|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Intervju: dr Jelena Rašula, direktor Ringeraje.rs

Urednica Ringeraje.mk, Barbara Sinadinoska, 13.12.2010
Svi smo mi odrastali u sklopu porodice i pitali naše majke i bake o tome kako da odrastaju naša deca, a doba interneta nudi nam mogućnost da pitamo struku a i druge roditelje koji su u sličnoj situaciji o tome šta je najbolje za našu decu.

image
/21


 

Kada je započela vaša priča sa Ringerajom i kojim spletom okolnosti?

Za portal Ringaraja.net u Sloveniji znala sam godinama ali nikada nisam osećala potrebu da postanem član. Mislila sam da je to klasični portal za trudnice, i ništa više od toga. Tamo sam, čim sam saznala da sam trudna, napisala svoju prvu objavu. Bilo je to 2006. godine, u decembru, kada su mi potvrdili da pod mojim srcem kucaju dva srca, manja od zrna pirinča. Zatrudnela sam sa blizancima.

Ubrzo sam shvatila da je Ringaraja mnogo više od portala za trudnice i da ga posećuju korisnici sa raznovrsnim profilima. Na portalu sam mogla naći sve od recepta za piletinu sa kikirikijem do uputstva kako da promenim slavinu. A da ne pričam o sadržajima za trudnice i kalendaru trudnoće – sve to me je zaista fasciniralo …

U početku 2008. godine srela sam se sa mojim dobrim prijateljem Jakom Lindičem koji je ujedno i direktor kompanije Danu d.o.o. Slovenija – vlasnika Ringerajinih portala u Evropi. Ćaskali smo o raznim stvarima dok od jednom nije pala ideja: Ringeraja se širi u Srbiju. U maju 2008. godine pokrenuli smo portal Ringeraja.rs i tako je počela ta priča …

 

 

Čitajući vaše tekstove kao korisnica Ringeraje.rs, došla sam do zaključka da ste napustili vaš redovni posao da bi se u potpunosti posvetili Ringeraji. Šta vas je navelo na to?

Tako je. Bila je to veoma lična i teška odluka. Zaposlena sam bila u dobroj državnoj instituciji na mestu vođe informatike. Nije mi bilo na kraj pameti da ikada ostavim taj posao, jer sam radila u struci i na poziciji koja je obezbeđivala sigurnu budućnost i finansijsku stabilnost za moju porodicu.

Vremenom sam shvatila da je mnogo lepše uraditi nešto za sebe i doprineti porodici na taj način. Buditi se srećan. Raditi nešto što je tvoj hobi, a ne posao, i radovati se svakom danu. Muž me je podržao pri promeni posla i komentarisala sam: „Pa meni će biti POSAO da brinem za zajednicu. Pa to nije posao! To je moja strast!“ I tako je odluka postala zaista jednostavna.

 

 

Živite u Sloveniji. Kako ste uspostavili tako uspešnu koordinaciju posla na portalu Ringeraja.rs? Da li često putujete u Srbiju?

Moram da priznam da je to bio izazov svoje vrste. Činjenica da sam se u 2007. porodila nije mi omogućavala da baš često putujem u Srbiju pa sam bila primorana da posle isteka porodiljskog bolovanja organizujem posao od kuće. Ja uvek kažem da sam već rođena kao dete interneta iako tada još nije postojao, pa mi je najlakše bilo potražiti saradnike, a i prevazilaziti druge prepreke na taj način.

Što se tiče foruma, uvek sam pronalazila moderatore na portalu. Iz daljine sam posmatrala ko mi se dopada, i kada je naišla prava prilika, dogovorili smo se za saradnju. U septembru 2009. godine registrovali smo kompaniju Danu media d.o.o. Beograd i koordinacija posla između saradnika u Srbiji i mene u Sloveniji dobila je potpuno drugačiji značaj. Početak je bio težak, ali sve to je mnogo olakšalo korišćenje informacione tehnologije. Pri organizaciji posla pomoglo mi je i nekoliko bliskih članica sa Ringeraje.rs, pa bi iskoristila ovu priliku da im zahvalim na pomoći i da im pošaljem jedan veliki poljubac.

 


Kako bi opisali vašu ulogu na Ringeraji?

Moja uloga na Ringeraji se menja iz dana u dan. U Sloveniji radim na strateškom razvoju, što bi u prevodu značilo da znam sve male i velike tajne o tome kako će se Ringeraja razvijati u Evropi, a i na lokalnom nivou.

U Srbiji moja je uloga opet deljena. Na portalu sam „velika mama“ koja ima zadnju reč kada dolazi do novih sadržaja, ideja, a nekada i rešavanja konflikata. Brinem za to da našim korisnicima portal nudi raznovrstan i kvalitetan sadržaj i da osobe u koje imam poverenja dobro rade svoj posao. U drugu ruku, kao direktor Danu medie d.o.o. brinem za to da su zaposleni srećni i da vole da obavljaju posao koji rade, jer verujem da je to ključ uspeha svake kompanije. Verujem u otvorenu komunikaciju i pokušavam da naučim ljude oko sebe da razgovaraju i traže nova inovativna rešenja.

 

 

Šta je ključno da bi jedan internet medij bio uspešan?

Uspešnost medija može da se meri na različite načine. Kvantitativne mere kao što su broj registrovanih korisnika, broj jedinstvenih posetilaca u određenom periodu, broj otvorenih strana i slične, govore nam o jednom aspektu uspešnosti medija. Takva uspešnost postiže se na više načina. Neki mediji ulažu sredstva u pretraživače i intenzivno oglašavanje da bi ubrzali rast svojih portala, dok smo mi do sada podsticali rast Ringeraje na prirodan način, obezbeđivanjem kvalitetnih sadržaja i računajući na preporuke naših članova svojim prijateljima i poznanicima. Zato danas lako i sa ponosom možemo da kažemo da smo najveći portal za roditelje i buduće roditelje u Srbiji, koji ima trenutno preko 18.300 registrovanih članova. Mesečno nas posećuje preko 146.000 različitih posetilaca koji otvore preko 1.080.000 stranica portala. To su zaista velike brojke ako ih uporedite sa tiražom nekih časopisa koji pišu o sličnim sadržajima.

Da se vratim na vaše pitanje - po mom mišljenju ključno je obratiti pažnju i na druge aspekte uspešnosti medija koje merimo ili možda samo posmatramo kroz kvalitativne mere. A te su po mom mišljenju veoma bitne, jer su odraz zadovoljstva naših korisnika i ogledalo za nas koje nam svaki dan odgovara na pitanje da li radimo prave stvari.

 

 

Kako mislite da Ringeraja utiče na zajednicu?

Ne bi želela da pišem teorije o tome šta mislim o uticaju Ringeraje.rs na zajednicu u Srbiji a i šire. Ono što mogu da kažem je sledeće: Ringerajina ekipa se zaista trudi da korisnicima ponudi sadržaje koji su za njih relevantni. Svi smo mi odrastali u sklopu porodice i pitali naše majke i bake o tome kako da odrastaju naša deca, a doba interneta nudi nam mogućnost da pitamo struku a i druge roditelje koji su u sličnoj situaciji o tome šta je trenutno, prema istraživanjima, najbolje za našu decu.

Na našim forumima naćićete nekolicinu tema u kojima korisnici zahvaljuju drugim korisnicima na pomoći, razmenjuju mišljenja, preporuke, savete a i kritike, kako bi jedni drugima pomogli da budu još bolji roditelji. Prijateljstvo Ringerajinih članova prevazilazi granice vitruelnog, pa se ponekad članovi portala družimo i uživo, zagrlimo ljude koji se skrivaju iza avatara i povežemo naše porodice prijateljstvom. Reportaže sa nekih naših susreta možete naći ovde. Krajem decembra održaćemo i Ringerajinog Deda Mraza u Novom Sadu i Beogradu gde će se družiti naši roditelji sa svojom dečicom i primiti paketiće. Obradovaće nas osmesi čak 40 dece!

 

 

Imate blizance, neka su vam živi i zdravi. Kako organizujete svoje aktivnosti da bi imali više vremena za njih?

Lagala bi da kažem da je lako. Biti roditelj blizancima je kao posebna misija tajnog agenta 007 :). Čini se kao nemoguća misija ali vremenom je savladaš na svoj, jedinstveni način.

 


Kako vidite Ringeraju.rs u 2011. godini?

Imamo divne planove za 2011. godinu ali ne bi želela da ih odam. Moraćete biti strpljivi :)

 

 

I vi ste “krivac” za to što je Ringeraja.mk postigla toliki porast u tako kratko vreme. Da li ste zadovoljni sa tim šta je do sada postignuto na Ringeraji.mk?

Jako sam srećna što makedonska Ringeraja tako lepo raste. Za to je zaslužna Julijana koja je direktorica makedonske kompanije. Imala je toliko poverenja u mene da je znala da može da se osloni na iskustvo koje smo stekli na srpskom tržištu i dodala je malo svoje magije. Sada srpsko tržište puno može da nauči od makedonskog, tako da ruku u ruku koračamo zajedno kroz virtuelni prostor. Pošto Ringeraja u Evropi postoji u šest zemalja (Slovenija, Srbija, Makedonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Italija), treba da učimo jedni od drugih i da se zajedno radujemo uspesima pojedinog tržišta.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Naša Ringeraja.rs je napunila 3 godine!
Srećan vam treći rođendančić mile naše Ringerajke, Ringerajci i Ringerajčići!
2
Ringerajina himna
Ne dešava se često da je zajednica toliko lojalna svom okruženju da o tome napiše himnu. Počašćeni smo što su članovi Ri...
2
O Ringeraji.rs
Pročitajte više o tome ko smo, kakva nam je misija i čiji smo :)
2
Intervju:Julijana Vasileska, direktor Ring...
Julijana Vasileska nam priča intimnu priču o Ringeraja.mk projektu. Kako je makedonska Ringeraja postala neprikosnoveni ...
2





CAKE FACTORY POKLANJA TORTU NA RINGERAJI!
Ringerajine mame imaju priliku da osvoje sjajnu Cake factory rođendansku tortu prema svom izboru, za svog princa ili pri...
Ringerajin Deda Mraz 2015. – Niš!
photo
Dok prve pahulje pokrivaju sve, laganim korakom i ustreptalo mali Ringerajci pristižu kod Deda Mraza u Nišu!



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here