|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Svetski dan Ramsara - vlažna i važna staništa

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 2.2.2017
Vlažna staništa nam pružaju ono bez čega ne možemo - čistu vodu, štite nas od poplava i ublažaju efekate klimatskih promena. Zaštitimo ih!

image
/41


Svetski dan vlažnih staništa (Dan Ramsara) obeležava se 2. februara, kako bi se ukazalo na značaj i neophodnost njihovog očuvanja. Zaštita i obnova vlažnih i plavnih područja uz Dunav su fokus aktivnosti WWF-a, jer je u proteklih 150 godina više od 80% vlažnih staništa, brojne vrste biljaka i životinja uz ovu reku nestale zbog njene regulacije radi rečne plovidbe, poljoprivrede i izgradnje hidrocentrala. Nestankom plavnih područja znatno je smanjen i potencijal priobalja Dunava za ublažavanje poplava. 

Dan Ramsara dobio je naziv po istoimenom gradu u Iranu gde je 1971. godine preko 160 država potpisalo Konvenciju o močvarama koje su od međunarodnog značaja kao prebivalište ptica močvarica. Sam Dan Ramsara obeležava se od 1997. godine. Srbija je jedna od zemalja potpisnica Konvencije i u njoj se nalazi 10 ramsarskih područja.

WWF radi na zaštiti i obnovi plavnih područja i vlažnih staništa Dunava u budućem UNESCO prekograničnom rezervatu biosfere „Mura-Drava- Dunav”, poznatom kao „Evropski Amazon”. Do sada je u Specijalnom rezervatu prirode „Gornje Podunavlje“ koje je jedno od ramsarskih područja u Srbiji revitalizovan lokalitet Štrbac, a u toku su i radovi na obnavljanju Širokog rita.

„Plavna područja služe kao prirodni rezervoari koji omogućavaju skladištenje velikih količina vode iz kojih se ona postepeno i bezbedno oslobađa u reke i podzemne vode. Ukoliko se plavna područja izgradnjom nasipa odvoje od rečnih korita, u tom slučaju se smanjuje zadržavanje poplavnih voda i samim tim rizik od poplava je veći. Neophodno je obnoviti što više vlažnih staništa, kako bi reke dobile više prostora za svoju prirodnu dinamiku koja najbolje reguliše velike plavne talase.” izjavila je Duška Dimović, direktorka WWF programa u Srbiji.

U Srbiji postoje dobri primeri kako zaštićena područja mogu smanjiti posledice poplava i to su: specijalni rezervati prirode Gornje Podunavlje, Obedska bara, Karađorđevo i Zasavica. 

Ovakvih prirodnih sistema odbrane od poplava bi trebalo biti znatno više. Neophodan je jedinstven i transparentniji pristup upravljanja poplavama, svi društveni, ekonomski i ekološki faktori se moraju uzeti u obzir kako bi se našla dugoročna rešenja i nekadašnja plavna područja povezala sa rekama.

 


O WWF-u:

WWF je jedna od najvećih, širom sveta priznatih, nezavisnih organizacija, koja se bavi zaštitom prirode i ima skoro 5 miliona pristalica i aktivnu globalnu mrežu u više od 100 zemalja. Misija WWF-a je da zaustavi uništavanje životne sredine i da stvori budućnost u kojoj ljudi žive u skladu sa prirodom putem očuvanja svetske biološke raznovrsnosti, održivog  korišćenja prirodnih resursa i smanjenja zagađenja i preterane potrošnje. Više informacija na: wwf.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

5 dobrih razloga da spasite brak
U braku nije lako. Puno je kompromisa, problema, napetih situacija, ali i lepih, nežnih trenutaka koji odagnaju loše dan...
6
OVO JE ZA TATE KOJI SU PRISUTNI
Ovo je za tate koji napuštaju toplinu pokrivača noću, samo da promene pelenu ili šapnu mekane reči ohrabrenja.
6
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...
6
Zašto su mame čarobna bića?
Ima nešto potpuno čarobno u mamama. Imaju snage za dete kao tri lava, dva vola, četiri geparda i krdo bizona zajedno. Al...
4





15 fotografija žena na poslu za praznik rada
U čast Dana žena, NATIONAL GEOGRAPHIC je prikupio 15 fotografija koje prikazuju žene tokom rada širom sveta.
“DUEL 1 dinar"- podrška za samohrane m...
Beograd, 7. mart 2024. - U prijatnom okruženju, kompanija Beohemija, koja posluje u okviru češkog CE Industries holdinga...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here