|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Cervikalni polip (polip grlića materice)
10.1.2010 2:52:38   
cipiripi
Polip je duguljasta izraslina, dobroćudni tumor, s tankom peteljkom.
Polip može nastati na nekoliko mesta u unutrašnjim polnim organima žene.

Cervikalni polip je najčešći benigni izraštaj (hiperplazija) endocervikalne sluzokože.


user posted image


Uzrok nastanka

Nepoznat je tačan uzrok nastanka polipa, često se povezuje sa hroničnim zapaljenjima i povišenim nivoima estrogena.  

Klinička slika
Polip može biti okruglastog oblika ili izdužen (kad prominira u vaginu), sa glatkom ili režnjastom površinom, bledo ili tamnocrvene boje, veličine zrna pšenice pa čak i oraha i nalazi se u spoljašnjem ušću cerviksa.
Često dolazi do sekundarne infekcije površine polipa koja je u zapaljenju i ulcerisana. Pacijentkinje se obično žale na sukrvičavo prljanje i krvav fluor koji nastaje zbog lediranja površine polipa (trenje, koitus, vaginalni pregled).
Postoji o bilna sluzava sekrecija koja potiče iz cerviksa (cervikalni fluor) usled ascedentne infekcije i cervikalnog endometritisa.
Postojanje polipa cerviksa i materice, naročito u menopauzi, često je kombinovano sa postojanjem malignih tumora genitalnih organa žene, posebno sa istovremenim postojanjem korporalnog karcinoma.Postojanje polipa može uticati na plodnost tj. poremetiti trudnoću, uzrokovati spontani pobačaj, prevremeni pobačaj ili čak sterilitet.

Dijagnoza
Nakon uzimanja razmaza za PAPA test i ultrazvučnog pregleda potrebno je uraditi mikrobiološku obradu kako bi se otkrili mikroorganizmi kojima je inficiran polip.
Tada se određuje i osetljivost mikroorganizama na antibiotike (antibiogram).
Da bi se potvrdilo da se radi o cervikalnom polipu, potrebno je polip odstraniti (polipektomija) uvrtanjem zupčastim kleštima, a nikako presecenjem, zbog opasnosti od obilnijeg krvarenja. Potom je obavezna frakcionirana eksplorativna kiretaža.
Dobijeni materijal sa polipom šalje se na histološki pregled i to odvojeno iz cervikalnog kanala i materične šupljine.

Lečenje
Lečenje je antibiotsko za sanaciju upale i hirurško za odstranjenje polipa. Polip se može odstraniti "polip kleštima", izrezati nožem ili niskovoltažnom dijatermijskom petljom.




izvor

< Poruku je uredio cipiripi -- 10.1.2010 2:58:25 >


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*




Direktna veza do poruke: 1
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
IMA LI VAŠE DETE RAVNA STOPALA?
Problemi ravnih stopala mogu biti izuzetno neprijatni, zbog njih mogu nastati bolovi u nogama i leđima, kao i smetnje pr...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here