|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako izgleda biti roditelj deteta sa smetnjama u razvoju

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 10.5.2021
Život i njegova iznenađenja možemo posmatrati na mnogo različitih načina. Jedan od njih, pretočila je u priču majka dečaka sa Daunovim sindromom…

image
Važna stvar je da vas nisu odveli na strašno užasno ili prljavo mesto, puno zaraze, gladi ili bolesti. To je samo drugačije mesto. (Foto: Freepik)
/11




Dobrodošli u Holandiju

„Često me pitaju da opišem svoje iskustvo podizanja deteta sa teškoćama u razvoju-da pokušam da pomognem ljudima koji nisu imali to jedinstveno iskustvo da ga razumeju i da zamisle kako bi se osećali. Ovako to izgleda…"

 

Čekanje bebe je kao planiranje predivnog putovanja-u Italiju. Kupujete gomilu vodiča i pavite predivne planove. Koloseum. Mikelanđelov David. Gondole u Veneciji. Možda ćete naučiti neke nove korisne fraze na italijanskom. Sve je vrlo uzbudljivo.

 

Nakon više meseci očekivanja, taj dan konačno dolazi. Pakujete svoje torbe i polazite. Nekoliko sati kasnije, avion sleće. Stjuardesa dolazi kaže vam:
“Dobrodošli u Holandiju!“
„Holandija ???“, kažete vi. „Kako to mslite Holandija? Prijavila sam se za Italiju! Trebalo bi da sam u Italiji. Čitavog života sanjam da odem u Italiju.“
Ali došlo je do promene u palnu leta. Avion je sleteo u Holandiji i tamo morate ostati.

 

Važna stvar je da vas nisu odveli na strašno užasno ili prljavo mesto, puno zaraze, gladi ili bolesti. To je samo drugačije mesto.
I onda morate da kupite nove vodiče. I morate da naučite potpuno novi jezik. I upoznajete novu grupu ljudi, koje inače nikad ne biste upoznali.

 

To je samo drugačije mesto. Sporije od Italije, manje raskošno od Italije..
Ali nakon nekog vremena tamo provedenog, uhvatite dah, pogledate okolo i …počinjete da primećujete da Holandija ima vetrenjače i …Holandija ima tulipane. Holandija ima čak i Rembranta.

 

Ali svi koje poznajete zauzeti su odlaskom i dolaskom iz Italije…i svi se oni hvale kako su se tamo predivno proveli. I do kraja vašeg života, govorićete: „Da, tamo je trebalo i ja da odem. Tako sam planirala.“

 

 

Tim Centra Viva Verbum je vođen uverenjem da je podrška detetu sa teškoćama u razvoju onoliko uspešna koliko i mreža podrške njegovim roditeljima, a to znači celoj porodici. Stoga smatramo da je ključno za uspešan tretman osnažiti roditelje, obezbediti im mesto i vreme samo za njih, u kojem će moći da iskažu svoje strahove, brige, otpuste teške emocije i postave pitanja.

Stalnim učenjem, i ulaganjem u svoje obrazovanje naši defektolozi i psiholozi, koji su ujedno porodični, REBT, psihoanalitički, dečji i TA psihoterapeuti usavršavaju svoje veštine koje su neophodne za kvalitetan rad sa osetljivim pojedincima i porodicama.

Ukoliko prepoznajete da vam treba individualna psihološka podrška, defektološki ili logopedski tretman, dečja psihoterapija, porodično ili bračno savetovanje, naš tim je otvoren da vas čuje, ohrabri ili kreira odgovarajući tretman za vas ili vaše dete.


Dobrodošli u Viva Verbum, mesto gde je živa reč pokretač i put ka promeni.

 

www.vivaverbum.rs

 

Telefon: 064-953-44-16

 Email: office@vivaverbum.rs

Adresa: Miloša Zečevića 8, Beograd

 

 



I taj bol neće nikada, nikada proći …zato što je gubitak tog sna veoma značajan gubitak.

 

Ali….ako provedete svoj život tugujući zato što niste otišli u Italiju, možda nikada nećete biti slobodni da uživate u veoma posebnim i divnim stvarima ….u Holandiji“


Emili Perl Kingsli

 

Želimo Vam puno radosti i uspeha


u praćenju Vašeg deteta na putu školovanja i odrastanja!



Autor: Viva Verbum

www.vivaverbum.rs


 


Kada ste roditelj deteta koje ima problem, nedostatak, dijagnozu ili bilo koju drugu poteškoću u svakodnevnom funkcionisanju često dođe trenutak  kada i samo dete zatraži odgovore, jer primeti da se možda razlikuje od ostale dece u njegovom okruženju. Tada na scenu stupamo mi- roditelji, odrasli.

Međutim, to sto smo odrasli ne znači da uvek znamo sve, niti da imamo prave odgovore, pa iako za našu decu želimo najbolje, često se dogodi da se i sami spotaknemo i osetimo zbunjeno. U tekstu koji je pred vama, možda pronađete neke smernice ili savete koji bi mogli da vam olakšaju suočavanje sa pitanjem : „Mama, jesam li ja drugačiji?“ i nekim drugim sličnim pitanjima.

Nemojte kriti od deteta da ima nedostatak ili problem

Dete shvata da se razlikuje od ostalih, a ako se o tome ne govori ili se izbegava tema, vrlo lako bi moglo razumeti da se radi o nečemu što je “loše” ili “nepoželjno”. Samim tim bi se moglo osetiti manje vredno , nepoželjno , nesigurno ili odbačeno.

Jasno nazovite imenom njegovu poteškoću ili problem i pričajte o tome

Za decu mlađeg uzrasta dečije knjige o određenoj vrsti nedostatka mogle bi na jednostavniji i detetu bliži način objasniti njegovo stanje, a takođe mu pokazati da postoje i druga deca koja se bore sa istim problemima. Ako ne postoje knjige sa takvom tematikom , pokušajte da osmislite sami priče na neku od sličnih tema.

Razgovarajte sa detetom o izazovima sa kojima će se susretati, načinima na koje je moguće prevazići poteškoće i pokažite mu da postoji način da se poteškoće savladaju.

Fokusirajte se na snage i talente a ne na detetove nedostatke

Ukažite detetu ili zajedno sa njim otkrivajte šta je to što ga interesuje , u čemu je dobar i negujte te veštine. Osećaj da je u nečemu dobar ili bolji od ostalih utiče pozitivno na njegovo samopouzdanje i sliku o sebi.

Izgradite samopouzdanje vašeg deteta

Vi kao roditelji igrate važnu ulogu u tome kako vaše dete sebe vidi i doživljava. Možete ga na primer pitati da vas nešto nauči i posle toga ga ohrabriti sa rečima: “ Znao sam da ti to možeš!” i sl. Deca treba da se osećaju važno i kompetentno da bi imali motivaciju za učenje i napredak.

Prilikom rešavanja zadataka obezbedite mu “uslove “ za uspeh

Omogućite vašem detetu a i vama da se izbegne frustracija kad god je to moguće. Ukoliko dete ima teškoće sa rešavanjem određenih zadataka pokušajte pojednostaviti aktivnost pre nego što se dete naljuti ili odustane. Takođe je važno da postavite realne ciljeve koji su lako dostižni , što će vašem detetu omogućiti da izgradi samopouzdanje i veru u sebe.

Ponašajte se prema vašem detetu onako kako biste se ponašali i da nema nedostatak

Pohvalite ga ukoliko je njegov uspeh ili ponašanje za pohvalu, ali isto tako ukažite na ono što je nepoželjno ili neprihvatljivo u ponašanju. Budite jasni i dosledni u tome što radite.


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Šta je to senzorna integracija?
Poremećaj senzorne integracije ili senzorna disfunkcija, podrazumeva neadekvatnu obradu čulnih informacija od strane ner...
8
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
6
Pravila za prvu pomoć
Nezgode se deci obično ne dešavaju u saobraćaju nego kod kuće ili napolju, u igri. Na sreću, roditelji su uglavnom u bli...
5
PRONAĐI ME! Nestala 2-godišnja devojčica u...
Dvogodišnja Danka Ilić nestala je danas u prigradskom naselju Banjsko polje kod Bora. Prvi put u Srbiji pokrenut sistem ...
5





Trogodišnjake doslovno boli briga za vas!
Dvogodišnjaci svakako jesu zahtevniji nego jednogodišnjaci, ali su nebo i zemlja od trogodišnjaka koji su hvala na pitan...
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here