|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 7 8 [9]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Česnica
7.1.2022 17:51:38   
dunja RR
Meni je logično ovo što kaže tvoja svekrva da je proja izvorna česnica, a sve ostalo je kasnije nastalo, ali što kažeš svi radimo onako kako smo videli/naučili u porodici, način pravljenja se menjao, i to mi je ok.
Svaki kraj ima svoj recept za česnicu, i meni je to baš lepo, kao što mi je lepo, tj. najlepše da kod mene bude pogača, jer je tako moja baba pravila ♥



IZVORNA PORUKA: Tiziana


Moja mama je isto pravila cesnicu kao lisnato testo,ja imam njen recept, ali mi nikad ne usoe kao njoj. Meni svekrva kaze da to nije cesnica, da mora da bude kao proja i da je to pomodarstvo. 
Ja za drugo ne znam. Meni su babe, dede i pradede, prababe svi rodjeni u Beogradu, ja druge obicaje nisam naucila nego ono kako smo mi slavili i pravili. 






< Poruku je uredio dunja RR -- 7.1.2022 17:53:06 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Tiziana)
Direktna veza do poruke: 201
   RE: Česnica
7.1.2022 18:08:18   
Didy
U Vojvodini je česnica slatka pogača sa korama kao za baklavu. To je jedina česnica za koju znam od malena, to su pravile i moja baka i mama i svekrva sad. Naravno da ide i pogača, onako kao slavski kolač, ali ne zovemo to česnica. Za Božić se pravi sa jajima i mlekom. Stavlja se samo novčić i u česnicu i u pogaču.  

Ove godine mm našao u pogači (kaže da mu je to prvi put u životu), a sin u česnici (slatkoj). 

_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 202
   RE: Česnica
7.1.2022 18:33:23   
dunja RR
Didy znam, tako je uglavnom svuda u Vojvodini, mada je i moja druga baba, mamina mama pravila česnicu kao baklavu, a ona je iz Istočne Srbije. Ali kada se udala, a udala se jako mlada (16 godina), u početku su živeli u Vojvodini, pa je možda odatle preuzela, nisam sigurna, jer mamina mama rano umrla, kada sam imala 6, pa nisam stigla da je pitam. Ali se sećam i da danas njenih specijaliteta, testa su bila njen fah, sve je odlično pravila od testa.
Čini mi se da su dedini, iz Aleksinca pravili kao proju.

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 203
   RE: Česnica
7.1.2022 18:57:51   
Ana RR
Ja se zaista ne sećam kako je baka pravila, znam da mama nekad napravi klasičnu pogaču a nekada lisnatu. Ja uglavom pravim lisnatu, mesim je sa mlekom i puterom,bez jaja, i premazujem puterom.

Evo današnja, paricu sam opet ja našla user posted image

user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 204
   RE: Česnica
7.1.2022 19:26:56   
dddaca
Ja moju nisam stigla da slikam. Prvi put sam pravila ovako u obliku ruzica (dobila inspiraciju ovde na RR kad je Dunja juce citirala post), premazivala testo maslacem, prelepa je ispala.Po meni je najveca simbolika u tom novcicu, drenu, a da li ce da se pece u obliku hleba, proje ili baklave, to vec zavisi od obicaja i od mesta do mesta.

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 205
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 7 8 [9]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 7 8 [9]
Idi na:







Ružice sa sirom
Ringerajin kuvar: minnica
Pšenični griz sa voćem
Ringerajin kuvar: little_one



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here