Yula
|
IZVORNA PORUKA: Zenetina Da neko savetuje od 8 meseci, neko od 6. Mi smo ga uveli uz hleb, davala sam joj mrvice i tako ih je halapljivo jela da mi je bilo smesno. Nego sta je problem sa tim glutenom? Ja jednostavno ne znam, sram me bilo, o njemu nisam toliko razmisljala sa Tamarom ... Poslednjih godina se savetovalo ne uvoditi gluten pre 9. meseca jer je otkriveno dosta slucajeva celijakalije - alergije na gluten. Ta alergija zna da bude pritajena, da je roditelji i sam bolesnik uopste ne primete jer se ispoljva na razne nacine, ali uglavnom ostecuje tanko crevo, kao i mnoge organe, malo, po malo dok sve ne ode u out. Kako se istrazivanja stalno vrse, dosli su do zakljucka da je ipak bolje bebi uvesti gluten pre 6. meseca cak ili cim napuni 6 jer , ako je beba alergicna na gluten ( ljudi ili jesu ili nisu al. na gluten, i ta alergija se ne prerasta, odnosno, dozivotna je ), sto ga ranije proba, alergijska reakcija ce biti ociglednija i lakse ce se otkriti, a kasnije, kako beba raste, njen digestivni sistem je razvijeniji i ta alergija moze da se pritaji, da ne bude burnijih rekacija tipa, prolivi, povracanje, nadimanje stomaka i da roditelji ne primete na vreme da bebi smeta gluten. Sto se pre ustanovi celijakalija, to je bolje za osobu koja boluje od nje, ukloni se alergen iz ishrane i bebac/dete se razvija najnormalnije. To sam ja saznala istrazujuci net, zato sto me upravo to zanimalo sto i vas. Ja sam mojoj bebi uvela gluten tek sa nekih 9 meseci, ali samo zato sto je moj bebac sklon alergijama i jednostavno gluten nam je malo kasnije dosao na red. Hvala Bogu, jede sve psenicno bez problema, ali moram prinati da mi je bila bas frka kada sam trebala da ga uvedem, jer je zivot sa celijakalijom prilicno komplikovan, jer glutena ima svuda.
< Poruku je uredio Yula -- 25.4.2012 13:30:22 >