|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Čajevi
12.12.2009 14:06:35   
Anoniman
Dakle, postoji tema o čajevima za povećanje plodnosti, čajevima za trudnice i čajevima za decu. Na raznim mestima smo pisale koji je čaj dobar za šta, pa sam sa raznih sajtova izvukla one koji su meni najpoznatiji i ispisala za šta služe. Nisam pisala o čajevima za koje već postoji posebna tema, ali ću staviti linkove. Što nisam napisala, dodajte.

KAMILICA:  Smatra se da je kamilica „lek za sve". Pospešuje probavu, snižava temperaturu, deluje smirujuće na organizam, pomaže kod svih vrsta stomačnih tegoba. Može da se koristi za umivanje, kod problematične kože, i u vidu obloga koji se stavljaju na oči, i time se oči odmaraju, ili se oblozi, napravljeni od kamilice i mleka, stavljaju na stomak i time ublažavaju menstrualne tegobe. LIPA: Čaj od lipe pospešuje znojenje, pa se koristi kod povišene temperature, gripe i prehlade. Pomaže nadraženoj i oštećenoj sluznici i zato je čaj od lipe delotvoran kod kašlja i upale grla. Žkoristi se i za ublažavanje grčeva, protiv nesanice i kao smirujuće sredstvo. Čaj od lipe se ne sme koristiti u velikim količinama jer može da izazove određene srčane tegobe. ŠIPAK: Šipka je bogat vitaminom C, pa čaj od šipka podstiče prirodni imunitet, i posebno je dobro biti ga zimi, kao preventivno sredstvo protiv gripe, ali čaj i olakšava prehlade i gripozna stanja. Zbog voćnih kiselina u svom sastavu, deluje na regulisanje stolice. Koristi se preventivno, ali i za čišćenje već postojećeg peska i kamena u bubrezima i bešiki. MENTA-NANA-METVICA: Upotrebljava se kao prijatan, blag i neškodljiv lek za umirenje, protiv gasova, nadimanja, grčeva, protiv otežanog varenja i ulazi u sastav čajeva za lečenje žuči. Prijatnog je mirisa i osvežavajućeg ukusa, zbog čega se upotrebljava protiv gađenja i povraćanja. Rastvor ulja u alkoholu se koristi, spolja, protiv bolova kod neuralgije, reumatizma, nazeba. Umiruje živce, nervnu napetost, glavobolju, zujanje u ušima, histeriju i hipohondriju, groznicu, slabost i znojenje nogu. Pospešuje krvotok, leči kašalj i promuklost.
KADULJA: Vrlo je jakog ukusa, pa se kod nas češće koristi za ispiranje usta. Kadulja leči većinu upala jer je baktericidna, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava disajnene organe, leči upaljeno grlo, krajnike, i sluznicu u ustima. Grkljanje i ispiranje usta kaduljom očuvaće vaše zube, te sprečiti pojavu neugodnog zadaha. Čaj od kadulje treba da koriste osobe koje se preterano znoje, npr. mladi u pubertetu ili žene u menopauzi. KOPRIVA: Zbog velike količine kalijuma u svom sastavu kopriva deluje diuretski i koristi se u lečenju upale mokraćnih kanala, te kod prevencije nastanka bubrežnog kamenca. Budući da sadrži gvožđe, čaj od koprive doprinosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Čaj pročišćava krv, pa je koristan kod kožnih oboljenja, bubuljica i akni. Preporučuje se kod infekcija u ustima, afti ili upala desni. Čaj od koprive podstiče obnovu ćeloja pa je koristan i kod istrošene hrskavice. MAJČINA DUŠICA: Majčina dušica, odnosno čaj od majčine dušice pomaže kod bolesti disajnih organa, jača želudac i živce. Čaj od majčine dušice deluje antibakterijski i spazmolitički, opušta grčeve. Koristi se kod crevnih i želudačnih tegoba, te kod proliva. Čaj od majčine dušice može se piti i kod neredovnih menstruacija, a pripremljen u obliku kupke ili obloga koristi se za lečenje kožnih bolesti, te kod opšte živčane slabosti. BELI SLEZ: je biljka koja se najčešće koristi za lečenje disajnih organa, kod prehlade, gripe, upale grla, bronhitisa, olakšavanja iskašljavanja. Čaj od korena belog sleza može pomoći kod crevnih bolesti, reguliše stolicu: pomaže i kod proliva i kod zatvora. Takođe se koristi kod problema s bešikom, otežanog mokrenja, upale bešike i bubrega. CRNI-INDIJSKI ČAJ:crni čaj sadrži veliku količinu kofeina, pa se može biti umesto kafe. Četiri šolje crnog čaja su zamena za jednu šolju kafe, a tako se unese u organizam litra tečnosti. Smiruje napete nerve, popravlja raspoloženje i smanjuje rizik od malignih bolesti.BRUSNICA: Brusnica je antiseptik, a najčešće se koristi u lečenju mokraćnih organa. Čaj je vrlo koristan i kod katara i grčeva bešike, te kod upale bubrega. Čaj od brusnice povoljno deluje kod osoba koje pate od gihta ili reume. Može se piti za prevenciju nastanka tumorskih oboljenja i oboljenja krvnih sudova.

 Virak-virkuta
Macina trava
Crveni zdravac
Peruvian maca
Zeleni čaj
 

< Poruku je uredio Nedja -- 12.12.2009 14:09:22 >
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Čajevi
11.1.2010 17:32:54   
Lu
Da li smiju djeca piti brusnicuuser posted image
Da ne bude zabune,pitam iz razloga što je moj Roko maloprije popio šolju čaja od brusnice koji sam napravila za sebe,kaže bilo mu lijepo i popiouser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Čajevi
11.1.2010 17:47:28   
Anoniman
Ja sam Luki davala. Kupovala sam kandiranu brusnicu, supenu kašiku prelijem ključalom vodom i ostavim dva sata. Tri deci smo on i ja delili. Dok sam mu davala, nije se bunio kada mu prevlačim kožicu na piši, nisam ustanovila dal je povezano. Nisam mu davala svaki dan, ali recimo svaki drugi. Sada nisam već neko vreme, jer se navukao na sokiće iz kutijice sa slamčicom. Samo da prođe ta faza, davaću mu opet.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Čajevi
11.1.2010 17:49:58   
Lu
Hvalauser posted image
Nisam mu nikad davala eto on slučajno popio pa reko da pitam za svaki slučaj,znači mogu mu i davati da pije,superuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Čajevi
11.1.2010 17:52:51   
Anoniman
Pa ne znam dal sme, ja kažem da sam davala. user posted image

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Čajevi
24.1.2010 15:22:42   
Anoniman
Shishice draga možda ovde pronađeš nešto...user posted image
...pij puno tečnosti.... znaš i sama ....user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Čajevi
23.2.2012 9:58:42   
Lu
IZVORNA PORUKA: Jeca*

ja sam pre neki dan preporučila i beli čaj, ali sam bila izignorisana user posted image

Beli čaj je slično kao i zeleni čaj, prošao kroz vrlo malo obrade i bez fermentacije, ali postoji primetna razlika u ukusu. Većini zelenih čajeva je svojstven karakterističan 'travnati' ukus, ali belom čaju ne. Ukus je slatkast i svetao.
Ako mislite o svom zdravlju, možda ćete želeti da češće konzumirate  bele čajeve. Oni sadrži znatno manje kofeina od ostalih sorti (15mg po serviranju, u odnosu na 40-50mg za crni čaj, i 20-30mg za zeleni). Neke studije su takođe pokazale da je beli čaj sadrži više antioksidanata od zelenog čaja


IZVORNA PORUKA: Jacq

A koji je to beli caj? Ja zeleni volim oduvek, i bas ga pijem, svakako sve cajeve pijem bez secera, volim da osetim ukus caja. Voljna sam da probam i taj beli, svakako

IZVORNA PORUKA: Jeca*

Probaj. Verujem da je kod vas veći izbor

IZVORNA PORUKA: Jacq

Jeco, a jel taj Beli caj mesavina nekih cajeva? Da li ga traziti bas pod tim imenom, ili je to neka grupacija biljaka?

IZVORNA PORUKA: Jeca*

beli čaj je baš beli čaj
a jesam pitala za žuti, ali me je lu zezala a druge žene se nisu oglasile, pa nisam htela da insistiram na pitanju user posted image
pročitala sam za žuti na netu sledeće:


Zuti caj je odličan ako se "preko noći" zelimo resiti viska kilograma.

Zbog svoje dokazane ucinkovitosti u brzem sagorevanju suvisne masnoce, zuti caj jedan je od najtrazenijih napitaka uoci leta, kada se "preko noći" zelimo rešiti viska kilograma, koje smo nakupili tokom zimskih mjeseci.

Zuti caj sadrzi dijetalni enzim EGCG (epigalokatehin-3-galat) za koji su studije pokazale da pomaze brzem sagorevanju masnoce, te da povecava potrosnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Takođe, EGCG stimulira oksidaciju masti cime se smanjuju zalihe masnog tkiva. No, da bi bio efektniji kod gubljenja tezine vazno je zuti caj piti redovno i u duzem razdoblju, te njegovu konzumaciju dopuniti uravnotezenom prehranom i redovnim vezbanjem.
Od samog caja tesko da se može oslabiti, ali utice na metabolizam, prociscava organizam te ce uz ostale aktivnosti koje poduzimate u borbi s viskom kilograma, zasigurno na duze staze dati rezultate.

izvor: Zena  

IZVORNA PORUKA: Jeca*

ali nisam nasla da kupim zuti caj pa sam kupila beli da probam i ok mi je na ukus. Kad sam vec resila da pijem malo vise cajeve a malo manje kafe onda daj bar da pijem nesto sto ima neki smisao, a ne vodicu sa secerom user posted image  ja caj inace pijem bez secera i bez limuna, samo ga prelijem skoro pa kljucalom vodom
jbt...potpuno sam omasila temu user posted image

IZVORNA PORUKA: Lu RR

IZVORNA PORUKA: Jacq

Jeco, a jel taj Beli caj mesavina nekih cajeva? Da li ga traziti bas pod tim imenom, ili je to neka grupacija biljaka?

Bijeli čaj je mješavina, ali specifičan je po tome što se pravi od pupoljaka i prvih listića biljkeuser posted image


IZVORNA PORUKA: Jeca*

beli caj nije mesavina
Бели чај: ово је једна подврста зеленог чаја. Састоји се од најмлађих вршних листића који су још увек прекривени белом или сребрнастом длаком. Па управо због тога у свом називу често имају придев, бели (White) или сребрни (Silver).


_____________________________

Kad zašutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobijedio.
Znači da više nisi vrijedan mog vremena!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Čajevi
1.12.2012 14:43:57   
dunja RR
Čajevi za sve boljke

user posted image

PRIRODNI DIURETIK


Čaj od maslačka ublažava bolove pri mokrenju i ubrzava izbacivanje viška vode iz organizma.
Pomešajte kašičicu osušenih listova maslačka, kašičicu cvetova i kašičicu sitno seckanog korena maslačka, stavite u posudu, prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji. Posle 20 minuta procedite čaj i zasladite ga kašičicom meda. Dnevno pijte dve-tri šoljice čaja.



ZA ZDRAVIJI ŽELUDAC


Pelin je odličan prirodni lek za čišćenje krvi i jačanje želuca.
Izdrobite u avanu kašičicu pelina, pola kašičice korena lincure, pola kašičice različka, 1 cm štapića cimeta i pola kašičice rendane kore pomorandže. Mešavinu prelijte šoljom kipuće vode, ostavite da odstoji deset minuta, pa procedite. Pijte pomalo nakon svakog jela.



UBLAŽITE NERVOZU


Redovno uzimanje čaja od matičnjaka pomaže kod nervoze, drhtavice gubitka apetita i glavobolje uzrokovane stresom.
Tri kašičice suvih listova matičnjaka prelijte šoljom kipuće vode, ostavite da odstoji desetak minuta, pa procedite. Pijte tri šolje dnevno najmanje šest nedelja.

Pročiitajte više ...

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Čajevi
29.3.2020 14:41:53   
Filadendronka
Da aktiviram temu. Koji caj preporucujete za nervozu, uznemirenost...? Za maticnjak stoji da ne sme tokom dojenja, a clanica Mati ga je koristila. 
user posted image



(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Čajevi
29.3.2020 14:59:01   
jess021
Ja posto ne dojim, niti sam trudna krenucu odmah sa bensedinom🤣


I ja znam da je maticnjak odličan, ali nesto nikako nisam za cajeve sad da pijem. 

_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu Filadendronka)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Čajevi
29.3.2020 15:24:46   
flamingos
Čajeve uopšte ne volim,jednostavno-ne prijaju mi.


(odgovor članu jess021)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Čajevi
29.3.2020 16:07:03   
mati
Kako sam dosta dugo clan ovog foruma, veoma dobro znam sta se pise i pratim dosta,kao i vecinu clanaka kojih ima na RR. Naravno da sam koristila caj, i to veoma uspesno, posebno posle drugog porodjaja. Mleka imala vise nego dovoljno, deca rasla normalno...Itekako sam koristila caj od matcnjaka jer je najblaza varijanta, a pogoduje svima. Verovatno ne pomaze osobama koje su vec na lekovima.
Jedan RR clanak Biljke koje pomazu dojiljama
Nikada, ali nikada ne bih savetovala nesto samo iz svog iskustva, mada je veoma pozitivno, bez prethodne konsultacije, bilo doktora ili proverenih clanaka...

_____________________________

Vidi mama, Kica KOKAGAJ!
A sta je to mama Maja? Sta je to?
Mao...

(odgovor članu flamingos)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Čajevi
29.3.2020 16:24:29   
Filadendronka
Da, Mati, hvala na savetu. 💕Forum i sluzi za razmenu iskustava i misljenja. Jedno su novinski clanci, saveti lekara, farmaceuta, a opet nesto drugo licni utisci. 
Ja volim cajeve ii pre neki dan me pita rodjaka hocu li da probam neki “antistres mix” caj sa Goca. Prepoznala sam po ukusu da ima maricnjaka i kamilice. Bas mi je prijao, pa sam htela da vidim sta RR narod misli o ovoj temi. 


(odgovor članu mati)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Čajevi
29.3.2020 16:30:30   
princezica1
Po nekim clancima i nanu ne treba piti tokom dojenja. Svasta se moze procitati, a na nama je da odlucimo.

(odgovor članu Filadendronka)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Čajevi
29.3.2020 16:39:27   
mati
Ja sam ,licno, za te neke stvari koje nisu ble striktno "ne sme", isprobavala. U malim kolicinama, i ako primetim neku promenu, ne konzumiram, u suprotnom nastavim. Bilo da su u pitanju cajevi, voce, povrce. Svaka majka najbolje zna, oseti i primeti sta njenom detetu prija. ne mozemo svi pod kalup...

_____________________________

Vidi mama, Kica KOKAGAJ!
A sta je to mama Maja? Sta je to?
Mao...

(odgovor članu princezica1)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Čajevi
29.3.2020 16:44:42   
princezica1
Mati to je mozda i najbolje. Sad pijem vocne cajeve prijaju mi.

(odgovor članu mati)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Čajevi
29.3.2020 17:54:47   
vocicana
Ne znam da li je tema trenutno zbog dojenja, da li deca smeju da piju to i to ili mame dojilje.
Ja licno mnogo volim caj, volim vocne, od susenog voca koje posle slato pojedem kao kompot, volim klasiku i one Milford kombinacije. Svi su mi lepi.
Pila sam nekada davno u cajdzinici divan beli caj sa jasminom, koji se naliva u dve ture sa vodom u 1,5 l, to je kuglica koja se od toplote tako otvori da izgleda bas kao jasmin. Bozanstveno.
Moje dete ni kao beba nije hteo caj, ma ni da lizne.


_____________________________

Tri svecice upaljene jedna za drugom u noci...prva da ti vidim lice, druga da ti vidim usne, treca da ti vidim oci...
Jer smo tako u mogucnosti!!!

(odgovor članu princezica1)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Čajevi
29.3.2020 23:01:39   
Mirko Svirko
Mi ovih dana pijemo caj od sipurka.

A mali voli caj od jagode sa vanilom. Voli on sve, ali ovaj posebno.I jos jedan vocni sa borovnicom i jos nesto, mada ne mogu da se set_im tacno sta..

(odgovor članu vocicana)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Čajevi
29.3.2020 23:23:36   
Misha i Ljisha
Caj od sipka moze uvek neograniceno i ima C vitamina u njemu. Caj od nane takodje moze u "velikim kolicinama" dokle god osobi ne smeta. Neki imaju problema sa gorusicom od njega mada ja licno nemam. Deca i piju ova dva i caj od divlje trwsnje. Jagoda im se nikako ne svidja. Ustvari ne svidjaju im se vocni uglavnom vec bas biljni. Boze kad se set_im D je obozavala caj od persuna kad je bila.mala. bljak


(odgovor članu Mirko Svirko)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Čajevi
30.3.2020 12:26:14   
Filadendronka
Caj od persuna je odlican za besiku, ali bas je groznog ukusa. Krenula je kopriva, ona je odlicna za krvnu sliku. 

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Čajevi
31.3.2020 11:58:53   
princezica1
Uz persun sam dodavala kamilicu ili nanu bas zbog tog gadnog ukusa.

(odgovor članu Filadendronka)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Čajevi
22.6.2020 10:51:54   
gagane
Meni caj od persuna nije gadan, cesto ga pijem.

(odgovor članu princezica1)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Čajevi
22.6.2020 10:53:17   
bikicaV
Pa sad , gagane, da je za neko uzivanje caj od persuna , bas i nije.

(odgovor članu gagane)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Čajevi
22.6.2020 13:18:37   
gagane
Za uzivanje cajevi su milford ili neki tako aromaticni i lepi, ovo je vise za lecenje.
Meni je naprimer lep i sa djumbirom caj a mm se smmuci cim oseti da ga spremim.

(odgovor članu bikicaV)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Čajevi
22.6.2020 13:28:45   
branki*
meni persun nije gadan.pila sam ga kad sam imala kamen u bubregu.skuvam lonac i pijem.
mada,mene mrzi da kuvam caj.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu gagane)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Majka, ovo ništa ne valja. Shvatite ozbilj...
I onda prestanem da pitam ili bar manje to činim. I onda i za najmanju sitnicu pokušavam sama da nađem odgovor.
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here