|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

SAVET UROLOGA: PAZITE SE OVE INFEKCIJE, POSEBNO LETI!

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 7.7.2023
Žene su u četiri puta većem riziku za nastanak urinarnih infekcija u odnosu na muškarce. Oko 50% žena bar jednom u životu ima urinarnu infekciju, dok čak 30% žena ima ponavljajuće urinarne infekcije.

image
Dr Đorđe Aleksić
/11


Sa urologom dr Đorđem Aleksićem razgovaramo na koji način letnji faktori poput visokih temperatura i povećane aktivnosti na otvorenom, mogu uticati na rizik od urinarnih infekcija.


Urinarne infekcije predstavljaju prodor bakterija u mokraćni sistem, u prethodno sterilni urin. Letnji period nosi dodatni rizik za nastanak urinarnih infekcija usled plivanja u bazenu ili moru, gde higijenski uslovi često nisu adekvatni. Duži boravak u mokrom kupaćem kostimu kao i kupanje u hladnoj reci, bazenu ili moru, značajno povećavaju rizik od nastanka urinarne infekcije, posebno kod osetljivih osoba. Usled visokih temperatura, leti se gubi veća količina tečnosti znojenjem, što uz nedovoljan unos, dovodi do dehidratacije. U ovim okolnostima urinarni putevi se slabo ispiraju što značajno povećava rizik za ulazak i zadržavanje bakterija. Vreme potrebno da se simptomi infekcije razviju je često manje od 24h.


Najčešći uzročnik urinarnih infekcija je bakterija Ešerihija. Ona je normalni stanovnik creva, dok je za urinarni trakt štetna i dovodi do infekcije. S druge strane, bakterije kao što su Hlamidija, Mikoplazma i Ureaplazma predstavljaju glavne uzročnike seksualno prenosivih bolesti, a dovode i do upale mokraćnog kanala. Osim neprijatnosti koju izazivaju u akutnoj fazi bolesti, mogu dovesti i do steriliteta. 


Žene su u četiri puta većem riziku za nastanak urinarnih infekcija u odnosu na muškarce.  Oko 50% žena bar jednom u životu ima urinarnu infekciju, dok čak 30%  žena ima ponavljajuće urinarne infekcije.


Tipični simptomi urinarne infekcije su: učestalo mokrenje, peckanje i bol pri mokrenju, kao i promena boje urina (zamućen ili sukrvičav urin). Ovi znaci mogu biti praćeni bolovima u donjem delu stomaka i krstima. Povišena temperatura je znak da se infekcija sa mokraćne bešike proširila i na gornje delove urinarnog sistema (ureter, bubreg).


Dijagnoza urinarne infekcije postavlja se na osnovu tegoba koje pacijent ima i laboratorijskih nalaza  urina i krvi.  Za brzu orjentaciju potreban je nalaz urina, a definitivna dijagnoza se postavlja na osnovu nalaza urinokulture. Krvna slika  i CRP  pokazuju da  li se infekcija zadržala na nivou mokraćne bešike ili se proširila i na bubreg. 

Kada se pojave znaci urinarne infekcije, prvo treba dati urin na analizu. Na osnovu mikroskopskog nalaza urina može se brzo i lako utvrditi postojanje urinarne infekcije kao i njen stepen. U zavisnosti od nalaza urina i težine kliničke slike donosi se odluka o načinu tretmana od povećanog unosa tečnosti i davanja biljnih preparata, pa sve do momentalnog započinjanja antibiotske terapije. Kada stigne nalaz urinokulture (obično nakon 48h), moguće je promeniti antibiotik ukoliko prvobitno dat nije odgovarajući po antibiogramu.


Lečenje urinarnih infekcija se ranije započinjalo antibioticima širokog spektra, koji su nekritički davani, ne samo u smislu dužine terapije koja je često trajala i par nedelja već i u smislu davanja dve ili tri vrste „jakih“ antibiotika. Ovakav pristup je pogrešan sa više aspekata. Dovodi do razvoja otpornosti bakterija na antibiotike, štetno deluje na normalnu crevnu floru čime se ugrožava zdravlje pacijenta, dovodi do razvoja gljivičnih infekcija, koje se zatim dugo i teško leče. Na kraju ovaj pristup ne daje bolje rezultate u smislu smanjenja stope recidiva (ponavljanja) infekcije u odnosu na druge načine lečenja.

 

Kada je potrebno potražiti lekarsku pomoć?

Ukoliko tipični simptomi urinarne infekcije (učestalo mokrenje, bolovi i pečenje pri mokrenju) ne prestaju i pored  povećanog unosa tečnosti  i primene biljnih preparata, ako dođe do pojave  krvi u urinu, u slučaju da se uz simptome  urinarne  infekcije javi  i povišena temperatura, ili ako se urinarna infekcija javila kod dijabetičara  ili trudnica, obavezno treba potražiti medicinsku pomoć.

Tretman većine urinarnih infekcija bi se mogla započeti Naturoplex® tabletama, a potom bi se u zavisnosti od težine kliničke slike, laboratorijskih nalaza urina i početnog odgovora na terapiju, ukoliko je potrebno, mogla nastaviti antibioticima. Naturoplex® je preparat koji u sebi sadrži 5 vrsta biljaka koje svojim aktivnim principima i zajedničkim delovanjem utiču na bakterije, doprinose smanjenju bola već na početku primene i pomažu da se infekcije ne ponavljaju.


Naturoplex

 

Kako provesti leto bez briga?

SAVETI UROLOGA

  • Istuširajte se uvek pre i posle plivanja u javnim bazenima
  • Izbegavajte sedenje na ivicama bazena, naročito ako je drvena podloga
  • Pravite česte pauze za odlazak u toalet tokom putovanja
  • Unosite dovoljno tečnosti
  • Presvlačite mokar kupaći kostim
  • Izbegavajte kupanje u hladnom moru ili reci
  • U putnu apoteku spakujte neki biljni preparat kao što je Naturoplex®


Promo objava

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...
6
Frka! Dete vas je zateklo u krevetu
Kako treba reagovati kad se dete suoči sa eksplicitnom scenom seksa između roditelja, objašnjava Svetlana Virijević-Mudr...
3
DNK analizom protiv raka dojke
Osnovni cilj DNK analize jeste utvrđivanje genetičke osnove velikog broja naslednih oboljenja. Sada, mnogo pre pojave pr...
3
SVETSKI DAN SPAVANJA
Svetski dan spavanja seobeležava od 2008. a cilj mu je da ukaže na važnost spavanja sa aspekata medicine, obrazovanja, d...
3





Ambrozija - Uzročnik astme!
Karakteristični simptomi alergijskog rinitisa su učestalo kijanje, curenje nosa, suzenje očiju i svrab, koji su posledic...
Pomozite svom tinejdžeru da izađe na kraj ...
Masna koža, akne, bubuljice...ovi izazovi su veliki za tinejdžere i nije im lako. Bitne i dinamične hormonske promene u ...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here