|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
16.2.2010 19:21:05   
lenaa
Ja zivim u Svajcarskoj i trudna sam prvi put tako da nemam licnog iskustva ali sam dovoljno upucena u celi sistem ovde. Sto se trudnoce tice doktori su u redu u sustini zavisi kod kog odete jer ima i onih koji ne vole Srbe, al dobro zene to uglavnom znaju pa sve idu kod istog provereno dobrog doktora. Sto se pregleda tice detaljni su jos od prvog pregleda. Inace ja sam prokrvarila dok sam bila na poslu i dobila uzasne bolove pa posto nisam mogla da vozim mene je moja sefica odvezla do mog doktora, tad on nije bio tu pa sam zavrsila u hitnu. Doktorka koja je tada bila tu je jakooooo fina dok prica ali nije dobar doktor. Vodila me na tri uz jer na prvom monitor nije hteo da se upali, drugi koji je bio slobodan je losijeg kvaliteta pa nije videla srcanu reakciju i onda posto sam ja ishisterisala odvela me na treci gde sam onda ja njoj pokazala gde je bebi srce. Inace nije htela da mi da nikakvu terapiju sem mg pa sam trazila glavnog doktora koji mi je konacno dao- recept jer nisu imali utrogestan. Ona je inace misljenja da posto je to prva trudnoca ne treba nista da se daje pa ako bude spontani onda ce u drugoj da mi da utrogestan. Poludela sam od besa jer ovde ne mozes da kupis utrogestan ako nemas recept a meni je bilo hitno. Sreca pa su mi dali inace bih narucila iz Srbije. Inace kad sam sutradan otisla kod mog doktora koji mi vodi trudnocu on mi je odmah dao jos 45 tableta po 200 mg. Ovde pregledi nisu skupi u trudnoci jer sve placa osiguranje kad je normalna trudnoca a inace placa se 10 %, sve zavisi koje osiguranje imate, ovo sto ja pisem je za neko osnovno. Takodje sto se poradjaja tice DOKTOR NE PRISUSTVUJE sem kad je tezi porodjaj u pitanju. Kakav ce te tretman u bolnici imati takodje zavisi koliko placate vase osiguranje- mozete imati posebne pogodnosti tipa soba kao u hotelu itd. ali da se ne lazemo to retko koja nasa zena ima jer je takvo osiguranje mnogo skuplje od obicnog i plus ne moze da se uzme onda kad si saznala da si trudna vec se bira pred kraj godine za narednu godinu.
Sto se socijalnog sistema tice ovde uopste nije dobro jer kad se zena porodi ima pravo na placeno odsustvo samo tri meseca i onda mora da se vrati na poso, meni je to recimo nezamislivo pogotovo za majke koje doje jer morate onda bebu da odviknete od toga, jos ako zena radi negde dalje pa mora da putuje ne znam samo ko bi cuvao dete..ali tako je to ovde. Inace za dete se dobija 200 chf mesecno- jad i beda. Toliko od mene, ako se setim jos neceg napisacu .

(odgovor članu Urbana)
Direktna veza do poruke: 51
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
18.2.2010 14:12:58   
Anoniman
Jel ima neka trudnica ili mama koja ima iskustva ili informacije o vodjenju trudnoce u Italiji?

Naime.... moja sestra zivi u Italiji...i saznala je da je trudna....trenutno manje od 10 nedelja....pa me pita na koje pretrage sam ja ishla...jer nju sad shalju na biopsiju horionih chupica....bez razloga....jer nemamo u porodici nikakvih ozbiljnih bolesti niti genetskih anomalija...kao ni buduci tata.... a ona se naravno boji da ide na to...jer postoji rizik od pobachaja....

Ja sam njoj prichala za double i triple test....ali ona nezna dal to tamo rade...tj uopshte nezna proceduru.... pa ako neko zna....bilo bi mi jako korisno da napishe user posted image

(odgovor članu lenaa)
  Direktna veza do poruke: 52
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
5.3.2010 9:43:07   
*Alexx*
IZVORNA PORUKA: Milica#n

Drage moje drugarice sa RR, vec sam vam rekla pre nekih 15 dana da mi je test . E danas sam bila na prvom pregledu. Negde na forumu sam vec napisala da trenutno zivim u Norveskoj slusaj te sad kako to ovde sve ide, ja ne mogu doci sebi.
Pre nedelju dana sam isla da provere da li sam trudna odnela sam mokracu i kad su proverili rekli su da sam trudna i narucili me za nedelju dana tj danas.
Danas sam otisla kod dr opste prakse on mi  je uzeo sve podatke, izmerio pritisak, tezinu i rekao da ce mi jos izvaditi krv i da dam urin. Ok,suprug i ja kontamo tako to ide i kod nas, ali kad smo ga pitali gde treba da idem na ginekoloski pregled i ultrazvuk on je rekao to se radi u 19/20 nedelji i u 36,  i za sad ako se dobro osecam to je to. Nema potrebe za vise kontrola. STRASNO! Prvog sina sam rodila u Hrvatskoj i tamo sam isla svaki mesec na kontrolu a pred kraj i cesce, uostalo kao vi ostle sto sam ovde procitali.
Zaista ne znam sta bi rekla kakav je to sistem!?  Da li neka od vas ima iskustva sa ovim zapadnim sistemom,meni se ovo ne dopada.

p.s. Danas mi je odredjen i termin 27.08.2009. i to po menstruacili a vec sam negde rekla da mi je menstruacija totalno neredovna!

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

A tu nema privatnika pa da odeš na UZ?

IZVORNA PORUKA: Milica#n

Zaista ne znam, nisam se ni raspitivala, ja sam fino narucila avionsku kartu i idem kod mog ginekologa, (godisnji iskoristimo malo ranije ) nekako imam vise poverenja u nase, poznat mi je sistem. Vodili su mi prvu trudnocu i hvala Bogu sve je bilo uredu. Ne kazem ja da su oni ovde losi, zaista su svi vrlo ljubazni i cini mi se da su strucni (pa ipak i ovde se radjaju deca svaki dan), ali nekako valda kad imam izbor ipak cu da cujem i drugo misljenje.

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Pa da, to je ok, ali ipak treba izgurati 9 meseci, a toliko godišnjeg nemate. Zar ne bi bilo pametno da i tu nađeš nekoga u koga ćeš imati poverenja?

IZVORNA PORUKA: Milica#n

Pa ja cu dole ostati verovatno nekih 2,5 maseca, a do tad cu se cuti ovde sa nekim bivsim trudnicama. Mada jos nisam ni sigurna gde cu se poroditi malo nam se otegla produzenje vize zbog ove ekonomske krize pa je sve jos pod upitnikom. Pa mi je opcija za dole najizvesnija a i najvise mi se svidja .

IZVORNA PORUKA: Verus RR

Milice, ja sam trenutno u SAD, mm i ja jos pokusavamo za prvu bebu, ali ti mogu reci kao je bilo sam mojim prijateljicama.  Jedna je trenutno trudna u 15 nedelji i sada je imala prvu ultrazvuk, inace, cim saznas da si trudna vadi se krv prvi put i to i urin se radi jednom mesecno.  Gledaju uvek secer (zbog rizika povecanja secera u trudnoci) i naravno prate redovno krvni pritisak>  pisala sam ranije, meni se ovde ne dopada kako se sve vodi PRE nego sto zatrudnis, to po forumu vidim, bolje ide kod nas.  E sad, stvari zavise i od bolnice do bolnice.  Posto cu ja morati da primam inekcije heparine kad zatrudnim, meni su rekli kad zatrudnim da cu doci na ultrazvuk u 6 nedelji da utvrde da je beba u redu i da je ziva (otkucaji srca), onda me startuju na inekcije, pa cu opet imati ultrazvuk oko 10 te nedelje pa u 20 da se odredi pol.  Posle toga ima jos jedan zvuk ja mislim pred porodjaj mozda oko mesec dana, da se vidi u kakvom je polozaju beba itd.  Moja prijateljica koja zivi ovde i takodje je iz NS je izgubila jednu trudnocu (prvu) a druga beba je imala pupcanu vrpcu sa samo jednom venom i jednom arterijom (umesto dve)> Tako da se njena vodila kao visoko rizicna trudnoca jer su mislili da beba nece puno rasti i da ce se rano roditi (sto je veca beba vece su potrebe za kiseonikom i hranljivim materijama i to kao jedna arterija ne bi mogla da podrzi).  Ona je isla na preglede dva puta nedeljno i jako su pratili sve a ultrazvuke je imala gomilu.  Ja cu se isto voditi kao visoko rizicna (zbog mene ne zbog bebe), pa cu i ja verovatno tako.  Inace, mislim da ide jednom mesecno kao kod nas.  Javi nam sta si saznala, ali i ja mislim da treba da proveris i druge bolnice i lokalne klinike, jer ko sto rekoh, ovde se stvari razlikuju od bolnice do bolnice.  Srecno!!!

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

Jasna1 se nalazi u Londonu i piše:

Bas mi je drago cuti da ste tako ljubazne, vec odavno nisam imala tako lijep prijem. Englezi nisu bas nesto pristupacni.
Ovdje se ne moze ici direktno u bolnicu / ginekologu na pregled nego se za sve ide samo obicnom doktoru, koji obicno sam napravi ginekoloski pregled i ostalo (tlak/tezinu itd). i kaze sve sto on zna reci, sto nije bas puno. Onda se ide u bolnicu jer se u bolnici radja ali ja sam bila pod dojmom da ce mi doktorica odmah dati uputnicu za bolnicu ali ona se samo nasmijala i rekla to da cekam da mi se bolnica javi itd. A to tko zna kada ce, bas glupo. Cijeli im je sistem los. Prolsi put kad sam bila kod doktora, njenog kolege, jer imam strasne probleme sa stomakom a ovdje bas ne znaju sto mi je, doktor mi je rekao da "ako zatrudnim vjerojatno cu odmah ozdraviti". Ma nisu normalni. Inace imam gastritis i neku kilu kraj zeluca (hiatus hernia).

A kad je moja starija sestra (isto ovdje) rodila nije znala ni duzinu djeteta (niti sad zna) sto je kod nas prvo sto kazu - tezinu i duzinu. Nisu dijete bili ni ocistili nego joj ga onako prljavo dali.
Ma meni dodje onda zlo kad pomislim da ce i meni tako a kod nas cujem kako sve rade, i mjere dijete i testiraju a ovdje u biti nista od toga. /nego samo daju brosuru pa ti sam kod kuce mjeri i radi sto hoces.

Ali eto, sretna sam sto sam trudna. Upalilo nam je odmah na prvi pokusaj pa sam ostala prilicno sokirana
Ali i muzu je tako drago

IZVORNA PORUKA: Verus RR

Tasha, bas hvala Bogu da si ti trudna i da je dete zdravo, ali normalno je to sto mislis-svi  mi kad zatrudnimo jednog dana  cemo skrenuti misli sa toga, na sledece korake-bolnice, testove, gde se poroditi.... ovde u SAD ti podignu dete da ga vidis (ima neka emisija  "baby story" pa vidis celu pricu porodjaj itd i ja to uvek gledam  ) i onda ga odnesu obrisu, izmere duzinu i tezinu i kada se beba okupa, mama je podoji ili bar pokusa, i onda obuku bebu i slikaju i stave na web sajt te bolnice i onda mogu svi prijatelji da ode da vide odmah bebu!  Tu pise ime tezina duzina datum i vreme rodjenja.  Sve je lepo organizovano, ali me nervira to sto uvek gledaju da sto pre obave porodjaj i ako ne ide dobro uvek hoce da rade carski rez, mislim da se boje kojekakvih tuzbi od pacijenata ako nesto ne bude u redu...inace ja sam u drzavi kentaki, i ovde zakonski testiraju svaku bebu na preko 30 genetskih oboljenja, jer osim fizickih postoje genetska oboljenja metabolizma (kada beba npr ne moze da vari laktozu u mleku, pa se odmah zna da mora da ide na formulu, jer ako ne metabolise galaktozu onda se to depozituje u mozak i organe i ostecuje ih),  a te testove pokriva drzava pa cak i oni bez novca imaju prava na to.  To je sve ok, ali ko sto kazem, porodjaj je deo koji bi me vise brinuo....ne znam, posto cu ja eto biti na heparinu moj porodjaj ce morati biti zakazan i indukovan, a ja zelim prirodno da se porodim pa  me je bas frka,kazu da indukcija vise boli....eto udavila sam te sorry

IZVORNA PORUKA: Verus RR

IZVORNA PORUKA: Verus

Tasha, bas hvala Bogu da si ti trudna i da je dete zdravo, ali normalno je to sto mislis-svi  mi kad zatrudnimo jednog dana  cemo skrenuti misli sa toga, na sledece korake-bolnice, testove, gde se poroditi.... ovde u SAD ti podignu dete da ga vidis (ima neka emisija  "baby story" pa vidis celu pricu porodjaj itd i ja to uvek gledam  ) i onda ga odnesu obrisu, izmere duzinu i tezinu i kada se beba okupa, mama je podoji ili bar pokusa, i onda obuku bebu i slikaju i stave na web sajt te bolnice i onda mogu svi prijatelji da ode da vide odmah bebu!  Tu pise ime tezina duzina datum i vreme rodjenja.  Sve je lepo organizovano, ali me nervira to sto uvek gledaju da sto pre obave porodjaj i ako ne ide dobro uvek hoce da rade carski rez, mislim da se boje kojekakvih tuzbi od pacijenata ako nesto ne bude u redu...inace ja sam u drzavi kentaki, i ovde zakonski testiraju svaku bebu na preko 30 genetskih oboljenja, jer osim fizickih postoje genetska oboljenja metabolizma (kada beba npr ne moze da vari laktozu u mleku, pa se odmah zna da mora da ide na formulu, jer ako ne metabolise galaktozu onda se to depozituje u mozak i organe i ostecuje ih),  a te testove pokriva drzava pa cak i oni bez novca imaju prava na to.  To je sve ok, ali ko sto kazem, porodjaj je deo koji bi me vise brinuo....ne znam, posto cu ja eto biti na heparinu moj porodjaj ce morati biti zakazan i indukovan, a ja zelim prirodno da se porodim pa  me je bas frka,kazu da indukcija vise boli....eto udavila sam te sorry




Budala sad vidim da je to kopiran post Jasne1 pa eto, njoj sam odgovorila!


IZVORNA PORUKA: Tasha RR

BINCE je napisala:

Pravo mi je cudno da je to tako tamo... Citam i ne vjerujem, pa sigurno ima i privatnika kojima se mozete obratiti, pa pokusajte tamo mozda vam bolje objasni... a ja sam saznala da sam trudna sa 4 sedmice, a srce sam cula u 7-oj sedmici.....I BIO JE PREDIVAN OSJECAJ SLIJEDECI PUT NOSIM KAMERU DA SVE SNIMIM...

                                                       

Verus kako si me nasmejala!  

IZVORNA PORUKA: Verus RR

Tasha, izgleda da je to postao moj posao ovde-RR klovan!   Uf uf uvek zurim i ne pazim....

IZVORNA PORUKA: eugenija

Baš me interesuje šta bi "majkahrabrost" rekla na Jasninu priču...

IZVORNA PORUKA: ksena

ja sam u Grckoj, muz mi je grk. ovde je osiguranje nekako cudno, svi imaju razlicito u zavisnosti od posla kojim se bave i svako osiguranje nesto drugo pokriva. osiguranje mm je super, dozvoljava mu da ide kod bilo kog, cak i privatnog lekara, i onda mu jednostavno vrate deo para ili cak sve, ali ja zbog raznih gluposti papiroloskih nisam mogla da ga dobijem. na srecu, student sam i jos par meseci cu imati to studenstko osiguranje. Takodje, ne postoje domovi zdravlja, nego samo bolnice u kojima je katastrofa guzva, kao i u nasim uostalom. Dakle, trudnocu mi vodi privatno dr (jer ti u bolnici zakazuju termin za 2-3 meseca), onda mi samo za neke analize kao sto je analiza krvi napise na obicnom papiru uput, koji ja moram nositi kod kontrolora na fakultet, on mi ga ispise zvanicno i onda sa tim idem u bolnicu. svi se naravno poradjaju u privatnim klinikama, sto kosta uzasno mnogo, evo danas je bilo na tv kako su krenule klinike u susret parovima, pa daju da se plati porodjaj na rate! ludilo! Al nema veze, samo nek nasa mrvica bude dobro!



_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 53
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
5.3.2010 16:35:30   
choopa choops

IZVORNA PORUKA: Modessty

Da i ja sam u prvoj trudnoći išla na posao, trčala po gradu da završavam poslove, vozila bicikl, rintala po kući i u 4. mesecu izgubila bebu. Manite se tih glupih priiča!!!


Slazem se.

Kad sam opet ostala trudna, dr mi je odmah prepisao terapiju i zahvalna sam mu na tome. Negdje oko 5mjeseca sam pocela da se otvaram, razmeksan grlic materice,  pa mi je opet prepisana terapija Gynipralom. Izgurali smo do termina user posted image Svaki mjesec sam radila krv i urin. Jednom i bris. Isla sam i privatno i u porodiliste. Opreza nikad dosta.

Moja kuma je izgbila dijete u kasnoj trudnoci i 2 pobacaja nakon toga, a stalno je isla na posao sa pricom "Nisam bolesna, nego trudna". Kad je 4 put ostala trudna, lezala je cijelu trudnocu i sada ima malu prekrasnu bebicu user posted image

koliko ja znam u Americi tek poslije treceg pobacaja davaju dijagnozu "poavljajuci missed ab" i tek onda rade nesto po tom pitanju. user posted image

Ne znam ja bih rekla dok ne prodjes jedno lose iskustvo ne mozes ni znati kako bi se ponasao.


_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 54
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
12.3.2010 23:59:12   
marija32
Ja imam snaju u Svedskoj i do sada je imala jedno 5 spontanih pobacaja, i tamo se vode "logikom" ako nije u redu trudnoca , plod ce otici i ne treba nikakva th. I trudnice tamo zive sa tim i njima je to normalno. Takodje im je normalno da zena krvari pred porodjaj i da bude kod kuce dok dok nema bolove na 10 min, a ako je otvorena manje od 3 prsta vracaju je kuci. Ali je za porodjaj zato pesma tamo, gas smejavac, peridural, tople kupke, u bolnicu idete samo sa knjizicom, i vrhunac, ako ste drugorotka ili trecerotka, odmah posle 24h idete kuci(ili posle par sati, nisam sigurna) qqqq.user posted image

_____________________________

Ljubav su moja deca, a sve drugo je emotivna reakcija.

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 55
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
13.3.2010 1:31:37   
Verus
Sad citam moje stare postove, pa mi slatko, onaj deo gde kazem da ja i mm jos uvek radimo na prvoj bebi.  E pa prva beba ce biti tu nadam se kroz mesec dana.  Heparin nisam nikada koristila, malo na svoju ruku, ali dobro, evo me skoro pred kraj i valjda cu biti u redu. 

Elem, u 27 nedelji sam krenula da se poradjam, i hvala Bogu otisla na vreme mojoj dr. poslata sam u bolnicu, gde je uradjen UZ i videli su da se otvaram, odmah me ostavili tu da lezim, stavili na infuziju, i poceli da daju steroide da bebi sto vise sazreju pluca u slucaju da se rodi.  Pisala sam da je ova bolnica najbolja u celoj drzavi kada dodje do intenzivne nege za nedonoscad, tako da imam srece sto cu biti tu, ipak je dobro imati dobar tim "pri ruci".

Inace, imala sam jako puno UZ..vise ne znam ni koliko...jedan u 6oj nedlji, pa opet u 8oj, pa u 12 za prvi ekspertni UZ, pa u 19 za drugi ekspertni UZ....potom malo kasnije, gde su videli da mi je plodova voda malo niza (ide od nekih 7cm do 12 cm, a kriticna je ispod 5cm).  I prate me neverovatno dobro.  UZ svake 2 nedelje-testirali su me da vide da li mozda curi pl voda i da je zato niza, pa potom mere bebu redovno (jer kaska dve nedelje iza, sto je mozda zbog malo pl. vode ili lose placente), i zbog niske vode idem na CTG 2x nedeljno.  Znaci, moja dr. je veoma konzervativna i savesna, i hvala bogu jako sam zadovoljna negom koju dobijam, nema sta ne cine za mene....E sad, lose je i dalje to sto sam ja stavljena na mirovanje od 27 nedelje, a posto zena ovde ima 12 nedelja neplaceno, koje ce meni vec isteci i pre nego sto se beba rodi, dobicu samo 6 nedelja kuci sa bebom (porodiljskog) ako se porodm vaginalno, ili 8 nedelja ako se porodim CR>  E to je totalno bzvz...


(odgovor članu marija32)
Direktna veza do poruke: 56
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
13.3.2010 1:37:51   
Verus
Meni je ovo prva trudnoca i prokrvarila sam prvi put u petoj nedelji.  Otisla sam kod dr. da mi utvrde trudnocu preko testa na mokracu (jer one koji oni koriste su puno osetljiviji od ovih koje kupimo u radnji).  I ja sam joj rekla da sam svesna, ako nesto nije u redu genetski da ce beba da "ode" ali ako krvarim jer nemam dosta progesterona, da ne zelim da zbog toga izgubim bebu.  REkla sam joj da sam predugo cekala na nju, i da zelim da joj dam svaku mogucu sansu.  Slozila se sa mnom, i rekla da progesteron vaginalno ne moze da skodi kako god da okrenes i dala mi ga.  Naravno, ovde NECES dobiti bolovanje zbog takvih stvari, tako da sam ja samo javila na poslu da imam neku virozu i nisam isla da radim par dana dok mi se krvarenje nije smirilo.  Tek kada sam imala rani preteci porodjaj sam stavljena na bolovanje.  Tako da mislim da zavisi od dr....

IZVORNA PORUKA: choopa choops


IZVORNA PORUKA: Modessty

Da i ja sam u prvoj trudnoći išla na posao, trčala po gradu da završavam poslove, vozila bicikl, rintala po kući i u 4. mesecu izgubila bebu. Manite se tih glupih priiča!!!


Slazem se.

Kad sam opet ostala trudna, dr mi je odmah prepisao terapiju i zahvalna sam mu na tome. Negdje oko 5mjeseca sam pocela da se otvaram, razmeksan grlic materice,  pa mi je opet prepisana terapija Gynipralom. Izgurali smo do termina user posted image Svaki mjesec sam radila krv i urin. Jednom i bris. Isla sam i privatno i u porodiliste. Opreza nikad dosta.

Moja kuma je izgbila dijete u kasnoj trudnoci i 2 pobacaja nakon toga, a stalno je isla na posao sa pricom "Nisam bolesna, nego trudna". Kad je 4 put ostala trudna, lezala je cijelu trudnocu i sada ima malu prekrasnu bebicu user posted image

koliko ja znam u Americi tek poslije treceg pobacaja davaju dijagnozu "poavljajuci missed ab" i tek onda rade nesto po tom pitanju. user posted image

Ne znam ja bih rekla dok ne prodjes jedno lose iskustvo ne mozes ni znati kako bi se ponasao.


(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 57
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
13.3.2010 9:14:40   
marija32
Verus draga, a kakve su bolovi bili u 27 nedelji kada si pocela da se otvaras?

_____________________________

Ljubav su moja deca, a sve drugo je emotivna reakcija.

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 58
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
13.3.2010 9:27:59   
kika 80
Zivim u Austriji i imam jako ljubaznog i dosta njih kazu dobrog ginekologa ali bez obzira na to mislim da su nasi doktori puno bolji i da se vise posvecuju trudnicama..Mene je moj ginekolog samo jednom u toku cijele trudnoce vaginalno pregledao i to na pocetku a svaki sledeci put radio je samo ultrazvuk...samo jednom sam kontrolisala zeljezo iako sam mu rekla dasam vec par godina anemicna tako da sad vec 8 mjeseci pijem tablete jer je beba iz mene sve iscrpila.. sto se tice zakona sa tim sam zadovoljna jer ja imam pravo biti 2 godine kod kuce sa bebom i za to sve vreme dobijam 430eura a posle tog moj muz ima pravo jos 6 mjeseci biti sa bebom... sto se tice placanja pregleda to je sve besplatno tj osiguranje sve pokriva jedino sam platila ultrzvuk 25eura za pola godine i to je to...

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 59
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
13.3.2010 10:18:23   
minavb
IZVORNA PORUKA: kika 80
sto se tice zakona sa tim sam zadovoljna jer ja imam pravo biti 2 godine kod kuce sa bebom i za to sve vreme dobijam 430eura a posle tog moj muz ima pravo jos 6 mjeseci biti sa bebom... sto se tice placanja pregleda to je sve besplatno tj osiguranje sve pokriva jedino sam platila ultrzvuk 25eura za pola godine i to je to...

Blago vama! Najvrednije je to vreme sa bebom!


_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu kika 80)
Direktna veza do poruke: 60
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
13.9.2010 17:20:48   
mikica sa
Ćao drage moje!
Ja sam nova,tek od danas sam ovdje. Pošto vidim da je tema kojoj mogu da se pridružim,dodala bih i svoje iskustvo (koje je to tek počelo da bude user posted image ). Naime,živim u Švajc.i trudna sam već 8 nedelja (počela osma) i još uvijek otkrivam kako to ovdje rade,obzirom da mi je ovo prva trudnoća,normalna. U januaru sam imala prvu trudnoću koja je završila spontanim user posted image . Ova druga se desila totalno neplanski ali se nadam da će biti bolje obzirom da je prva prekinuta u 4.nedelji.
Ovdje su mi prvi pregled uradili vaginalnim UZ,to je bilo prije 2 nedelje,vidjela sam mali oblik kome srce kuca user posted image  i to je bio jako čudan osjećaj,istovremeno sam bila i šokirana i sretna i uplašena...ne znam...
Sutra imam drugu kontrolu pa ću vidjeti kako će to biti. Inače,ovdje je zdravstveni sistem potpuno na privatnoj osnovi,tj.plaćamo sami sebi osiguranje zavisno koje odabereš i smatraš da ti treba i onda od računa platimo samo 10%. Ali,zato je zakon prema majkama po meni,jako surov jer porodiljsko traje samo 3 mjeseca user posted image  i otac nema nikakvo dodatno bolovanje.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 61
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
13.9.2010 23:53:00   
lenaa
Cao Mikice, dobro nam dosla . Ja sam isto u Ch i porodila sam se pre nedelju dana, nemam bas puno vremena sada da napisem detaljno kako sam prosla ali ako te nesto interesuje slobodno pitaj mozda mogu i da ti malo olaksam svojim iskustvom.

(odgovor članu mikica sa)
Direktna veza do poruke: 62
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
13.10.2010 13:03:17   
botabal
Evo ja znam ponesto o vodjenju trudnoce u Italiji..Tu zivim,jednu trudnocu sam vodila tu i tu se porodila,sad cekam drugu bebu..
Ovako-
svakog meseca ides na preglede kod ginekologa..a pre toga treba da se urade analize krvi i urina..U pocetku te testiraju ne AIDS,i radis PAPA ako nisi zadnjih godinu dana,onda test na toksoplazmu,rubeole..Analize krvi-glukoza i komletna krvna slika i urin-proteini i infekcije..I tako svakog meseca, s tim da se ponesto dodaje na analizu ako doktorica smatra da treba..Obavezno ti meri pritisak i radi vaginalni pregled,poslusa bebino srce..

Prvi UZV imas izmedju 10te i 13 nedelje(tad ,ako zelis dobijes double i triple test da uradis-i u zavisnosti od rezultata mozes da radis amniocentezu,isto po tvom izboru)..Drugi UZV je izmedju 20te i 23 nedelje(kompletna morfoloska analiza)i treci UZV je izmedju 30te i 32nedelje..Ima jos da se radi vaginalni i rektalni iscedak u 36 sedmici-test na streptococus B..Posle toga ide se jos na ginekoloske preglede(i dalje jednom mesecno)..
Ja sam ,recimo,zadnji ginekoloski odradila u 36 nedelji(sad sam 39+3)i imam jos jedan-na dan termina..Ako se ne porodim do tog dana,treba da se javim u bolnicu,gde urade UZV,CTG,pregled i u zavisnosti od stanja me puste kuci ili zadrze..Ovde se,uglavom ceka prirodni pocetak porodjaja(mislim na niskorizicne trudnoce,bez pratecih bilo kakvih tegoba)sto znaci da ti nece davati indukciju samo zato sto si 'probila'termin 3 dana,recimo..

I inace-kompletno vodjenje trudnoce je sto vise prirodno,od pocetka,do kraja..Ali opet zavisi,od stanja trudnice..Ja sam prva tri meseca pila folnu, i sad zadnjih mesec dana gvozdje jer sam blago anemicna..Nista vestacki vitamini,nikakvi dodaci..Sve se kroz hranu i zdrav zivot nadomescuje..
I na kraju-sve ima svoje pozitivne i negativne strane..

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 63
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
13.10.2010 21:34:35   
mikica sa
Cao Lenaa
hvala ti za dobrodoslicu user posted image  i cestitam na majcinstvu user posted image user posted image user posted image
Nadam se da ste i ti i bebica dobro i zdravo i da uzivas u majcinstvu...ja sam stigla do 12.nedelje i u ponedeljak imam kontrolu...vidjecu sta ce reci i kako to sad izgleda. Konacno su prestale mucnine i bolje sam...nemam vise ni gadjenja na odredjenu hranu. Sve u svemu, ok sam...mada,ima trenutaka kad smo mi zene otkacene ili bolje receno same pa svasta razmisljamo...pitam se,obzirom da sam vec jednom imala spontani,do kad smijem da radim (radim posao gdje se dosta kreces,saginjes i slicno), kako ce mi teci trudnoca, kakav ce biti porodjaj, kakvi su uslovi za majku i dijete (mislim na vrtice i ostalo), onda se opet pitam sta ako dobijem otkaz jer vidim da poslodavac nije bas najsretniji itd...iskreno,nemam pojma o tome kako ce to sve izgledati,da li doktor ide sa mnom kad se poradjam (imam obicno osiguranje,ne poluprivvatno), doktor mi je Svicer pa se pitam da li je pametnije imati nekog naseg zbog jezika i odnosa prema pacijentima jer je ovaj moj prilicno sluzben...hm...ne znam...
Draga Lenaa,pisi mi sve sto ti padne na pamet jer ja imam hiljadu pitanja u glavi user posted image
Veliki pozdrav i jos jednom hvala

(odgovor članu lenaa)
Direktna veza do poruke: 64
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
26.10.2010 19:32:12   
vukosava
IZVORNA PORUKA: minavb

IZVORNA PORUKA: Urbana

I kako sam rekla uglavnom imaju troje dece, ja kod njih nikad nisam cula za lekove u trudnoci, za otvaranja, lezanja i neki osecaj da je trudnoca bolest.


A jel tamo nema ni pobacaja, krvarenja, kontakcija, anemije, urinarnih infekcija?


unkcionise sistem, jer sutra si ti mozda ta ili mozda tvoja zena.....


Evo u americi... naravno da ima svega toga....kad krvaris kazu to je normalno sve dok ne napunis 3 uloska u roku 2 h tad se javi doktoru... ako ti ne prodje na donji ves ili ako je samo mrlja kazu da je to normalno da se cesto desava ... da se plod namesta ako je jako rano... ili da je grlic koji je veoma oset_ljiv se nekako povredio da ce zarasti ako ne predje u bas bas krvarenje od gore navedenog broja ulozaka u koliko sati (oni valjda malo to posmatraju kao prirodnu selekciju). medju katolicima je kontracepcija tabu tema, abortus je zabranjen u dosta drzava (u ovoj u kojoj ja zivim) tako da zene kad zatrudne to je to, beba se ceka... slazem se da kad imaju imaju u proseku vise dece, evo moj sef ima 3, zamenica sefa departmana 5 komada itd...

za kontrakcije kazu da su apsolutno normalne, imaju i ime - braxton hicks i kazu da se na taj nacin materica priprema za pravu stvar... kazu ako pocne znaces kad stvarno pocne... u bolnicu ulazis kad su ti kontrakcije na svakih 5 min...

sve u svemu trudnoca je aspolutno zdavo stanje cak sto se i zdravstvenog sistema tice (meni licno zdravstvo nista ne pokriva mada imam dva zdravstvena osiguranja jer kuc kuc za sad nema problem - sutra mi pocinje 35 nedelja i do sada me obicni pregledi kostali 1250 dolara sa samo jednim UZ)... valjda bi pokrili da imas neki problem... al ovde je noc u bolnici samo prenociste 1000 dolara pa svi gledaju da ne dodju do bolnice... ja na primer ne jedem nista slatko odkad sam zatrudnela, ekstremno se trudim da se pridrzavam svega sto mi kazu - najvise zbgo $$$$$

i da - radicu do pred porodjaj, sta da se radi... posao je sedeci ispred kompjutera ... ima u wc-u kao neki mali dvosed pa odem tamo i malo legnem na stranu kad me bas dole pritisne pa sacekam da prodje...

nekako ova tema predje u objasnjavanje ko je radio ko nije radio do porodjaja, mislim da to nije poenta ove price, vise je da zene koje su u inostranstvu iznesu svoja iskustva jer verujte garant nijednoj nije lako da bude X kilometara (nekad i hiljade su u pitanju) od svojih najblizih, mama itd koje bi im objasnjavale ili drugarica koje su trudne ili imaju decu... npr ja citam ovaj forum kao bibliju, knjige i dvd-ove iz biblioteke jer oko sebe ne znam ni jednu trudnicu, nit znam mame sa malom decom, samo dve zene...

meni puno znaci da procitam da je neko jos u mojoj situaciji sto se tice nemanja trudnickog i kakvo je gde porodiljsko... svako je od nas u drugoj zivotnoj prici i treba jedne druge da razumemo ne sad da se pravdamo jedna drugoj sta je koja radila a koja nije, jel da... nijedna trudnoca nije ista nit je ijedna zena drugoj ista... zato su i ovakvi forumi super....

a evo jedno iskustvo mene "trudnice u svetu" = siroki povoj, da ili ne? ja ovde nemam nigde da nabavim svedske pelene, trazim pokusavam da nadjem tako da eto i to mi je rebus... cak nisam ni videla obicne pelene da nisu pampers... i citam sad forume vrsljam trazim gledam misljenja... a ovde gde sam vecina ljudi u stdentskoj varijanti nema u kuci ni ves masinu nego moras napolje da nosis ves da peres... tako da biti pampers ili ne biti pampers za nas ima jos jednu novu dimenziju... gde prati pelene, nema ni 100 stepeni celzijusa otkuvavanje, masine su im sa mnogo manjom temperaturom a i javne su tako da ko zna ko pere ves tamo... tako da ce se najverovatnije svesti na kucnu radinost i pranje u lonicma kao sto su nekad nase bake radile verovali ili ne

a ako govorim u ime zena "u svetu" cesto smo u drugoj vremenskoj zoni tako da i kad ostavimo poruku na forumu ona stize iz druge vremenske zone kad niko nije online pa se cesto i utopi u moru ostalih, niko je ne iskomentarise... al sta sad...

tako da - ko je radio do kad je radio, nema to nikakve veze, kad ko moze moze, kad ko ne moze ne moze.... ja rado ne bi sad radila da me neko pita, al ako odem na porodiljsko nema parica... a sad nam svima treba parica....

< Poruku je uredio vukosava -- 26.10.2010 19:40:20 >

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 65
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
30.1.2011 21:03:17   
mikica sa
Da,baš kao što kažeš, ovo je preraslo u pitanje ko je radio, ko ne. Kriza je, kažu poslodavci, i onda im je to glavni izgovor za sve.Ovdje je tako, radiš maltene do zadnjeg dana jer je to stanje a ne bolest. Meni se,npr. desilo prije dvije nedelje da sam otišla na pregled u bolnicu (prvi put) i od silne nervoze mi skočio pritisak na 155/100 i pul 106. Odmah su se uspaničili i zadržali me od dva do sedam popodne. Na kraju sam završila na neonatalnom odjeljenju i tu se smirivala do kraja. Onda se pritisak smirio, zahvaljujući divnoj babici koja nema više od 25 godina ali je extra. Tek tad su povjerovali da sam ok i da mi je i kod kuće pritisak inače ok. Čak ni u takvoj situaciji ne bi mi dali bolovanje, jer navodno nemaju medicinski razlog, svašta!
Što se doktora tiče ovdje, ja sam zadovoljna. Od samog početka sam išla kod privatnog ginekologa koji mi je svaki put radio UZ plus kasnije, kad sam prešla kod našeg doktora  (jer ipak njima više vjerujem) on mi je radio redovno i bris. Možda je to zato što sam ja ponijela neke smjernice od naših doktora obzirom da mi se davno desila situacija pa sam morala određeni period biti u bolnici, uglavnom znam šta moram da pitam i šta očekujem od njih da mi urade. Plus, jako sam naporna kad je zdravlje u pitanju a pogotovo od moje bebe user posted image  i čim bilo šta ne znam a mislim da moram znati, ja reagujem. Tako sam insistirala i da mi urade RAC i genetička istraživanja. U trudnoći se ovdje ne plaća ništa jer si pokriven mjesečnim osiguranjem koje sam plaćaš. Jedino što ja vidim ovdje kao vrstu diskriminacije je to da,ako si osigurana običnim osiguranjem, nemaš  nikakve privilegije nego si u sobi sa više trudnica (što i nije tako loše) i doktor koji te porađa nije onaj koji ti je vodio trudnoću. Plus, u bolnici ideš uvijek kod nekog drugog, to je malo bez veze jer se osjećaš kao papagaj kad non stop isto ponavljaš.
Eto, tako je to ovdje...

_____________________________

rodila sam andjela 05.04.2011. :)))

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 66
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
21.2.2011 14:24:58   
eni26
Ja samo znam da ovde gde sam ja , kad saznas da si trudna , zakazuju ti pregled tek za mesec dana, kao nema potrebe ranije! Ja sam se bas nervirala oko toga , jer sam prvi put izgubila bebu i bilo mi je hitno bas da saznam da je sve u redu! I sto se tice dr stvari ,vidim da je drugacije , kad citam kako se radi po Srb , a kako na zapadu.Svako ima svoj sistem!

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 67
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
11.5.2011 20:52:32   
Verus


Imas 12 nedelja prava ne placeno.  Ako imas dovoljno skupljenog godisnjeg odmora i bolovanja, koristis to i dobijas platu.  Cim to potrosis onda si na neplacenom.  Mnoge zene nemaju para da ne rade 3 meseca, pa onda ide ovo:
6 nedelja posle vaginalnog porodjaja
8 posle CR

Ja sam bila na mirovanju oko 3 meseca, pa sam ispucala onih 12 nedelja (inace bih uzela to iako je neplaceno).  Tako da sam dobila 6 nedeljauser posted image

Amerika i Australija su iste, najgore.  I to clanku o tome koji sam citala u National Geographicu.  Spominju Sloveniju kao najbolju, a nudi isto sto i Srbija i te zemlje tu oko nas....

IZVORNA PORUKA: Verus RR

Super Irence!  Ja sam prva sigurno 3 meseca pumpala nocu...beba doji na jednoj a ja drugu prikacim i pumpam (elektricna), ma ne znam ni kako sam isla na posao kad nisam nikad spavalauser posted image
znam da je off, ali me bas zanima, a i ima veze s temom.
kad tamo morate da pocnete da radite posle porodjaja?
ako ima tema, prekopiraj.



< Poruku je uredio Verus RR -- 11.5.2011 20:53:03 >

(odgovor članu eni26)
Direktna veza do poruke: 68
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
21.7.2011 3:17:23   
vukosava

IZVORNA PORUKA: Verus RR
Inace, imala sam jako puno UZ..vise ne znam ni koliko...jedan u 6oj nedlji, pa opet u 8oj, pa u 12 za prvi ekspertni UZ, pa u 19 za drugi ekspertni UZ..




Koje osiguranje imas? Ja sam imala UnitedHealthcare i Medicaid Emergency i samo jedan UZ u SAD toku cele trudnoce u 21. nedelji. Cudi me da se toliko razlikuje, mozda jer radis u zdravstvu ili sta li...

Moja jedna drugarica je sad tek zatrudnela niko nece da joj zakaze UZ isto se nervira jako...

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 69
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
21.7.2011 9:34:19   
Brand new mama
'Ajd da ja pohvalim naše Švabeuser posted image pošto sam već i drugog žabca rodilauser posted image . Ovdje se kod ginekologa ide u privatne ordinacije-princip koji je kao trebao proraditi kod nas,znaci:kucni doktor,ginekolog i svi ostali su privatnici koji imaju ugovor sa vasim osiguranjem. Sa prvim bebcem sam imala super doktoricu koja mi je mimo 3 ultrazvuka koja su redovna radila uz svaki pregled bez naplate,a stvarno nikad nisam bila kod pristupacnijeg i boljeg ginekologa.Nije mi bio naplacen ni test na trihomonijazu(ako sam pogresno napisala,sorry) kao ni za dijabetis.Od 28 nedjelje je obavezan ekg bebe i pregledi su na svake dvije nedjelje...I onda ja dodjem u Worms kod doktora koji mi je i utvrdio trudnocu-kad ono-nema uz,nije mi provjerio da li se otvaram...lik je stari doktor i skroz je opusten prema svemu.Uradili su samo ekg,bebac je bio super i cao.Ja sam se isplakala ko kreten i promjenila ginekologauser posted image .Posto sam u ovoj trudnoci prenijela sedam dana imala sam preglede svaki dan.Tezina i pritisak se mjere svaki pregled,rade se tri provjere na trihomonijazu,3 uz,dodatna tri se placaju 80 eura, gvozdje se provjerava poslije 26 nedjelje svaki drugi pregled(cini mi se), ekg svaki put od 28.... Ja nisam radila prije bebaca,ali ovdje roditelji imaju pravo na 14 mjeseci placenog(dobija se 67 % od plate) i moze se djeliti kako zele-moze tata godinu na porodiljsko,moze mama...samo moraju da to bude u okviru prve godine zivota bebe.Ako zeli mama duze da bude kući-moze do tri godine,ceka je posao,ali je ne placaju 2.Mi nezaposlene dobijamo oko 300 eura i imamo placeno penziono(minimalno,naravno).Moj sin sad trazi "soti"pa moram da zavrsim pisanije

_____________________________

Steh auf, wenn du am Boden bist

https://www.youtube.com/watch?v=I3z-gqLGIKU

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 70
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
21.7.2011 15:28:32   
Lilla
Ja ne mogu bas pohvaliti Svedjane. U toku cijele trudnoce ovdje se dobiju dva rutinska ultrazvucna pregleda, jedan u 18. nedelji i zadnji u 32. Kad sam bila na pregledu saznala sam da postoji mogucnost da od jeseni ukinu taj drugi. Gledala sam ih u cudu. Za njih je normalno da trudnica za cijelu trudnocu obavi jedan ultrazvucni pregled u 18. nedelji user posted image  

Osim tih pregleda ide se na razgovore kod babice, u manjim ili vecim vremenskim razmacima, u zavisnosti u koje godisnje doba se trudnoca zadesila i koliko srece odredjena trudnica ima. Neke imaju malo vise srece pa dobiju prvi razgovor relativno brzo po prijavi, recimo za 10-ak sedmica. Ja sam jedna od tih. Iskreno, od toga nisam dobila nista. Rekla mi je da ne treba da pusim i pijem, da vodim racuna o ishrani i da se krecem... Drugi razgovor sam imala u 16. nedelji. Tada me izvagala, izvadila krv (hiv, krvna grupa, secer, zeljezo...), i poslusala srcanu radnju bebe. Sve gotovo za 15 min. Imam zakazano vrijeme 10/8, u 25. nedelji. Tada ce valjda da mi mjeri stomak i opet slusa srce.

Meni kao trudnici je to sve razocaravajuce, posebno kada citam da trudnice u Srbiji rade ultrazvuke svakih par sedmica. Naravno, postoji i ovdje mogucnost da se ode privatniku, kod koga su liste cekanja preeeeduge, pa je pitanje da li cu i tu doci na red na pregled do poroda. Da ne pominjem cijenu pregleda koja je caa 150 e za obicni ultrazvuk. Eto, da ne duzim vise, tako to otprilike izgleda za trudnice ovdje.

_____________________________

"Divno je biti nekome nesto, divno je biti tebi sve...Sve dok te drzim cvrsto za ruku, nikog na svijetu ja se ne bojim!"

(odgovor članu Brand new mama)
Direktna veza do poruke: 71
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
21.7.2011 16:03:09   
Anoniman
lilla user posted image  bas im je bezveze sistem. znaci, ide se samo kod babice u toku cele trudnoce?

(odgovor članu Lilla)
  Direktna veza do poruke: 72
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
21.7.2011 16:14:34   
Lilla
Da, svaka trudnica dobije svoju babicu koja prati trudnocu. To pracenje je zasnovano na mjerenju pritiska, slusanju srca bebe i mjerenju stomaka. Nikakvi ginekoloski ili ultrazvucni pregledi ne dolaze u obzir, osim u slucaju komplikacija. Sjecam se samo kroz koju muku sam prosla da bih akutno dosla na ultrazvucni pregled u 8. nedelji jer sam imala manje krvarenje. Kao, to je normalno. Sve im je normalno, sasav narod user posted image

_____________________________

"Divno je biti nekome nesto, divno je biti tebi sve...Sve dok te drzim cvrsto za ruku, nikog na svijetu ja se ne bojim!"

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 73
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
21.7.2011 17:07:50   
Verus
Imala sam oko 18 prvi put, a evo 3 vec do sada a sad sam u 14oj nedelji....

vuko imam UKHMO (university of kentucky HMO) koji je pod Humana provajderom.  Jako sam zadovoljna, sve provere, ako ima ista sumnjivo provere itd.  E sad, ja sam imala taj tromb 2007 pa iako se vodim kao "normalna trudnoca" oba puta kad sam zatrudnela radili su UZ da provere da li ima srcane radnje, da bi mi odredili terapiju fraxiparina (tj. lovenox ovde u SAD).  Onda naravno UZ za FTS u prvo trimestru, pa sad sledeci imam tek u 20oj nedelji 9og septembra. 

Prva trudnoca je iziskivala vise UZ jer beba posle mog skorog poroda u 26 nedelji nije vise dobro rasla (ubedjena sam da je od steroida koje sam dobila u bolnici), pa onda je nivo vode pao, pa mi je grlic bio skracen i tako.  Puno razloga za vise UZ. 

Ali iskreno: nadam se da ovaj put necu imati vise od ovih nekoliko user posted image

Novim mamama je tesko jer zele SVE da znaju i da je SVE ok, ali bebica zaista raste i ako je ne vidimo, i bolje je da je sve u redu i da se ne mora na puno pregleda.
IZVORNA PORUKA: vukosava


IZVORNA PORUKA: Verus RR
Inace, imala sam jako puno UZ..vise ne znam ni koliko...jedan u 6oj nedlji, pa opet u 8oj, pa u 12 za prvi ekspertni UZ, pa u 19 za drugi ekspertni UZ..




Koje osiguranje imas? Ja sam imala UnitedHealthcare i Medicaid Emergency i samo jedan UZ u SAD toku cele trudnoce u 21. nedelji. Cudi me da se toliko razlikuje, mozda jer radis u zdravstvu ili sta li...

Moja jedna drugarica je sad tek zatrudnela niko nece da joj zakaze UZ isto se nervira jako...

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 74
   RE: Trudnice i porodilje u svetu
10.12.2011 18:23:58   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tasha RR 

Jasna1 se nalazi u Londonu i piše: 

Bas mi je drago cuti da ste tako ljubazne, vec odavno nisam imala tako lijep prijem. Englezi nisu bas nesto pristupacni. 
Ovdje se ne moze ici direktno u bolnicu / ginekologu na pregled nego se za sve ide samo obicnom doktoru, koji obicno sam napravi ginekoloski pregled i ostalo (tlak/tezinu itd). i kaze sve sto on zna reci, sto nije bas puno. Onda se ide u bolnicu jer se u bolnici radja ali ja sam bila pod dojmom da ce mi doktorica odmah dati uputnicu za bolnicu ali ona se samo nasmijala i rekla to da cekam da mi se bolnica javi itd. A to tko zna kada ce, bas glupo. Cijeli im je sistem los. Prolsi put kad sam bila kod doktora, njenog kolege, jer imam strasne probleme sa stomakom a ovdje bas ne znaju sto mi je, doktor mi je rekao da "ako zatrudnim vjerojatno cu odmah ozdraviti". Ma nisu normalni. Inace imam gastritis i neku kilu kraj zeluca (hiatus hernia). 

A kad je moja starija sestra (isto ovdje) rodila nije znala ni duzinu djeteta (niti sad zna) sto je kod nas prvo sto kazu - tezinu i duzinu. Nisu dijete bili ni ocistili nego joj ga onako prljavo dali. 
Ma meni dodje onda zlo kad pomislim da ce i meni tako a kod nas cujem kako sve rade, i mjere dijete i testiraju a ovdje u biti nista od toga. /nego samo daju brosuru pa ti sam kod kuce mjeri i radi sto hoces.


Jasna prvo nadam se da ste ti i tvoja beba dobro. Vidim da je ovo pisano odavno, ali posto imam licnog iskustva sa istom zemljom i od pre i od posle ovog posta zelela sam da ga podelim.
Postoje (barem) dve bitne cinjenice koje su zene koje su pisale o Engleskoj propustile da kazu:
1. Zdravstvena nega u ovoj zemlji je potpuno i apsolutno besplatna za sve koji imaju prijavljeno boraviste. Dovoljno je da ste usli sa studentskom vizom i necete platiti nijednu posetu lekaru. Lekovi se placaju, ali su deca u stalnom obrazovanju, TRUDNICE i penzioneri oslobodjeni placanja. Isto vazi i za stomatoloske intervencije.
2. Ovde je porodiljsko GODINU DANA + GODISNJI koji vam se tokom te godine nakupio. Prvih 6 nedelja dobijate 90% plate a pojedini poslodavci dopune do 100%. Naredne 33 nedelje dobija se nesto ispod £600 (€700) mesecno. Nakon toga moze se uzeti neplaceno do godinu dana, ali mame obicno dodaju placeni godisnji koji se za 39ned nakupio i onda se vracaju na posao koliko im odgovara- 2,3,4 dana nedeljno puno ili skraceno radno vreme.
Po zatrudnjivanju (6-8ned trudnoce po poslednjoj menstruaciji) se zakazuje pregled kod lekara opste prakse ili u klinici za planiranje porodice. Ja jos uvek na nestrucnog lekara ni posle dugog niza godina ovde nisam naisla. Placeni su za odgovornost koju snose i ne rade za drzavu vec za kliniku/bolnicu koja ima reputaciju da opravda. Ja sam zivela na par mesta (doduse sve su bile bogatije oblasti i nemam iskustva sa severom i "rough" delovima Londona) i imala prilike da vidim kako izgleda i privatna nega i bolnice (opciono privatno zdravstveno koje ne pokriva porodjaj) ali i obicno zdravstvo. Osim lista cekanja nisam primetila razliku ni u odnosu prema pacijentima, ustanovama ili tretmanu stranaca (to bi me od ove zemlje narocito iznenadilo).
Doktor uzme osnovne podatke- datume, opste zdravstveno stanje, porodicna istorija, izmeri visinu i tezinu, pritisak i posavetuje vas u vezi mesta porodjaja. Sve sto vas interesuje sve ce vam odgovoriti, odvojice dva termina za vas. Onda ce vas registrovati sa ustanovom u kojoj zelite porodjaj (ja sam u prvoj trudnoci imala izbor od 3+ porodjaj kod kuce) i sa tamosnjim babicama. Babica ce vas kontaktirati izmedju 8 i 10ned. Tada idete u ustanovu u kojoj cete se poroditi i rade se testovi krvi, urina, pritisak i naravno upoznate se sa zenom koja ce vam verovatno pomoci da vasu bebu donesete na svet. Imace ih vise, upoznacete tokom kontrola vecinu, ali jedna ce biti vasa, voditi vam beleske i posecivati vas posle porodjaja. Na porodjaju (ako ste srecni i sve prodje prirodno) necete ni videti lekara, babice su visokokvalifikovane za taj posao.
Izmedju 11 i 13ned radi se prvi uz. Ponude vam i analizu nuhalnog nabora ili triple test i to sami odlucujete da li zelite raditi. Nakon toga je i mniocenteza opciona ako ima naznaka problema.
Sa 20ned vam je drugi ekspertski uz, proverava se plod, pokreti, plodova voda itd.
Babicu cete videti sa 16, 28, 34, 38, 40ned. Sa 36 cete videti lekara i nakon toga se radi i test na GBS. Babice ce vam na svakom pregledu proevravati urin, dimenzije, otkucaje, polozaj i velicinu opipavanjem posle 28ned. Sa 28 i 34ned radi se i test krvi. Testira se i tolerancija na glukozu zbog gestacijskog dijabetesa.
Ako nesto u medjuvremenu nije u redu (ili vi mislite da nije- citaj zene kazu da su prokrvarile i odmah su hitan slucaj) ici cete lekaru i dalje na posmatranje. Ja sam bila na ctg-u u osmom mesecu jer sam istegla ligament ispod stomaka.
E sad nekome prija i treba potrebna nega u trudnoci, meni licno nije. Ako vam se trudnoca vodi kao rizicna necete se moci poroditi kod kuce i u "maternity unit". Moracete u bolnicu, a ja to nisam zelela. Nisam zelela da mi se deca rode u zauzetim bolnicama sa sterilnim sobama. Htela sam porodjaj u vodi, u pastelno obojenoj sobi sa prigusenim svetlom i tihom, opustajucom muzikom. To se dobija sa skolskim trudnocama, ali ne i nakon 5-6uz ili bilo kakve sumnje da nesto moze da krene po zlu.
Kad se najavite za porodjaj savetuju vas da sacekate kontrakcije na 5min jer porodjaj u opustenoj, kucnoj atmosferi brze i lepse napreduje. Bolnicka sredina ume da ga uspori. Kad stignete citaju vas plan za porodjaj (ali obicno ga jedna od babica vec ima jer im ga date u ranijoj trudnoci) i ohrabruju vas da ostanete aktivni, koristite loptu, beanbag, stolicu za ljuljanje, kvaku, stepenice, masazu, TENS, menjanje pozicija, kadu, ma sve i sva. Lezanje na ledjima ce probati da obeshrabre. Jedna babica je tu non-stop, druga dolazi u zavrsnoj fazi jer je ona zaduzena za bebu.
Nakon porodjaja se beba ne kupa iz jako dobrog razloga. Bela supstanca kojom joj je koza pokrivena stiti je od infekcija. Beba se hvata na peskir, brise i stavlja mami na grudi za PRVI PODOJ. Dodir koze o kozu je neizmerno bitan za mamu i bebu, za njihovu vezu, smanjenje stresa. Dok mama izbaci posteljicu beba se meri (ja jesam cula i tezinu i visinu, i obim glave i kuci ponela slike svega toga, i santimetre kojim su vrsena merenja i sve beleske babica tokom trudnoce, porodjaja, boravka u bolnici, poseta babica po izlasku-citav medicinski fajl, crno na belo), pregleda je pedijatar, da joj se vitamin K. Onda tata (ako nije dotad) dobije bebu na mazenje jer i on i koliko god jos ljudi pozelite prisustvuju porodjaju. Pupcanik takodje preseca ko god vi pozelite, ako je sve u redu bez zurbe, dok beba doji, kad prestane da pulsira.
Nakon toga se kuci ide kad god- iz "maternity unit" vec posle 3-6h. Ako je plodova voda bila zelena zadrzace vas duze, ali uglavnom ne vise od 24h ako nije carski.
Po odlasku kuci babice dolaze vama 7-10dana. Proveravaju mamu i bebu, dojenje, pomazu sa pupkom i kupanjem ako ima potrebe.
Citavo moje iskustvo zasnovano je na skolskoj trudnoci (osim istezanja ligamenta) i brzom, prirodnom porodjaju. Znam kako izgleda jako zauzeta noc u jako velikoj bolnici, ali samo reci hvale imam. Osoblje je jako profesinalno, ali je vecina i prostupacna. Imala sam jako dobru podrsku i pomoc sa dojenjem, savetima nege rane, donosenjem vode i svega sto mi je trebalo, presvlacenjem. Posto je baby friendly imala sam bebu uvek kraj sebe, ali mi jeste nudjena pomoc kad je plakala.
Eto, to je moje iskustvo. Ja sam imala tu srecu da znam sta da ocekujem jer ljudi oko mene su tamo citav zivot proveli. Imala sam i prilike da cujem 100-ak iskustava mama sa kojima sam se sretala na casovima nege bebe, bebi masaze, bebi kafeima opet sve besplatno... Par pijateljica su mi zdravstveni radnici, jedna bivsa babica i znam i njihova detaljna iskustva sa bolnicom i maternity unit.
I da, zaboravila sam opet da pomenem da je SVE BESPLATNO- porodjaj, medikamenti, nega za mamu do bebinog prvog rodjendana. Epidural-potpuni i pokretni, petidin, etinox (gas&air)- sve dostupno na zahtev. Ako ste naveli u planu za porodjaj od ranije sve ce vas cekati u samo vasoj sobi za porodjaj spremno cim pristignete. U maternity units jedino epidural nije dostupan.
A sa Srbijom takodje imam iskustva- sve od privatnog lekara, preko uz-a svakog meseca, strepnje da li je beba porasla dovoljno pred svaki sledeci i brige da li su stetni po bebu. To sam menjala za opusteno, prirodno drugo stanje, naucila da osluskujem svoju bebu, da obracam paznju na njene udarce, mazim, pricam, citam i pustam joj muziku... Nisam strepela od odnosa lekara, od toga da li ce da izmisle novu analizu zbog para ili zato sto je stvarno potrebna, nisam nikad cula za lekove za odrzavanje trudnoce, ne znam im imena. Od svih zena koje znam dvema je porodjaj bio izazvan, ali, da sve ne bude idealno, znam ih vise sa prerano rodjenim bebama. Ali obzirom da je UK medju prvima u svetu po neonatoloskim odeljenjima i nezi ni za jedno lose iskustvo ne znam. Jedna je prijateljica izgubila bebu u 16.ned zbog genetskog nedostatka i sindroma koji je otkriven na uz, ali je bio preozbiljan i nista se nije dalo uciniti. Ostalo- nisu pile lekove, radile su do kraja, neke su imale preeklampskiju, nekima je porodjaj ranije krenuo, ali ipak nista alarmantno...

(odgovor članu lenaa)
  Direktna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće
Krvarenje u prvom tromesečju trudnoće je znak da postoji mogući problem.
Spisak porodilišta u Srbiji - Beograd
U Srbiji trenutno postoji 76 zdravstvenih ustanova u kojima se naše buduće mame mogu poroditi. Pogledajte spisak za Beog...



Anketa

Пелене.
пеперутка16

Када сте почели да одбијате своју бебу?

Click Here