|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Vantelesna oplodnja u doba pandemije coronavirusa

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 23.3.2020
S obzirom na sve veću učestalost zaraze coronavirusom Covid-19 i široko rasprostranjenim inicijativama za ograničavanje njegovog širenja, Evropsko društvo za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE) izdalo je preporuku da se slede saveti lokalnih i nacionalnih vlada.

image
/11


Kao mera predostrožnosti – i u skladu sa stavom drugih naučnih društava u reproduktivnoj medicini –  ESHRE (European Sociaty of Human Reproduction and Embryology) savetuje da svi pacijenti sa problemom neplodnosti koji razmatraju ili planiraju lečenje, čak i ako ne ispunjavaju dijagnostičke kriterijume za infekciju Covid-19, treba da izbegavaju trudnoću u ovom trenutku. Za one pacijentkinje koje su već u procesu, predlažu da razmotre odlaganje trudnoće zamrzavanjem jajnih ćelija ili embriona za kasniji prenos embriona.

U Srbiji zbog trenutne vanredne situacije i pandemije coronavirusa, zbog mera predostrožnosti i sprečavanja širenja zaraze, komisije za procedure vantelesne oplodnje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje odložene su do rešavanja trenutne situacije. Takođe, svi Klinički centri u kojima se vrše procedure vantelesne oplodnje, trebalo bi da završe samo one procedure koje su započete (kod žena koje su već uključene u stimulaciju jajnika) i to uz praćenje preporuke da se dobijeni embrioni zamrznu, a transfer embriona odloži za period nakon rešavanja pandemije. Takođe, predlog Udruženja Šansa za roditeljstvo je to isto urade i sve privatne klinike uključene u finansiranje procedura vantelesne oplodnje o trošku RFZO-a. 

Ovo je u potpunosti nova situacija za sve nas, molimo vas da ostanete kod kuće, da vaši najbliži stariji obavezno ostanu kod kuće. Da shvatite da sada nije vreme za vantelesnu oplodnju, da ne možete da izađete iz zemlje sada na proceduru donacije, da komisije za vantelesnu oplodnju ne rade, da ukoliko ste započeli proces vantelesne oplodnje isti i završite aspiracijom, ali da je za vas sigurnije da sada ne radite transfere embriona, da ne započinjete nove IVF procedure. Udruženje će se kad se završi ovakvo stanje potruditi da ukažemo na sve probleme koji su nastali vezano za komisije i IVF procedure. Ipak je ovo vanredna situacija. Molimo vas da sada čuvate sebe i svoje najbliže kako bismo kasnije mogli da radimo na tome da bude više beba. Molimo vas da ne paničite. Sada nije najbitnija jedna analiza koja vam ističe! Sasvim je normalno da komisija ne radi jer ulaskom u KC na komisiju ugrožavate i sebe i druge, da putem do klinike i nazad ugrožavate i sebe i druge. Ostanite kod kuće. Molim vas za solidarnost i jedinstvenost! ” izjavila je Sandra Jovanović, predsednica Udruženja Šansa za roditeljstvo.

 

Važno je naglasiti da su preporuke o odlaganju procedura vantelesne oplodnje i komisija za procese finansirane od strane RFZO, iako naizgled rigorozne, očekivana i jasna mera predostrožnosti širenja pandemije ne samo u našoj zemlji već u mnogim zemljama Evrope i sveta.


www.sansazaroditeljstvo.org.rs

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
6
Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
5
Uskoro kontraceptivna pilula sa prirodnim ...
Takozvana “fertilna privlačnost” između jajne ćelije i spermatozoida napokon je otkrivena, a stručnjaci se nadaju da će ...
4
Pitali smo ginek: Začepljenje jajovoda
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...
3





Bolesti koje ćerke nasleđuju od majke
Vašu majku često boli glava? I vi imate problema sa glavoboljom? Veći rizik, čak i do 70, 80 odsto da obole od ove boles...
Ne možete biti donor sperme ako imate teto...
Jajne ćelije i spermatozoidi moći će da se doniraju i pozajmljuju iz Banke reproduktivnih ćelija, koja će biti formirana...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here