|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Imunitet dolazi iz stomaka: Dvostruka snaga u jednoj kapsuli

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 8.4.2020
Probiotici su danas veoma aktuelna tema i među stručnom i među opštom javnošću. Ono što je ključno jeste da nisu svi probiotski preparati isti i da je važno izabrati pravi, jer probiotici imaju mnogo benefita po naše zdravlje.

/11


 

Kompanija AbelaPharm, regionalni lider u proizvodnji i prodaji probiotika, prošlu godinu završila je sa rastom prodaje svojih preparata za preko 20%. S obzirom na širok proizvodni portfolio, kompanija gleda na kvalitet kao na investiciju, a ne kao na trošak, što je u Srbiji danas prava retkost.

 

Sa dr med. Sandom Popovac, regionalnim brand menadžerom za probiotike u kompaniji AbelaPharm razgovaramo o preparatu po kome su najprepoznatljiviji, a to je Bulardi®. Po čemu je to jedinstven probiotski preparat?

 

Probiotici su danas veoma aktuelna tema i među stručnom i među opštom javnošću. Ono što je ključno jeste da nisu svi probiotski preparati isti i da je važno izabrati pravi, jer probiotici imaju mnogo benefita po naše zdravlje. Oni mogu zaustaviti dijareju, ublažiti stomačne tegobe različitog porekla, ojačati imunitet, poboljšati kvalitet života pacijenata sa zapaljenskim bolestma creva, kao i povećati stopu eradikacije od Helicobacter pylori infekcije. U Srbiji je, međutim, registrovano skoro 100 probiotskih preparata, što značajno komplikuje izbor adekvatnog proizvoda, pa se prilikom kupovine uglavnom baziramo na preporukama koje smo čuli od lekara, prijatelja, rođaka ili  medija. Preko 10 godina naš Bulardi je jedan od najprepoznatljivijih brendova na tržištu suplemenata i sa njim su rađene brojne kliničke studije u našoj zemlji, sa velikim brojem lekara i na velikom broju pacijenata, koji su dokazali njegovu efisaksnost i bezbedost. U decembru 2019. (prema podacima IMS Srbija), Bulardi® je bio najprodavaniji probiotski preparat, što znači da naši pacijenti umeju da prepoznaju kvalitet.

 

Zbog čega su probiotici uopšte značajni?

U normalnim uslovima, dobre bakterije čine oko 90 % mikroba koji žive u našim crevima. Ali, faktori poput ishrane, stresa, raznih hroničnih i akutnih bolesti, kao i primene nekih lekova, pre svega antibiotika, mogu da poremete ravnotežu i dovedu do gastrointestinalnih tegoba, upala, oslabljenog imuniteta, proliva ili zatvora. Probiotici pomažu da se povrati prirodna ravnoteža u stomaku, a samim tim i naše ukupno zdravlje. Posebno aktuelna indikacija za primenu preparata Bulardi jeste prevencija antibiotske dijareje. Preko 30% ljudi koji uzimaju antibiotike imaju neke stomačne tegobe zbog disbalansa u crevnoj flori koju prave antibiotici kao neselektivni lekovi. Značaj Bulardija je u tome što je, kao gljivica, otporan na delovanje antibiotika, i što se jedini može primeniti u isto vreme sa kapsulom antibiotika. Bulardi smanjuje učestalost proliva izazvanog antibiotikom za više od 80%.

 

Da li je svejedno koji probiotski preparat preporučiti?

To nije svejedno ni kod odraslih ni kod dece! Nije svaki probiotski soj preporučljiv za svaku indikaciju.

Vodeće svetske i evropske stručne organizacije (WGO, ESPGHAN), u želji da „uvedu red“ u ovu oblast već duže vreme izdaju preporuke zasnovane na dokazima, sa ciljem da se lekari na svim nivoima zdravstvene zaštite upoznaju sa pravilnom i bezbednom primenom probiotskih preparata, da bi njihov odabir i doziranje bili adekvatni.

Kompanija Abela Pharm sa ponosom može da istakne da je u saradnji sa najeminentnijim stručnjacima iz ove oblasti, objavila već 2 priručnika, odnosno Nacionalne Smernice za primenu probiotika i kod odraslih i kod dece. Na taj način smo se, kao društveno odgovorna kompanija, potrudili da našim lekarima i farmaceutima olakšamo pristup aktuelnim svetskim ekspertskim saznanjima iz oblasti probiotika. U Smernicama su uvaženi profesori gastroenterologije i najeminentniji stručnjaci iz ove oblasti odgovorili na brojna pitanja o primeni probiotika koja interesuju našu stručnu javnost. Mi smo se kao kompanija  dodatno potrudili da, organizujući brojne edukacije lekara i farmaceuta, pošaljemo ključne poruke kada i kako pacijenti u Srbiji da dobiju probiotski preparat koji je proveren u kliničkim studijama i odobren za primenu od najreferentnijih strukovnih udruženja širom sveta, a to je upravo soj S.boulardii, bez koga dokazano nema dobrog probiotskog preparata. Na nama je da u narednim mesecima i godinama, kada ova vanredna situacija prođe, nastavimo da edukujemo lekare sa svih nivoima zdravstvene zaštite.  S.bolulardii je jedini soj koji ima kliničke dokaze za prevenciju i lečenje akutne i antibiotske dijareje, kao i prevenciju najteže komplikacije proliva povezanog sa uzimanjem antibiotika, a to je Cl.difficile infekcija, koja se uglavnom javlja u bolničkim sredinama, što je sada u vreme pandemije corona virusa veoma aktuelno s obzirom na broj pacijenata na bolničkom lečenju.

 

Šta je još važno znati kada biramo probiotski preparat?

Doza je izuzetno važna! Danas savremene preporuke kažu da su minimalne doze probiotskog preparata koje se primenjuju 5-10 milijardi ćelija, pa prilikom  kupovine preparata treba i na to da se obrati pažnja. Posebno je važno da deklarisani broj probiotskih ćelija na pakovanju bude izražen u momentu isteka roka uportrebe, o čemu pacijent prilikom kupovine u apoteci treba da zatraži konsultaciju svog farmaceuta.

 

 

 

 

Vaši preparati garantuju upravo deklarisanu dozu na kraju roka upotrebe, a ne u momentu proizvodnje?

Tako je! Sa ponosom ističemo da smo 2017. godine, prvi u regionu, uveli jedinstvenu, inovativnu a-tech tehnologiju, koja podrazumeva pakovanje svakog blistera u specijalnu kesicu ispunjenu inertnim gasom i na taj način obezbedili mnogo bolju stabilnost probiotskih preparata. Često zaboravljamo da su probiotici živi mikroorganizmi koji su osetljivi na ambijentalne uslove - temperaturu, svetlost i vlagu. Najnovija tehnologija nam je omogućila da garantujemo deklarisanu dozu sve do kraja roka upotrebe. Kao lekar, posebno naglašavam da je ovo važno jer od doze zavisi i efikasnost preparata, a ako nemamo potrebnu dozu i efekat će izostati!

Raduje me što mogu da kažem da će kompanija AbelaPharm i dalje nastaviti da investira značajna sredstva u razvoj novih, inovativnih proizvoda i unapređivanje postojećih proizvodnih programa i tehnologija.

 

Da li nam spremate nešto za jače infekcije koje nam prete?

Jedan od naših novijih preparata je Bulardi® 500. To je jedinstveni preparat na našem tržištu koji sadrži dvostruko veću dozu probiotske kulture S.boulardii, uz dodatak vitamina D3 u optimalnoj dozi.

 

Zašto je taj preparat značajan tokom aktuelne pandemije corona virusom?

Značajan je, jer probiotici utiču i na imunitet. Interakcija između creva i imunog sistema je poznata već godinama. Popularno se kaže da su creva "drugi mozak", jer se 70 do 80% ćelija imunog sistema nalazi upravo u digestivnom sistemu.


Imuni sistem creva je stoga najveći sistem odbrane u našem telu. U crevima se formira visoko efikasna zaštita, stvaranjem sekretornog imunoglobulina IgA koji štiti organizam od patogena i opasnih stranih klica, i tako jača imunitet organizma.

U slučaju poremećaja funkcije creva, naš imuni sistem postaje oslabljen i naše telo postaje osetljivo na sve patogene, pa i na viruse.

Zdrava creva mogu da podrže i povećaju snagu našeg imuniteta i spreče infekcije.

Dodatno, blagotvoran efekat vitamina D na imunitet takođe je već dugo poznat. U ovom konkretnom slučaju, naša ideja uvođenja ove inovativne kombinacije u preparatu Bulardi® 500 bila je primena u prevenciji i lečenju najtežih oblika infekcija klostridije i helikobaktera. Klinička praksa je pokazala da je kod pacijenata sa nižim novoom vitamina D u krvi, primećena manja stopa izlečenja, više komplikacija i veći broj ponavljanih infekcija.

Zato je preporuka da se svakodnevno, u što dužem periodu, uzima Bulardi®500, jer vraća potreban balans u crevnu miktrofloru i samim tim jača imunitet .

Dakle, u ovo vreme pandemije, poštujte mere prevencije i delujte na svoj imunitet održavajući ravnotežu u crevima uz dvostruku dozu S.boulardii i vitamin D3.



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...
8
Nadutost – prolazna pojava ili ozbiljan pr...
Da li ste ikada osetili neprijatnu nadutost ili imali problema sa viškom gasova u stomaku?
8
Kupanje u bazenu i moru za vreme menstruacije
U nastavku pročitajte kakvi problemi mogu nastati ako se kupamo u bazenu ili moru tokom menstrualnog ciklusa
4
BEZBRIŽAN ODMOR UZ ALPIKOL SIRUP
Kako i na koji način nam Alpikol sirup može pomoći, objašnjava dr Jelena Džarić.
4





Cveklom i mesom protiv anemije
Anemija ne samo da oduzima snagu i smanjuje radnu sposobnost, već stvara i uslove za pojavu drugih bolesti i poremećaja....
Pobedite ciste na dojkama biljkama
Ciste na dojkama su veoma česta pojava, a u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je njihova pojava gotovo epidemio...



Click Here