|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Uticaj raznih namirnica na lekove
14.3.2009 16:45:43   
Anoniman
Pod uticajem mleka dejstvo antibiotika slabi, a lekovi protiv malokrvnosti (npr. gvožđe) su beskorisni ako ih uzimamo s kafom ili crnim čajem. Stručnjaci upozoravaju na činjenicu da određene namirnice i napici menjaju dejstvo lekova.

VLAKNASTE MATERIJE
Bude oprezni i kada je reč o integralnom hlebu, musliju i sirovom voću i povrću. Velika količina vlaknastih materija u gastrointestinalnom traktu može da oslabi dejstvo antibiotika, analgetika i antidepresiva.

LIMUNADA, VINO, ŠUMEĆE TABLETE
Ako sredstva protiv gorušice (antacide), čiji osnovni sastojak čine soli aluminijuma, konzumirate sa ovim napicima, moguće je povećanje koncentracije aluminijuma u krvi. Moguće posledice su, pre svega, malokrvnost, rastrojenost i grčevi. Savet: Izbacite iz upotrebe ove napitke u toku terapije.

MLEČNI PROIZVODI
- Mleko, jogurt, sir i sl. ublažavaju dejstvo antibiotika, koji uništavaju bakterije u slučaju infekcije (npr. upale zubnog korena). Međutim, antibiotici iz grupe tetraciklina se spajaju sa kalcijumom iz mlečnih proizvoda i stvaraju grudvice, koje ne mogu da dospeju u krv kroz zid tankog creva. Aktivne materije koje podstiču obnavljanje kostiju (fluoridi) sa kalcijumom stvaraju soli, koje organizam teško apsorbuje.
I ovde važi pravilo: Dva sata pre i posle uzimanja lekova ne treba konzumirati mleko i mlečne proizvode, pa čak ni sladoled!

ALKOHOL
- Alkohol (uključujući i bombone i razne deserte s alkoholom) po pravilu ne treba uzimati zajedno s lekovima, pa čak ni neposredno pre ili posle njihovog konzumiranja. Prema preporukama stručnjaka, između uzimanja alkohola i lekova treba da prođe najmanje dva sata. Alkohol umiruje centralni nervni sistem, što može da pojača dejstvo lekova koji imaju sličan „zadatak“, naročito sredstava za umirenje, antidepresiva i sredstava za spavanje. Moguće posledice su težak umor, zamućenje svesti, usporen rad srca.
- Alkohol nadražuje sluzokožu želuca i creva. U kombinaciji s lekovima koji imaju slična neželjena dejstva, naročito nekim analgeticima, moguća su zapaljenja.

SOK OD GREJPFRUTA
Biljna supstanca naringin iz grejpfruta prerađuje se u jetri na isti način kao i veliki broj lekova. Kada je organizam zaokupljen ovim poslom, on sporije razgrađuje lekove, čime se povećava koncentracija aktivne supstance u krvi, pre svega kada je reč o antidepresivima, lekovima protiv visokog pritiska, antibioticima i analgeticima. Sokovi iz grejpfruta ponekad deluju danima. Zato osobe koje uzimaju lekove treba da izbace ovaj sok iz upotrebe.

KAFA I ČAJ
Kofein iz kafe, crni čaj i koka-kola pojačavaju dejstvo sredstava protiv bolova, što može da izazove mučninu. Neki analgetici i sami sadrže kofein, pa je moguć i infarkt.
Sredstva protiv astme: Kofein može da pojača dejstvo teofilina, supstance za proširenje bronhija. Moguće posledice su lupanje srca, poremećaj sna i uznemirenost.
I crni biber može da izazove neželjena dejstva sredstava protiv astme, jer usporava razgradnju teofilina.
Preparati gvožđa: Tanini iz kafe i čaja vezuju gvožđe i utiču na njegovo izbacivanje iz organizma. Prema tome - dva sata pre i posle uzimanja ovih lekova nemojte da pijete ništa što sadrži kofein.

Interakcija lekova
Ni neke vrste lekova se međusobno ne podnose baš najbolje. Poznato je više od 5.000 neželjenih interaktivnih dejstava lekova, a svako peto može imati opasne posledice, kao što je to slučaj kod pojačanog dejstva, recimo, sredstava za razređivanje krvi ili sredstva za ublažavanje glavobolje acetil-salicilne kiseline. Prilikom svake posete lekaru je važno sastaviti listu sredstava koja već uzimate, uključujući i lekove na bazi bilja, dodatke ishrani i sl.).Izvor: blic.rs
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Uticaj raznih namirnica na lekove
14.3.2009 21:21:25   
eugenija
SOK OD GREJPFRUTA


E ovo mi je definitivno novi info!!! Nisam znala za grejp..


_____________________________

ŽENA JE STENA!



(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Uticaj raznih namirnica na lekove
14.3.2009 22:04:55   
guppy RR
interesantno mi je ono o mleku i antibioticima....
a pošto antibiotici ubiju sve živo u nama, mislim na dobre i loše bakterije, kako onda vratiš floru creva na to što je bila? Znam da mnogi preporučuju jogurte-probiotike... interesatno user posted image

neko moždikanje na tu temu? Neko zna?

(odgovor članu eugenija)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Uticaj raznih namirnica na lekove
14.3.2009 22:08:12   
Verus
znam da se mogu piti posebne "zive kulture" u vidu kapsula...najbolje su one koje se drze u frizideru, te imaju najvise laktobacila i drugih dobrih bakterija...

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Uticaj raznih namirnica na lekove
14.3.2009 22:12:50   
guppy RR
istina.. ali interesatno mi je što svi kažu uvek "jedi jogurt"... hehehe

A ono o među-dejstvu lekova...
valjda znate da antibiotici umanjuju dejstvo kontracepcijskih tableta?

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Uticaj raznih namirnica na lekove
14.3.2009 22:14:12   
Verus
da secam se to u vezi antibiotike i bebi pilula...a za jogurt da se pije onaj sa zivim kulturama....ja nekad mucim muku sa kandidom i bas bih trebala i da pijem jogurt i da pijem te tablete, a ja ko i uvek ne ozbiljna... c c c

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Uticaj raznih namirnica na lekove
15.3.2009 12:04:07   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: guppy RR

interesantno mi je ono o mleku i antibioticima....



I mleko i jogurt umanjuju dejstvo antibiotika... Zašto? Nemam poma. Ali ja recimo Panklav mogu da pijem isključivo uz jogurt, inače mi se povraća od njega.

A ono za kontraceptivne pilule... nisam znala. user posted image

(odgovor članu guppy RR)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Uticaj raznih namirnica na lekove
15.3.2009 12:08:35   
mihi
Konsultovala farmakologa, mm kaže da Kalcijum iz mleka umanjuje dejstvo tetraciklina i eritromicina a na penicilinske antibiotike nema uticaja. 

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Uticaj raznih namirnica na lekove
15.3.2009 12:11:04   
Anoniman
Panklav je penicilinski, zar ne? user posted image Zaklela bih se da i u njegovom uputstvu piše da se ne uzima uz mleko... user posted image

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Uticaj raznih namirnica na lekove
15.3.2009 12:42:09   
mihi
Kombinacija penicilin + klavulanska kiselina

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Uticaj raznih namirnica na lekove
15.3.2009 15:38:41   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: mihi

Kombinacija penicilin + klavulanska kiselina


Što znači da se ne bi trebao uzimati uz mleko, jel? user posted image

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 11
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here