|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Osećate nadutost u stomaku? Niste sami.

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 12.12.2022
Shvatila sam da ne moram da živim sa nadutošću i težinom u stomaku. Šta sam uradila povodom toga?



Neka dignu ruku svi koje povremeno ili svakodnevno, muče problemi sa nadutošću stomaka i gasovima. Javljam se prva, a znam da nas ima puno.

Rekli su idi na dijetu. Išla sam. Imala sam tek par kilograma viška, i vrlo brzo ih se otarasila, ali "stomak" je i dalje bio tu. Često su mi tada ustajali u prevozu (a nisu ustajali onomad kada sam zaista bila trudna), ili čestitali - "Jao divno, treće dete na putu"...ali ništa od toga.

I ne, nadutost nije samo stvar izgleda i čežnja za "starim" ravnim stomakom. Nadutost je mnogo više (nelagodnosti) od toga.

 

Razlog nastanka

Nadutost može biti posledica više različitih faktora. Uzrok može biti neadekvatna i nepravilna ishrana, loš izbor namirnica, preterano konzumiranje hrane bogate ugljenim hidratima, kao što su hleb i slatkiši na prvom mestu. Uzrok nastanka nadutosti i gasova mogu biti i različiti funkcionalni poremećaji gornjih ili donjih delova digestivnog trakta, sindrom nervoznog creva, različiti upalni procesi, infekcije izazvane heliko bakterijom, itd. Pojačano nakupljanje gasova može se javiti i kao posledica poremećaja štitaste žlezde.

 

Simptomi

Ne doživljavaju svi nadutost stomaka na isti način i simptomi se mogu razlikovati, ali kod većine ljudi u mnogome utiču na kvalitet života. Nadutost je često praćena podrigivanjem, bolom u stomaku, grčevima, gasovima, opstipacijom, dijarejom, dugotrajnom malaksalošću, nervozom…kao i simptomima refluksa kiseline. Sve ove tegobe obuhvaćene su jednim nazivom - Sindrom iritabilnog creva, ili skraćeno IBS.

Sindrom iritabilnog creva pripada funkcionalnim bolestima digestivnog sistema i predstavlja disfunkciju crevnog trakta. U takvim slučajevima, naša creva ne pokazuju uobičajene, normalne funkcije i, ono što je jako važno, nema nikakvog poremećaja organskog porekla.



„Ma to su samo gasovi, ništa strašno, proći će...“, koliko puta sam samo čula ovu rečenicu. Ili onu "Videćeš, navići ćeš da živiš sa tim".

Međutim, shvatila sam da ne moram da živim sa nadutošću i težinom u stomaku. Šta sam uradila povodom toga?


  • Zakazala sam konsultaciju i pregled specijaliste gastroenterologa, jer ovi simptomi mogu biti slični drugim bolestima želuca i creva i jako je važno blagovremeno postaviti pravu dijagnozu bolesti.
  • Počela sam da vodim dnevnik ishrane. To mi je pomoglo da odredim koji su moji lični pokretači nadimanja. Bila sam vrlo precizna u vezi sa hranom koju jedem, simptomima koje osećam i pražnjenjem creva, uključujući i doba dana. Svaki detalj je bitan, kao što su vitamini, unos alkohola i vode, prelivi za salatu, pa čak i sitne poslastice kao što je na primer kocka čokolade. Ove informacije mogu pomoći i vašem lekaru ili dijetetičaru da identifikuje uzrok vašeg nadimanja, kako biste mogli da napravite plan za borbu protiv njega. Nakon što sam odredila moguće okidače u hrani, iste sam izbacila iz svoje ishrane. Jedan po jedan, pažljivo prateći da li se gasovi i nadimanje smanjuju.
  • Povećala sam unos hrane bogate vlaknima, ugljene hidrate gotovo izbacila, kao i začine
  • Počela sam da jedem sporije
  • Povećala sam unos vode
  • Počela sam sa blagim vežbama, i trudila sam se da što više hodam, posebno praktikujući blage šetnje nakon obroka, kako bih "razmrdala" stomak
  • Alkohol sam smanjila na najmanju moguću meru 
  • Na preporuku gastroenterologa, počela sam da koristim Flobian®, prirodan i bezbedan preparat, koji je zapravo probiotik - Lactobacillus plantarum 299V. Jedan je od probiotika koji najefikasnije smanjuju tegobe sindroma iritabilnog creva i to delujući na sam uzrok. Uzimala sam ga mesec dana, prema savetu mog doktora, po jednu kapsulu dnevno (odrasli i deca starija od 3 godine). Deluje tako što pospešuje fermentaciju u crevima, kao i proizvodnju masnih kiselina kratkih lanaca. Na taj način se omogućava regenerisanje površinskog sloja zida creva, i reguliše stvaranje gasova koji su jedan od osnovnih uzroka nastanka iritibilnog kolona. Moram reći da sam ga koristila u nekoliko navrata i kod stomačnog virusa, gde se takođe pokazao vrlo delotvornim. Flobian® sprečava delovanje loših bakterija u crevima i obnavlja funkciju ćelija crevnog epitela. 

 

Ukoliko i vi imate neke od simptoma:

- osećate se naduto nakon jela
- nadutost je teško podnošljiva ili izuzetno bolna
- često imate osećaj „kamena“ u stomaku
- otkopčavate dugme ili popuštate kaiš nakon jela
- često imate gasove
- patite od dijareje i/ili opstipacije
- osećate se zbog svega nervozno i/ili malaksalo

 

Znajte, niste sami. Pred Vama je proces koji zahteva strpljenje, smirenost i istrajnost. Počnite sa upotrebom preparata namenjenih otklanjanju uzroka nervoze creva, promenite životne navike i klonite se stresnih situacija. Pazite šta jedete, ali i sa kim jedete, neka to bude uvek u prijatnom društvu. Podvucite crtu, možete vi to. Srećno!



Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Svetska nedelja homeopatije
Za vreme Svetske nedelje homeopatije u periodu od 10. do 16. aprila, homeopate iz celog sveta promovišu homeopatiju kao ...
4
Oporavite telo od novogodišnje trpeze i umora
Masnu, prženu i začinjenu hranu treba zameniti laganijim obrocima, a kroz proces oporavka tela doći će i do topljenja na...
3
Matične ćelije - lek za neurološke poremeć...
Nervna tkiva su jedna od onih u našem telu koja predstavljaju skoro nepremostivu prepreku između povrede ili oštećenja i...
3
Rak grlića materice
Šta je rak grlića materice? Kako nastaje, kako se otkriva? Šta je prevencija?
3





Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...
Pobedite ciste na dojkama biljkama
Ciste na dojkama su veoma česta pojava, a u Sjedinjenim Američkim Državama smatraju da je njihova pojava gotovo epidemio...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here