|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Marija Spasić, studentkinja Biološkog fakulteta - kuma spašenih medveda Vere i Tare

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 1.7.2016
Vera i Tara novi dom pronašle u šumama nacionalnog parka Tara
Ključne reči:

image
/11


Marija Spasić, studentkinja Biloškog fakulteta je kuma Vere i Tare, mrkih medvedica koje je Stručni tim u okviru WWF projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ markirao i koje će biti praćene kako bi se sakupilo što više informacija o ovoj zaštićenoj vrsti, brojnosti, kretanju a sve u cilju njenog očuvanja.

Kako tradicija nalaže, kao i svaka brižna kuma Marija će pratiti razvoj Vere i Tare i sa ponosom obaveštavati svoje prijatelje o njihovom napretku i time širiti svest o značaju očuvanja mrkih medveda.

Glasanje za imena spašenih mrkih medvedica trajalo je nedelju dana na Facebook stranici WWF-a, a svi ljubitelji životinja mogli su da se uključe kako bismo zajedno ukazali na potrebu da se mrki medvedi zaštite.

Podsećamo da je Stručni tim u okviru WWF projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, na čelu sa Duškom Ćirovićem, profesorom Biološkog fakulteta u Beogradu, nedavno ukazao pomoć teško povređenoj Veri, koja je vukla metalnu sajlu koja je ugrožavala njen život. Ona je uspela da se oslobodi iz ilegalno postavljene zamke u Bosni i Hercegovini pri čemu je ozbiljno povređena stigla do nacionalnog parka Tara u Srbiji, gde uhvaćena u posebno konstruisanu, bezbednu zamku za medvede. Nakon saniranja rane, Veri je postavljena ogrlica sa satelitskim odašiljačem te je puštena u prirodu. Vera se brzo oporavlja, a u šumama nacionalnog parkaTara je pronašla svoj novi dom.

Osim  Vere, tim je uspeo da markira i Taru, koja će uz pomoć ogrlice biti praćena i time postati još jedan medved koji je obuhvaćen projektom WWF-a.

Od 2002. godine u Srbiji je zakonom zabranjen lov medveda. Namerno ubijanje i povređivanje medveda je krivično delo, za koje preti kazna zatvorom, kao i novčana kazna od milion dinara.

Medvedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim prostranstvima, kako bi se neometano kretali, hranili i živeli. Prostrane šume nacionalnog parka Tara predstavljaju jedno od najboljih i najočuvanijih staništa za mrkog medveda u čitavom regionu, a ukupna brojnost ove najkrupnije evropske zveri se u zapadnoj Srbiji trenutno procenjuje na oko 50 jedinki.

Krivolov je najveći faktor ugrožavanja medveda svuda u svetu, takođe se na listi pretnji nalazi i uništavanje i narušavanje njihovih staništa.

Osim na području nacionalnog parka Tara monitoring medveda se sprovodi i u nacionalnom parku Biogradska Gora u Crnoj Gori, radi boljeg istraživanja kretanja ovih životinja i rada na uspostavljanju ekoloških koridora na Balkanskom poluostrvu.

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ započet je u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.

 



O WWF-u:

WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro 5 miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog  korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

 

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako se živi bez majke? Teško. Ali neko i ...
Kako se živi bez srca ispod kojeg si disala i rasla prije ovog nepredvidivog svijeta.
18
5 pravila za savršene vaskršnje praznike
Da li ste suzdržani prema zapadnoj tradiciji i lovu na jaja, koji nemaju veze sa našom uskršnjom tradicijom? Zaboravite ...
8
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
5
8 razloga zašto naše babe nisu znale za stres
Nisam bila svedok godina kada su najviše radile i najintenzivnije živele, ali sam sigurna da nisu poznavale ovaj stres s...
4





U Srbiju stigao novi hit Lijan Morijarti
Devet potpunih stranaca je fascinantan triler čije se stranice „gutaju“ bez daha. Uzbudljivost ove priče na viši nivo di...
15 fotografija žena na poslu za praznik rada
U čast Dana žena, NATIONAL GEOGRAPHIC je prikupio 15 fotografija koje prikazuju žene tokom rada širom sveta.



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here