|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Pertusis (veliki, magareći kašalj)

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 14.1.2015
Veliki kašalj (magareći kašalj, kukurekavac, zacenka) je akutna infektivna i kontagiozna bolest, najčešće odojčeta i malog deteta, a manifestuje se kašljanjem i karakterističnim zacenjivanjem.

image
/11


Izazivač bolesti je Bordetella per­tussis, koja je Gram-negativan bacil, neotporan na spoljašnjoj temperaturi. Bordetela pertusis produkuje biološki aktivne supstance koje imaju važnu ulogu u patogenezi bolesti. Najznačajnije su površinske komponente, koje omogućavaju adheziju bakterije na trepljasti epitel respiratorne sluznice (fllamentozni hemaglutinin-FHA, pertaktin, fimbren), zatim pertusis toksin i dr. Deo toksina, poznat kao podjedinica A, nosilac je biološke aktivnosti toksina.

Za čoveka je patogena i Bordetella Paraper­tussis, koja je morfološki i biohemijski slična, ali antigenski različita od B. pertussis. Klinička slika koju ona daje je slična pertusisu, ali blaža.

Pertusis je veoma kontagioz­na bolest, od koje najčešće obolevaju mlađa deca. Još uvek je veoma važna bolest u nekim zemljama sveta, jer značajno doprinosi morbiditetu i mortalitietu, naročito kod neuhranjene dece u siro­mašnim zemljama.

Uvođenjem obavezne vakcinacije, morbiditet dece uzrasta od 1-5 godina se značajno smanjio, ali je zapažen porast incidencije kod dece mlađe od godinu dana, kao i kod odraslih kod kojih je iščezao vakcinalni imunitet.

Izvor infekcije je bolesnik u inkubaciji i tokom bolesti, što je vremenski dugačak period, pa to omogućava širenje i održavanje infekcije. Blizak kontakt u porodici ili ponavljani kontakt u dečijim kolektivima doprinose pojavi i širenju oboljenja. Kako se imunitet ne prenosi transplacentarno sa majke na dete, moguća je pojava oboljenja u najmlađem uzrastu (kod novorođen­četa, odojčeta).

Kako se manifestuje veliki kašalj? 

Inkubacija bolesti traje 7-14 dana. Bolest protiče kroz tri stadijuma: kataralni stadijum, stadijum zacenjivanja i stadijum rekon­valescencije. Svaki stadijum traje oko 2 nedelje.

Bolest protiče bez povišene temperature i njena pojava obično je znak komplikacija.

Početak bolesti je postepen. U kataralnom stadijumu bolesnik ima blag, neproduktivan i neupadljiv kašalj, blagu kijavicu i umeren konjun ktivitis.

Obično je afebrilan. Posle otprilike 7 dana, bolest prelazi u sledeći stadijum - stadijum zacenjivanja.

Kašalj postaje jači, bolesnik češće kašlje, naročito u toku noći, i javljaju se napadi kašlja uz karakteristično zacenjivanje.

Zacenjivanje se sastoji iz ponovljenog kašlja, praćenog otežanim i čujnim inspirijumom (udisanjem), dok bolesnik konačno ne udahne vazdun. Ovaj karakterističan čujni fenomen podseća na riku magarca, zbog čega je bolest i dobila narodno ime "magareći kašalj".

Zatim nastaje otežan i isprekidan ekspirijum (izdisanje). U toku zacenjivanja, dete može postati modrocijanotično (plavo), a u teškim slučajevima može nasta­ti i fatalna hipoksija.

Posle zacenjivanja, dete iskašljava malo lepljivog sekreta, staklastog izgle­da, često povraća i veoma je iscrpljeno. Zacenji­vanje mogu provocirati različiti stimulusi kao što su hladan vazduh, buka, uzimanje hrane, pregled ždrela špatulom i dr.

Karakterističan je i izgled malog bolesnika: dete u toku napada sedi ili stoji, držeći se za ogradu kreveta, crveno je u licu, sa otečenim očnim kapci­ma. Često postoje i supkonjunktivaina (ispod vežnjače oka) krvarenja na bulbusnim vežnjačama (efuzije), kao i petehijalna krvarenja na licu i vratu, koja nastaju zbog naprezanja. Može doći i do povrede podjezične vezice ("frenulum“) zubima.

Dete je oznojeno i uplašeno. U toku dugačkih i teških napada ono postaje bledo i na kraju cijanotično.

Van napada dete je umorno i odbija hranu.

Auskultatorno na plućima može postojati bronhitični nalaz, a na rendgenskom snimku pluća vide se meke mrljaste trakaste senke, koje se pružaju od hilusa ka dijafragmi, pa daju srcu karakterističan izgled kao da je umotano u vatu, tzv. "vatasto srce".

Pred kraj ovog stadijuma, koji traje oko 2 nedelje, kašalj postaje sve slabiji, zacenjivanje se proređuje i sledi duga rekonvalescencija, tokom koje se dete postepeno oporavlja.

Težak pertusis karak­teriše veliki broj teških zacenjivanja, a napadi se završavaju cijanozom i povraćanjem.

Mogu nas­tati gubici svesti sa konvulzijama. Najteže forme bolesti viđaju se kod odojčeta i praćene su apnoičnom krizom: posle napada zacenjivanja dete prestaje da diše 1-2 minuta, pomodri, da bi potom dubokim inspirijumom ova kriza bila završena. U toku ovakvih napada može nastati i smrtni ishod.

Lakši klinički oblici bolesti viđaju se kod sta­rije, delimično vakcinisane dece i protiču bez zacenjivanja.

Glavne komplikacije u toku velikog kašlja su sekundarne infekcije (zapaljenje srednjeg uha i pneumonija), zatim mehaničke komplikacije koje nastaju zbog povećanog pri­tiska u lobanji, grudnom košu i trbuhu (moždana

i druga krvarenja, umbilikalne i ingvinalne herni­je, prolaps rektuma, atelektaza pluća, emfizem i dr.) i encefalopatija sa konvulzijama.

Imunitet je, posle preležane bolesti, trajan.

Kako se postavlja dijagnoza pertusisa?

Najčešće se postavlja na osnovu karakteristične kliničke slike, epidemioloških podataka o kontaktu sa obolelim i bakteriološkog nalaza brisa nazofaringsa (nosni deo ždrela).

U krvnoj slici, u stadijumu zacenjivanja, postoji leukocitoza (povišeni nivo leukocita) kod najtežih oblika bolesti može biti i vrlo visoka sa limfocitozom (80%) ("leukemoidna krvna slika").

Etiološka potvrda bolesti moguća je izola­cijom B. pertussis u brisu nazofaringsa. Direktna imunofluorescencija materijala dobijenog brisom nazofaringsa omogućava bržu dijagnozu, pa se češće i koristi za dokazivanje B. pertussis takođe se može koristiti i metoda lančane reakcije polimerizacije (PCR).

Serološka dijagnoza, bolesti postavlja se na osnovu prisustva antitela klase IgM i IgG u krvi, ili IgA klase u respiratornim sekretima, koja se dokazuju imunoenzimskom metodom (ELISA). Međutim, porast titra antitela je spor i slab, naročito kod male dece.

Diferencijalna, dijagnoza. Među infektiv­nim uzročnicima koji daju kliničku sliku sličnu pertusisu, najznačajniji su Bordetella parapertus­sis i neki virusi (adenovirusi, virusi parainfluenze).

Kako se leči veliki kašalj?

Preporučuje se hospitalizacija odojčadi, jer je moguć brz razvoj teške kliničke slike uz komplikacije.

Preporučuje se primena eritromicina, 35-50 mg/kg, jer smanjuje težinu i trajanje bolesti. Terapija treba da se sprovodi 14 dana, U lečenju komplikacija koriste se i drugi antibiotici, koji se primenjuju parenteralno (putem vene).

Simptomatska terapija ima za cilj da smanji broj i intenzitet napada kašlja i zacenjivanja.

Primenjuju se antitusici, spazmolitici, sedativi. Katkad se pre­poručuje i primena kortikosteroida u toku 7 dana. Veoma su značajni nadzor nad bolesnikom tokom napada, sprovođenje oksigenoterapije, adekvatna ventilacija i ishrana bolesnika.

Vakcinaciia je najbolja mera zaštite. Vakcinacija kombinovanom DiTePer vakcinom se započinje u 3. mesecu života. Primenjuje se mrtva pertusis vakcina, koja sadrži suspenziju celih bakterijskih ćelija. Postoje podaci o neurotoksičnosti vakcine izrađene od celih bakterijskih ćelija, što je dovelo do razvoja acelularne vakcine, koja sadrži inaktivisani pertusis toksin.

 

Izvor: simptomi.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Muž i žena tvrde da jedu samo 3 puta nedeljno
Srećni par je na ovom načinu ishrane još od 2008. godine.
3
Oporavite telo od novogodišnje trpeze i umora
Masnu, prženu i začinjenu hranu treba zameniti laganijim obrocima, a kroz proces oporavka tela doći će i do topljenja na...
3
Ojačajte svoj imunitet – vitamin C
Preporuke ukazuju da je neophodna količina vitamina C koju trudnica dnevno treba da unese 80 mg ukoliko je mlađa od 18 g...
3
Lubenica
Prema istraživanju italijanskih naučnika aminokiselina citrulin koju sadrži lubenica poboljšava cirkulaciju i može ublaž...
3





Kegelove vežbe i baš sve što treba da znat...
Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće koji mogu da oslabe tokom trudnoće i porođaja, menopauze ili zbog prekomerne t...
Kolagen: Mamino tajno oružje!
Kolagen je najzastupljeniji protein koji se nalazi u našim kostima, mišićima, tetivama, ligamentima, koži i hrskavici. M...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here