|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

KAKO DA PORODILIŠTA BUDU PRIJATELJI MAMA - preporuke Centra za mame

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.2.2024
Zahtevamo da porodilišta budu prijatelji mama!

image
Upoznajte svaku trudnicu sa njenim pravima i obezbedite da ta prava svakoj trudnici budu zagarantovana. Foto: Freepik.com
/11


 

Nakon decenije ukazivanja na sistemsko zanemarivanje i sve propuste u našim porodilištima dočekali smo da bebe umiru na mestu gde se životi rađaju i to uz najgore moguće ophođenje prema majci koja je izgubila svoju bebu.
Šta će se sistemski preduzeti da se ovako nešto više nikada ne ponovi?
Svedokinje smo i brojnim svedočenjima žena koje su iz porodilišta izašle sa traumama i sa ni malo lepim iskustvom, dalekim od onoga kako bi svaka žena trebala da se oseća nakon što rodi bebu i postane majka.
Nadamo se da je ovaj talas vriska nezadovoljnih majki konačan apel i tražimo hitno preduzmanje konkretnih mera za poboljšanje stanja u našim porodilištima.
Preporuke Centra za mame bazirane su na deceniji istraživanja, osluškivanja potreba trudnica i majki, tribina i razgovora sa stručnjacima i stručnjakinjama. Preporuke su namenjene Ministarstvu zdravlja koje napokon treba da reaguje i obezbedi da porodilišta budu mesta gde sa rađa život sa radošću, a ne traumom za čitav život.
1. Uvedite obaveznu akreditaciju svih porodilišta u skladu sa Standardima za akreditaciju porodilišta i neonatološku zdravstvenu zaštitu koje propisuje Agencija za Akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.
2. Otvoreno razgovarajte sa osobljem porodilišta i strukovnim udruženjima kako bi čuli i njihovo mišljenje. Moramo da znamo kako se oni osećaju, da li smatraju da su uslovi u kojima rade adektvatni, da li su im potrebne dodatne veštine, da li i kako prate svetske trendove i prakse što se porođaja tiče… Prema pravilniku o pokazateljima kvaliteta zdravstvene zaštite postoji obaveza da se sprovode istraživanje o zadovoljstvu korisnika, ali i zaposlenih. Centar za mame i naše saradnice stoje na raspolaganju za sprovođenje tih istraživanja jer znamo da je medicinsko osoblje naš glavni partner u rešavanju problema koji postoje u porodilištu.
3. Upoznajte svaku trudnicu sa njenim pravima i obezbedite da ta prava svakoj trudnici budu zagarantovana. Bitno je da trudnica da informisan pristanak koji, po preporuci Međunarodnog udruženja ginekologa i opstetričara, čini proces komunikacije i interakcije. Već sutra istaknite na vidnom mestu na svim porodilištima broj koji mogu da pozovu trudnice i mame koje smatraju da su im prava ugrožena. Svaki lekar/ka i svaki/a zaposlen/a mora da ima identifikaciju, a svaka trudnica mora da zna koja su njena prava i kome da se obrati ukoliko su joj prava ugrožena.
4. Rasteretite tercijalne zdravstvene ustanove kako bi se u svakom porodilištu broj porođaja sveo na optimalan, a fiziološke porođaje vezati za sekundarne zdravstvene centre. Time bi se skinuo ogroman pritisak sa velikih centara gde zaposleni jedva postižu sve što treba, a porodilje se osećaju kao da su na pokretnoj traci. Ova preporuka je u skladu sa Strategijom o podsticanju rađanja, koja navodi da se skoro 1/3 godišnjih porođaja desi u osam velikih porodilišta gde se po pravilu zbrinjavaju i trudnoće visokog rizika, te je teško osporiti argumente da usled preopterećenosti osoblja i prostora, može doći do određenog zanemarivanja nekomplikovanih trudnoća, ili neopravdane primene indukcije, kao i operativnog dovršenja normalnih porođaja, koji je u dramatičnom porastu i u EU i u Srbiji.
5. Dozvolite besplatnu pratnju u svim porodilištima i to ne u svrhu obezbeđenja već podrške mamama. Ta podrška treba da bude osoba po izboru porodilje. Ovu preporuku je dala i Svetska zdravstvena organizacija 2018. godine.
6. Vratite babicama njihovu važnu ulogu na porođaju jer babice su najvažnije kod vaginalnog porođaja. Adekvatno edukovane, empatične, iskusne i vešte babice mogu samostalno da vode porođaj čime bi se rasteretili lekari i lekarke koji su nam potrebni u kriznim situacijama. Iskustva iz celog sveta pokazuju da su babice najbolji prijatelji porodilja i da im treba obezbediti veću autonomiju na porođaju. Takođe je važno da se poboljša komunikacija između babica u domovima zdravlja, babica u porodilištu i babica u patronaži.
7. Standardizujte pripremu za porođaj i omogućite održavanje psihofizičkih priprema za porodilje u odabranom porodilištu. Ne sme se dogoditi da porodilja bude odbijena za psihofizičku pripremu zato što u grupi nema mesta. Uvedite pored psihofizičkih priprema za porodilje i psihološka savetovanja na porodičnom nivou.
8. Obezbedite adekvatnu i kontinuiranu edukaciju svih zaposlenih u porodilištu na temu empatije i značaja dobre komunikacije između lekara i pacijenta, kao deo obavezne edukacije za dobijanje licence. Pored brige o zdravstvenom stanju mame i bebe, izuzetno je važna briga o mentalnom zdravlju koje je u porodilištima potpuno zanemareno. Potrebna je kontinuirana edukacija stručnjaka/inja kako bi svi zaposleni u porodilištu mogli da pruže i psiho - socijalnu podršku i kako bi se unapredila komunikacija sa trudnicama i mamama.
9. Obezbedite psihološku podršku u svim porodilištima u Srbiji. Psihološka podrška potrebna je posebno u situacijama rizičnih porođaja, prevremenih porođaja, smrtnih ishoda na porođaju, kiretaža, pobačaja. Podrška je potrebna trudnicama i mamama ali i osoblju u porodilištu. Kao prvi korak je važno saznati koji je broj zaposlenih psihologa i psihološkinja u porodilištima jer, koliko mi znamo, taj podatak ne postoji.
10. Obezbedite žalbeni mehanizam koji će da sprovodi i nadgleda tim koji čine predstavnici Ministarstva zdravlja, zastitnika pacijenata i organizacija na lokalnom nivou. To telo bi se na mesečnon nivou sastajalo, rešavalo slučajeve prijavljenih nepravilnosti i imalo jasne nadležnosti za sankcionisanje. Takođe je potrebno obezbediti žalbeni mehanizam za uzbunjivače. Svako nekažnjeno nedozvoljeno ponašanje osoblja u porodilištu otvara vrata novim neregularnostima. Važno je da postoji lična odgovornost svih zaposlenih i da javnost bude upoznata sa postupcima i sankcijama koje su preduzete.
11. Preduzmite sve potrebne mere da se korupcija u porodilištima iskoreni i da sve trudnice imaju isti pristup i tretman na porođaju. U porodilištu nema mesta za razlike i diskriminacije, za VIP tretmane i slično. Svaka trudnica zaslužuje jednak tretman, a svaki lekar/ka koji primi mito, uključujući i “poklon” u vidu novčane naknade za porođaj mora biti kažnjen/a oduzimanjem licence za rad.
12. Humanizujte porođajne procedure. Mnoge zastarele metode i dalje su redovna praksa u našim porodilištima uključujući klistiranje i brijanje, kontinuirano ležanje na leđima, indukciju i stimulaciju porođaja, vezivanje žena, pritiskanje i naleganje na stomak ženi tokom porođaja, ne davanje hrane i vode trudnici tokom kontrakcija, epiziotomija bez potrebe i sl. Svetska medicina je puno napredovala poslenjih decenija, tražimo da medicina u Srbiji prati preporuke Svetske zdravstvene organizacije, Međunarodnog Udruženja ginekologa i opstetričara…
13. Obezbedite pristojne uslove za rađanje, kontinuiranim ulaganjem u naša porodilišta. Ubeđene smo da pristojan toalet, okrečeni zidovi, grejanje i topla voda nisu veliki izdatak za majke koje donose bebe na svet.
14. Kontinuirano pratite i poboljšavajte rad porodilišta
15. Obezbedite pristup nezavisnom telu koje će skupljati i pratiti iskustva porodilja.
Ništa od svega navedenog ne zahteva velika ulaganja, samo volju i sluh za obezbeđenje optimalnih uslova rađanja u našoj zemlji. Mnogo je priče o natalitetu ali ne smemo govoriti o rađanju beba uz potpuno zanemarivanje stanja u našim porodilištima.
Zahtevamo da porodilišta budu prijatelji mama!

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
9
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
5
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
5
Udvoje na poslu
Trudnoća je po mnogo čemu „drugo stanje“, a trudnice se često pitaju kada je pravi momenat da odu na bolovanje.
4





Engimengi: Moja porođajna priča
photo
Ctg je pokazao velike kontrakcije, doktor je rekao da me spremaju za 5 min u salu na carski rez! Ja sam samo stigla da j...
24 moćne fotografije ožiljaka od carskog reza
April je mesec podizanja svesti o carskom rezu. „Sve smo majke - nije važno kako smo donele svoje bebe na svet“.



image
Aleksandra*
Definitivno ih preporučujem svakoj trudnici i porodilji.
Pre dve godine i tri meseca na svet je došla moja devojčica, prvo dete. Dojenje je bilo nešto oko čega se uopšte nisam razmišljala. Težak porođaj, zbunjenost, bol su doveli do toga da uopšte nisam sigurna da li i koliko imam mleka. Beba je plakala, a ja sam došla u iskušenje da posegnem za adaptiranim mlekom. Drugarica koja je za Fitolat saznala na ovom forumu mi je poslala link. Iskreno, bila sam skeptična, ali bih sve uradila da imam što više mleka. Suprug je kupio isti dan ove divne tablete. Nisam verovala, ali sam uredno pila. Posle par dana sam imala osećaj da beba manje plače i da mleko više ide! Od tog trenutka kreće i uživanje u dojenju. Mogu slobodno napisati da od tog trenutka sam i ja mnogo srećnija i zadovoljnija bila. Nekoliko meseci sam ih redovno pila. A moja bebica je sisala punih godinu dana. Sada to više nije bebica nego devojčica koja će uskoro dobiti batu, a mama ovog puta ne ide u porodilište bez ovih fantastičnih tableta.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here