|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?

Nema Božićne trpeze bez česnice i pečenice

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 4.1.2015
Božić je porodični praznik, kada se sa najmilijima okupljamo oko svečane trpeze. Osim pripreme prigodnih jela, tog dana se poštuju i praznični običaji.
Ključne reči:

image
/11


Rano izjutra na Božić, ide se u crkvu.

Najbliži rođaci obilaze familiju i tog dana obično je cela porodica na okupu. Pored sveće koju domaćin pali, domaćica iznosi česnicu, koja se lomi na komade i namenjuje domu, domaćinu, položajniku, domaćici, deci, posluzi i putniku namerniku. U česnicu se stavlja novćić, najbolje srebrnjak. Onaj koji u svom komadu dobije novčić treba da ga čuva jer to je znak njegove sreće.

Na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu. Od belog brašna, sa “nenačetom vodom” i mašću, bez kvasca, razvlači testo na tanke listove neparnog broja, stavlja u njega metalni novac i slaže ga u tepsiju.


Najčešći recept za česnicu, mada sve zavisi od običaja

U 250 grama mlakog mleka i 250 grama mlake vode rastope se kašičica šećera i dve kašičice soli.

U kilogram mekog brašna tip 400 stavi se 75 grama putera, jedno celo jaje i jedno žumance. Sve se to dobro mesi oko 15 minuta, a potom se stavi zlatnik ili srebrenjak uvijen u samolepljivu foliju.

Pogača se oblikuje i spusti u pleh premazan margarinom, a gornja površina se premaže žumancetom i uz pomoć dve viljuške podiže testo radi ukrašavanja.


Osim pečenice i česnice, za Božićni ručak sprema se čorba, sarma, pečenica sa salatama i pita od oraha.
Pečenica se kolje na Tucindan ili na Badnji dan. Prase za pečenicu nameni se znatno ranije i hrani se odvojeno od ostale prasadi. Pečenica se peče na ražnju uvezana vrpcom, a u usta joj se stavi jabuka ili dunja, kojom se na Božić omrse svi ukućani radi zdravlja.
Naravno, ovakvi običaji u gradu su se izgubili, jer se prase za Božić obično kupuje na pijaci ili već gotovo pečeno.

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

„Na neki način uvek pišem o svojoj deci.“
Ben Miler (1966) je engleski glumac i pisac, nagrađivan na oba kreativna polja. Njegov serijal magičnih priča za celu po...
5
Trener malih kajakaša iz Pančeva opisao je...
Nenad Miković, trener kajakaša uzrasta od 6 do 10 godina iz Pančeva koji su juče doživeli šok i pretrpeli lakše povrede ...
5
Deca koja ne smeju da odu
O majkama i očevima koji ne znaju da puste.
4
Vodič za majke: Kako do alimentacije kad o...
Oko 200.000 roditelja obaveznih da plaća alimentaciju to ne čine, a nezvanično čak 85 odsto dece ostaje bez novca za izd...
4





Dragi Deda Mraze...
Eto tako Deda Mraze, sada sam ti rekao sve svoje tajne. U svakom slučaju, rekao sam ti da sve ovo što ja radim, ne radim...
Božić, Božić blagi dan
Božić, Božić, blagi dan, Blagog Hrista rođendan, Božić, Božić, svetli dan, Sav svetlošću obasjan.



Anketa

brak
lanajelena

radi dece da li ste pre za

los brak (16%)

dobar razvod (84%)


Ukupan broj glasova: 49

Hvala za glasove. Glasao/la si za sve aktuelne ankete. Izradi svoju anketu!
Click Here