|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Kako izgleda zdrava i plodna sperma?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 18.11.2022
Ako u ejakulatu muškarca ima manje od deset miliona spermatozoida po mililitru sperme, to se smatra niskim brojem spermatozoida, što može biti uzrok problema sa začećem.

image
Mililitar prosečnog ejakulata sadrži 40-300 miliona spermatozoida. Foto: Freepik.com
/11


Iako se broj spermatozoida u prosečnom muškom ejakulatu smanjio tokom protekle decenije, prosek je i dalje između 40 i 300 miliona po mililitru sperme.

Iako se broj spermatozoida u prosečnom muškom ejakulatu smanjio tokom protekle decenije, prosek je i dalje između 40 i 300 miliona po mililitru sperme.  

Naravno, to ne znači da muškarac sa manjim brojem spermatozoida ne može da postane otac, niti je visok broj garancija da će žena zatrudneti ili da je sperma kvalitetna.


Naravno, to ne znači da muškarac sa manjim brojem spermatozoida ne može da postane otac, niti je visok broj garancija da će žena zatrudneti ili da je sperma kvalitetna.


Ispod 10 miliona

Kada je u pitanju istraživanje muške sperme i potencijalne neplodnosti, deset miliona po mililitru sperme smatra se malim brojem spermatozoida.  

Takođe, ako muškarac ima 20 do 40 miliona spermatozoida po mililitru ejakulata, što je niže od proseka, a par ima problema sa začećem, lekar će verovatno preporučiti druge testove sperme kako bi proverio njen kvalitet.  

Ako testovi pokažu da su spermatozoidi pravog oblika i veličine i da "dobro plivaju", to može značiti da je tako nizak broj spermatozoida ipak normalan.    

I da ne zaboravimo: za začeće je potreban samo jedan uspešan spermatozoid koji je uspeo da stigne do ženske jajne ćelije. Čak i ako ga je medicinska igla dovela tamo.


PROČITAJ JOŠ: Otkriveno kako jajna ćelija "hvata" spermatozoide


Više od 40 miliona ne donosi veće šanse za začeće!

Visok broj spermatozoida znači da u jednom mililitru sperme ima više od 300 miliona spermatozoida. 

Međutim, istraživanja su pokazala da ne postoji korelacija između broja spermatozoida većeg od 40 miliona po mililitru ejakulata i veće muške plodnosti.  


Na plodnost muškaraca utiču i druge osobine sperme:  

1) Sposobnost pretvaranja u tečnost - To je sposobnost sperme da pređe iz želatinozne strukture u tečno stanje. Ako se spermatozoidi ne pretvore u tečno stanje u roku od 15 do 20 minuta nakon ejakulacije, spermatozoidi neće moći pravilno da putuju do ženske ćelije i da je oplode. 

2) Morfologija – Na plodnost muškaraca utiču i veličina i oblik spermatozoida. Dok svaki ejakulat sadrži i deformisane oblike sperme, veći broj takvih "defektnih" spermatozoida takođe ukazuje na veću verovatnoću muške neplodnosti.  

3) Mobilnost i brzina - Ovo su karakteristike koje govore o tome koliko dobro i brzo spermatozoidi mogu da dođu do ženske jajne ćelije i da je oplode.  

4) pH - Merenje pH vrednosti sperme pokazuje koliko je sperma kisela ili bazna. Prosečna pH vrednost sperme je između 7,2 i 7,8. Ako je pH viši, to može biti znak upale, dok niži pH može značiti da je uzorak sperme inficiran ili da postoji neka vrsta opstrukcije u muškom reproduktivnom sistemu. 

5) Ukupna zapremina - Ovo je količina sperme po ejakulatu. Prosečan muški ejakulat sadrži između dva i pet mililitara sperme. Ako ima manje sperme, lekar će verovatno naručiti pregled prostate i semenovoda. Ako ima više od pet mililitara sperme, koncentracija sperme može biti preniska.


PROČITAJ JOŠ: 7 neobičnih činjenica o spermi


Kako poboljšati kvalitet sperme?

Dva najvažnija faktora koja utiču na količinu sperme u ejakulatu su broj Sertolijevih ćelija u testisima, koje proizvode spermu, i vreme poslednje ejakulacije.  

Duže vreme od poslednje ejakulacije obično znači veći broj spermatozoida pri sledećoj ejakulaciji.  

Na broj i kvalitet sperme možete uticati i tako što ćete napraviti neke osnovne promene u načinu života za veću plodnost – smanjenjem ili prestankom konzumiranja alkohola, prestankom pušenja, gubitkom viška telesne težine, izbegavanjem pregrevanja testisa i smanjenjem stresa, koji prema nedavnim studijama takođe ima značajan uticaj na plodnost muškaraca.    

 

Izvor: Ringaraja.net

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
15
Koja vakcina je najbolja za žene koje bi d...
Da li je pametno primiti vakcinu kad planirate bebu? I koju? Koliko je najbolje čekati od vakcinacije do začeća? Epidemi...
4
Da li ležanje posle seksa pomaže da zatrud...
Nova studija osporava verovanja da žena treba da leži nakon seksualnog odnosa ili vantelesne oplodnje da bi zatrudnela.
4
Tik-tak, tik-tak - znam da ću i ja jednom ...
Toliko toga smo zajedno prošli a i dalje smo bez one glavne kupovine ostali – bez kupovine kolica, benkica, flašica…I da...
4





Zašto je teško napraviti bebu?
Ako imate decu ili se nadate da ćete zatrudneti znate da trud da ostanete u drugom stanju nema gotovo nikakve veze sa za...
Ne tiče me se šta doktori kažu, rodićeš na...
Jednog dana rodićeš mi sina, i zvaće se Myles. - Pomislila sam tada, kako ti misliš da ti rodim dete, kada ne mogu da im...



image
tacatic
Živi i zdravi svi bili i uz Pharmalife proizvode se svi lepo izlečili, kao i mi.
Fitobalm smo kupili odmah po izlasku iz porodilišta i koristim ga i danas nakon tri godine, uvek kad je pri kraju kupujem novi da bude pri ruci. Sirup sa cinkom IMMuno smo koristili sa navršenih godinu dana, sve je tako brzo prošlo, zbog povratka na posao i polaska u vrtić želela sam da pomognem svom detetu i ojačam mu imunitet, da nas malo zaobiđu virusi, mislim da je jako dobar sirup i da nam je dosta pomogao. Da li imma veze ili ne, jako brzo smo prešli na adaptirano mleko, puno problema sa stolicom i Isilax nam je takođe bio preko potreban, takvo olakšanje, znaju mame koje su imale problema kod dece. Sve pohvale sa naše strane, a da ne zaboravim i Apis Gola sprej za grlo, najbolji i najukusniji i olakšanje nakon prvog prskanja, lakše se guta i diše! Hvala sto ste tu za nas!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here