|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Podrška porodicama dece sa teškoćama u razvoju i sistemska porodična terapija

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 25.5.2021
Psihoterapijski pristup pre svega usmeren je na istraživanje različitih emocija koje roditelji osećaju prema svome detetu. Takođe je vrlo važno podsticati ih na njihovo ispoljavanje jer emocije često budu ekstremne ili kontradiktorne, pošto većina roditelja oseća nesigurnost i frustraciju povezanu sa detetovim stanjem ili dijagnozom.

image
Prihvatanje roditeljske tuge kao očekivane, tokom perioda saznavanja dijagnoze, a i kasnije tokom adaptacije jeste zadatak terapeuta koji vodi roditelja kroz proces. (Foto: Freepik)
/11



Na žalost, broj programa razvijenih za rad sa porodicama dece sa teškoćama  u razvoju je vrlo mali, a još manje je programa čiji su efekti evaluirani.


Mreža podrške ovoj kategoriji u inostranstvu je dosta razvijenija u odnosu na one koje aktuelno postoje kod nas. Te usluge su najčešće u vidu savetodavnog, terapijskog rada, grupa podrške, treninga za jačanje veština roditeljstva itd. Najzad, da bi terapijski rad bio uspešan neophodna je kvalitetna saradnja između roditelja i terapeuta. Neka od istraživanja pokazuju da roditeljsko razrešenje i prihvatanje detetovog stanja utiče na sposobnost roditelja da razvije čvrst radni savez sa terapeutima koji rade programe edukacije sa njima.

 

PROČITAJ JOŠ: Životni izazovi porodice sa obolelim članom

 

S obzirom da je nerazrešeno stanje problem koji utiče i na roditelja i na dete i na njihov odnos, korisno za proditelja je uključivanje u individualni terapijski program, a potom kombinovanje i grupne terapije.

 

Psihoterapijski pristup pre svega usmeren je na istraživanje različitih emocija koje roditelji osećaju prema svome detetu. Takođe je vrlo važno podsticati ih na njihovo ispoljavanje jer emocije često budu ekstremne ili kontradiktorne, pošto većina roditelja oseća nesigurnost i frustraciju povezanu sa detetovim stanjem ili dijagnozom. 

Prihvatanje roditeljske tuge kao očekivane, tokom perioda saznavanja dijagnoze, a i kasnije tokom adaptacije jeste zadatak terapeuta koji vodi roditelja kroz proces. Kako bi roditeljima olakšali adaptaciju, proces prihvatanja i naposletku samo razrešenje neophodno je usmeriti ih na prepoznavanje detetovih „snaga“. Za neke roditelje neophodno je više vremena da se naviknu na pozitivan pristup, ali ako se kontinuirano podstiču da prepoznaju detetove snage, oni će naučiti da se bolje povežu sa detetom, a manje sa njegovim smetnjama u razvoju.

 

PROČITAJ JOŠ: Kada dete postavi pitanje: Jesam li ja drugačiji?


Jačanje roditeljskih kompetencija i veština rešavanja problema je još  jedan od zadataka za terapeuta koji je podrška porodici. Jačanjem roditeljskih ličnih veština  za prevladavanje stresa otvara se prostor za kvalitetniju brigu o detetu i adekvatnije prepoznavanje detetovih stvarnih potreba. Kao dodatni vid podrške, a što se pokazalo korisnim jeste obezbeđivanje pisanog materijala sa različitim informacijama - od informacija o dijagnozi i očekivanim ishodima, do informacija o adaptivnim strategijama o prevladavanju stresa i stučnjacima koji mogu biti od pomoći u tome.

 

 

Tim Centra Viva Verbum je vođen uverenjem da je podrška detetu sa teškoćama u razvoju onoliko uspešna koliko i mreža podrške njegovim roditeljima, a to znači celoj porodici. Stoga smatramo da je ključno za uspešan tretman osnažiti roditelje, obezbediti im mesto i vreme samo za njih, u kojem će moći da iskažu svoje strahove, brige, otpuste teške emocije i postave pitanja.

Stalnim učenjem, i ulaganjem u svoje obrazovanje naši defektolozi i psiholozi, koji su ujedno porodični, REBT, psihoanalitički, dečji i TA psihoterapeuti usavršavaju svoje veštine koje su neophodne za kvalitetan rad sa osetljivim pojedincima i porodicama.

Ukoliko prepoznajete da vam treba individualna psihološka podrška, defektološki ili logopedski tretman, dečja psihoterapija, porodično ili bračno savetovanje, naš tim je otvoren da vas čuje, ohrabri ili kreira odgovarajući tretman za vas ili vaše dete.


Dobrodošli u Viva Verbum, mesto gde je živa reč pokretač i put ka promeni.

 

www.vivaverbum.rs

 

Telefon: 064-953-44-16

 Email: office@vivaverbum.rs

Adresa: Miloša Zečevića 8, Beograd

 

 

 

Pored individualnih susreta sa roditeljima, veliki potencijal i značaj ima grupni savetodavno-terapijski rad. Grupni susreti mogu biti izuzetno korisni jer roditelji sa razrešenim odnosom prema detetovoj dijagnozi mogu da budu od pomoći onima koji su i dalje nerazrešeni ili u procesu ka razrešenju, deleći sa njima svoje poglede i nudeći sugestije i podršku.

 

U svakom slučaju, psihoterapijski rad sa ovom vulnerabilnom grupom je izuzetno važan. Da bi se dete uspešno integrisalo u šire spoljne sisteme, prvenstveno mora biti prihvaćeno i imati svoje mesto u porodičnom sistemu. Da bi dobilo adekvatno mesto, mesto sa kojeg može da se razvija i svakodnevno napreduje, neophodno je pomoći roditelju da mu to mesto i dodeli. Da bi se ovo i dogodilo važno  je da roditelj prođe kroz proces do razešenja u odnosu na detetovu dijagnozu.

 

PROČITAJ JOŠ: Kako je biti roditelj deteta sa smetnjama u razvoju

 

 

Autor: Viva Verbum

www.vivaverbum.rs




Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Gospođo, to u stvari znači da ste dobra majka
„Ne znam šta ste uradili mojoj majci i kako, ali hvala vam od srca.“
3
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
3
DOBITNICI u SEBAMED nagradnom konkursu!
Tokom prethodnih mesec dana puno vas je učestvovalo u SEBAMED NAGRADNOM KONKURSU, hvala vam na tako lepom odzivu!
3
POBEDNICI: "Moja priča: Prvi put sa be...
Tokom prethodna 2 meseca poslali ste nam pregršt divnih, emotivnih, sunčanih i nežnih priča o vašem prvom letovanju sa b...
3





OVO JE ZA TATE KOJI SU PRISUTNI
Ovo je za tate koji napuštaju toplinu pokrivača noću, samo da promene pelenu ili šapnu mekane reči ohrabrenja.
Kada ste svom partneru pred decom rekli „V...
Naučimo našu decu šta je ljubav kako bi ovaj svet bio lepše mesto, najpre za njih same. Neka ta slika ljubavi u njihovim...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here