|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

U Nacionalnom parku Tara uhvaćena i markirana još tri mrka medveda

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 3.8.2016
Projektom WWF-a „Zaštićena područja za prirodu i ljude” uspešno uključena još tri medveda

image
/51


Na području Nacionalnog parka Tara, u okviru projekta koji sprovodi Svetska organizacija za prirodu (WWF) „Zaštićena područja za prirodu i ljude” uspešno su uhvaćena a zatim i markirana tri mrka medveda. Kako bi se populacija ove ugrožene a stoga i strogo zaštićene vrste očuvala, WWF intenzivno radi na praćenju i prikupljanju podataka o brojnosti ove vrste, kretanju i rasprostranjenju, a sve to uz primenu najsavremenije tehnologije.

U blizini dva hranilišta namenjena medvedima uhvaćene su ukupno dve ženke mrkog medveda (mase 119,3 kg i 162,5 kg) i jedan veoma krupan mužjak (mase 207,4 kg). Sve tri životinje su uspešno i bezbedno anestezirane i pod stalnim veterinarskim nadzorom uzeti su im standardni uzorci krvi, dlake kao i morfometrijski parametri (masa i preko 30 linearnih karaktera tela). Na svim hranilištima za medvede u nacionalnom parku Tara je još krajem juna intezivirano iznošenje hrane u cilju boljeg primamljivanja. Osim toga, dodatno su postavljene fotozamke radi praćenja prisustava medveda na hranilištima, procene broja jedinki koje dolaze, njihovog uzrasta i učestalosti dolaženja.

„Nakon buđenja iz anestezije obe ženke su nastavile da se ponašaju uobičajeno. U ovom tenutku kreću se svojim medveđim stazama na prostoru nacionalnog parka Tara. Tokom naredne tri godine, koliko će trajati njihovo praćenje, očekuje se da će ogrlice stavljene na ove dve ženke poslati preko 40.000 preciznih lokacija (koordinata) što će nam omogućiti njihovo praćenje u realnom vremenu, a samim tim i bolje podatke o potrebama i pretnjama ove zaštićene vrste.“ – objasnio je doc. dr Duško Ćirović, rukovodilac tima za monitoring mrkog medveda.

 „Kroz projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ želimo da kroz konkretne aktivnosti na terenu i uz intenzivnu saradnju sa upravljačima i lokalnim akterima ostvarimo vidljive pomake u zaštiti i očuvanju divljih vrsta i njihovih staništa. Medvedi kao životinje koje žive samostalno, a ne u grupama, imaju potrebu za velikim prostranstvima, kako bi se neometano kretali, hranili, razmnožavali i našli pogodna mesta za zimski san. Prostrane šume nacionalnog parka Tara predstavljaju jedno od najboljih i najočuvanijih staništa za mrkog medveda u  celom regionu. Krivolov je, nažalost, najveći faktor ugrožavanja medveda svuda u svetu, takođe se na listi pretnji nalazi i uništavanje i narušavanje njihovih staništa.“ - izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.

Projekat „Zaštićena područja za prirodu i ljude“ započet je u oktobru 2015. i trajaće do oktobra 2019. godine, a finansira ga Švedska međunarodna razvojna agencija - Sida.

Postanite „kum ili kuma“ medvedicama

Posetite danas našu fejsbuk stranicu: https://apps.facebook.com/my-polls/form/postanite-kum-ili-kuma-medvedicama  i možda baš vi da postanete „kum ili kuma“ medvedicama i glasajte za jedno od ponuđenih imena za obe medvedice. Učestvovanjem možete dati vaš lični doprinos u širenju važnih informacija o mrkim medvedima, kako bismo ih zajedno zaštitili. Glasanje traje nedelju dana, do utorka 09. avgusta 2016. godine. Uključite se! 

 


O WWF-u: WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro 5 miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog  korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Kako se živi bez majke? Teško. Ali neko i ...
Kako se živi bez srca ispod kojeg si disala i rasla prije ovog nepredvidivog svijeta.
4
5 pravila za savršene vaskršnje praznike
Da li ste suzdržani prema zapadnoj tradiciji i lovu na jaja, koji nemaju veze sa našom uskršnjom tradicijom? Zaboravite ...
4
Šaljemo novogodišnje čestitke!
Nema većeg i lepšeg uzbuđenja od toga kad se otvara koverta i čita tih par redova sa najlepšim željama napisanih na ličn...
4
5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
3





Domaći film "SUNCE MAMINO" u biosk...
Nakon beogradske premijere topla tinejdžerska ljubavna priča, ujedno i ozbiljna porodična drama SUNCE MAMINO premijerno ...
U Grčku možete otputovati avionom i autom,...
Ne propustite izuzetno delo Može li čitava stara Grčka da stane u jedan lift? grčkog arheologa i pisca Teodora Papakosta...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here