|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Da li cete biti levoruki ili desnoruki? Odluka o tome zapravo ne pada u vašem mozgu!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 5.1.2018
Sklonost ka korišćenju desne ili leve ruke počinje još u materici, u osmoj nedelji trudnoće, pokazali su rezultati ultrazvuka.
Ključne reči:

image
/11


Prethodno se pretpostavljalo da su razlike u aktivnosti gena u desnoj i levoj hemisferi mozga odgovorne za to kojom će se čovek rukom bolje služiti. Ali, prošle godine su istraživači Rur univerziteta u Bohumu analizirali izražaje gena u kičmenoj moždini od 8 do 12 nedelje trudnoće i sada veruju da je poreklo takve odrednice upravo u kičmenoj moždini.  



Istraživači su detektovali izražene levo-desno razlike u osmoj nedelji trudnoće u segmentima kičmene moždine koji kontrolišu pokrete ruku i nogu, preneo je portal Indy100.com. Ruka i pokreti šake počinju preko motornog korteksa u mozgu koji šalje odgovarajuće signale kičmenoj moždini. Ovo pretvara komandu u pokret. Motorni korteks, međutim, nije povezan na kičmenu moždinu od početka - a određenja izbora levorukosti ili desnorukosti pojavljuju se pre nego što se ta veza oformila.

 

Upravo iz tog razloga istraživači sada veruju da se naša sklonost ka levoj ili desnoj ruci određuje u našoj kičmi. Ovi rezultati suštinski menjaju naše razumevanje uzroka hemisferne asimetrije.

 

Istraživanje dr Sebastijana Oklenburga, Džudit Šmit i prof. H.C.Onura Gunturkuna, u saradnji sa kolegama iz Holandije i Južne Afrike, objavljeno je u žurnalu “eLife”.

 

Izvor: www.srbijadanas.com

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kada mi noge pokleknu, ne stidi me se...
Donosimo vam pismo majke njenoj ćerki, koje svaki put izaziva iste emocije kod svih koji ga pročitaju.
13
5 razloga za kuvanje na indukcionim pločama!
Uz elegantan dizajn, efikasnu upotrebu i bezbednost, Gorenje indukcione ploče su savršen izbor za bržu i lakšu pripremu ...
8
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
6
13 znakova da imaš najboljeg muža na svetu
Ako tvoj suprug radi stvari sa ovog spiska, osvojila si najveći dobitak na "bračnoj lutriji".
4





10 stvari koje treba da URADITE SA PORODIC...
Ako ne možete da se setite kada ste poslednji put ručali zajedno sa svojom porodicom i zajedno proveli dan, vreme je da ...
Kada mi noge pokleknu, ne stidi me se...
Donosimo vam pismo majke njenoj ćerki, koje svaki put izaziva iste emocije kod svih koji ga pročitaju.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here