|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Proslava Božića u narodu

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 5.1.2021
Sam Božić je trodnevni praznik, a ako računamo i Badnji dan, kojim se završava zimski post, onda je to četvorodnevna svetkovina okrenuta prvenstveno domu i porodici.
Ključne reči:

image
/11



Jedan od najradosnijih praznika kod Srba je Božić. Praznuje se tri dana. Prvi dan Božića je 7. januar.

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Isusa Hrista, Sina Božijeg, Spasitelja sveta. Činjenica da je to praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva očinstva i materinstva, ukrasio je kod Srba ovaj praznik najlepšim verskim običajima i obredima.

Domačini i svi ukućani oblače najsvečanije odelo, i odlaze na Svetu Liturgiju. Posle Liturgije se svi pričešćuju i pozdravljaju sa: "Hristos se rodi", "Vaistinu se rodi".

Prvi dan Božića je dan radosti rađanja, obnavljanja života, dok se drugi dan provodi u svečanom, tihom domaćem raspoloženju, a u crkvama služi Liturgija zahvalnosti Bogorodici.

Prema verovanju, svi ti običaji i obredi imaju jedan osnovni smisao i svode se na jedan cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. 

Božić je prvenstveno praznik dece. Na Božić se rodilo najlepše i najsvetije dete u istoriji ljudskog roda. 

U ovom periodu su najvažniji sledeći praznici: Detinci, Materice, Oci, Tucindan, Badnjidan, Božić, Nova Godina, Bogojavljenje, Jovanjdan i Savindan. Za svaki od ovih dana i praznika vezani su određeni običaji.

 

Više o ovim praznicima i običajima >>>

 

U nekim krajevima su se još uvek zadržali lepi običaji. Jedan od njih je primanje položajnika u kuću. Položajnik je specijalni gost, koji se posebno dočekuje u kući. Položajnik simbolizuje one Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli da se poklone novorođenom Hristu. Domaćica ga daruje prigodnim poklonom. Veruje se, da položajnik koji je prvi ušao u kuću za Božič za celu narednu godinu donosi sreću u kuću.

Ono što domaćica priprema za Božić je neizostavna česnica koja se mesi rano ujutru na Božić. U nju se stavlja metalni novčić - zlatni, srebrni ili obični. Kada je gotova česnica domaćica iznosi za Božični rucak. Ona se lomi na nekoliko delova i ukućani se služe. Onaj koji dobije deo česnice u kojoj je novčić, po narodnom verovanju, biće srećan cele godine. 


 


 


 


Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

L’ERBOLARIO SUN - sunčano darivanje na Rin...
Uživajmo u lepom vremenu uz L'Erbolario SUN!
8
Uskršnja URADI SAM KLACKALICA
Da bi ove godine dete napravilo posebnu Vaskršnju čestitku – napravićemo ovu klackalicu Uradi Sam Uskršnju Karticu.
5
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
4
Minimax: Čarobna priča o avanturama dinosa...
Po zamisli Stivena Spilberga i Džordža Lukasa i pod rediteljskim vođstvom Dona Bluta, „Zemlja pre vremena“ je prelepa, m...
4





Božić, Božić blagi dan
Božić, Božić, blagi dan, Blagog Hrista rođendan, Božić, Božić, svetli dan, Sav svetlošću obasjan.
Novogodišnji pokloni za bebe?!
photo
Činjenica je da bi se svaka malo veća beba ili jednogodišnje dete najviše obradovalo velikoj ukrašenoj kartonskoj kutiji...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here