|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Naučnici dokazali: Teže je roditi nego trčati maraton

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.3.2022
Istraživanje je otkrilo da su trudovi i porođaj najtraumatičnija iskustva kroz koje telo može prolaziti, a sam porođaj za žensko telo je naporniji nego višesatno trčanje.

image
Boli li porođaj stvarno tako jako? Give birth photo created by DCStudio - www.freepik.com
/11



Mame, ako razmišljate da počnete da se bavite trčanjem, naučnici tvrde da bi žene koje su rodile, bez problema mogle istrčati maraton.


Istraživanje Univerziteta u Mičigenu otkrilo je da su trudovi i porođaj najtraumatičnija iskustva kroz koje telo može prolaziti, a sam porođaj za žensko telo je naporniji nego višesatno trčanje!


Naučnici su analizirali snimke magnetske rezonance povreda nastalih tokom porođaja i povreda u sportu, a otkrili su da su posledice porođaja slične povredama nastalima tokom bavljenja profesionalnim sportom.

 

PROČITAJ JOŠ: VIDEO - Za vas mame, koje ste se porodile carskim rezom 


– Kad bi se profesionalna sportistkinja ozledila na terenu kao žena na porođaju, lekari bi je odmah priključili na magnetsku rezonancu. A lekari sada govore majkama: "Prošlo je šest nedelja od porođaja, bićete dobro, više nam ne morate dolaziti". Ali, nisu sve žene dobro nakon tih šest nedelja, niti su sposobne vratiti se na posao i to je sasvim normalno, nisu lude zbog toga – rekla je Janis Miler, profesorka na U-M školi sestrinstva.

Prema rezultatima istraživanja, 25 posto porodilja imalo je frakture slične stres frakturama sportista, 41 posto doživelo je pucanje mišića, a 15 posto dobilo je povrede koje nikad nisu ni zacelile. Iako većina lekara kaže da oporavak nakon vaginalnog porođaja traje šest nedelja, kod nekih žena može potrajati i do osam meseci ili duže.

– Ne govorimo da bi sve žene nakon porođaja trebalo da idu na magnetnu rezonancu. Ali ako žena oseća da se sporije oporavlja, da ima neobične simptome ili se ne oseća ugodno i ne može više raditi Kegelove vežbe, morala bi se obratiti specijalisti – kaže Miler te dodaje da povrede mogu dovesti do problema s mokraćnim sistemom i drugih problema.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako sam se porodila državno bez „koverte“ i sa epiduralom

 

Mame, rezultate ovog istraživanja podelite sa partnerom ili prijateljima kad vas upitaju: “Boli li porođaj stvarno tako jako?”, a možete zatražiti i medalju, jer je sada naučno dokazano da je zaslužujete.



Izvor: Nezavisne.com


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Tumačenje ultrazvučnih nalaza u trudnoći
EDD, BPD, TCD, GS... pomažemo vam da razumete šta znače sve te skraćenice koje ginekolozi koriste za tumačenje razvoja v...
11
Dobijanje na težini po nedeljama trudnoće
Koliko je preporučljivo ugojiti se u trudnoći i zbog čega kilogrami tako naglo rastu?
5
Spisak porodilišta u Srbiji - od P do Š
U Srbiji trenutno postoji 76 zdravstvenih ustanova u kojima se naše buduće mame mogu poroditi. Pogledajte spisak za cent...
5
Trudničko bolovanje
Trudničko bolovanje možete otvoriti čim ostanete u drugom stanju, bez obzira na to da li ste zaposleni za stalno ili ste...
4





24 moćne fotografije ožiljaka od carskog reza
April je mesec podizanja svesti o carskom rezu. „Sve smo majke - nije važno kako smo donele svoje bebe na svet“.
D.L.: Moja porođajna priča
Doktor me prima na patologiju i kaze da ne mrdam, jer beba je po svim parametrima sitna i porođaj se može završiti elekt...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here