|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.1.2014
U Srbiji svakog dana četiri žene obole a najmanje jedna umre od raka grlića materice!

image
/11


Povodom Osme evropske nedelje prevencije raka grlića materice stručnjaci poručuju da je redovan Ginekološki pregled najbolja zaštita. Jednostavnim i bezbolnim Papanikolau testom promene mogu da budu otkrivene u najranijoj fazi kada je izlečenje moguće u više od 90 odsto slucajeva.

Osma po redu, Nedelja borbe protiv raka grlića materice trajaće do 25. januara, sa ciljem podizanja nivoa znanja i informisanosti o raku grlića materice i prevenciji raka, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje. Simbol obeležavanja Nedelje borbe protiv raka grlića materice je biser mudrosti.


Rak grlića materice predstavlja ozbiljan zdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.


Rak grlića materice stavljen je pod kontrolu u većem broju zemalja Evrope, dok u zemljama u razvoju preventivnih programa uglavnom nema, a svest žena o značaju redovnih preventivnih pregleda je na veoma niskom nivou.


U Srbiji je rak grlića materice po učestalosti drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka među ženskom populacijom.


Već duži niz godina kod žena u Srbiji evidentira se jedna od najviših stopa obolevanja od raka grlića materice u Evropi, a u našoj zemlji svakoga dana najmanje jedna žena umre od raka grlića materice.

Naročito zabrinjava činjenica da je registrovana stopa mortaliteta od ove lokalizacije raka kod žena u našoj zemlji skoro dvostruko viša od istih stopa mortaliteta kod žena u Evropi.

U proteklih deset godina na području Beograda je registrovano oko 4.000 žena obolelih od raka grlića materice, a zbog ove bolesti svake godine je umrlo oko 100 žena.

Najveći broj obolelih žena je starosti od 40 do 59 godina, pri čemu se veliki broj žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno.

U cilju smanjenja obolevanja i umiranja od ove bolesti na teritoriji Srbije se od 2012. godine sprovodi Program organizovanog skrininga raka grlića materice.

Programom je definisano sprovođenje zdravstvene zaštite i aktivnosti na unapređenju zdravlja, smanjenju smrtnosti od raka grlića materice i poboljšanju kvaliteta života žena Srbije.


A više možete pročitati i u sledećim člancima:

 

Rak grlića materice

Papanikolau test


 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Oprezno sa grejpfrutom!
Koliko god da grejpfrut ima blagotvornih svojstava, sa njim treba biti oprezan ukoliko pijete lekove, naročito statine ...
3
Uporna Ešerihija - Ne ignorišite simptome
Bol, pečenje pri mokrenju, često mokrenje i neodložna potreba za mokrenjem, potom bolno izmokravanje malo ili nimalo uri...
3
Semenke i orašasti plodovi
Posebno važne namirnice su: integralne žitarice (pšenica, seitan, raž, ječam i druge), semenke i orašasti plodovi (orah,...
2
Soja
Soja se u ishrani čoveka koristi već približno 5000 godina. Ona je jednogodišnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2...
2





Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...
Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here