|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

MAME PIŠU: Kako sam znala da je porođaj zaista počeo

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 21.4.2023
Kada do porođaja dođe, većina mama tvrdi da se ne može desiti da ga ne prepoznaju. Koji su to sigurni simptomi koji upućuju da porođaj kreće?

image
Dva dana pred porođaj sam imala lažne kontrakcije celu noć, koje su jednostavno prestale oko 7 ujutru. Foto: Freepik.com
/11


Trudnice, a posebno prvorotke, često su u panici da li će znati da prepoznaju da porođaj zaista kreće. Mnoge od njih pohađale su školice za trudnice, slušale priče drugih mama, ali jedno je teorija a drugo je praksa. Na koji "znak" ste vi krenule u porodilište? Kontrakcije (koliko česte?), sluzni čep ili vodenjak? Da li ste bile sigurne da je stvarno počelo ili ste krenule u porodilište "za svaki slučaj"?  


Prenosimo deo iskustava Ringerajinih mama:

  • "Meni je, kao što sam već pisala, pukao vodenjak. I to je mnogo neobičan osećaj. Probudio me je neki bol u stomaku i ustala sam i onda sam pomislila da sam se upiškila.....skroz neprijatan osećaj, ne možeš ga kontrolisati. Inače cele noći me je boleo stomak, kao nikada do tad, ali ja mislim da je bol bila prouzrokovana pregledom na kome sam bila prethodnog dana. Inače, kažu da od pucanja vodenjaka najkasnije za 5h moraš biti u bolnici. A kontrakcije će svaka žena i te kako prepoznati verujte mi. To je bukvalno kao grč u donjem delu stomaka, jako bolan, trenutan...pa se primiri, pa opet. Mene je jako bolelo i tačno sam znala o čemu je reč iako sam se i ja pitala hoću li umeti da prepoznam.


  • "Meni je pukao vodenjak, igrala sam igrice na računaru, a pritom mi je muž pričao nešto da sam se ja smejala toliko da su mi suze išle, i u jednom trenutku osećam da mi ide nešto, kao da piškim ali ne mogu da kontrolišem. I to staje, ja ne znam da l' sam se upiškila ili mi je pukao vodenjak, s'tim što sam ja bila ubeđena da mi je pukao vodenjak dok mm kaže ma daj upiškila si se, vidiš da ti je stomak pritegao na bešiku sedela si. I to je ponovo počelo posle minut ili dva, pa ponovo prestalo nekoliko minuta i opet krenulo, e onda smo bili sigurni 100% da je vodenjak. Sledilo je tuširanje i spremanje za bolnicu i za nekih sat vremena bila sam u bolnici."


  • "Moji prvi simptomi su bili tj. je bilo, par kapi krvi i bol u stomaku kao pred menstruaciju. Ta bol se polako pojačavala i sve je bilo gotovo za 5 sati."


  • "Dva dana pred porođaj sam imala lažne kontrakcije celu noć, koje su jednostavno prestale oko 7 ujutru. Ceo taj dan kao i svaki prethodni, bez ikakvih simptoma. Super spavala celu noć i naredno jutro oko 9 počela da me bole krsta i da se grči stomak. Te kontrakcije su bile potpuno drugačije od onih lažnih, tako da sam znala da je to to!!!"


  • "Sukrvičasta sluz i neki sasvim lagani bolovi, kao predmenstrualni... Ustajala nekoliko puta u toku noći u wc, ali sam mogla da spavam. Ujutru ustala, spremila se i otisla na već zakazan pregled u 10 h. U 12 h već bila na porođajnom stolu."


  • "Meni se desilo ono čega sam se najviše pribojavala. Napukao mi je vodenjak a nisam to prepoznala. Oko četiri ujutru osetim nešto mi curi. Odem do kupatila gaćice natopljene. Ali nije ni na primer više od 2dl vode. I ceo dan sam razmišljala jeste nije... Sutradan ceo dan neke kontrakcijice i sledeću noć odem u porodilište, gde mi kažu visoko prsnuće vodenjaka ili tako nešto... I sutra ujutru stigla mamina princeza."


  • "Ja sam oko 5 ujutru dobila blage bolove kao pred menstruaciju, ali bas su bili blagi grčići. Toliko mi se spavalo da me je mrzelo da ustanem iz kreveta i odem do wc. Ponovo sam se probudila oko 7 i tada konačno otišla na toalet gde sam na gaćicama videla malo krvi, baš kao kad tek dobijem. Mirno nazvala babicu, otišla da se istuširam i tek tada probudila muža i rekla mu da je krenulo. Bolovi su bili sve jači, ali i dalje samo kao menstrualni. Oko 8.15 sam stigla u bolnicu i tek oko 9 su počele baš prave kontrakcije. U 13.30 sam se porodila, tako da se nisam dugo mučila."


  • "Kod mene nije bilo ni čepa, ni pucanja vodenjaka a ni kontrakcija (tj. bilo ih je ali ih ja nisam osećala ) vec su na kontroli skontali da sam skoro 4 prsta otvorena, a da je L pojela skoro svu plodovu vodu. I onda nakon sat vremena od pregleda, pošto su me poslali u salu, odradili pripremu i probušili vodenjak, počelo je lagano."


  • "Sa prvim sinom mi je pukao vodenjak, a sa drugim prešla termin pet dana, otišla na ctg koji ništa nije pokazao. Sreća pa sam sačekala doktora zbog pojave sukrvice, jer kad me je pregledao bila sam otvorena šest prstiju i porodila se za sat vremena, od tad bez ijednog bola sem što me je noga bolela tj kočila se. Da nisam išla na ctg ko zna gde bih se porodila, ako ne po bolu ili vodenjaku žena zna jer tad sam prvi put tražila pregled. Ipak treba proveriti sve što je sumnjivo."


  • "Meni je pukao vodenjak i to ni manje ni više, nego od smeha! Gledali smo neke klipove na netu i jako sam se smejala. Kad sam ustala sa stolice i legla u krevet osetila sam jak pritisak u bešici. Milslila sam da se beba spušta, pa da mi se samo piški. Onda sam mislila da je počelo neko nekontrolisano mokrenje. Nikako da ukapiram šta se događa. Frka me je uhvatila, kad sam videla da je voda koja curi rozikasta a ne bela. Nazvala ja telefonom porodilište, a oni se izderali na mene šta ih pitam glupoti, kao da mi neko preko telefona moze dijagnosticirati porođaj. E kad sam odlučila da odem do Betanije, otišla sam da se tuširam i kad je trebalo da se obučem, nisam uspevala, jer je kako podignem nogu da obučem gaćice, kao da je neko prolio čašu vode na njih :). E tad mi je postalo sumnjivo. Ali sam ja ipak otišla u porodilište, sa 'samo da proverim šta je' pa ću doći kući :D. Naravno zadržali su me odmah, zbog pucanja vodenjaka. Od kontrakcija ni traga ni glasa. Posle 15 sati na indukciji sam se prirodno porodila." 

 

Mnogobrojna iskustva Ringerajinih mama, pročitaj NA FORUMU.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
8
Nisu dobili spermu preko anonimnih donora
Holandski ginekolog koji je koristio sopstvenu spermu za oplodnju 49 žena možda je otac još više dece.
4
Pilence81: Moja porođajna priča
Budim se iz anestezije, povraćam, skačem sa kreveta. Bila sam pušac i to nikad sebi neću oprostiti. Dolazi doktor a ja n...
4
Neverovatne činjenice o trudnoći
Da li znate da je jutarnja mučnina dobar znak? Po tvrđenju Američkog ginekološkog koledža, žene koje pate od ovog simpto...
3





VIDEO: Beba spava u vodenjaku, doktori je ...
Neverovatan video bebe rođene u plodovoj vrećici, dok je lekari bude pre dolaska na svet.
ODLUČILA JE DA RODI DETE, IAKO ONO NEĆE MO...
Ona je uspela u jednoj minuti da shvati da će njeno dete umreti, ali i da oseti potrebu da drugoj deci pomogne. To je bi...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here