|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Nema Božićne trpeze bez česnice i pečenice

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.1.2015
Božić je porodični praznik, kada se sa najmilijima okupljamo oko svečane trpeze. Osim pripreme prigodnih jela, tog dana se poštuju i praznični običaji.
Ključne reči:

image
/11


Rano izjutra na Božić, ide se u crkvu.

Najbliži rođaci obilaze familiju i tog dana obično je cela porodica na okupu. Pored sveće koju domaćin pali, domaćica iznosi česnicu, koja se lomi na komade i namenjuje domu, domaćinu, položajniku, domaćici, deci, posluzi i putniku namerniku. U česnicu se stavlja novćić, najbolje srebrnjak. Onaj koji u svom komadu dobije novčić treba da ga čuva jer to je znak njegove sreće.

Na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu. Od belog brašna, sa “nenačetom vodom” i mašću, bez kvasca, razvlači testo na tanke listove neparnog broja, stavlja u njega metalni novac i slaže ga u tepsiju.


Najčešći recept za česnicu, mada sve zavisi od običaja

U 250 grama mlakog mleka i 250 grama mlake vode rastope se kašičica šećera i dve kašičice soli.

U kilogram mekog brašna tip 400 stavi se 75 grama putera, jedno celo jaje i jedno žumance. Sve se to dobro mesi oko 15 minuta, a potom se stavi zlatnik ili srebrenjak uvijen u samolepljivu foliju.

Pogača se oblikuje i spusti u pleh premazan margarinom, a gornja površina se premaže žumancetom i uz pomoć dve viljuške podiže testo radi ukrašavanja.


Osim pečenice i česnice, za Božićni ručak sprema se čorba, sarma, pečenica sa salatama i pita od oraha.
Pečenica se kolje na Tucindan ili na Badnji dan. Prase za pečenicu nameni se znatno ranije i hrani se odvojeno od ostale prasadi. Pečenica se peče na ražnju uvezana vrpcom, a u usta joj se stavi jabuka ili dunja, kojom se na Božić omrse svi ukućani radi zdravlja.
Naravno, ovakvi običaji u gradu su se izgubili, jer se prase za Božić obično kupuje na pijaci ili već gotovo pečeno.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

5 razloga za kuvanje na indukcionim pločama!
Uz elegantan dizajn, efikasnu upotrebu i bezbednost, Gorenje indukcione ploče su savršen izbor za bržu i lakšu pripremu ...
4
L’ERBOLARIO SUN - sunčano darivanje na Rin...
Uživajmo u lepom vremenu uz L'Erbolario SUN!
4
Nije valjda da decu šalješ u vrtić, a ti n...
Kad si mama dvogodišnjaka i četvorogodišnjaka uvek imaš šta da radiš. Kuvaj, peri, ribaj, peglaj, odvezi u vrtić, vrati ...
3
Izvini što sam galamila na tebe
Izvini što sam galamila na tebe iz svih onih razloga kojih se više ni sjetiti ne mogu, a ti ih se sigurno sjećaš, jer ka...
3





Šaljemo novogodišnje čestitke!
Nema većeg i lepšeg uzbuđenja od toga kad se otvara koverta i čita tih par redova sa najlepšim željama napisanih na ličn...
Verovali ili ne: Jingle bells (Zvončići)
video
„Jingle bells“ („Zvončići“) je najpopularnija Božićna (kod nas novogodišnja) pesma na svetu iako se Božić u njoj uopšete...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here