|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Cirkularni karijes kod dece
6.11.2013 10:41:57   
vikiveki
Meni ova moj dr stomatologije rekla da ne koristim pastu dok jemali, a imao je 10 meseci,jer navodno progutaće je...user posted image da čovek poludi,ja nisam znala šta da radim pa sam povremeno na četkicu sa kojom sam mu prala zube stavljala malo sode bikarbone i tako mu prala na početku zubiće jer sam primetila da mu počinje cirk.karijes

(odgovor članu cockic)
Direktna veza do poruke: 51
   RE: Cirkularni karijes kod dece
8.7.2014 20:54:07   
Zemunka85
UBICU SE! Evo i mene ...
MENE koja sam jbni fanatik za zube. Ja ne mogu da verujem sta se meni desava! Mom detetu! Eeeeej .,. odlepila sam!

Kada citam uzroke karijesa, ne nalazim gresku. Po svim kriterijumim zivi zdravo. Jede puno svezeg voca i povrca, kupovne sokove NE pije, slatko pojede (od skoro), kao izuzetak (jos uvek prepricavam njen postupak od skoro, kada je drug doneo kinder jaje, a ona pljunula i otisla da uzme kelerabu sto sam joj naseckala), ne pije mleko na flasicu, ne koristi dudu, caj svakodnevno (zbog 4 urinarne infekcije, od kukuruzne svilice) - BEZ secera, zube joj perem manje-vise redovno ... ono sto bi mogao biti problem je - sisa jos uvek 3 puta dnevno (tako se i uspavljaju, to moze bit problem, tako?) i pila je 7m profilaksu, kao i losa genetika, sa muzevljeve strane. Ja sam fanatik za higijenu usta. Strasno sam vodila racuna i strasno sam pretuzna sto se desilo sledece: juce primetim karijes koji je vidno pojeo vrhove (ka mesu) gornjih jedinica (crn kruzic); Tvrdim da je to od skoro (bas crni kruzic), jer ih redovno zagledam. JESAM videla da su oni zuci od polovine na gore (ka mesu), ali nisam znala da je to signal. PRETUZNA SAM!
Njoj su zubicu rano krenuli da rastu, prvi sa 4m, do godine dana imala ih je 16, sada vec 20. Tako su i meni (poceli ispadati sa 4g). Ali imam izuzetno zdrave zube, za razliku od supruga.
Upravo dolazimo od zubara, savet - redovno pranje (sto radimo), svaki treci dan pastom (dok ne nauci da pljuje), stapic za usi pokvasiti mlakom vodom i takodje njima "prati". Kontrola krajem meseca.
Koje je vase misljenje? Koliko progresivno to moze da napreduje? Da li znate da mi preporucite nekoga DR koji bi mi pomogao, jer me je ovaj ocito otaljao?
POMOZITE MOLIM VAS!

HVALA

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 52
   RE: Cirkularni karijes kod dece
8.7.2014 21:29:38   
Tiziana
Ja mogu da ti kazem da to dosta zavisi i od kvaliteta zuba.Moja deca oboje pili,ona jos uvek, pije mleko uvece i ujutru na flasicu,iako ce uskoro 3 god.zubi savrseni. On je pio,ali smo mu ukinuli oko 2 godine i ima cirkularni karijes.
E sad ono sto ti mogu reci je da on moze da stagnira,a moze i blago da se povuce. Sad ce mozda neko da skoci i da kaze da sam lupila,ali imam ziv primer u kuci kom se na kecevima SMANJIO karijes. On uz sve to ima i nekakvu deklacifikaciju,ima i dve 'plombice' na cetvorkama,a evo za mesec dana ce tek 5 godina. Sve u svemu,uz redovnu kontrolu to se sve drzi pod kontrolom.

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 53
   RE: Cirkularni karijes kod dece
8.7.2014 21:40:58   
Olga75
Zemunkla , sta da ti kazem user posted image
vodaj je po stomatolozima , druge nema jer on obicno napreduje
zvercici su konacno poceli da ispadaju zubici , donji rastu ali gornji jos nisu poceli
a ona se namucila bas bas , nju su i boleli iako su me mahom stomatolozi ubedjivali da to ne moze da je boli
nemoj da se nerviras toliko , tako je kako je , gldaj da nadjes nekog ko ce da joj to sredi

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 54
   RE: Cirkularni karijes kod dece
8.7.2014 22:36:05   
Tiziana
Sredjuj to,ali nemoj da das da popravljaju ako je na kecevima.suvise je to povrsinski da bi moglo da se 'plombira',stalno ce ispadati.na drugim zubicima ok,stoji sve sto stave,ali na kecevima ispada i to je samo dodatno cimanje i maltretiranje deteta.

Ja ti kazem mi to vrlo uspesno drzimo pod kotrolom, uskoro ce i da mu ispadnu ti zubici i nadamo se izrasce novi,lepi :-)

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 55
   RE: Cirkularni karijes kod dece
9.7.2014 21:44:16   
Zemunka85
Tiziana, sta pod tim mislis? Nisam pametna....
Danas sam bila kod privatnika Dr Jovan Vojinovic, je l cuo neko za njega? Biografija mu je woow a nista ne guglam. Ne znam da l prodaje maglu ali sam preocajns i na korak nda prihvaatim.
Program se odnosi na narednh godinu dana.
Ona (kao) ima 4karijesa. Ovo na kecevima racuna kao dva, ne znam gde jos dva. Ima i bele mrlje.
Covek je pricao sa mnom pola sata, svasta se raspitivao.
Program se sastoji u sledecem - 4 plombe (vec sutra bi, STA DA RADIM?), zalivanje zdravih (duboki su), da vodim dnevnik ishrane a on kontrolise gde gresi, vadjenje krvi da sevidim da nema manjak vitamina D, bakterioloski nalaz usta i jos svasta nesto, za 400e. Sta da radim? Ok je sve sem tih plombi. Sta je to? On kaze da ne busi i ne boli..ne znam...bas sam ocajna. Ili da ostavim i perem samo.
Stavio joj i neki krontast, kaze gde god je plavo, tu je ostecena gledj. Sve plavo, jbt!
Uh bas ne znam...
U subotu cemo na more. Da se ne vratimo crnih zuba? Da li bi ovaj program pomogao...?

(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 56
   RE: Cirkularni karijes kod dece
9.7.2014 22:04:46   
Tiziana
Evo ja cu ti napisati kako je to bilo kod nas pa ti sama prosudi.
Moj sin ide u jasle od 12m.kada je imao oko 2god,nisam sad sigurna tacno,rekli su nam u jaslama da je bila zubarka,radili im sistematski i da je rekla da ga dovedemo u dom zdravlja jer ima neku tackicu. Odveli ga,ispostavilo se da na obe cetvorke ima neki karijes i zakazala nam da dodjemo da se to sredi.Nismo znali uopste kako ce to da izgleda jer je nas sin olicenje deteta koje se plasi i svoje senke,a kamoli neceg drugog.znaci hrabrost nula. Medjutim ispostavilo se da to nista,ali apsolutno nista ne boli.to se uopste ne busi kao nama matorima duboko,to se nekom mekanom cetkicom malo ocistit,da tako kazem,i stavi se ta neka kao bela plombica..znaci apsolutno nista nije osetio.Dr je pritom divna i nezna i sve vreme nesto prica i zamajava tako da on nije ni provalio da mu je ista uradila. Za keceve mi je rekla da nece da skida karijes vec ce da ga prati.rekla je to sto sam ti napred napisala, tanki su kecevi i ta plombica ce stalno ispadati i stalno cemo morati da idemo da ona opet to stavi i opet i opet. onda sam se konsultovala sa drugom koji je zubar,zivi u americi i on mi je to isto potvrdio. ja sam tad resila da keceve necu dirati i idemo na 6m na kontrolu. I moj sin ima te bele fleke,to se zove dekalcifikacije, to je prosto takva struktura zuba.ali to ne znaci da kasnije kada dodje red da se zubi promene,da nece izrasti mnogo kvalitetniji zubi.
ja ne bih isla kod tog privatnika,mislim da to nije toliko veliki problem da bi se tako pompezno tretirao kao sto je on predstavio,ali sad odluka je na tebi. da se razumemo,ja nisam generalno protiv privatnika, vodial obe trudnoce privatno,vadila detetu treci krajnik privatno,ali za ovo mislim da zaista mozda nema potrebe.kod decijih zubica nema puno filozofije..ja sam tom nasom zubarkom zadovoljna.ona pri tom prati oba deteta i u obbdanistu i u domu zdravlja.

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 57
   RE: Cirkularni karijes kod dece
12.7.2014 19:10:20   
Zemunka85
Hvala Tiziana na podeljenom iskustvu.
Mi smo uplatili onaj prgram.
On podrazumeva svasta nesto i cini mi se da covek zna sta radi, ali kapiram da necemo izlaziti od zubara.
Pre neki dan je stavio te cetiri plombice, bila je prepreprepredobra meni sve knedla u grlu od dragosti, bas sam bila preponosna i nagradila je.
I uradio remineralizaciju ta cetiri zubica tj gornjih keceva i dvojki, koji imaju dekalcifikaciju. On skroz deluje optimisticno i tvrdi da je sada zaustavio proces ali da je borba pred nama.
Od losih navika moram je uobrociti, ona stalno nesto gricka. Doduse to jeste sargarepa, keleraba, lesnik .. ali sada mora imati tri obroka + dve uzine sto nam tesko ide i nema uspavljivanja na siki. Jos nisam uknula definitivno ganjamo se nekada bude nekada ne, ali obavezno posle toga pranje pa spavanje i fenomenalno saradjuje obrizom da je prekinuta rutinja koja je bila po njnom dve godine skoro. I ono najvaznije - dobili smo ksiliton (secer) za "zalivamo" zube ujutru i uvece po minut.
Kada dodjemo sa mora ceka nam zalivanje petica (ne odmah), bakterioloski nalaz usta i vitamin D iz krvi. Kao i da ja vodim dnevnik ishrane a on kontrolise gde je greska.

Kada smo pricali bice da je - to uspavljivanje na siki plus antibioitik. Kao sto rekoh slatko ona ne jede, eventualno sladoled nekada, secer, sokove ne, flasica duda ne vec dugo .. tako da ...
... sta da se radi .. nazad ne mogu. Bas sam tuzna. Svoje zube cuvam samo tako a dete ima cirkularni :(, tugica :(.
Bitno mi je da se trudimo i da sam poverovala ovom coveku da ce nam pomoci.

Videcemo .. put je pred nama.

(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 58
   RE: Cirkularni karijes kod dece
12.7.2014 19:35:29   
Zemunka85
Inace za ksilitol sam prvi put cula od njega i jos pomislih da je covek lud i da pravi sebi (providno) posao dajuci mi SECER protiv KARIJESA :D. Citala sam onda dosta o tome i stvarno je izgleda to mnooogo bolje resenje od fluorida za decu koja ne umeju da pljunu. Za pastu (konkretno Vademekum) mi je rekao da bukvalno nista ne znaci pranje njom, kao ni cetkicom. Da mogu, ali da ce vise znaciti ako ih gazicom prebrisem. Gazicom umocenom u rastvor vode i tog secera, koji sam dobila. I citam sada puno, stvarno su takvi saveti....Sa karijesom nemozemo nista, ali izgleda cemo ove dekalcifikovane pobediti. Ne znam .. on tvrdi da se sada nece krunutu kao sto cirkularni radi.
Tamo sam bila dva puta i stvarno ima mnogo dece, svi su u tim programima, pricala sam sa majkama, kazu da su im decici spasili zube. DR je super, procitah i da je prvi u istoriji stomatoloskog fakulteta diplomirao sa 10kom :D, da se radio za SZO bas za preventivnu stomatologiju i svasta jos nesto ...
Stvarno mu verujem, jer kako nas je drzavni otaljao i samo rekao dodjite za mesec dana, kapiram da je moglo da bude da dodjemo i bez zuba ili crnih "panjeva" :(.
Nije da me ne zanima uzrok, ali sam vise sada fokusirana na posledice.
Pricao mi je i o bitnosti vitamina D koji bi trebao da se proveri i kako pedijatri ne shvataju koliko je to bitno....

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 59
   RE: Cirkularni karijes kod dece
12.7.2014 19:52:23   
Zemunka85
Sad uzmem da citam temu od prve str prci put i vidim da svuda pominjete naseg zubara :D njegove clanke o cirkularnom karijesu i ksilitolu :D. Eto to je on :D

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 60
   RE: Cirkularni karijes kod dece
4.3.2015 20:37:22   
Anoniman
Ja sam mojoj Uni sada pronasla karijes na gornjoj desnoj cetvorci, i donjoj desnoj petici popuser posted image sam, peremo zube svako jutro i svako vece, mada uglavnom ona sama, i izgleda da nije dovoljno, pije jos uvek i mleko pred spavanje i dnevno cokoladno, sutra u pola 2 sam zakazala kod zubara, videcemo sta ce nam reciuser posted image

(odgovor članu vikiveki)
  Direktna veza do poruke: 61
   RE: Cirkularni karijes kod dece
4.3.2015 20:55:08   
veselicaa
Um ne brini se i mojoj S. su se negde sa cetiri godine pokvarile cetvorke i petice.Bice sve ok,to su ionako mlecni zubici glavno da si videla na vreme,sredice joj zubar to da je ne bi kasnije bolelo.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 62
   RE: Cirkularni karijes kod dece
5.3.2015 9:35:35   
Zemunka85
UM nije to cirkularni, to je mlecni - taj na griznim povrsinama. Mnogo je opasniji i gori ovaj sto moja Lara ima od godinu i po a to je izmedju gornjih keceva, ali eto mi i to drzimo pod kontrolom. Opusti se ....

(odgovor članu veselicaa)
Direktna veza do poruke: 63
   RE: Cirkularni karijes kod dece
5.3.2015 9:39:23   
Anoniman
Zemunka nisam znala razliku, moja mama je radila sa decijim stomatologom, i nas je stvarno maltretirala sa tim pranjem zuba, i zahvalna sam joj na tome , nikada me zub nije zaboleo, i svi su mi zubi zdravi, meni je jedina mana mojih zuba to sto imam usku vilicu, pa sam nosila razne proteze i nije upalilo, a ovaj Unin karijes me prepao, javljam danas kada dodjemo od zubara.

(odgovor članu Zemunka85)
  Direktna veza do poruke: 64
   RE: Cirkularni karijes kod dece
5.3.2015 10:02:06   
Zemunka85
Verujem ...
Ja sam oooodlepila kada sam videla. Bas odlepila. Ona se tada jos uvek hranila 100% zdravo. Tj bez slatkisa, sad vec nije tako + smo prali zube redovno + nije imala ni dve god. Pa smo mi usli u neki program tj pretplatili se na zubara na godinu dana :D. Stvarno sada nema nikakvih problema ...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 65
   RE: Cirkularni karijes kod dece
28.9.2016 14:29:33   
Štetica
Evo i nas sa ovim problemom. Prve bele mrlje su se pojavile na jedinicama pre 4-5meseci,stomatolog u dz je rekao da je to normalno kod beba dok im nicu zubi. Pre par dana sam primetila sbvetlo braon mrlje na jedinicama i na jednoj dvojci. Odvedem ga kod privatnika i njegova dijagnoza je cirkularni karijes. Po njemu u toj fazi mogu da se spasu zubi ali on neradi sa tako malom decom(22meseca),po njemu je najbolje da ga vodim na stomatoloski fakultet,da oni to odrade. Jel imao neko iskustva sa stomatoloskim,? Ili mi preporucite dobrog decijeg stomatologa u Bg.
Dok njemu niknu svi mlecni zubi meni ce nici rogovi

_____________________________

Zivi za svoje hocu,a ne za tudje trebalo bi...

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 66
   RE: Cirkularni karijes kod dece
1.10.2016 21:02:15   
Zemunka85
Nas je nas stomatolog spasio. Pisala sam vec. Doduse nismo izbijali odande i papreno je sve to bilo, ali evo sve je pod savrsenom kontrolom vec dugo dugo ...
Za druge ne znam ...

(odgovor članu Štetica)
Direktna veza do poruke: 67
   RE: Cirkularni karijes kod dece
11.10.2018 23:26:13   
Beogradjanka83
Zemunka,kakva je situacija sada kod tvog detete?Secas li se da li je u pretplatu kod tog dr ukljucen i vit d ili se radi naknadno?

(odgovor članu Zemunka85)
Direktna veza do poruke: 68
   RE: Cirkularni karijes kod dece
17.10.2018 11:40:23   
Zemunka85
Mojoj cerki su spaseni zubici tada i to je bilo to. On je taj deo izbrusio i stavio plombu. Ne secam se najbolje, ali isli smo stalno kod njega, on je to mazao (a i mi kod kuce) nekim ksilitolom, radio je neki ph usta, ako se secam, pravio plan ishrane ... ma bas ozbiljno pristupio. Obzirom da je na kecevima, nezgodno je bilo jer tu grize i plombica ispada. On je u jednom trenutku prestao da radi bas dugo bio je bolestan, pola god .. i tada ga je menjala koleginica. Njene plmbe na kecevima su bukvlnno dnevno ispadale..ludela sam..jer je to drugi deo grada drndaj se busom,,,i tako non stop, kada se on vratio i mi smo presli kod njega, on je opet covek to stavio i nikada ije ispalo vise..par god je bilo tako, zltne rukle ima stvarno...
Lara je sada vec uveliko i zamenila te keceve i sve ok.
Nisam razumela pitanje - ona nije uzmiala vit D, nego joj je proveravan nivo vit D - koji je bio ok i to je bilo uracunato u cenu u laboratoriji pored ordinacije.
Moje neko misljenje je da su njoj zubi stradali od previse AB cini mi se da je pila 8m svako vece, a tada nismo pravi zube bila je mala iako smo trebali ....

Mi smo svakako imali taj ksilitol kojim smo gazicom premazivali zube svako vece, ona nije bas saradjivala ali sam ja bila dosledna. I redovne kontrole. I uspeli smo!

(odgovor članu Beogradjanka83)
Direktna veza do poruke: 69
   RE: Cirkularni karijes kod dece
4.11.2018 23:50:59   
Dragce86
I mi moramo sto pre kod zubara, imamo na oba keca i obe dvojke dole belicaste tackice...Pocele su od 7.meseca ali ja nisam znala da li je to prosto tako dok nicu tj.da li ce se kasnije promeniti situacija ili je nesto sto se mora tretirati. Suprug mi ima taj problem, ta 4 zuba su mu zuca od ostalih i njemu je stomatolog rekla da je od sastava pljuvacke tako, da je veci Ph pa on misli da su zato isti zubi genetski pogodjeni i kod kcerkice. Privatni zubar misli da je kod kcerkice to demineralizacija ali mi je savetovala da pogleda i neko od decijih stomatologa, eventualno da idemo na Stomatoloski fax, sto cemo i uraditi.

(odgovor članu vikiveki)
Direktna veza do poruke: 70
   RE: Cirkularni karijes kod dece
26.8.2019 13:19:33   
Duškić

IZVORNA PORUKA: vikiveki

Evo da iskoristim priliku da vam javim da smo pre neki dan bili kod nove zubarke koja je starijem sinu popravila 1 zubić i zakazala nam ponovo posetu za sredu,konačno smo pronašli zubarku koja je voljna da nam popravlja zubićeuser posted image ....a najmladjem je konstatovala da ima cirkularni karijes i dala nam je tabletice fluora da grickauser posted image ali pošto on odmah hoće da proguta tableticuuser posted image ja sam se dosetila pa tableticu izdrobim i tako mu je utrljavam na zubiće



Moram da se raspitam za te tabletice. Mi ispiramo rastvorom zubice.

(odgovor članu vikiveki)
Direktna veza do poruke: 71
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here