Ringerajin doktor
|
IZVORNA PORUKA: diksie Najprije pozdrav svim trudilicama sa Ringeraja.hr. Poštovanje, molila bih vas da se osvrnete na moje nalaze i date ako možete koji savjet/preporuku. Pokušavam zanijeti nešto više od 18 mjeseci. Nakon godine dana krenula sam na pretrage. Ja imam 26 godina,a muž 31. Oboje zdravi. Nalaz S-grama Normozoospermija (15mil/ml od toga 72% pokretnih) Moji nalazi: -PAPA test uredan -svi brisevi sterilni -hormonski status 3. dan ciklusa referentne vrijednosti su za folikularnu fazu: FSH 3,80 IU/L (1,8 - 9,4) LH 2,60 IU/L (0,8 - 10,4) PROLAKTIN 202,00 mlU/L (81 - 597) DHEA-SO4 5,00 umol/L (1,8 - 9,8) SL.TETOSTERON 3,90 pmol/L (0,45 - 10,7) TESTOSTERON 2,60 nmol/L (0,4 - 2,74) PROGESTERON 4,70 nmol/L (2,2 - 5,7) ESTRADIOL 0,437 nmol/L (0,11 - 0,65) SHBG nmol/L 49,30 (20 - 85) TSH 1,63 mlU/L (0,3 - 3,6) PROGESTERON 21.DC 87,10 nmol/L (lut.faza 14,5 - 55,8) AMH 54,87 pmol/L (> 48,5 povećane koncentracije) ca 125 (tumorski biljezi) 13,9 (0 - 35) Napravila sa HSG u 1 mjesecu ove godine i on je uredan. Jajovodi su prohodni. Menstruacija svakih 28-30 dana,krvarenje 5/6 dana. 2-3 puta godišnje sa menstruacijom dobijem izrazito jake i bolne grčeve popraćene povraćanjem i proljevom zbog kojih završim na hitnom prijemu. Prije sam zbog tih bolova koristila oralnu kontracepciju s prekidima od mjesec dva i to sam držala pod kontrolom,odnosno bolova nije bilo uopće. Svaki ciklus prije menstruacije imam spoting( koji se iznenada pojavio u 3. mjesec prošle godine ) koji s prekidima traje 4 ili 5 dana. To me brine,iako nitko ne daje tome neku važnost. UZV nalaz. Na lijevom jajniku imam cistu (endometrioza možda? ) veličine 30mm,koja je izgleda povukla taj janik visoko iznad maternice,pa se on rijetko vidi na UZV. Ono što mene brine je ta cista,kao i nalaz AMH koji upućuje na PCOS,iako ja nemam nikakvih simptoma istih (ciklusi su mi redoviti s manjim odstupanjima,UZV ne prikazuje ciste na jajnicima,nisam pretjerano dlakava niti pretila,imam 60 kg na svojih 165cm). Pokušavala sam pratit ovulaciju LH trakicama,ali nikako da dobijem pozitivan rezultat (anovulacija?),pratim bazalnu temperaturu već 8 mjeseci i svaki ciklus imam skok koji bi ju označio ,ne znam jeli to dovoljan dokaz da ovuliram? Ginekolog koji me uputio na ove pretrage kaže da imam PCOS (samo na osnovu nalaza AMH) i upućuje me na inseminaciju u stimuliranom ciklusu,međutim ja još nisam spremna na to. Zanima me vaše mišljenje o dijagnozi PCOSa koju sam dobila. Jeli moguće imati PCOS bez ikakvih simptoma? Što biste mi predložili sa ovakvim nalazima? Mislite li da spoting koji imam može biti zapreka implantaciji? Koje još pretrage bih trebala napraviti? Mislite li da bih trebala napraviti i PostKoitalni Test? Zahvaljujem se unaprijed na Vašem odgovoru. Poštovana, moguće je da imate PCO jajnike i bez klasičnih simptoma. Jedan od Vaš osnovni h problema je anovulacija. Preporučujem da uradite OGTT sa 75g glukoze i merenjem glikemija i insulinemija u 0.60. i 120.min testa i obavezno antiTPO i antiTG at. dr Jelena Todorović, specijalista interne medicine
< Poruku je uredio dijana1 RR -- 11.3.2017 0:38:25 >
|