|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kada i kako privikavati na nošu?
11.6.2008 18:53:26   
guppy RR
Neke već privikavaju svoje bebice (8-10 meseci stare) na nošu, pošto im svaki dan kake u isto vreme...

Šta kaže struka i vaše iskustvo - Kada privikavati bebu na nošu?

< Poruku je uredio Ana RR -- 21.3.2011 14:41:35 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Kada privikavati na nošu?
11.6.2008 19:12:30   
spps
moja curica se odvikla pelena kad je navršila 2.godinu,tad je bila spremna.
mislim,da svako dete ima svoje vreme kad je spremno na nošu.
a neznam kako bi bilo,da je stavim sa 8,mjeseci na nošuuser posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Kada privikavati na nošu?
11.6.2008 21:15:13   
Lu
Moj mali sa 18 mjeseci još nema pojma o tuti,nije da se ponosim ali nemogu ga prisiliti,niti imam namjeru.
On se igra snjom i sjedi i kaže da piški i kaki ali kad ga skinem ništa digne se i kaže eto ga.
Neznam stvarno nisam upućena u te metode, ili je možda lakše odmah na šolju staviti onaj umetak(neznam kako se zove)za djecu,možda prije to upali jer oponašaju roditelje?
Voljela bih da se jave mame kojima je to uspjelo,da nas posavjetuju.

(odgovor članu spps)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Kada privikavati na nošu?
12.6.2008 13:31:26   
Cuca
Moj sin se odvikao sa pelena sa ne pune 3 godine, tacnije mesec dana pre treceg rodjendana. Nosu nije hteo, odma je koristio adapter za WC solju. Cekra se skinula sa pelena sa 3 godine i par dana. Nece adapter, hoce samo nosu. Sta da kazem, mislim da je sve individualno, nikad ih nisam prisiljavala, videla sam da imaju otpotnost. Pelene im nisu smetale, kad su mentalno postali svesni sami su trazili da skinu. Ako finansiski moze da se izdrzi, onda nista na silu. Savetovala sam se sa psiholozima koji su mi tekli da dete do trece godine nema razvijen osecaj i da se ne sekiram. Mnogi su me kritikovali (poznanici), ali ono sto mogu da vam kazem je to da u pocetku sa prvim detetom to mi je smetalo, a kasnije sam samo radila onako kako mom detetu odgovara , a svet nek gleda svoja posla. Pozdrav!

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Kada privikavati na nošu?
13.6.2008 14:50:13   
Anoniman
Moj mali je sa nepunih godinu dana...sad nekako premotavam film...pa par meseci pre prvog rođendana mi je svaki dan kakio u nošu, ali zbog toga što sam znala kada će da kaki i stavljala sam ga na nošu. Sad ćete reći da nije ni bio svestan, ali kada god sam mu rekla "Luka kaki" on se napregnuo i kakio. (ali je istina da bi se isto tako ukakio i u pelenu), ali sam ja nekako mislila da će možda to postati navika, pa će vremenom postati svestan... Međutim, otišli smo na more i on je prvi dan letovanja dobio proliv, i imao ga je sve vreme dok smo bili odsutni, vratili smo se kući, dan nakon povratka je proliv prošao sam od sebe. Verovatno je to bila reakcija na promenu klime. Zvala sam pedijatra, rekao je mu ukinem sve mlečno, i sokove, ali pošto on nije hteo da jede ništa, samo je pio mleka, jogurta i soka, morala sam da ga ostavim da ne bi dehidrirao. Ne biste verovali, 15 dana nije jeo gotovo ništa,sve je to bilo tipa 3 zalogaja mlevene plazme, 2 zalogaja ručka (šta god ja spremila), eventualno malo hleba i margarina, i naravno banane u nedogled. Tek kada sam se vratila su mi savetovali (ne pedijatar nego druge mame) da mu dan pred put dam prvu kesicu ProbioKid Immuno (pakovanje od 10 kesica - 1 na dan se uzima) u pitanju je probiotik koji reguliše crevnu floru. No, odlutala sam na drugu temu. Sve u svemu, tada je prestao da kaki na noš, i sada ga veoma retko uspem ubediti.

(odgovor članu Cuca)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Kada privikavati na nošu?
19.6.2008 22:01:22   
Maya21
Mi smo poceli sa dve godine. Pre toga se samo igrao na nosi. A kao sto Tasha kaze, hvatala sam trenutke kada pocne da kaki ali to samo zato sto sam znala vreme, to po meni nije pravo privikavanje na nosu. Cim primetite da je pelena duze vreme preko dana suva mozete poceti sa privikavanjem, jos ako je leto, SUPER! Nama je trebalo puno puno strpljenja i oko mesec dana da se priviknemo, ali opet, svako dete je individua za sebe, nikad ne mozemo reci koje bi tacno vreme moglo da bude najbolje za privikavanje. A to sa 8,9 meseci privikavanje - to ne, bar sto se mene tice. Nase mame su mozda tako radile jer nije bilo pampersa pa je trebalo orati onolike peleneuser posted image salu na stranu, mislim da je prerano stavljati bebu od tih 8,9,10 meseci na nosu...
Pozdrav svima i srecno u odvikavanju!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Kada privikavati na nošu?
28.8.2008 1:25:54   
bombica
kao prvo,nista se na silu nemoze uraditi tako da tu treba dosta strpljenja.sve zavisi od deteta mozda je naidealnije sa 2 god al naravno ako dete to prihvati.Moja starija cerka nije bas bila odusevljena sa nosom,sve je znala da kad se ukaki nece da trpi da je prljava,tako da malo sam se pomucila al je sa 2 god ostavila pelene,a sa mladjom koja ima 16meseci sam radila drugacije.Pocela sam je stavljati na nosu sa 11meseci,uopste se nije bunila,bila je jako srecna kad joj nosa svira.U pelene nema sanse da kaki,obavezno u nosu,sad je ponekad ja ponudim a ponekad sama trci do kupatila i trazi nosu.Tako da sve to zavisi od samog deteta.user posted image

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Kada privikavati na nošu?
24.8.2009 15:22:01   
prase
Juče smo bili kod kumova koji imaju dva sina, 6 i 4 godine... Pitali nas da li smo stavljali Uroša na nošu user posted image Mi zabezeknuti, mali je?! Kažu oni, ne - dete se stavlja na nošu čim počne da sedi, daš mu da jede i staviš ga na nošu i sedi tu dok ne kaki. Valjda se misli samo na jedan obrok, pa neće kakiti 5 puta dnevno, pogotovo ne posle adaptiranog mleka pred spavanje? Njihovi sinovi su prestali da koriste pelene sa manje od 18 meseci - jedan dan u jaslicama kažu: "Od sutra im ne stavljajte pelene" i sva deca (da ne kažem: "bebe") u grupi 7 dana valjda piške kada im se piški, ali nemaju pelene nego ih stalno presvlače i zapiraju, kake posle ručka jer sede na noši dok ne kake... Posle još 7 dana noćna pelena i kraj. Ja sam bila u čudu, majke mi. Kako ja da navikavam na nošu dete koje ne zna da kaže: "Piški/kaki mi se"? Hajde to sa kakenjem mogu da razumem kako funkcioniše, sedi dok ne završi posao - možda nije na mestu poređenje ali tako je i kod malih kuca, izvode se odmah nakon jela napolje i vraćaju se kući kada urade napolju sve što treba... Ipak, za piškenje mi nije jasno, zar se očekuje da dete guguće nešto i traži nošu po stanu ili šta?


_____________________________

sve ima svoj kraj, samo kobasica ima dva!

(odgovor članu bombica)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Kada privikavati na nošu?
24.8.2009 15:33:08   
Lu
IZVORNA PORUKA: prase

- dete se stavlja na nošu čim počne da sedi, daš mu da jede i staviš ga na nošu i sedi tu dok ne kaki.


E pa svašta..ostala sam bez tekstauser posted image
Moj se Roko naučio sa 2 godine i osam mjeseci,bilo je par neuspjelih pokušaja,možda bi i uspjeli da sam bila uporna ali zašto da ga po 100 puta na dan presvlačim i perem i istraumiram i sebe i njega.
Sam je shvatio kad i gdje se to radi,tutu nismo ni koristili.
Znam da se mnogi nećete složiti sa mnom ali ja sam odlučila da on to sam uradi i nikada se nije upiškio niti ukakio u gaćice nemamo ni noćnu pelenu.

(odgovor članu prase)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Kada privikavati na nošu?
24.8.2009 15:41:57   
Anoniman
tako su nas stavljali ...čim počnemo da sjedimo ... platnene pelene bile i još neke mislim da je to slovenija proizvodila....
e sada imamo pampers pelene

bar je meni baka tako rekla

naravno moja ćerka je prestala koristiti pelenu sa 3 godine skroz
a ovaj mali je još uvijek u pelenama

ovo je u prevodu šta zna baka to je bilo u njen vakat


< Poruku je uredio Vučko.ba. -- 24.8.2009 15:52:46 >

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Kada privikavati na nošu?
24.8.2009 15:43:28   
prase
IZVORNA PORUKA: lu

E pa svašta..ostala sam bez tekstauser posted image
Moj se Roko naučio sa 2 godine i osam mjeseci,bilo je par neuspjelih pokušaja,možda bi i uspjeli da sam bila uporna ali zašto da ga po 100 puta na dan presvlačim i perem i istraumiram i sebe i njega.
Sam je shvatio kad i gdje se to radi,tutu nismo ni koristili.
Znam da se mnogi nećete složiti sa mnom ali ja sam odlučila da on to sam uradi i nikada se nije upiškio niti ukakio u gaćice nemamo ni noćnu pelenu.



user posted image Potpuno se slažem sa tobom! Deca ne treba da nauče na nošu tako što će biti mokra ili us.ana dok ih neko ne presvuče, što će im guza biti ojedena pa će kroz bol i peckanje shvatiti da im je lakše na noši... Svako dete je jedan mali univerzum, nekom detetu odgovara da počne da koristi nošu sa 18 meseci, neko odmah krene na WC za odrasle (sa držačem) sa 2 godine - najbitnije od svega: roditelji osete kada je dete spremno na to. Ja sam bila šokirana idejom da dete od 6 meseci stavim na nošu posle ručka i (citiram): "stavim neke jastuke oko njega da se ne preturi ali ga ne podižem sa noše dok ne kaki". I šta onda? Dobijem useke u Uroševoj guzi od noše i višečasovnog sedenja na istoj a njemu se jednostavno nije kakilo?! Ko uspe u tome da detetu od 8 meseci objasni da treba da koristi nošu, svaka mu čast, ali meni ni na pamet to ne bi palo ni sa Urošem niti sa bilo kojim detetom (ako Bog da pa ga bude) posle njega...


_____________________________

sve ima svoj kraj, samo kobasica ima dva!

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Kada privikavati na nošu?
24.8.2009 15:47:23   
SUPER MAMA
Zanimljiva tema.Ja sam moju Moniku stavila prvi put na nosu s 9 meseci na najobicniju nosu koja joj baba kupila bitno je bila crvenae boje i to je privuklo i evo svaki dan sedi po4 puta dnevno i ispiskise i iskakise naravno nezna da kaze za to je jos rano ali bitna je navika.Ja je stavim i opkolim je s igrackama i sedi 10 min i obavi nuzdu.Za sada neodbija je,jer pre toga imali smo i drugu nosu od koje se plasi, cim je vidi pocne da place u obliku automobila je.
Takodze je bitna upornost da se stvori navika naravno ne na silu.Nadam se da cemo mi tek sledece prolece da ostavimo pelene jer tada moja curica imace 15, 16 meseci a to je period kada dete pocinje da kontrolise mokrenje.
Do tada nastavicemo da ucimo da nosi se piski i kaki.Nadam se da kasnije nece se opirati inace Monika sada ima 10.5 meseci.Pozdrav

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Kada privikavati na nošu?
21.9.2009 14:35:18   
oliveradj
Posle prvog rođendana sam joj kupila nošu i stavila je dva, tri puta obučenu da sedne. Ona je tad već počela da govori kad kaki i počeli smo polako na nošu. Sada dosta traži uvek kad kaki ponekad i piški mada je još mala u svakom slučaju lepo je prihvatila i polako do druge godine nadam se da ćemo skinuti. Još uvek ne hoda i s obzirom da ne hoda to je ipak uspeh što traži nošu!

_____________________________

Adrijana moje zlato 26.05.2008.

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Kada privikavati na nošu?
27.10.2009 15:02:16   
bratzz
Moja mama je moju najmladju sestru stavljala na nosu cim je pocela da sedi tako da se je lako navikla na nju i nismo imali nikakvih problema. Ja sam recimo bila jako problematicno dete povodom toga jedva su me naucili da koristim nosu.

(odgovor članu oliveradj)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Kada privikavati na nošu?
27.10.2009 15:44:36   
Verus
Ne znam, sada govore da dete mora na to biti mentalno spremno (u smislu da je svesno i zna zasto koristi nosu)...davati im da se igraju sa nosom, da bude oko njih, da malo sede na njoj itd.  user posted image  ja sam se smejala kada mi je mama od drugarice (inace ginekoloska sestra), to pricala-ja reko: "pa igraju se sa praznom, cistom nosom-a ti dodjes jedan dan, a oni se igraju sa punom nosom i njenim sastojicima!" Pijuuuu

(odgovor članu bratzz)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Kada privikavati na nošu?
27.10.2009 15:51:56   
sanji
Istina da kažu da dete do godinu dana ne zna da kontroliše i možda nije mentalno spremno, ali, treba ga stavljati ranije da stekne naviku da se tu sedi i radi nešto pa će brže kad postane svesno naučiti! I ja sam za to da se deca stavljaju na nošu kad počnu da sede. Takva deca mnogo brže skinu pelene!

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Kada privikavati na nošu?
27.10.2009 16:04:39   
sephora
ja sam malu stavljala na nošu čim je mogla da samostalno sedi na njoj...
uhvatila sam neko vreme-obično posle doručka-da tada vrši veliku nuždu pa je u to vreme stavim da malo "odsedi" pa ako nešto uradi-uradi, i obično bi ujutru uspeli u nošu...
u toku dana stavljala sam je na nošu ako primetim da se napinje i da hoće da kaki, tako je vrlo brzo naučila da kaki na noši, a sa piškenjem smo malo kasnije (kada je razumela šta joj govorim) ali je i to proteklo bez većih problema... uzela sam jednu njenu lutkicu i stavila iznad noše, a iza leđa sam iz čaše sipala vodu da izgleda da lutkica piški i pohvalila sam lutkicu i rekla da se ne piški više u pelene,...i mala je otprilike shvatila, pokušavala je da izdrži i traži nošu...to naravno ne ide preko noći...
sada sam se malim opustila i još ga nisam stavljala na nošu (ima skoro 10 meseci) ali ću podhitno da počnem, kada vidim da se napinje-tako je im je i lakše vršiti nuždu nego ležeći ili sedeći...pa ćemo da vidimo...
ali znam i mame iz moje okoline koje detetu nisu ni pokazale nošu do 18 meseca pa opet nije bilo većih problema...

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Kada privikavati na nošu?
6.1.2010 13:58:19   
simke
Kupila sam Sinisi nosu,ali on nece da sedi na njojuser posted image Moji (propali) pokusaji izgledaju ovako: stavim ga na nosu(obucenog),on sedi dve sekunde,ustaje i penje se na nosuuser posted image Probala sam i da ga opkolim igrackama,ali decko jednostavno nece da sediuser posted image Cak sam i sama sela(user posted image )da mu pokazem,ali me on odgurne i nastavi po svom.Inace je navikao kad se ukaki da mu perem guzu,pa sam dolazi kod mene,da me obavesti kad je obavio nuzdu,ali na nosu nece ni u ludilu da sedneuser posted image

(odgovor članu sephora)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Kada privikavati na nošu?
6.1.2010 14:04:14   
*Alexx*
Moja patronažna sestra je rekla da je svog sina stavljala na nošu kad je počeo da sedi, znači oko 6-7 meseci. Sa 14 meseci, kad je krenuo u obdanište, umeo je da piški stojeći. Kao, gde ćeš ga navikavati na nošu, kad dete prohodalo, hoće da trči, a ne da sedi. Ima logike user posted image

edit: tek sad sam pročitala ranije postove i videla da to i nije baš retka pojava. A ja mislila da je ona otkrila toplu vodu user posted image

< Poruku je uredio Alexx RR -- 6.1.2010 14:06:13 >


_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu simke)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Kada privikavati na nošu?
6.1.2010 14:12:19   
simke
Zaboravih da napisem nosu sam kupila cim je poceo da sedi,ali moj problem je sto je on prvo naucio da puzi,tako da je sedenja bilo malouser posted image

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Kada privikavati na nošu?
6.1.2010 14:20:58   
SUPER MAMA
Ja sam vec pisala gore ali opet da se javimuser posted image user posted image user posted image
Mi i dalje sedimo na nosu koristimo je redovno a kako sto sam vec rekla slucajno smo poceli koristiti u devetom mesecu.Iskreno monika zna samo da signalizuje kada joj se piski ali zato smanjili smo broj pelene.U toku dana prodzemo sa jednom do dve pelene posto su suve, ali i dalje nekontrolise mokrenje.
Inace sada Monika ima 15 meseci.
Da se nelazemo tek od 16 meseca pocunju da kontrolisu mokrenje, to je medicinski dokazano.
Lepo je samo steci navika i rutina da ne dodze do odbijanja i kasnije da sedi na nosu.
Evo mali od devera ima skoro 3 godine ma nema sansi na nosu da ga stave, znaci place derese ko da ce ga kolju.
Samo budite jaaaaako strpljivi.

(odgovor članu simke)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Kada privikavati na nošu?
6.1.2010 15:01:52   
Leki 77
Mi smo poceli sa nepunih osam meseci. Kupila sam nosu cisto da probamo, stavila ga i on odmah kakio. Ja sam bila u shoku. Svaki naredni put kada bi bio na nosi bi nesto uradio-piskio ili kakio, pa sam ja odlucila da uvedem termine za nosu. Kada ustane ujutru, pa posle dorucka, posle uzine, posle rucka i pred kupanje. Naglasavam da on nije imao termine u kojima kaki, a kada smo kretali sa nosom imao je tvrdu stolicu pa mislim da nam je to islo na ruku, jer mu je u sedecem polozaju bilo lakse da kaki. Sve u svemu, u pocetku sam ga "lovila". Vrlo cesto je tokom jela kakio pa smo prekidali klopu i isli na nosu. To je trajalo mozda 3-4 nedelje, dok se nije prilagodio "terminima". Sada ima deset meseci i u zadnjih mesec dana se dva puta ukakio u pelenu, oba puta je ima prolivcic (zapravo su to bila dva dana kada je nekoliko puta kakio u pelenu). Moje misljenje je da je lakse dete koje tek sedi navici na nosu, nego dete koje uveliko hoda. Mada, cerka moje prijateljice je tri dana mladja od moga sina i zacenjuje se kada sedne na nosu. Tako od prvog puta. Da je moj sin tako reagovao, svakako ga ne bih forsirala, ali meni je delovalo da mu se dopada nosa. Nikada nije duze od 5min sedeo na njoj, nekako odmah sve obavi. Sada se vrlo cesto desi da se danju ni jednom ne upiski u pelenu pa koristimo prakticno 2 pelene za 24h. Ja preporucujem da se ranije proba sa nosom jer mislim da i decici prija. Ali opet kazem, nikako forsirati, jer sve je to krajnje individualno.

(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Kada privikavati na nošu?
6.1.2010 17:32:18   
Anoniman
Moje malo cudoviste nece ni da pridje nosi. Pocela sam rano da pokusavam, sa recimo njegovih 7 meseci kad je stabilno sedeo, ali ni tad nije hteo da sedne na nju. A sada...pakao-stavim ga obucenog a on ustane, podigne nosu i nosa je po kuci, i ubacuje igracke u nju. Ne vredi mi nista.
I lepo mi kaze - mama-kaka-pempa, i zna da je kakio, i da cu ga presvuci, ponekad mi najavi i da ce da kaki, ali nece na nosu. Ima li neko neki trik za hipehiperhiperaktivno dete?

(odgovor članu Leki 77)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: Kada privikavati na nošu?
7.1.2010 0:06:42   
gagana83
IZVORNA PORUKA: Nedja

Moje malo cudoviste nece ni da pridje nosi. Pocela sam rano da pokusavam, sa recimo njegovih 7 meseci kad je stabilno sedeo, ali ni tad nije hteo da sedne na nju. A sada...pakao-stavim ga obucenog a on ustane, podigne nosu i nosa je po kuci, i ubacuje igracke u nju. Ne vredi mi nista.
I lepo mi kaze - mama-kaka-pempa, i zna da je kakio, i da cu ga presvuci, ponekad mi najavi i da ce da kaki, ali nece na nosu. Ima li neko neki trik za hipehiperhiperaktivno dete?


Evo dokaza da ne znaci da ako dete rano stavite na nosu da ce pre nauciti.Iskreno meni je to besmisleno!Ajde za kaku manje vise al ne moze dete sa godinu dana da kontrolise mokrenje.
Pricam o ovome pre neki dan sa jednom rodjakom od mm,kazem kako necu forsirati i maltretirati dete jureci ga po kuci sa nosom!Ona meni na to sva ponosna kaze kako je njen sin sa godinu dana znao da piski u nosuuser posted image Taj momak(sad ima 20 godina)do osmog razreda nije sebi mogao da obrise dupe kad kaki vec mu je majka brisala a i dan danas pere ruke na svakih 5 minuta.Ako mene pitate-trauma!!!
I ne mogu da shvatim mame koje su sve ponosne sto im je dete rano naucilo na nosuuser posted image Kakve veze ima,sa godinu,2 ili 3 svakako ce nauciti,pa nece u skolu pisati u pampers!!!


_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Kada privikavati na nošu?
22.1.2010 14:28:49   
SUPER MAMA
Leto bez pelena
Naučiti dete da samostalno obavlja nuždu velik je izazov. Pritom je najvažnije ne žuriti i ne siliti ga te prepoznati kad je spremno za život bez pelena. Sticanje detetove kontrole nad mokrenjem i stolicom predstavlja veliki izazov i za vas i za vašeg mališana.Prepoznavanje signala koje telo šalje detetu je moguće ponekad već sa 18 meseci, ali u toj dobi još je prerano očekivati od njega da će svesno kontrolisati pražnjenje mehura i creva. Odvikavanje od pelena dobro je početi s navršene 2. godine života, a upravo je leto idealno vreme za to. No, roditelji svakako moraju biti spremni da se to neće dogoditi preko noći te ne smeju padati u očaj zbog pokojih mokrih gaćica. Nužna zrelost
user posted image Od rođenja do potpunog odvikavanja od pelena roditelji će oko 5000 puta premotati svoje dete i stoga ne čudi da jedva čekaju da se reše tog troška, ali i da njihovo dete postane "odraslo".Za efikasno odvikavanje potrebno je da dete bude emocionalno zrelo te da mu se omogući proces učenja, oslobođen od pritisaka i grdnji. Deca su sama po sebi motivisana da budu velika te i njih muči ako im to ne uspeva. Evo nekoliko koraka ako ste ovo leto odlučili svoje dete naučiti obavljati nuždu u nošu ili WC šolju: Ne silite dete i opustite se Pri odvikavanju je najbolje slediti dečiji ritam i ništa ne forsirati kako dete, a i vi, ne biste bili pod pritiskom. Nemojte se obazirati na to što vam mnogi govore kako je vaše dete već odavno moglo hodati u gaćicama. I vaš će mališan u jednom trenutku odlučiti da je noša bolje mesto za obavljanje nužde od pelena, a vi mu tada samo trebate dati podršku. Pričekajte pravi trenutak
Svako je telo drugačije, uključujući dečije. Kao što doslovno niste sposobni pričati pre nego što je vaše telo za to spremno, isto je i s kontrolisanjem obavljanja nužde. U svakoj fazi odrastanja telo je programirano za određeno reagovanje. Isti je princip i za učenje obavljanja nužde. Kada dete bude spremno, biće u stanju telesno kontrolisati uriniranje i kakenje. Do tada, mišići nisu sposobni izvršiti taj zadatak.Zapamtite, dete je spremno rešiti se pelena kada to njegovo telo odluči, a ne kada vi želite. Nema magičnog doba, nema savršenog vremena, nema pravila - samo kada se dete oseti spremno. Leto je idealno zbog praktičnosti, ali ne očajavajte ako ni tada ne uspete. Pokušajte s malim trikovima
Iako dete nećete prisiljavati na odvikavanje, ipak ga možete podstaknuti da razume što se događa i dobije želju rešiti se pelena. Za početak, ne skrivajte pred njim sadržaj pelene. Ako vaše dete ne vidi što sve izlazi iz njega i koliko je to "bljak", teško će shvatiti da to ne želi imati na svojoj koži i na svojoj guzi. Nabavite neku zanimljivu slikovnicu s tom tematikom i kroz slike mu objašnjavajte što se događa. Začudićete se kako male glave upijaju. Redovno mu menjajte pelene
Ne upadajte u zamke da će se dete, držite li ga duže u mokroj ili pokakanoj peleni, brže poželeti izaći iz nje. To je sasvim krivo razmišljanje. Ako se vaše dete navikne funkcionisati s mokrim pelenama, teže će razviti averziju prema njima. Od najranije dobi treba ga privikavati da to nije poželjno i učiti ga da se bolje oseća u suvim pelenama. Raspravljajte što je u pelenama
Vrlo je važno naučiti dete razliku između mokrog i pokakanog. Konačno, u jednom će trenutku ono morati znati razliku. Ako je pelena samo mokra, recite: "Gle, izgleda da imamo mokru pelenu!" i ostavite je na mestu gde dete može videti njen sadržaj. Isti postupak ponovite i s pokakanom pelenom. Važna napomena: dobro razmislite o tome koje ćete nazive koristiti za pokakane i mokre pelene, a koje za obavljanje male i velike nužde. Vaše će dete koristiti te nazive u javnosti! Objašnjavajte postupke
Ne sramotite se detetu pričati da i vi idete na WC i što radite. Vi ste mu uzor i sigurno će mu i to biti podsticaj.Ako koristite dečiju stolicu s otvorom za guzu, dopustite mališanu da je koristi kao sedalicu kako bi počeo stvarati tu naviku. Nije loše ni da mu kupite poseban nastavak za WC šolju na koji ga možete postaviti bez obaveze da odmah nešto napravi. Dobro je samo da se navikava. Pustite dete da samo odabere hoće li piškiti i kakiti u nošu ili na svoj poseban nastavak za WC šolju. Premeštajte dete na mestima s kojih može videti WC ili nošu
user posted image To je prilično važno, pa makar ga morali premeštati ispred vrata kupatila. Bitno je samo da vidi kupatilo. Konačno, vaše će dete samo poželeti isprobati nošu. Dopustite mu da prođe kroz celu proceduru obavljanja nužde na WC-u ili noši bez obzira hoće li je zaista i obaviti. Kada završite s prematanjem, dajte mu u ruke pelenu (naravno, ako nije previše zaprljana) i dopustite da vam je "pomogne" baciti. Nakon toga, zajedno idite do kupatila i operite ruke. Prepoznajte spremnost
Postoje neki znakovi koji će vam olakšati da prepoznate da je dete spremno biti bez pelena. Pre svega, to je kad ima redovitu stolicu, kada može povući gaće dole i gore, kada imitira druge u kupatilu, kada daje znakove da mu se kaki ili piški, ako ne voli biti u mokroj ili prljavoj peleni i zna hodati i sesti. Biće vam teško uhvatiti pravi trenutak dok vaše dete mokri, ali trebalo bi biti lako uhvatiti taj trenutak nakon kakenja. Razgovarajte s detetom o osjećaju u trbuhu, je li napet, boli li... Važno je pomoći mu da shvati razliku osećaja pre i posle nužde. Pričajte o tome kako želite da vam signalizira kako se oseća. Dete treba naučiti da kaže kada se ne oseća dobro.

(odgovor članu gagana83)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







5 stvari koje deca uvek pamte o roditeljima
Neki trenuci stvaraju uspomene. Njihove uspomene kojih će se verovatno sećati ceo život.
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...



Click Here