|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Jednostavne ideje za praznično uređenje doma

Barbara Bališ Markovič, 24.12.2023
Uoči praznika volimo da oživimo i ukrasimo prostorije u kojima provodimo najviše vremena, da u njih unesemo prazničnu atmosferu.



Ne treba nam mnogo novca za ukrašavanje, već samo zanimljive ideje koje nastaju u hodu. Nekoliko sati kreativnosti i prostor će oživeti.


Dekoracija prozora

Prozori se mogu dekorisati vrlo jednostavno, tako da je dekoracija vidljiva i u prostoriji, a i spolja. Najbolje je da izaberemo motiv koji se nižr preko svih prozora. Lepi su beli zimski motivi, koji mogu da ukrašavaju prozore i posle praznika, sve do proleća.    

Prozori se mogu dekorisati vrlo jednostavno, tako da je dekoracija vidljiva i u prostoriji, a i spolja. Najbolje je da izaberemo motiv koji se nižr preko svih prozora. Lepi su beli zimski motivi, koji mogu da ukrašavaju prozore i posle praznika, sve do proleća.    

Od belog papira isečemo bela snegom zavejana brda, omorike različite visine, kuće sa snežnim krovovima i dimnjacima iz kojih kulja dim, kao i izrezane prozore i vrata. Možemo izrezati i hranilicu za ptice sa ptićima, a za pravi zimski utisak, nestašne pahulje.

Od belog papira isečemo bela snegom zavejana brda, omorike različite visine, kuće sa snežnim krovovima i dimnjacima iz kojih kulja dim, kao i izrezane prozore i vrata. Možemo izrezati i hranilicu za ptice sa ptićima, a za pravi zimski utisak, nestašne pahulje.


Moramo obratiti pažnju na proporcije i veličinu rezanih predmeta.

Najlakše je nacrtati šablon na tvrđem papiru, iseći ga, pa ga samo ocrtati i iseći. Nekoliko identičnih ukrasa može se kombinovati sa drugim po želji. Kada isečemo razne ukrase od papira, poređamo brežuljke, omorike i kućice bilo kojim redom, stavljajući između njih Sneška Belića, hranilicu za ptice ili dete sa sankama. Postavite male pahulje u gornji deo prozora i činiće vam se da zaista pada sneg.  

Ako više volimo jednostavnije motive, možemo izrezati veće sveće sa velikim narandžastim plamenom i zalepiti ih u nizu na prozor, kao da stoje na polici, a na prozorskoj dasci upaliti sveće koje će dočarati pravu svetlost od vatre. Moramo paziti da sveće ne postavljamo preblizu prozoru i da ih ne ostavljamo da gore bez nadzora, posebno kada su u blizini deca.  

Na prozore možemo da zalepimo velike pahulje isečene od papira, ili samo da poređamo bele pahulje sa šarenim loncima na glavi od papira u boji. Sneške pravimo prilično velike, ali ne smemo zaboraviti oči, šargarepu, usta i dugmad sa obe strane, kako bi Sneško Belić gledao u sobu i dvorište.


Ideje za papirne motive:

  • zimska sela
  • Sneško Belić (nekoliko) u nizu 
  • sanke sa jelenima i Deda Mrazom (jelen na svakom prozoru, na poslednje dve sanke sa Deda Mrazom) 
  • hranilica za ptice i ptice 
  • zvezde različitih veličina
  • na svakom prozoru velika jelka sa šarenim ukrasima na oba strane stakla
  • sveće različitih veličina u nizu 
  • šarene poklone sa mašnama

Svi ovi motivi su zanimljivi za rad u većim grupama ili kod kuće u krugu porodice, jer svako može da doprinese sopstvenim proizvodom za dekoraciju, ukrasi su različitih veličina i površina se brzo dekoriše.

 

praznična dekoracija doma

 

Dekoracija plafona

Obično ukrašavamo i plafon, jer je prijatno gledati kako vrapci pomeraju ukrase na tankim nitima, koje se nežno okreću i pomeraju kada otvorimo vrata ili prođemo.  

Najbolje je da koristimo iste motive kao i za ostatak dekoracije. Pri dekorisanju zimskim motivima veoma bi se lepo isticale pahulje na nitima različite dužine, okačene za plafon po celoj prostoriji.


Ideje za ukrašavanje plafona:

  • zvezde i snežne pahulje isečene od papira 
  • jelkice
  • dugačke bele papirne trake zalepljene na konopac


Zvezdice od plisiranih traka

Isecite proizvoljno široke trake papira i zalepite ih u dužu traku. Traka se zatim savija da bi se formirala presavijena harmonika. Ako želimo veću zvezdu, savijaćemo papir na 5 centimetara ili više, a za manje zvezdice na kraće. Odlučimo se koliko šiljastih zvezda ćemo dizajnirati. Petokrake i šestokrake su najlepše, ali možemo se poigrati i isprobati i različite. Preklopljene delove savijamo u zvezdu, koja je osnova, a zatim preostalu traku namotamo oko krakova osnove, tako da se zvezda zgusne. Važno je da preklopi budu iste dužine i da je traka prilično duga. Ovo takođe možemo produžiti u hodu. Na kraju lepimo traku tako da zvezda ne pada. Iglom za šivenje uvucite konac u jedan od krakova i pričvrstite ga lepljivom trakom ispod plafona, ili na ivicu prozora.


Bele trake na konopcu

Veoma jednostavan i zanimljiv ukras su trake zalepljene na kanap koji je razvučen u različitim pravcima ispod plafona od zida do zida. Trake nemirno šušte ispod plafona dok se vrata otvaraju i vazduh se pomera. Trake su bilo koje širine i dužine, što su duže, to življe reaguju na svaki pokret u prostoriji.

 

praznična dekoracija

 

Jelkice

Od bele ili zelene trake izrežemo meko zaobljene grančice. Najbrži i najsimetričnije jelkice nacrtamo na presavijenom papiru. Nacrtamo samo polovinu, ali kada ga isečemo i odmotamo papir, dobijemo celu jelkicu. Isečenu grančicu ponovo savijte i u sredini isecite krug, a od preostalog papira isecite malu grančicu, sličnu velikoj. Veliku jelkicu ponovo rasklopiti i uz pomoć konca okačiti malu jelkicu u isečeni krug. Pričvrstite vrh velike jelke ispod plafona nitima različitih dužina, a velika i mala jelka će se okretati svaka u svom pravcu.

Još jedan savet: Tokom božićne sezone lepa je kombinacija velike zelene i male crvene jelkice, ili kombinaciju boja prilagodite osnovnom ukrasu.


Dekoracija prozorskog simsa

Sims takođe možemo veoma lepo ukrasiti. Višak predmeta se uklanja, a ostatak se prilagođava ukupnoj dekoraciji sobe. Ako ćemo prozore da ukrašavamo belim zimskim motivima, onda saksije umotamo u meki, zgužvani beli papir i povežemo ih srebrnim koncem, a pored njih zalepimo pahuljicu. Između saksija postavljamo čaše, prekrivene istim belim mekim papirom, i u njima palimo sveće.


Beli snežni svećnjaci

Tegle različitih veličina pokrivamo tankim belim ili šarenim papirom. Za salvetnu tehniku možemo koristiti beli lepak razređen vodom ili lepak. Nanesite lepak na staklo, na njega postavite željeni motiv ili čak list papira i pažljivo nanesite lepak i preko papira. Ostavite da se osuši i po želji zagrebite ili farbajte, zalepite ukrasne motive i premažite zaštitnim lakom. Omotamo meku metalnu žicu oko vrata stakla i formiramo dršku, a na nju nanižemo perle. Tako nastaju lepa mala zimska svetla. Kada u njima budu gorele sveće, šare i slike će biti lepo istaknute.  

Sve dekoracije koje pravimo možemo da oslikamo, ofarbamo, oblepimo motivima sa poklon papira ili papirnih salveta, dekorišemo šljokicama,... Ideje i želje će vam doći u trenutku kada počnete da stvarate, zato se zabavite!  

Da bismo kreirali, potrebni su nam sledeći materijali i alati:

  • beli i šareni papir
  • poklon papir sa prazničnim motivima u boji 
  • meka žica, perle, svetlucavi kanap i satenske trake 
  • makaze, lepak, bušilica, heftalica, 
  • igle za šivenje i konac

 

Mnogo zabave u ukrašavanju vašeg doma. I ne zaboravite, najvažnije je da ćete se lepo provesti u krugu svojih najmilijih. Srećno!

 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

TI SI MI sigurno zadnje dete koje ću imati
TI SI MI sigurno zadnje dete koje ću imati. Zadnje dete koje ću ljuljati i uspavljivati. Ti ćeš biti poslednji koji će č...
10
Neću to obući!
Budite otvoreni za detetovo izražavanje kroz način oblačenja, jer tako uštedite živce, i ko zna koliko vremena. Možda će...
4
Šta dete treba da jede?
Pravilna ishrana je neophodna za zdrav rasti i razvoj dečijeg organizma. Sve grupe namirnica moraju biti zastupljene u o...
4
Mrežni sistem koji štiti decu od pada sa p...
Zato što brinemo o bezbednosti Vaše dece i Vaših kućnih ljubimaca prepoznati smo kao najkorisniji proizvod iz oblasti ur...
4





Zeko i potočić
video
Autor: Branko Mihaljević, Peva: Zdenka Vučković
Zvončići no.1
video
Kad padne prvi sneg, kad zabeli se breg, na put se sprema tad, taj deda večno mlad,...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here