|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Nema Božićne trpeze bez česnice i pečenice

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.1.2015
Božić je porodični praznik, kada se sa najmilijima okupljamo oko svečane trpeze. Osim pripreme prigodnih jela, tog dana se poštuju i praznični običaji.
Ključne reči:

image
/11


Rano izjutra na Božić, ide se u crkvu.

Najbliži rođaci obilaze familiju i tog dana obično je cela porodica na okupu. Pored sveće koju domaćin pali, domaćica iznosi česnicu, koja se lomi na komade i namenjuje domu, domaćinu, položajniku, domaćici, deci, posluzi i putniku namerniku. U česnicu se stavlja novćić, najbolje srebrnjak. Onaj koji u svom komadu dobije novčić treba da ga čuva jer to je znak njegove sreće.

Na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu. Od belog brašna, sa “nenačetom vodom” i mašću, bez kvasca, razvlači testo na tanke listove neparnog broja, stavlja u njega metalni novac i slaže ga u tepsiju.


Najčešći recept za česnicu, mada sve zavisi od običaja

U 250 grama mlakog mleka i 250 grama mlake vode rastope se kašičica šećera i dve kašičice soli.

U kilogram mekog brašna tip 400 stavi se 75 grama putera, jedno celo jaje i jedno žumance. Sve se to dobro mesi oko 15 minuta, a potom se stavi zlatnik ili srebrenjak uvijen u samolepljivu foliju.

Pogača se oblikuje i spusti u pleh premazan margarinom, a gornja površina se premaže žumancetom i uz pomoć dve viljuške podiže testo radi ukrašavanja.


Osim pečenice i česnice, za Božićni ručak sprema se čorba, sarma, pečenica sa salatama i pita od oraha.
Pečenica se kolje na Tucindan ili na Badnji dan. Prase za pečenicu nameni se znatno ranije i hrani se odvojeno od ostale prasadi. Pečenica se peče na ražnju uvezana vrpcom, a u usta joj se stavi jabuka ili dunja, kojom se na Božić omrse svi ukućani radi zdravlja.
Naravno, ovakvi običaji u gradu su se izgubili, jer se prase za Božić obično kupuje na pijaci ili već gotovo pečeno.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

KONKURS: Kako sve stižeš, sve postižeš i z...
Baš ovde i baš sada, želimo da vas čujemo. Da, sve vas - hrabre, požrtvovane, predane mame! Svojim iskustvima motivišite...
3
Šesnaesta žrtva pada nadstrešnice u Novom ...
Pacijent Vukašin Crnčević (19), koji je teško povređen nakon pada nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu, 1. n...
3
Deca od 15 meseci razlikuju pravdu od nepr...
Deca o pravednosti "uče" posmatrajući način na koji ljudi tretiraju jedni druge. U uzrastu od svega 15 meseci mali...
2
5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
2





Zavesa od pahuljica
U zimskom duhu napravite pahuljastu zavesu
Deda mraz od kašike
Sjajna ideja za ukrase za jelku!



Anketa

Strah od nove trudnoce
Pansophia

Da li posle porodjaja imate strah od nove trudnoce?

Da (41%)

Ne (44%)

Ponekad (14%)


Ukupan broj glasova: 70

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here