|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Nema Božićne trpeze bez česnice i pečenice

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.1.2015
Božić je porodični praznik, kada se sa najmilijima okupljamo oko svečane trpeze. Osim pripreme prigodnih jela, tog dana se poštuju i praznični običaji.
Ključne reči:

image
/11


Rano izjutra na Božić, ide se u crkvu.

Najbliži rođaci obilaze familiju i tog dana obično je cela porodica na okupu. Pored sveće koju domaćin pali, domaćica iznosi česnicu, koja se lomi na komade i namenjuje domu, domaćinu, položajniku, domaćici, deci, posluzi i putniku namerniku. U česnicu se stavlja novćić, najbolje srebrnjak. Onaj koji u svom komadu dobije novčić treba da ga čuva jer to je znak njegove sreće.

Na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu. Od belog brašna, sa “nenačetom vodom” i mašću, bez kvasca, razvlači testo na tanke listove neparnog broja, stavlja u njega metalni novac i slaže ga u tepsiju.


Najčešći recept za česnicu, mada sve zavisi od običaja

U 250 grama mlakog mleka i 250 grama mlake vode rastope se kašičica šećera i dve kašičice soli.

U kilogram mekog brašna tip 400 stavi se 75 grama putera, jedno celo jaje i jedno žumance. Sve se to dobro mesi oko 15 minuta, a potom se stavi zlatnik ili srebrenjak uvijen u samolepljivu foliju.

Pogača se oblikuje i spusti u pleh premazan margarinom, a gornja površina se premaže žumancetom i uz pomoć dve viljuške podiže testo radi ukrašavanja.


Osim pečenice i česnice, za Božićni ručak sprema se čorba, sarma, pečenica sa salatama i pita od oraha.
Pečenica se kolje na Tucindan ili na Badnji dan. Prase za pečenicu nameni se znatno ranije i hrani se odvojeno od ostale prasadi. Pečenica se peče na ražnju uvezana vrpcom, a u usta joj se stavi jabuka ili dunja, kojom se na Božić omrse svi ukućani radi zdravlja.
Naravno, ovakvi običaji u gradu su se izgubili, jer se prase za Božić obično kupuje na pijaci ili već gotovo pečeno.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Te male oči misle da si savršena
Emotivno pismo majke svim ostalim majkama.
6
Moja priča o čudesnom hotelu Ramonda
Ovo je hotel koji potpuno obara s' nogu, hotel u kome niste "samo" gost, već čovek - uvek dobrodošao. Hotel u kome je ...
5
Leto ipak nije gotovo: Meteorolozi najavlj...
Iako se činilo da su letnje vrućine za nama, ipak nas uskoro čeka još jedan vreli talas.
4
Jesam li spremna da moj mali dečak odraste...
Hoće li svaki rođendan uvek biti tako gorak? Nisam spremna da odraste.
3





Dragi Deda Mraze...
Eto tako Deda Mraze, sada sam ti rekao sve svoje tajne. U svakom slučaju, rekao sam ti da sve ovo što ja radim, ne radim...
Novogodišnji cupcakes!
photo
Cela torta u malom pakovanju, i još sjajno ukrašena... Nema veće radosti za mališane, ali ni za odrasle.



Anketa

Seksualni odnosi u braku
Pansophia

Da li pozelite da imate seksualne odnose sa drugim partnerom i da li ste to uradili?

Da, ali nisam to uradio/la (30%)

Da, i jesam to uradio/la (14%)

Ne (56%)


Ukupan broj glasova: 96

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here