|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Vadila sam danas krv
4.3.2009 19:36:35   
Anoniman
Zbog ovog svega (ešerihija, grlo...) išla sam da vadim krv. Nisam je vadila već 3 god, pa sam mislila da je možda zgodno.

Krvna slika je super, kaže lekar SUUUUUPER, malo sam malokrvna, HGB je 119 (u zagradi ću da pišem normalne vrednosti 120 - 180), i još mi se ne podudara sledeće:
Grn%: 73% (50 - 70)
MCV: 79.1fL (80-100)
MCH: 24.3pg (28 - 34)
MCHC: 306g/L (320 - 380),
no na to niko nije obraćao pažnju, pa valjda nije ništa. user posted image

Jedino su rekli da bih trebala popraviti HGB... videću da li ću tabletama ili nekim prirodnim putem.
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Vadila sam danas krv
4.3.2009 19:39:57   
prase
A jel' ti gvožđe OK pored toga što je HGB nizak? Meni se to dešavalo, super gvožđe, malo niži hemoglobin - rekli su, zbog pušenja. Malo više vitamina C i rešen problem. Vitamin C pomaže organizmu da "napravi" hemoglobin od gvožđa, a pušenje nekako nepovoljno utiče na vitamin C, nisam baš ukapirala kako ali se preporučuje pušačima da ga više konzumiraju od ostalih...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Vadila sam danas krv
4.3.2009 19:47:13   
Anoniman
Zbog pušenja pijem 1000mg C vitamina dnevno. Kažu, pušači trebaju da piju toliko.

Da ti budem iskrena - nemam pojma. Sve to što piše na tom nalazu sam ja samo pogledala kao krava, i pitala ŠTA SAD? Sada treba sutra da se čujem sa mamom i da mi saopšti šta dalje.

(odgovor članu prase)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Vadila sam danas krv
4.3.2009 19:59:14   
Verus
Tasha, te vrednosti nisu uopste alarmantne, mislim da ne treba da brines, i sigurna sam da ti lekar nece reci da moras raditi bilo kakvu terapiju-da li su ti proverili hematokrit? (Hct?)  Ovde postoje prirodni dodaci sa gvodjem u vidu vitamina koje pijes, mozda mozes naci tako nesto-takodje, ako ne jedes dovoljno "crvenog mesa" to bi isto mogao biti razlog.  Vrednosti koje navodis u zaggradi su bazirane na vrednostima koje su uzete od generalne populacije-vrednosti koje su dobili za tebe, mogu biti sasvim normalne za tvoj organizam.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Vadila sam danas krv
4.3.2009 23:02:48   
Anoniman
Mico, ne znam šta je Hct... user posted image

Ma niko ništa alarmantno nije ni rekao, vidiš da sam napisala da je dr rekao SUUUUPER! user posted image

Nisam zabrinuta, samo eto komentarišem malo svoju krvnu sliku. user posted image

A ja u poslednje vreme jako slabo jedem meso, ne prija mi.


< Poruku je uredio Tasha RR -- 4.3.2009 23:03:07 >

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Vadila sam danas krv
4.3.2009 23:09:58   
Jacaca
Taso meni je gvozdje 32 (8-26) nije dobro ni kada je previsoko, zabranili su mi da jedem meso i palo je na 19 to je super, sto znaci da bez mesa nema dobre krvne slike.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Vadila sam danas krv
4.3.2009 23:17:47   
Anoniman
Nisam ga draga skroz izbacila, ali lagala bih kada bih ti rekla da ga ne jedem na silu. user posted image

(odgovor članu Jacaca)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Vadila sam danas krv
4.3.2009 23:25:08   
Jacaca
Sta da se radi kada meso podize gvozdje i poboljsava krvnu sliku user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Vadila sam danas krv
5.3.2009 12:20:14   
Anoniman
Sve ja to znam... na silu jedem sve te namirnici koje treba da se jedu... samo konstatovala da mi ne gode. 

(odgovor članu Jacaca)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Vadila sam danas krv
5.3.2009 23:09:32   
Verus
Dr Mita
Saradnik


Naslov: Eritrocitni indeksi - odgovor 
MCV, MCH i MCHC su eritrocitni indeksi, odnosno parametri koji ukazuju na osobine crvenih krvnih celija (zrnaca).
MCV je srednja vrednost zapremine eritrocita (referentne vrednosti su 80-97 fL), MCH oznacava srednju vrednost kolicine hemoglobina u jednom eritrocitu (26-32 pg), a MCHC je srednja vrednost koncentracije hemoglobina u svim eritrocitima (310-360 g/L). [Prikazane referentne ('normalne') vrednosti odnose se na cesto korisceni savremeni krvni analizator u nasoj sredini (CELL-DYN 3700), kakav, na primer, koristi prvi privatni zavod za laboratorijsku dijagnostiku na nasim prostorima - Hexalab].
Hematokrit predstavlja zapreminu eritrocita u 100 mL pune krvi, izrazenu u procentima (referentne vrednosti: 0,377-0,537).
Kada je osoba anemicna, bez obzira na vrstu anemije (koje mogu nastati zbog velikog broja uzroka i oboljenja i stanja u organizmu), dolazi do smanjenja broja eritrocita, hemoglobina i hematokrita, kao i parametara MCV, MC i MCHC. Stepen smanjenja pomenutih parametara i njihov uzajamni odnos treba da posluzi lekaru da, uz ostale klinicke nalaze, postavi pravu dijagnozu i odredi vrstu anemije i primeni odgovarajucu terapiju.
Povecane vrednosti eritrocitnog indeksa MCHC srecu se kod bolesnika sa teskim oblikom dehidratacije, dok se povecane vrednosti MCV mogu naci kod tzv. megaloblastne anemije (nedostatak vitamina B12 ili folne kiseline), bolesnika sa hronicnom opstruktivnom bolescu pluca (hronicni opstruktivni bronhitis i emfizem), smanjenom funkcijom stitaste zlezde (hipotireozom), oboljenjem jetre (ciroza) i teskih alkoholicara.
Vrednosti hematokrita mogu cesto da pomognu u mnogim klinickim situacijama. Kod akutnog krvarenja hematokrit moze da bude normalan, a u fazi oporavka se smanjuje. Kod anemije usled nedostatka gvozdja hematokrit je smanjen, jer eritrociti imaju manju zapreminu iako sam broj eritrocita ne mora da bude smanjen. Hematokrit je smanjen u trudnoci, a smanjuje se i sa godinama zivota. Takodje je smanjen kod anemija, leukemija, povecane funkcije stitaste zlezde (hipertireoze), ciroze jetre, opekotina i infekcija. Povecane vrednosti hematokrita se vidjaju kod dehidratacije i soka.
Na kraju Vam mogu preporuciti februarski broj lista APOTEKA (kao i ostale ovogodisnje brojeve), koji su namenjeni sirokom krugu citalaca i besplatno se dele u vecim beogradskim privatnim apotekama, u kojima mozete upravo procitati seriju popularnih i prilagodjenih tekstova na temu tumacenja laboratorijskih analiza.

Izvor: doktor.co.yu



< Poruku je uredio Tasha RR -- 5.3.2009 23:16:17 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Vadila sam danas krv
5.3.2009 23:18:26   
Anoniman
A zašto je meni onda MCHC niži nego što treba kada piše da obično bude viši kod bolesnika sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća? user posted image (Ja sam astmatičar)

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Vadila sam danas krv
5.3.2009 23:29:03   
Verus
Za izracunavanje MCV, MCHC i MCH se racunaju po formulama u kojima se koriste vrednosti pacijentovog Hgb-posto je tebi to snizeno (ali skoro na donjoj normalnoj granici), to onda automatski daje snizene vrednosti i ova tri navedena parametra.   Hgb i Hct se snizavanju kod krvarenja, pa kod osoba koijma je na nizoj normali, moze da padne i u toku M u mesecu....Meni je recimo Hct bas povisen (40% sto je i dalje normalno, ali bas punokrvno), a i br. krvnih zrnaca mi je dosta visok za zenu (4.5- normalne vrednosti su 3.5-4.5 za zenu i 4.5-5.5 za muskarca).  Tako da su to sve neke vrednosti koje mogu malo da variraju u toku meseca...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Vadila sam danas krv
5.3.2009 23:33:36   
Anoniman
Hvala ti Verus u svakom slučaju.

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Vadila sam danas krv
5.3.2009 23:34:55   
Verus
user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 8:21:04   
LillyT
Juce sam isla po rezultate, u principu su ok, ali... Prosli put su stvarno bili odlicni, doktor je bas bio zadovoljan. Sada sam onako, solidna. Leukociti su blago poviseni, tik iznad gornje granice. Verujem da je u pitanju prehlada koju sam imala pre 10 dana. Gvozdje je isto poviseno, malo cackala po netu, pa se soknula kada sam videla moguce razloge user posted image Sedimentacija mi je tacno na gornjoj granici, opet verujem da ukazuje na upalu. Ne mogu da docekam da odem kod dr, najvise me starsi to gvozdje. Da li je neko imao slicnu situaciju?

_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 8:31:55   
sanji
Ako piješ vitamine za trudnice možda ti je gvožđe povišeno od njih! Meni je u jednom trenutku otišlo preko 30 pa su mi izbacili vitamine! Ne pijem ih veš 2 i po meseca i već na sledećoj kontroli je bilo upola manje: Sad već 2 meseca stoji između 11 i 13.Pila sam Prenatal!

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 8:41:09   
LillyT
Pijem mamavit, a jedem i dosta voca (i povrca). Videcu sledece nedelje. Hvala Sanji

_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 10:34:02   
Anck Su Nmaun
Trudnice koliko cesto vadite krv..jednom mesecno ???

Posto ja do sada nisam vadila za obicne analize  sem za double ikrvnu grupu!

< Poruku je uredio Anck Su Nmaun -- 13.11.2009 10:38:30 >

(odgovor članu LillyT)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 10:37:52   
sanji
IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

koliko cesto vadite krv..jednom mesecno ???

Posto ja do sada nisam vadila za obicne analize  sem za double ikrvnu grupu!


Kako to misliš, nisi ni jednom radila krvnu sliku, gvožđe, šećer, proteine i sl....? user posted image
To se obično radi svai mesec od početka trudnoće pa do prijema u bolnicu! user posted image


_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 10:39:43   
Markovicka
Ja sam pre neki dan vadila tek drugi put od pocetka trudnoce, a mislim da je trebalo cesce jer evo fali gvozdja

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 10:40:03   
Anck Su Nmaun
Ja sam jedinstven slucaj ...ja  do skoro nista nisam radila user posted image

Niko me nije slao!!!
Moracu da odem do Dr da pitam ....posle markera su me gnjavili sa expertnim tako da mi nije nista spominjao!

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 10:40:26   
mazuljak
Ocigledno nije svuda isti princip... Ja sam do sada sve ukupno mozda 3-4 puta uradila krvnu sliku. 

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 10:41:07   
LillyT
Ni ja ne vadim bas cesto, kao treba jednom mesecno, ali meni nije bilo potrbe da se cimam bas na svake 4 nedelje. Mozda na svakih 5-6 nedelja, nemam pojma, kada mi dr kaze, tada i vadim

_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 10:41:33   
Anck Su Nmaun
Mogu ja to sama lepoo da odem   i uradim........ pa ja jos nemam ni trudnicku knjizicu user posted image a vidim cekajuci njih ....user posted image

< Poruku je uredio Anck Su Nmaun -- 13.11.2009 10:42:09 >

(odgovor članu mazuljak)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Vadila sam danas krv
13.11.2009 10:41:53   
LillyT
IZVORNA PORUKA: Markovicka

Ja sam pre neki dan vadila tek drugi put od pocetka trudnoce, a mislim da je trebalo cesce jer evo fali gvozdja


Dacu ti ja malo mog




_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu Markovicka)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here