|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 20:40:13   
branki*
mame koje imaju decake slicnog uzrasta kao boza,znaci oko 2 i po godine...kako se vasa deca igraju auticima?cime se jos igraju,kako..?da li ostvaruju igru sa drugom decom svog uzrasta?

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 151
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 20:53:04   
Torbica
Branki, moj sin puni 3 godine sledeceg meseca, e sad ne znam koliko je on reprezentativan, jer od starta ima stariju sestru, pa je naucio da nikad nije sam. I u vrticu je od 16 meseci, tako da i tu smo razliciti. On je da kazem, standardan decacic, lepo prica, igra se i sam i sa drugarima. Od igracaka pored autica, stalno pravi garaze raznorazne od kocaka velikih i malih i voli dinosauruse kojih ima nekoliko. U periodu od oko 2 god je svugde nosao Miki Mausa, kao medu, plisanog, ima vec par meseci kako to ne radi. Dali smo ga bebcu.
Po svemu sto sam procitala o tvom sinu, fakat jeste da malo kasni, ali nemoj da te to obeshrabri, kroz ciljanu interakciju to se sve moze postici. Ja kad se setim da sin od moje koleginice nije pricao do 4 godine, samo je mumlao i prsticem pokazivao sta mu treba... Postao vunderkind, matematicar sam takav, Vlada ga je stipendisala, zavrsio je Specijalno matematicko odeljenje u gimnaziji, jedan razred je preskocio a na PMF-u gde je student, drzi i predavanja na Seminarima. Vodi kurseve u Petnici. Primili ga na Cambridge ali nije imao novca za to, pa ce postdiplomske nastaviti napolju. Htedoh da kazem, 2 i 2 nisu 4, u takvim slucajevima. Bice sa Bozom sve ok. user posted image

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 152
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 20:56:31   
vikiveki
Branki,moj najmlađi sin ima 2 god i 2 meseca i ide u vrtić,a tamo se igra sa drugarima i bori se za sebeuser posted image mislim kad hoće neki autić on ga lepo i kulturno uzme od drugauser posted image tako mi bar njegove vaspitačice kažu,jedna specifičnost vezana za njega je to što do skoro nije skoro ništa hteo da priča i ja sam se bila zabrinula ,ali ispostavili se da čovek nije imao nikakvih zamerki....skoro je počeo da priča neke složenije reči a ne samo mama ,tata...i to je prvo progovorio brojeveuser posted image došla komšinica meni u posetu kad sam izašla iz bolnice i donela jabuke.Vadi ona jabuke iz kese i počinje da broji,jedan a Stefan kaže dva,ona kaže tri a on ćeti i pet...ja stala nemogu da verujem svojim ušima.
Po onome što si rekla za tvog Božu ja ne vidim neke toliko drastične simptome,ja sam ti u pp opisala onog dečaka,i sama si verovatno uvidela da je tvoj Boža daleko od toga u pozitivnom smisluuser posted image Ti samo radi što više sa njim i davaj mu da se igra sa nekim podsticajnim igračkama...moj na primer voli onu kocku sa otvorima različitog oblika u koju se ubacuju elementi

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 153
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 21:03:15   
jovicaa
branki aleksandar je bio slican do skoro i bez ikakve lekarske intervencije uz nas trud i vrtic se mnogo poporavio.
sad je odlican, lepo govori, komunicira, druga prica...
ja mislim da ne treba da se opterecujes previse da ce se to samo resiti... ali obavezno ga upisite u vrtic, mi smo jako veliki pomak videli kod aleksa posle tri meseca jasli(tada je ima nepune 2 godine). ali nekako je samo doslo sve na svoje. naravno uz nas veeeeliki trud. on se do skoro recimo uopste ali uopste nije odazivao na ime, a sad stvarno samo brblja i sve smisleno naravno, odlicno govori, komunicira, sa nama, sa vaspitacicama, decom.. a to sve u zadnjih pola godine, do tada skoro nista, jedva po koja rec.. tako da stvarno mislim da nemas razloga za brigu.
uradite taj test tolerancije, sto da ne... mi cemo verovatno to raditi uskoro zbog alopecije. samo ne znam da li vade krv deci u privatnim lab?user posted image

da znas da sam ja skoro razmisljala da mozda ima veze taj njegov sporiji razvoj sa nekom alergijom koja je mozda povezana sa alopecijom. bas sam dosta citala o tome i ima neke logike. posebno sto je on cesto imao epizode strasne nervoze i negativizma. uf boze kad se set_im najezim se kakav je bio do skoro, nikakvu komunaciju nismo imali... to ne mozes ni da zamislis na sta je licilo, ozb. moja sveki je mislila da je gluvuser posted image
mislim on nije umeo niti zeleo da trazi ni da jede ili pije, tek je pre mozda 2 meseca poceo da trazi vodu kad je zedan. a decembra ce tri godine.

< Poruku je uredio jovicaa -- 9.11.2013 21:04:39 >


_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu vikiveki)
Direktna veza do poruke: 154
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 21:08:12   
indy_25
Branki moj sin nije ni rijeci progovarao do 3 g. Sve je razumio sto mu pricamo ali nije nijednu rijec iz usta izgovarao. Kad bi htio nesto trazio bi prtom i govorio aaaa. On je odjednom poceo da prica i to cisto i odjednom je znao sve da prica. Cini mi se da je to sto ti je rekla ta doktorica da on ima to u sebi unutra i on ce sigurno ispoljiti tako iznenada.

(odgovor članu vikiveki)
Direktna veza do poruke: 155
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 21:16:24   
branki*
da,jovice,vade krv iz prsta.to je neka laboratorija kod hrama sv.save.tu su mi rekli da uradim taj test na intoleranciju..ne znam..doduse boza ima problem sa ekcemom,ali je to jos od 2.meseca dok je bio na mleku,mnogo pre uvodjenja cvrste hrane..pojma nemam.da,pitala nas je kako boza trazi kad je gladan ili zedan.reko-nikako,ja ga na svakih 10 minuta nudim necin,npr-hajde ,bozo,hoces vodu ili hoces sokic,hoces ovo,hoces ono...spomenuli su da suprug i ja imamo hiperprotektivan stav prema njemu..

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu indy_25)
Direktna veza do poruke: 156
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 21:21:00   
vikiveki
Branki upišite ga u vrtić što pre jer mislim da će njemu vrtić puno pomoći..Da li ti radiš

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 157
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 21:35:07   
Ana RR
Branki, pretpostavljam da je laboratorija Konzilijum u pitanju, ona je kod sv. Save.

Poslušajte savete, probajte sve što su vam rekli i budite strpljivi. Mislim da će on biti sasvim dobro i da u korist ide to što si na vreme primetila da postoji problem. Adaptacija na vrtić je jako stresna, za roditelja i za dete, ali kada se prođe taj početak ostaje ono što je lepo i korisno, treba im društvo, treba im komunikacija sa vršnjacima. Moj Marko je često u društvu dece, ali ipak se vidi da je tek krenuo u kolektiv, juče mi je rekla vaspitačica da je dosta asocijalan, sam se igra, ne deli igračke... ali polako će to doći na svoje mesto.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 158
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 21:45:52   
jovicaa
eto na primer kod nas je bas zanimljivo to sto apsolutno nikakvih problema nije bilo u vrticu, odlicno se prilagodio oba puta od samo starta posto je isao samo tri meseca pre godinu dana i sada opet. bilo je malo plakanja kada smo ga upisali u jasle, malo inacenja sa vaspitacicama, sitnih nestasluka, ali sve zanemarljivo. i kroz par nedelja se odlicno prilagodio. a sada u drugoj turi savrseno od pocetka, vaspitacice ga obozavaju, samo ga hvale.
a potpuno te razumem brankiuser posted image ja sam toliko brinula... mi smo vec skoro krenuli kod psihologa, ali nekako je spontano sam poceo da se poboljsava, pa nismo ni otisli. tu nije problem to sto ne govore. nego to sto ne traze nista, ne umeju da donesu, znam na sta mislis, aleks je bio upravo takav. apsolutno nikakva komunikacija... ja sam se uvek zaprepascivala kada vidim sta njegovi vrsnjaci sve znaju na igralistu, prosto mi je bilo strasno kada vidim tu drasticnu razliku. ali nama su pedijatri uvek govorili da svako ima svoj razvojni put i da ne brinemo.. i stvarno je tako, evo sad je, da kucnem u drvo, druga prica polako sve stize. ali to sve u zadnjih recimo pola godine... pre toga skoro nista..
skroz sam gubila volju da krenem bilo sta sa njim da se igram, radim, ucim ga.. zato sto nas je on skoro pa apsolutno ignorisao i bio straaaasno nestasan i svojeglav.
potpuno razumem kako se bespomocno osecas, ali veruj mi da ce proci za par meseci sve muke, samo imajte vere i trudite se sto vise da radite sa njim, iako je to verovatno mucno.user posted image

< Poruku je uredio jovicaa -- 9.11.2013 21:47:43 >


_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 159
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 21:55:28   
jovicaa
jedino sto moram da naglasim da kod njega nikad nije bilo nazadovanja. bilo je stagniranja, jaaaaako sporog napredovanja. ali uvek je ipak islo na bolje.
i da jako je kasno poceo da jede sam, da pije iz case i sve ostalo.. znam da su se vaspitacice cudile u jaslama kako ne jede sam i forsirale ga da nauci.. i govorile nama da ga kod kuce podsticemo. ali to kod njega nista nije palilo do skoro. tek je sad od kad je krenuo u vrtic poceo onako pravo lepo da jede sam.
nisam znala da se vadi samo krv iz prsta, super... onda cemo mi sto pre to da odradimo.
eto sad sam se razvezala, izvinite... ali iskreno se nadam da ce i kod vas biti situacija kao kod nas.

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 160
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 22:08:44   
branki*
vikiveki,radim.bozu cuva ili moja mama ili svekrva,posto oboje radimo.ana,da,verovatno je to ta laboratorija.
jovice,da,nema komunikacije,samo me dovede tamo gde hoce i onda ili sam uzme sta treba ili ja moram da nagadjam sta hoce..i,da,stvarno je deprimirajuce ponekad igrati se sa njim,jer on uvek se igra kako on hoce i radi sta on hoce i ne saradjuje i ne odgovara,tera svoje..da,jako slicno kao sto si ti opisala aleksandra.u stvari sve sto si opisala je identicno kao kod boze..ja radim neprekidno sa njim,ali bukvalno..nekad se pitam da ne preteram,jer mi se cini da cu otici u krajnost i da ga samo gnjavim i da ne moze da dise od mene!jako je tesko naci pravu meru i doziranje..i to da mu nametnem pravila ponasanja ,sta ne sme..kazu da ce se opirati,plakati,ali da istrajem.mene dusa boli vec pri samoj pomisli.ja znam da je to za njegovo dobro,ali npr dovoljno mi je samo da cujem nekog kako bozi nesto brani ili mu uskracuje nesto,i boza pocinje da place i da se dere,a pritom je ta osoba u pravu,sa razlogom mu to brani,u meni se odmah javi neki poriv da branim bozu,da ga zastitim od svega,da ne place..pitala sam selakovicku,a sta ako sad kad krenem sa zabranama,boza bude u soku i bude u ubedjeju da odrasta be majcine ljubavi i toplin,sa ako misli da sam neki tiranin..user posted image ...

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 161
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 22:13:30   
jovicaa
jaoj branki i ja to pomislim hiljadu puta, kad god krenem sa zabranama i strogocom.. nisam ni sigurna da li su to prave metode.. ali izgleda da sa njima jednostavno moras da odrzavas neku vecu dozu strogoce, inace se skroz otrgnu kontroli.
ali isto mislim da sa tom strogocom treba da krenes tek kada on bude davao povraatne informacije, ovako mi je besmisleno, barem je tako kod nas bilo, zato sto on stvarno nije kapirao jednostavno kaznu, pretnju, nista... i onda ne vredi.
tek sada u poslednje vreme kada je dosta svesniji i mozemo lepo da komuniciramo, postajem stroza i sve sto ide uz to..
ali i dalje smo i dosta blagi, zato sto ja jednostavno ne volim vaspitanje po pitanju "vojske"
prvenstveno ih ucim da razmisljaju svojom glavom.

< Poruku je uredio jovicaa -- 9.11.2013 22:14:49 >


_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 162
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 22:19:20   
big mum

IZVORNA PORUKA: branki

vikiveki,radim.bozu cuva ili moja mama ili svekrva,posto oboje radimo.ana,da,verovatno je to ta laboratorija.
jovice,da,nema komunikacije,samo me dovede tamo gde hoce i onda ili sam uzme sta treba ili ja moram da nagadjam sta hoce..i,da,stvarno je deprimirajuce ponekad igrati se sa njim,jer on uvek se igra kako on hoce i radi sta on hoce i ne saradjuje i ne odgovara,tera svoje..da,jako slicno kao sto si ti opisala aleksandra.u stvari sve sto si opisala je identicno kao kod boze..ja radim neprekidno sa njim,ali bukvalno..nekad se pitam da ne preteram,jer mi se cini da cu otici u krajnost i da ga samo gnjavim i da ne moze da dise od mene!jako je tesko naci pravu meru i doziranje..i to da mu nametnem pravila ponasanja ,sta ne sme..kazu da ce se opirati,plakati,ali da istrajem.mene dusa boli vec pri samoj pomisli.ja znam da je to za njegovo dobro,ali npr dovoljno mi je samo da cujem nekog kako bozi nesto brani ili mu uskracuje nesto,i boza pocinje da place i da se dere,a pritom je ta osoba u pravu,sa razlogom mu to brani,u meni se odmah javi neki poriv da branim bozu,da ga zastitim od svega,da ne place..pitala sam selakovicku,a sta ako sad kad krenem sa zabranama,boza bude u soku i bude u ubedjeju da odrasta be majcine ljubavi i toplin,sa ako misli da sam neki tiranin..user posted image ...



previše treperite nad njim ,pusti ga malo.Djetet treba pustiti da padne da se udari da se suoči sa drugom djecom,situacijama.
JEDNOG DANA ĆE POĆI U ŠKOLU I ŠTA TAD.
Sjedićeš sa njim u školskoj klupi,braniti ga od druge djece koja ga zadirkuju,učiteljice koja od njega traži da izvrši zadatak.
Pusti ga nek se osamostaljuje i navikava,upoznaje svjet oko sebe,ma kakav on bio.

Neće on misliti sa si ti tiranin jer si ga odvela u vrtić(po toj teoriji 90%djece bi mrzilo svoje roditelje.On vas voli jer mu pružate jako puno ljubavi i sigurnosti.
Sretno mila mojauser posted image

_____________________________

Neko iz djetinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira, pa umije da se igra i raduje malim stvarima.
DUŠKO RADOVIĆ

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 163
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 22:30:44   
Torbica
Branki, desilo mi se par puta nakon sto sam se posvadjala sa cerkom da mi kaze, mama, jasa m tako sretna sto si mi ti mama, ti si divna... user posted image A meni se cini da sam zlotvor u takvim situacijama... Hocu da kzem, deca to ne vide kao mi. Oni ce cak i postovati da se zna poredak i sta se sme a sta ne. Cak sta vise, meni je psihologica rekla da su detetu OCAJNICKI potrebne granice, kako bi moglo normalno funkcionisati. Ovo sto ti radis je prezasticivanje. Procitaj malo o tome. I da, nemoj ga nuditi svakih 10 minuta da jede/pije, pusti ga da zatrazi sam sta mu treba. user posted image

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu big mum)
Direktna veza do poruke: 164
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 22:35:55   
Torbica
I slazem se skroz sa Big mum user posted image

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 165
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 22:39:31   
vikiveki
Big mum je upravu ,ne trebate da ga zaštićujete od svega,nekad treba da se suoči sa okolnim svetom jer će samo na taj način da upozna taj svet...I nemojte da se plašite upisa u vrtić ,pre nego što ga upišete u vrtić pokušajte da sami sa sobom to prelomite jer to je za njegovo dobro...ovo vam iz iskustva pričam,roditelji koji imaju neke predrasude i averziju prema vrtiću i nesvesno to prenose na decu i decu dovode u zbunjujuću situaciju gde dete misli,,roditelji ne vole vrtić ali me vode i tamo me ostavljaju,, onda će takvo dete odlazak u vrtić shvatati kao neku vrstu kazne...Znači prvo vi kao roditelji treba da prihvatite vrtić kao mesto gde će vašem detetu biti lepo i gde će napredovati zajedno sa svojim vršnjacima

(odgovor članu big mum)
Direktna veza do poruke: 166
   RE: Autizam kod dece
9.11.2013 22:49:02   
jovicaa
i ja se slazem sto se tice svega. vrtic obavezno i nikako prezasticavanje....
ali iz licnog iskustva znam da je nad detetom koje tako slabo komuncira besmisleno sprovoditi neku strogocu preteranu, zato sto ne kapira i moze da izazove jos veci otpor. tek kada bude shvatao mogu da se sprovedu prave smislene mere vaspitanja. sve ostalo je cisto zastrasivanje po meni.

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu vikiveki)
Direktna veza do poruke: 167
   RE: Autizam kod dece
10.11.2013 11:50:04   
Olga75
Branki , nemoj da se ljutis na mene molim te ali pa sta ako place jer nije isterao po svome ? Ne mozes ti da ga po ceo dan nudis hranom i vodom , sad je "mali "ali za godinu - dve nece biti mali i treba da zna da li je gladan ili zedan i da ne sme da se igra sa , stajaznam , batreijama , daljinskim , kablovima
ne moze i tacka . Bolje da place on pet minuta nego ti
mislim da ti isto imas problem sa odnosom prema njemu, mozda bi i na tome trebalo raditi
on jeste tvoje dete i treba da ga stitis ali prvo moras da znas od cega ga stitis ? ako ga stitis od zlih ljudi sto mu ne daju da dira steker to nije zastita , to je pa ne znam
nemoj da se ljutis molim te
Boza je izuzetan mladic i sigurna sam da ce odrasti u zdravog , pravog , dobrog coveka a to je cilj svih roditelja
ljubim vas oboje i jedva cekam da sto pre resite te probleme user posted image

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 168
   RE: Autizam kod dece
10.11.2013 13:11:51   
jovicaa
dobro ali realno ne treba niko da urla na tvoje dete, osim tebe, to je neka moja logikauser posted image njom se vodim i u odnosu sa drugom decom, na svoje se derem, na tudje no no, to je deo za roditeljeuser posted image

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 169
   RE: Autizam kod dece
10.11.2013 13:15:43   
Olga75
pa ne radi se o urlanju na tudje dete tj urlanju nekog tamo nepoznatog na moje dete user posted image
realno : necije nepoznato dete ispred tebe krece rukom u steker - zakoraci na kolovoz - penje se a ne moze ?
pustices ili ces spreciti radnju koja je doticnom detetu interesantna i koje ce jer si ga omeo poceti da se dernja ????
pitam samo user posted image

< Poruku je uredio Olga RR -- 10.11.2013 13:16:17 >


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 170
   RE: Autizam kod dece
10.11.2013 13:28:37   
Anoniman
ja se slazem sa Olgom. Nije cak potrebno ni vikanje, nego samo malo ostriji ton. Npr. na pocetku leta M nije znala lepo da se igra sa drugom decom, htela je da im otme igracke, a nije dala svoje. Svaki put kad pocne tako, ja joj zapretim da cemo kuci i ako ponovi nedozvoljeno samo je pokupim, pa nek mi i place i nek se otima. I znas kako je lepo naucila sad da se ponasa. Danas je isto htela da zagrli neku lutku, ali ta devojcica nije dala i stavila je lutku u torbu. M je krenula da vadi lutku iz torbe, devojcica nije bila u blizini, ali to ne znaci da ja treba da je pustim. Kad nakon 3-4 puta nije poslusala da ostavi, pokupila sam je i otisli smo. Plakala je ni ceo minut, pominjala je lutku, ali se primirila sa tim da je gotovo.
Isto tako sto se nutkanja tice - nemoj ili ne daj ako ti ne odgovori barem sa da ili ne. Generalno, knjige kazu da je za razvoj govora bitno da se stvore prilike u kojima dete shvata da postoji potreba da komunicira. Ono gde mnogo odraslih gresi je kao "ja pricam detetu", ali kako prica? u pocetku treba jednostavno i treba ga stalno ispitivati, naravno jednostavna pitanja. Ako hoce igracku, pitas: "gde je igracka?" ili "koje je boje" ili "ko ima..." "sta je to?" i SACEKAS na odgovor, pa ako ne stize, onda odgovoris. Nakon par ponavljanja, sigurno ce nauciti. Primetila sam npr. kad cuju dete da pokusava da izrecituje/otpeva pesmicu, svi krenu da se ubacuju. Pa, majku mu, nije poenta vi matori da dokazete da znate da pevate/recitujete, zar ne?

(odgovor članu Olga75)
  Direktna veza do poruke: 171
   RE: Autizam kod dece
10.11.2013 13:38:38   
jovicaa
mozes da sklonis dete i objasnis mu da to ne sme da dira, tako radim u vecini slucajeva i sa svojim detetom, a kamoli tudjim.
naravno da bih sklonila dete u opasnoj situaciji cije god da je i ignorisala bih negodovanje, ali ne bih se drala nikad na tudje dete.
osim ako se mozda od straha u brzopletosti ne bih proderala, ali to je vec uslovni refleks.

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 172
   RE: Autizam kod dece
10.11.2013 13:41:55   
jovicaa
Svaki put kad pocne tako, ja joj zapretim da cemo kuci i ako ponovi nedozvoljeno samo je pokupim, pa nek mi i place i nek se otima.

ovo i ja radim.
ali kazna dobija smisao jedino ako dete moze da je razume. a nisam sigurna kakvo je trenutno stanje kod branki i da li boza uopste registruje to sto mu pricaju, posto aleks nije do pre pola godina.

_____________________________

don't shit where you eat :))

(odgovor članu jovicaa)
Direktna veza do poruke: 173
   RE: Autizam kod dece
10.11.2013 14:04:14   
Anoniman
nema veze, shvatice jednom. ne moze da nauci ako mu se ne ponavlja, cak i kad mi mislimo da ne shvataju.
to je kao da kazemo - necu pricati bebi od par meseci zato sto ne razume. ja sam se trudila od kad se M rodila, ma kako glupo i cudno da mi je u pocetku izgledalo, stalno sam joj pricala. U nekom momentu kad je imala 9 meseci, rekla sam "zini da mama vidi zubice" i ona je ladno zinula. do tad sam mislila da ne razume, ali ponavljanjem radnje svaki put nakon sto to izgovorim je i naucila (nema veze sto nije imala ni jedan jedini zub user posted image )

(odgovor članu jovicaa)
  Direktna veza do poruke: 174
   RE: Autizam kod dece
10.11.2013 14:37:24   
Olga75
iskreno , Jovice ja tudju decu uglavnom ne konstatujem , iskreno briga me za njih ali to nije ovde tema
tema je da ako : baba , deda , ujkak , ujna , tetka , stric , strina , oni su bliski manje - vise ne daju upaljac ne daju ga i to je to
ustvari nije ni to tema , tema je neka sasvim druga
ali atreba postaviti jasne granice bez obzira na negodovanje i plakanje

< Poruku je uredio Olga RR -- 10.11.2013 14:38:18 >


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
Nije se vratila kući iz škole. I neće se v...
Pre nego što kreneš da upireš prstom u druge, možda ipak da ga staviš na čelo.



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here