|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Priča, koja je promenila moj stav prema životu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 17.11.2022
A onda je videla u prodavnici te cipele. Luksuzne, moderne, lakovane, sa visokom potpeticom. I kupila ih je. Na nozi su joj stajale kao salivene, kao rukavice. Kad je došla kući uključila je gramofon i malo igrala: dve godine pre toga nije igrala.

image
Jela je hleb sa čajem - ali to joj nije bilo teško, jer je imala cipele sa štiklom! Foto: Freepik.com
/11


Moja prabaka ostala je udovica sa 27 godina, sama sa dve devojčice, maleni dečak joj je umro. Sa malim prihodima, teško su živeli ... Kada su primanja mala, treba biti veoma, veoma štedljiv, ekonomisati i mudro trošiti novac za vođenje domaćinstva. Ona je tako i radila. Tako je i živela.


A onda je videla u prodavnici te cipele. Luksuzne, moderne, lakovane, sa visokom potpeticom. I kupila ih je. Na nozi su joj stajale kao salivene, kao rukavice. Kad je došla kući uključila je gramofon i malo igrala: dve godine pre toga nije igrala.


Dve godine je vodila štedljiv život, preračunavajući svaku paru, nije imala baš veliku želju za životom. Tugovala je za mužem i dečakom. Cipele su bile veoma skupe, morala je da potroši sav novac. Sa užasom je mislila, kako će sa decom da preživi, šta će biti sutra.

Ništa loše nije se desilo. Pozajmila je novac, polako ga otplaćivala, sipala sebi malo manje supe, ćerkama davala meso. Jela je hleb sa čajem - ali to joj nije bilo teško, jer je imala cipele sa štiklom!

U tim cipelama je otišla na zabavu sa prijateljima... upoznala zanimljivog muškarca, godinu dana kasnije udala se za njega i prilično srećno živela. Djevojčice su bile obučene i site, i obe su stekle visoko obrazovanje.

Iako je bio rat i svakojaki užasi, ali cipele, sećanje na štikle - je trajalo, ono se održalo! To je bila njena najradosnija uspomena! I sa 90 godina, prabaka se sećala kupovine tih divnih cipela i smejala se, prepričavajući mi u detalje taj uzbudljivi momenat ... inače se retko smijala: život joj je bio surov.

I evo šta ja mislim: kupi sebi šta ti duša ište. Čak i ako novca imaš veoma malo. Pozajmi malo, uštedi, odloži kupovinu tapeta ili baštenskog inventara, ili bilo čega.

I još nešto veoma važno. Neka kupovina može da spasi život i promeni sudbinu, mada se bez nje može - kao i bez cipela sa štiklom. Uprkos toga kupi. I nešto će se dobro desiti. I poželećeš da živiš. I da igraš uz muziku sa gramofona. I upoznaćeš nekoga zanimljivog. A zatim će praunuci sa 90 godina pričati o štiklama... smejući se...


Autor: Ana Kirjanova

Izvor: Bebamur.com


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Izvini što sam galamila na tebe
Izvini što sam galamila na tebe iz svih onih razloga kojih se više ni sjetiti ne mogu, a ti ih se sigurno sjećaš, jer ka...
3
POKLANJAMO: Dan kad sam upala u bajku, Ben...
Dan kada sam upala u bajku je magična avantura o snazi priča i važan podsetnik da nikada niko nije prestar da veruje u b...
3
Deca od 15 meseci razlikuju pravdu od nepr...
Deca o pravednosti "uče" posmatrajući način na koji ljudi tretiraju jedni druge. U uzrastu od svega 15 meseci mali...
2
5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
2





Mama je majka zauvek. I kad ti postaneš ma...
Moja mama mi i dalje maše da me pozdravi kad odlazim.
Da li su baba i baka isto?
Baba je majka jednog od tvojih roditelja koja živi na selu. Baka je majka jednog od tvojih roditelja koja živi u gradu, ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here