja gledam dosta toga po mom sestricu koji je sada napunio 4 godine. Njemu je moja sestra uspela da objasni i o spermicima i jajnim celijama, ali on to trazi. Zaista. On postavlja pitanja i trazi objasnjenja i dok god nije zadovoljan on nastavlja da pita. Ja nikad nisam videla tako uporno dete. I tacno zna kad hoces da ga zamuljas i jednostavno ne prihvata takve odgovore. Sve zeli da zna. Zna i brojeve i slova i svasta, ali sve je trazio da nauci, naravno ponudjeno mu je. Ali ima dana kada se pravi i blesav i da ne zna ni jedan broj. Niko od njega ne preslisava i tera da ponovi nauceno. Ali kako da kazem, svega je svestan sto se prica, i ako te ne pita taj dan jer mu se vise svidja da bere onu dugacku travu i zamislja da je mac, pita te posle dan dva i ti onako ostanes u soku otkud mu sad to. Ja nekad imam utisak kao da sve pakuje u neke male fioke u mozgu i svaki dan ih otvara pa kad vidi neku za koju nije dobio odgovor, on pita.

Inace gledala sam neku emisiju na nekom od stranih kanala, kako se razvijaju, aj sad ako nisam zaboravila, neuronske veze. Pravi se po jedna za svaku stvar koju dete vidi (prica krece od bebinog rodjenja). Ako se ta stvar ponavlja veza se ucvrscuje, ako ne ona izumire. I jos svasta nesto. Ja sam misljenja da mnoge od stvari koju deci prezentujemo njih ne opterecuju, oni to negde sigurno skladiste i mogu izvuci po potrebi. Npr, ucenje jos jednog jezika, naravno bez forsiranja deteta da to ponavlja svakodnevno. Ali pustanja pesmica ili nekih prica u pozadini dok se ono igra drugim stvarima, sigurno moze da stimulise. Opet gledam po sestricu koji zbog toga ima savrsen izgovor i kome je nekad jako zabavno da zna neku rec da kaze na vise jezika (prosle godine je upoznao vrsnjakinju italijanku na moru i trazio da nauci da broji do 10 na italijanskom). Jos uvek se toga seca iako ga niko ne preslisava. Sve je naucio kroz igru.

Ne znam kakav cu roditelj biti, ali ako bude na mm i mene, zelece sve da zna i volece da uci od prvog dana.

Trudnoca me ubija, mozak mi je kao kasa, pa se nadam da cete razumeti sta sam napisala.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 80
   RE: IQ dece
10.7.2011 18:40:25   
vukosava
Andrea, a jel ti ne radis ili radis? Jesi li uvek ti sa detetom? Ja mislim da definitivno ima veze ima sa tim koliko neko ima uopste vremena. Jer ako su roditelji zaposleni i deca idu u vrtic ili ih cuvaju babe, sigurno nije ista prica...

I takodje mislim da ima dosta do toga sta ih roditelji uce. Ako toj maloj nisu pokazivali pre 7 meseci gde su nos i usta, sigurno nece to ni znati. A ima i nesto do gena. Imas decu koja imaju problema da govore i pored toga sto su non stop sa majkom koja se trudi...

Pa nece se uciti u skoli da se broji do deset, i to isto spada u osnovne neke vestine za sta su roditelji odgovorni.

Evo sta dece treba da znaju pre skole klikni

Šta sve treba da znaju pre škole , Blic

Budući prvaci ovih dana idu na sistematske preglede i testiranja u školi. Ali, mnogi roditelji, zaplašeni predstojećom promenom nisu baš sigurni šta to tačno njihov budući prvak treba da zna pre polaska u školu.


Dečja pažnja u ovom uzrastu varira od 10 do 15 minuta

Da li treba da zna da čita? Da li treba da zna da piše? Da li će i pisanje i čitanje naučiti u školi, pa zbog toga ne treba da forsiraju mališane? Ovo su samo neka od pitanja koja muče roditelje.

- Deca treba da znaju kojim slovom počinje neka reč (oko, uvo, nos)... Treba pravilno da drže olovku i znaju kojom rukom pišu. Trebalo bi i da znaju da napiše neka slova i umeju da prepoznaju koja slova čuju u izgovorenim rečima - priča dr sci. Nataša Čabarkapa, logoped u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora, za „Blic“ i objašnjava koje su to stvari koje bi budući prvak trebalo da zna.

Pažnja

Pre polaska u školu dete treba da ima i razvijenu pažnju. Ne treba da očekujete od budućeg prvaka da za jedan predmet bude zainteresovan 45 minuta, njihova pažnja varira od deset do petnaest minuta. I treba da znate da je pažnja rezultat vežbe u predškolskim ustanovama. Važno je da dete poznaje svoju okolinu da bi pojmovi o njoj bili tačniji i jasniji.

Grafomotorika

Pre polaska u školu treba dobro da se proceni razvoj same grafomotorike. Tačnije, kako dete drži olovku i da li je grafomotorički spreman za školu, da li ume da precrta zadate likove, da li ima pravilan sled crtanja linija i ima li razvijenu svest o smeru pisanja: levo - desno, gore - dole).

Rečnik

U periodu od pete do sedme godine dete bogati svoj rečnik, razume i koristi reči apstraktnog značenje, bolje prepričava, donosi dobre zaključke i samostalno stupa u razgovor sa drugima. Aktivni rečnik im je 2.500-3.000 reči, opseg rečenice prosečno iznosi pet-šest reči, koristi složene rečenice i memoriše kraće pesmice, kaže Nataša Čabarkapa.

Brojevi

Dete od šest do sedam godina trebalo bi da zna da broji do 20, da prepoznaje simbole brojeva i da zna da ih poveže sa količinom. Trebalo bi da zna da poređa objekte po veličini i da zna da ih uporedi, što podrazumeva odnose veći - manji. Zatim, trebalo bi i da zna da oblike razvrstaju po boji ili obliku.

Pitanja na koja moraju da znaju odgovore

Mališani u predškolskom uzrastu bi morali da znaju odgovore na sledeća pitanja:
Šta bi uradio kada pada kiša?
Šta se pojavljuje na nebu kada padne mrak?
Šta radimo kada smo pospani?
Koji je dan u nedelji pre četvrtka, a koji posle?
Koji su radni, a koji neradni dani?
Navedi godišnja doba?
Koje sve mesece u godini imamo?

Problemi

Ako vaše dete ima problem sa podelom reči na glasove (prvi, drugi i treći glas u reči), sa spajanjem izolovano datih glasova u reči (šta znači kada kažemo: v-o-z). Da li se rimuju reči: kos i bos, da li se rimuju reči kos i pet, imenovanjem velikih i malih slova azbuke, pisanjem teksta u označenim linijama ili kockama, možete da posumnjate da ima neke od simptome disleksije i disgrafije.

Takođe, ako dete u ovom uzrastu ima problem sa pravilnim artikulisanjem glasove, ako ne zna da kaže koliko ima godina i koliko će ih imati sledeće godine, ako ne razlikuje jutro od večeri i ne zna da kaže šta se kaže kada ustanemo i kada idemo na spavanje, treba da se obratite logopedu.

Kod svih govornih poremećaja verovatno je reč o slabo razvijenoj slušnoj pažnji - objašnjava dr sci. Nataša Čabarkapa.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 81
   RE: IQ dece
10.7.2011 21:02:35   
AndreaK

IZVORNA PORUKA: vukosava

Andrea, a jel ti ne radis ili radis? Jesi li uvek ti sa detetom? Ja mislim da definitivno ima veze ima sa tim koliko neko ima uopste vremena. Jer ako su roditelji zaposleni i deca idu u vrtic ili ih cuvaju babe, sigurno nije ista prica...

I takodje mislim da ima dosta do toga sta ih roditelji uce. Ako toj maloj nisu pokazivali pre 7 meseci gde su nos i usta, sigurno nece to ni znati. A ima i nesto do gena. Imas decu koja imaju problema da govore i pored toga sto su non stop sa majkom koja se trudi...

Pa nece se uciti u skoli da se broji do deset, i to isto spada u osnovne neke vestine za sta su roditelji odgovorni.



Ne radim, ostala sam bez posla u petom mesecu trudnoce sa prvim sinom, verovatno bi pocela da radim kada Andrej napuni godinu ali sam ostala u drugom stanju te sam vec trecu godinu bez posla.

Andrej je imao srece, provela sam sa njim intenzivno 2 godine, a od septembra je planirano da krene u jaslice, dok ce Matej krenuti sa tek navrsenih godinu dana, jer je vise nego potrebno da se i ja zaposlim sto pre...

Pokusacu da izguram i sa mladjim bar godinu dana, prvenstveno zbog dojenja...

Inace, sem mene Andrej puno vremena provodi i sa babom, dedom, kao i ostalim ukucanima, navikao je na puno ljudi oko sebe, a oni iako nisu fakultetski obrazovani svi stimulativno uticu na njega... otprilike je kao sestric MalogMisa, sve zeli da zna,upija reci, trazi da mu se cita, a sada vec i zapitkuje...

Ja sam u jednom postu i spomenula da puno znaci sa kim dete provodi vremena, ali i da pored toga roditelji treba da "rade" sa njima a ne da cekaju da ono krene u vrtic ili skolu...

vrti se prica u krug, ne bih da se ponavljam...











(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 82
   RE: IQ dece
10.7.2011 21:31:30   
vukosava
Pa naravno. Sa mnom su tako i babe i dede i svi zivi. Necu da nabrajam sta sam kad znala, al islo mi je super sve zivo. A niko nije bas sedeo sa mnom i terao me nesto da sricem, to su radili u predskolskom... Al svi kazu da sam bila ekstremno radoznalo dete...

Malo off toic-a:

Pazi, ovde u SAD jeste tih 6 nedelja jako malo za porodiljsko, al ja sam Andrea dobila posao TRUDNA. Tj. popisala sam ugovor 10 dana pre termina. I svi koji me zaposljavaju su znali da sam pred porodjajem. Ceo semestar sam se po 2 h dnevno ispumpavala na poslu. Plus uzimala slobodno popodne kad god sam trebala da vodim dete kod lekara. Isla sam kuci svaki dan u vreme rucka, u 12h ostanem po sat - dva cak nekad.

Ja sam samo se porodila izmedju poslova. Prethodni mi se zavrsio 31. 12.2010. (mada nisam isla u kancelariju od pocetka decembra, dobila sam decembarsku platu celu, radila sam od kuce sta je trebalo). A novi mi je poceo 5. januara. Ja nisam imala porodiljsko jer to ne daju novim zaposlenima, samo nakon godinu dana rada... A ovde na poslu, biti nova mama znaci da ti svi izlaze u susret a ne da te mrze sto te nema godinu dana i sto ces opet da nestanes na godinu dana. I obicno imaju mnogo vise dece nego mi. Pa sad sta je bolje, to stvarno je relativno...

Lepo je da nas pustaju po godinu dana da sedimo kuci sa detetom. Al kad zenama zbog materinstva uskracuju pravo na posao je apsolutno pogresno. Pogotovu i da ne daju posao samo ako je u godinama kad moze da ima decu (mene su 2 x odbili u lice samo zato sto imam 25 godina i sto sam u godinama za razmnozavanje, nisu se libili to da mi kazu).

Tebe su trudnu otpustili? Jesu li znali da si trudna ili je nesto drugo u pitanju?

(odgovor članu AndreaK)
Direktna veza do poruke: 83
   RE: IQ dece
10.7.2011 21:54:27   
AndreaK
Vuko to sto kazes sasvim menja situaciju, a pretpostavljam da si imala razloge zbog kojih si MORALA tako rano traziti posao...

Sto se mene tice, obzirom na to gde zivim i kakvih sve primera ima, mislim da sam dobro prosla... navodno su zbog troskova ukinuli neka radna mesta pa i moje a to je znacilo da 2 meseca pred istek ugovora dobijem otkaz...Tada sam bila u 3 mesecu i polako se primecivalo da sam u drugom stanju, moja direktorica je bila upoznata sa mojim stanjem ali nista nije bilo do nje, uspele smo da izboksujemo da radim jos malo, pa do kraja ugovora iskoristim ceo godisnji odmor nakon cega mi ga vise nece produziti ...tako je i bilo.

Na srecu, obzirom na staz, imala sam pravo da preko biroa dobijam nadoknadu narednih godinu i po dana...

Eto... sad smo skroz skrenuli sa teme, izvinjavam se...



(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 84
   RE: IQ dece
11.7.2011 2:13:42   
vukosava
Morala sam. Znala sam ranije da imam finansiranje samo do decembra 2010, a beba je dosla slucajno. Izabrala sam ovaj posao jer su mi pedijatri savetovali da ne putujem sa novorodjencetom prekookeanski. A morala sam da napustim onaj stan studentski cim dobijem diplomu, sto je nama bilo 7 dana nakon mog carskog. Da mi produze 7 dana duze, morala sam da platim 500 dolara... Ekstremni uslovi zaista... Muz nema pravo da trazi posao. A jos uvek sam na neplacenom odsutstvu iz Srbije al moj fakultet daje platu pa i porodiljsko na osnovu prethodnog opterecenja tako da sam otvorila porodiljsko opet bih imala nula primanje. Tako da smo eto u pat poziciji, a mora od necega da se zivi...

Treba nam tema: Prava zena u Srbiji na materinstvo i posao

(odgovor članu AndreaK)
Direktna veza do poruke: 85
   RE: IQ dece
26.7.2011 15:06:17   
vukosava
Treća godina prekretnica
Više od 50 odsto dečje inteligencije razvije se do četvrte godine. Zato u tom periodu dete treba pustiti da slobodno istražuje čulima, dakle, da gleda šta mu se gleda, dodiruje predmete, sluša zvuke…
Bolje je da ima nekoliko drvenih didaktičkih igračaka i kocki za slaganje nego okružiti ga gomilom igračaka sa kojima ne zna šta bi. Kada se dete nečim bavi, ne treba ga prekidati, a kada mu se nešto priča, ne treba ispričati sve, već ostaviti da i samo nešto otkrije.
Irena Mitrović ukazuje na to da bi roditelji trebalo da znaju da dete mlađe od tri godine nema kapacitet da posluša odraslog, a da se tek posle trećeg rođendana kod njega izgrađuju volja i disciplina.
– Treća godina svojevrsna je prekretnica i u socijalnom razvoju. Do tada je dete usmereno na sopstveni razvoj i ne treba od njega očekivati da deli igračke sa drugom decom. Jer, tek od treće godine ono svesno gradi socijalne odnose s okolinom, koji će sigurno biti bolji ako je majka bila pažljiva prema detetu u prvim mesecima njegovog života – kaže ona.

klikni

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 86
   RE: IQ dece
20.3.2012 16:24:29   
vukosava

IZVORNA PORUKA: vukosava

Licno mislim da su najveci neprijatelji decijeg IQ-a kompjuteri, igrice i TV. Kad sam bila mala, bili smo napolju ceo dan, igrali se, skakali, padali itd. TV su gledali mama i tata, bilo samo 2 programa pa nam je bio jako dosadan. Danas verovatno je lakse pustiti dete da bleji u sarenilo na ekranu pa da obavljas druge aktivnosti. Ili mu uvalis igricu pa nek cuka i cuka. Verovatno je u pocetku fascinantno kako kapira da pomera mis i da klikce gde treba pa garant to fascinira roditelje na pocetku. Al mislim da je to medvedja usluga. Ti klinci kad stasaju nece nista vise znati da koriste prave stvari na racunaru, to retko moze da se savlada dobro bez obuke...

Mozda su bajke dobre za razvoj maste i moralnih vrednosti, sta je dobro a sta lose. Pevanje i pricanje za savladavanje jezika. Pesmice za ucenje svega i svacega. Igre za savladavanje motorike. Igranje sa ostalom decom za savladavanje socijalnih vestina.

Al za sam MENSA-in test, to je dovoljno provezbati prethodne testove kad tome vreme dodje i voala - dete ce imati veci IQ sto posto.


Evo sad kad sam odledala onu emisiju sto je Ivanka postavila u drugoj temi kontam da se Ranko i ja slazemo po ovim pitanjima skroz.

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 87
   RE: IQ dece
28.9.2013 19:21:03   
big mum
Koliki je IQ moje djece ne znam.Niti mi je bitno,bitno je da je djete sretno i zadovoljno sobom.

Kćerkin ću da saznam tek sledeće godine kad se bude upisivala u školu a sinov za 5god takođe kad se bude upisivao u školu.





_____________________________

Neko iz djetinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira, pa umije da se igra i raduje malim stvarima.
DUŠKO RADOVIĆ

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 88
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 3 [4]
Idi na:







Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here