|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Najčešći mitovi o porođaju

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 20.12.2017
Mitovi u vezi sa porođajem su prilično rašireni i neverovatno "otporni" na zdrav razum. Evo u koje ne bi trebalo da verujete.
Ključne reči:

image
/11


1) Prva beba obično "prebaci" termin

Istina je da se samo četiri odsto beba rodi na dan termina, i da se mnogo prvorođene dece rodi koji dan kasnije. Ali, isto tako - mnogo ih se rodi i koji dan pre termina.

Alen Dauni, sa katedre za kompjuterske nauke američkog Olin koledža detaljno je proučio podatke od 2002. godine do danas, i utvrdio da je manje verovatno da će se prva beba roditi na dan termina nego da će se to desiti sa sledećim detetom istih roditelja. Ali, njegova analiza je pokazala da je činjenica da se prve bebe rađaju nešto kasnije delom i posledica činjenice da druga ili treća beba malo "požure".

U proseku, prva beba rodiće se samo 16 sati kasnije od svake sledeće. Složićete se da je to zanemraljivo "kašnjenje",

Dakle, ako čekate svoju prvu bebu, nemojte računati da će "promašiti" termin za par dana, statistika kaže - sati su u pitanju, prenosi BBC.


2) Začinjena hrana može izazvati porođaj

Nema ama baš nikakvog dokaza za ovo verovanje. U teoriji, začinjena hrana ubrzava peristaltiku creva, ali to ni na koji način nije povezano sa kontrakcijama materice. Dakle, ako vam se neka drugarica ili rođaka porodila neposredno nakon nekog jako začinjenog, ljutog jela, u pitanju je puka slučajnost. Ako volite ljuto i prija vam - uživajte u tome do samog kraja trudnoće, ako ne volite - nemojte da jedete ljuto na silu samo zato što mislite da će to bebu pre "poterati" vama u zagrljaj.


3) Vodenjak uvek pukne "dramatično"

U filmovima, upravo je tako, kao da je neko prosuo kofu vode i onda kreće panika. U realnosti... vodenjak mnogo češće pukne manje dramatično. Možete imati osećaj kao da ste se odjednom malčice upiškili, plodova voda čak može oticati i gotovo neprimetno. A ponekad se čak može desiti da lekari moraju da vam probuše vodenjak.

Takođe, imajte u vidu da kontrakcije mogu početi i pre nego što vodenjak pukne. Ukoliko to nije slučaj, i sve ide "po redu", jedna velika studija pokazala je da u najvećem broju slučajeva porođaj počinje u toku naredna 24 sata od trenutka pucanja vodenjaka.

 

 

izvor: mondo.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Koliko carskih rezova možete imati i kolik...
Svaka žena je drugačija. Neke se oporavljaju na sličan način nakon svakog carskog reza, dok drugim ženama treba više vre...
6
Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
5
Oprezno s čajevima u trudnoći
U trudnoći žena posebno treba da bude oprezna po pitanju ishrane, jer sve što unese preko placente dospeva i do bebe. Me...
4
Objasnite deci porođaj!
Od pregleda pred porođaj do potpune porodice! Kroz niz fotografija Barbi koja se porađa, pojednostavite deci proces poro...
4





DA LI POROĐAJ MORA DA BOLI?
Hoćemo li uspeti? Hoće li lekar dodavati sredstva protiv bolova po našim željama? Šta ću uraditi kada bolovi postanu nep...
Zašto ožiljak od carskog reza svrbi ili bo...
Ovaj hronični bol ili svrab mogu biti rezultat promena u perifernom i centralnom nervnom sistemu, koje su slične promena...



Anketa

administrator
isidora88

Ko vam je bio najbolji administrator?

guppy (33%)

dunja (50%)

lesica (17%)


Ukupan broj glasova: 320

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here