MaliSava
|
Drage mame, ovo je moje iskustvo sa cvoricima u dojci. Juce sam primetila da mi se pojavio jedan cvor, odnosno veca tvrda povrsina na levoj dojci. Cvor je bio tvrd i bolan na dodir, velicine skoro polovine dojke. Nije bilo crvenila na kozi i nisam imala temperaturu. Iz nje se cedilo znatno manje mleka nego inace. Na bradavici se pojavio belicasti zulj. Posto mi beba lepo sisa, a i posto izmlazam dojke skoro posle svakog podoja, nije mi bilo jasno kako se mogao pojaviti. Naravno, veoma sam se uplasila pomislivsi na pocetak mastitisa, odlazak kod ginekologa, antibiotici i ostala cimanja... Znate na sta mislim. Citavsi savete po forumima, stavljala sam bebu na dojku cesce u nadi da ce "izvuci'' cvor, grejala dojku termoforom i mirovala. Nekog velikog pomaka nije bilo, sem sto sam osecala odredjenu dozu olaksanja od toplote termofora. Slava Bogu, na jednom od hrvatskih foruma (Roda), procitala sam savet jedne majke kojoj su tegobe nestale kad je probusila plik na bradavici (ona ga zove blister). Prebrisah bradavicu 70% alkoholom, probusih plik sa iglom za inekcije (naravno sterilna, kupila u apoteci) i potece u mlazu prvo neka belicasta voda, a nedugo potom i mleko. Malo sam se izmlazala i potom podojila bebu. Cvor je nestao, dojka se opustila i problem je bio resen. Dakle, koliko mi iskustvo govori, taj plikcic je zapusio odvod jednog od glavnijih kanala i mleko se pocelo nagomilavati bez mogucnosti da bude iscedjeno tokom podoja. Da kojim slucajem nisam probila plik, cvor bi i dalje rastao i na temelju, relativno benginog, zastoja mleka razvila bi se upala, tj. pravi mastitis kod kojeg osim lokalnog bola i osecaja tvrdoce imate i crvenilo okolne koze i povisenu temperaturu. Sigurno da takvo stanje zahteva i otpusavanje kanalica i antibiotski tretman, odnosno pravu lekarsku pomoc. Pozdrav svima!
|