|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Zeludac i bakterije
15.1.2010 13:25:33   
SUPER MAMA
Helicobacter pylori Postavljeno: 25.06.2008 user posted image Helicobacter pylori (HP) je veoma sitan, u obliku zapete izrazito pokretan i Gram negativan bacil. Helicobacter pylori je spiralna bakterija koja je nađena na sluznici želuca. Jedina je bakterija koja može preživeti u izrazito kiselom želudačnom sadržaju, sa vrlo malo kiseonika, pri temperaturi od 37 C. Osim na želudačanoj sluznici, otkriven je i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u pljuvački, a dokazan je i u stolici.

H. pylori infekcija praćena je humoralnim i ćelijskim imunskim odgovorom. Međutim, organizam domaćina ne uspeva da eliminiše ovaj mikroorganizam. Jednom nastala H. pylori infekcija, ukoliko se ne leči, perzistira decenijama, verovatno i celog života. Karakteristično je da kod većine inficiranih ne dolazi do pojave simptoma oboljenja, dok se kod malog broja razvija simptomatski gastritis, peptička ulkusna bolest, karcinom želuca i MALT limfom.
Put prenošenja Način prenošenja HP infekcije još nije potpuno istražen. Sva dosadašnja saznanja govore u prilog tome da se infekcija prenosi direktno od zaražene osobe na zdravu osobu, i to na tri glavna načina:
  • želudac - usta, kada iz povraćanog sadržaja inficirane osobe koji sadrži veliku količinu bakterija, one dospeju u usta zdrave osobe;
  • usta - usta, kada iz usta zaražene osobe bakterija prelazi u usta zdrave osobe;
  • stolica - usta, kada bakterija iz stolice zaražene osobe, prljavim rukama, pređe u usta zdrave. Postoje i naznake nekih drugih puteva zaraze (iz okoline putem vode ili preko mačaka, pasa i dr.), ali to još treba potvrditi detaljnijim istraživanjima.

    Najbrže se zaraze mala deca koja žive u lošim socio - ekonomskim uslovima. HP infekcija je najčešća u dece koji krevet dele sa roditeljima ili drugom decom, u sredinama u kojima majka prožvaće hranu koju daje detetu, ili detetovu cuclu stavlja prethodno sebi u usta. Infekcija je češća i u dece koja su smeštena u ustanove različitog tipa.
    Patološki (medicinski) značaj Agresivnost bakterije s jedne i osetljivost domaćina s druge strane, verovatno su odgovorni da neki zaraženi bolesnici ostanu bez simptoma bolesti (imaju samo upalu želudačane sluznice - gastritis, utvrđen pregledom), dok se u drugih razvijaju različite bolesti poput ulkusa ili čak i tumora (karcinoma ili limfoma želuca).

    Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana pa do nekoliko nedelja. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na želucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane. Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju i: gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopšte ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25% slučajeva.
    Mikrobiološka dijagnostika Dijagnostički postupci za otkrivanje HP infekcije svrstani su u dve grupe:
  • invazivni (pregled sondom - endoskopski pregled uz ciljano uzimanje uzoraka (biopsija - brzi test ureaze, histologija ili kultura),
  • neinvazivni (pregled bez sonde)- metode koje otkrivaju prisutnost HP
    • duvanjem - dokazivanjem aktivnosti bakterije ureja izdisajnim testom,
    • pregled krvi ili pljuvačke - prisutnosti specifičnih antitela u serumu i/ili pljuvački zaražene osobe (ova metoda nije dobra ukoliko se već uzimala terapija),
    • pregled stolice - dokazom bakterije (antigena HP) u stolici bolesnika.
    Lečenje Želudačni ulkus izazvan bakterijom H. pylori leči se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem. H. pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline.

    Na tržištu se nalaze dve grupe lekova za smanjivane želučane kiselosti:
    • H2 - antagonisti (famotidin ranitidin, cimetidin)
    • inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol)
    Terapija je kombinovana antibioticima, blokatorima lučenja kiseline i lekovima koji deluju zaštitno na sluzokožu. Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Tako se ublažuju simptomi čira, eliminiše njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv). Provera dejstva lekova na H. pylori vrši se endoskopskim pregledom ili pregledom daha 4 nedelje nakon sprovedene terapije. Antacidi se koriste za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija. Ako ulkus nije uzrokovan bakterijom H. pylori nije potrebno uzimati antibiotike, već je dovoljno uzimati blokatore lučenja kiseline.

    Komplikacije čira na želucu mogu biti krvarenje ili perforacija kada se obavezno se sprovode endoskopija ili hirurški zahvat.



    Pre trudnoce imala sam problem sa ovom bakterijom i evo sada se ponovo pojavilauser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image a sve zahvaljujuci nervozi.
  • Direktna veza do poruke: 1
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 13:38:53   
    Rivana
    strasno jesi li bila kod dr

    (odgovor članu SUPER MAMA)
    Direktna veza do poruke: 2
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 13:42:06   
    Lilly*
    Nemam ništa pametno da kažem user posted image ali imam da pitam user posted image Da li pomaže jogurt? Znam da bakterije iz jogurta suzbijaju mnoge patogene bakterije, pa možda utiče i na ove

    (odgovor članu SUPER MAMA)
    Direktna veza do poruke: 3
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 14:14:26   
    Shishica
    MOja frizerka ima problem sa bakterijama u zelucu. Svako jutro uzme casicu domace rakije i vrati se u krevet jos pola sata, posto je to drmne user posted image Ali bez zezanja.. dobro je za taj problem.. ujutru na prazan zeludac..pola sata pre jela.....

    E sad ako neko ima cir, pu,pu,pu,pu...ne znam bas za rakiju, ali bakterije ubija i sprecava da se jave....

    Udri po rakiji!!!user posted image

    (odgovor članu Lilly*)
    Direktna veza do poruke: 4
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 14:34:24   
    SUPER MAMA
    Joj drage moje bila i kod lekara ali ne smem nista da pijem jer jos dojim Moniku.Bolovi su nekad odjednom nepodnosljivi isto kako kad beba ima grceve u stomaku savijam se ko kifla.
    Jedino sto je rekla Lilly pijem jogurt ko luda i jedem jabuke sto vise.Samo to mogu za sada.Takoo da gledacu sto pre da odbijem Moniku ostao nam je jos jedan podoj onaj pre spavanja, pa tada mogu da uzmem terapiju.
    Zeznula sam se ja sama pocela sam da jedem kisele krastavce a to je kao upaljac za ovu bakteriju.
    I pak hvala na savete.user posted image user posted image user posted image

    (odgovor članu Shishica)
    Direktna veza do poruke: 5
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 21:11:37   
    Anoniman
    Ja imam neka problema sa zeludcem i kad sam objasnjavala na forumu oni su mi rekli da je moguce da je ta bakterija!
    Ne znam da li treba da se napomene kada se daje krv da se radi ispitivanje na tu bakteriju ili moze da se vidi i ovako?user posted image
    IZVORNA PORUKA: SUPER MAMA

    Jedino sto je rekla Lilly pijem jogurt ko luda i jedem jabuke sto vise.

    Neverovatno sam mnogo jela jabuke jedno vreme i bas su mi prijale!user posted image


    < Poruku je uredio pcelica Maja -- 15.1.2010 21:13:36 >

    (odgovor članu SUPER MAMA)
      Direktna veza do poruke: 6
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 21:13:13   
    Ana RR
    Uh... davno, davno je Lucia pisala o tome, imala je baš dosta problema sa tom bakterijom.. ali gde je to pisala...?user posted image

    Ako nađem staviću link..


    _____________________________

    Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

    Jer smo tako u mogućnosti!

    (odgovor članu Anoniman)
    Direktna veza do poruke: 7
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 21:27:40   
    SUPER MAMA
    Ja sam pre trudnoce imala tu bakteriju i na svaka 6 meseca pravila sam ispitivanja mikrobioloska preko krvi.
    Ova bakterija je tolko podmukla da moze ako se nnetretira pravilno izazvati cir, u najmanju ruku.
    Pravila sam i sada ispitivanja ali kako sto sam vec rekla nema nista od terapije dok skroz neodbijem Moniku.Hvala vam sto ste procitali moj problem.Koji nadam se da cu ga resiti.

    (odgovor članu Ana RR)
    Direktna veza do poruke: 8
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 21:30:09   
    cipiripi
    ima odlican gastro doktor na jednoj privatnoj klinici , on je spasao dedu od mm user posted image
    sad samo ide na redovne kontroleuser posted image


    _____________________________

    saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

    A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

    :D :*:*:*





    (odgovor članu SUPER MAMA)
    Direktna veza do poruke: 9
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 21:31:01   
    Anoniman
    Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju i: gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom, nadutost, podrigivanje

    Nadutost,podrigivanje... sa tim mi je pocelo sve a izgubila sam jedno 7-8kg a za moju visinu od 155cm je to mnogo!
    I ja se nadam da ces da sredis to jer znam kako sam ja nervozna i uzasna kad krene sve ovo sto me muci!

    (odgovor članu SUPER MAMA)
      Direktna veza do poruke: 10
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 21:36:19   
    SUPER MAMA
    Meni jedino me plasi da ne krenem da povracam, jer kad krenem neznam da stanem.Prvi put je bilo strasno citavu noc sam povracala, a inace sto kazes ti pcelice za skidanje kilazu ja za 4 dana mucenja sam skinula tada 6 kg.To je bilo prvi put.
    Jedino mi sada preostaje da budem smirena pijem B6 vitamine mnogo jogurta i jabuke i naravno zaboravila sam banane koje upijaju kiselinu ko sundzer.


    (odgovor članu Anoniman)
    Direktna veza do poruke: 11
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 21:41:06   
    Anoniman
    uf meni bananane ne prijaju!
    A rupurut jer si probala? A ne mozes neke cajeve da probas?
    Ja imam fobiju od povracanja i kad bih pocela stavila bih si konopce oko vrata i zavrsila muke!

    (odgovor članu SUPER MAMA)
      Direktna veza do poruke: 12
       RE: Zeludac i bakterije
    15.1.2010 23:48:03   
    Anoniman
    Strina mog muža ima problema sa ovom bakterijom od nedavno.Ima čitavu garnituru lekova kao terapiju...mislim da moraš da ih piješ, draga... a ćera je već velika za dojenje...user posted image

    (odgovor članu Anoniman)
      Direktna veza do poruke: 13
       RE: Zeludac i bakterije
    16.1.2010 0:13:00   
    cicko
    Kad je u pitanju helikobakterija postoji sema po kojoj se uzimaju antibiotici; koliko se secam 2-3 vrste antibiotika, pa onda kad odradis prvu turu ide druga...jedna za drugom. Naravno, uz terapiju moras strogo voditi racuna o ishrani. Ako je bakterija prisutna u manjem broju obicno ne daju nikakvu terapiju, s tim da se kontrolise.
    Obavezno se treba javiti gastroenterologu.

    (odgovor članu Anoniman)
    Direktna veza do poruke: 14
       RE: Zeludac i bakterije
    16.1.2010 0:16:49   
    Verus
    ja imam heliko prisutnu, ali je u normali....kada predje 9 i nesto onda se ide na terapiju..koliko se secam...

    (odgovor članu cicko)
    Direktna veza do poruke: 15
       RE: Zeludac i bakterije
    2.9.2010 13:58:44   
    Nensi*
    Mm u poslednjih par meseci ima problema sa zeludcem,danas sam ga jeeeeeeedva nagovorila da ode kod lekara...Dala mu je uput da snimi zeludac,da uradi rendgen stomaka i da uradi analizu na helikobakteriju...

    _____________________________

    Nena+Danilo=Vuk :)

    (odgovor članu Verus)
    Direktna veza do poruke: 16
       RE: Zeludac i bakterije
    14.10.2011 22:34:34   
    limunada
    Ja u poslednje dve nredelje imam problema sa nadutosti,strasno mi se naduva stomak i preseca i da izvinete prdenju nikad kraja i podrigivanju,neznam sta je to.bilo me proslo 2 dana i veceras opet.Videcu kako ce mi dalje biti ako nastavi moram kod dr.user posted image al brine me to,a idem redovno u wc.

    (odgovor članu Nensi*)
    Direktna veza do poruke: 17
       RE: Zeludac i bakterije
    15.10.2011 9:26:09   
    GRGA
    Drage moje zene ,suepr tema...Naime mm ima problemasa zelucem...........Strasnih od kada sam ga upoznala pije ranitidin sumeci...................Pre par godina...otprilike 3...ne vise snimao je zeludac....

    Na dvanaestopalacnom crevu imamale cirice .....Tako cu mu rekli,,nije strasno ali,,,dobio je samo terapiju,,ispio ,,bilo mu je bolje mozda mesec dana i to je sve!!!

    (odgovor članu limunada)
    Direktna veza do poruke: 18
       RE: Zeludac i bakterije
    15.10.2011 9:32:41   
    GRGA
    Izvinite morala sam da prekinem...e sada da nastavm moju pricu....................Ali...nisko mi nije rekaod a mm treba raditi mozda test na tu bakteriju i sta vec,,,,

    Zna li neko od vaskoliko kosta privatno u Bg-u snimanje zeluca i test na tu pbakteriju!!!

    (odgovor članu GRGA)
    Direktna veza do poruke: 19
       RE: Zeludac i bakterije
    15.10.2011 9:46:45   
    Olga75
    vrlo cesto su simptomi dovoljni da se posumnja na heilcobacter a test iz krvi i gastroskopija samo potvrdjuju. Mislim da sve to moze da uradi i u dz ili u bolnici samo mu treba uput

    < Poruku je uredio Olga RR -- 15.10.2011 9:47:31 >


    _____________________________

    Marija je moj najveci uspeh

    JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

    (odgovor članu GRGA)
    Direktna veza do poruke: 20
       RE: Zeludac i bakterije
    15.10.2011 9:54:25   
    Anoniman
    U NS se radi na poliklinici uz uput, privatno se ne sećam koliko košta, radila sam samo test iz krvi, ali trebala bih da malo detaljnije odradim te analize...

    Dr mi davno reče da je jedan od simptoma pucanje kapilara na koži, ja to odavno imam, a počelo je otprilike kad i problemi sa stomakom. Ubedili su me dr da je gastritis, pila sam terapiju dva meseca, potpuno promenil ishranu, ostavila cigare i nije pomoglo.


    447
    oidddddssssdddddddddddšćč-ž.0
    5

    Ovo je pozdrav od Nuser posted image

    (odgovor članu Olga75)
      Direktna veza do poruke: 21
       RE: Zeludac i bakterije
    15.10.2011 12:38:41   
    limunada
    Ja u poslednje dve nredelje imam problema sa nadutosti,strasno mi se naduva stomak i preseca i da izvinete prdenju nikad kraja i podrigivanju,neznam sta je to.bilo me proslo 2 dana i veceras opet.Videcu kako ce mi dalje biti ako nastavi moram kod dr.user posted image al brine me to,a idem redovno u wc.
    da li je i meni mozda ta bakterijauser posted image

    (odgovor članu Anoniman)
    Direktna veza do poruke: 22
       RE: Zeludac i bakterije
    15.10.2011 12:54:00   
    Anoniman
    Limunada a kako se hraniš? Je l' jedeš puno mahunarki ili hrane koja može da nadima?

    (odgovor članu limunada)
      Direktna veza do poruke: 23
       RE: Zeludac i bakterije
    15.10.2011 13:16:02   
    limunada
    ne,bas slabo tu hranu jedem,jedino sto ponekad zapalim,svega 2 cigare na dan,neznam jel i to moze uticati,a nisam pusac pravi,cak ni ne veceram kasno.ili od nedavnog stresa

    (odgovor članu Anoniman)
    Direktna veza do poruke: 24
       RE: Zeludac i bakterije
    15.10.2011 13:43:32   
    Anoniman
    Pa ne bih rekla da može da bude od dve cigare na dan...a koliko znam stres može da bude okidač ako postoji već nešto, ne znam da li može baš samo od stresa...imamo i temu gastritis KLIK, možda ti pomogne

    (odgovor članu limunada)
      Direktna veza do poruke: 25
    Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
    Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
    Idi na:







    Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
    Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
    VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
    videophoto
    Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
    Prirodan izbor za miran san vaših mališana
    Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
    Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
    Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
    HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
    photo
    Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



    Anketa

    Трудноћа.
    пеперутка16

    Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

    Click Here