|
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
 | Stranica: [1] |
Korisnik | |
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 6.4.2009 0:15:40
|
|
|
|
Ptičica
|
Zgodna stvarčica! Lepo kaže moj drugar da ćemo uskoro svi biti kiborzi!!!
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 6.4.2009 0:19:16
|
|
|
|
Verus
|
Aaaaa steam cells, tj. maticne celije, da da, sad znam na sta mislis, to je dooobra ideja, ali ovde jaaako puno kosta...IZVORNA PORUKA: eugenija "Svijet je zahvatila nova moda zamrzavanja i skladištenja pupkovine tek rođene djece koja se kasnije koristi ako se dijete razboli Kada je krajem svibnja ove godine rođena Tea Henry, ponosni su roditelji, slavni nogometaš Arsenala Thierry Henry i njegova supruga Nicole Merry, izvijestili medije da su pohranili matične stanice iz bebine pupkovine. U slučaju da djevojčica kasnije oboli od leukemije ili neke druge bolesti krvi i ... ... imunološkog sustava te bi joj se matične stanice mogle transplantirati te poslužiti kao "eliksir života”." Više na VIJESTIMA Za NJU - KLIK
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 6.4.2009 9:02:44
|
|
|
|
eugenija
|
Što se tiče pohranjivanja matičnih stanica iz pupkovine kod nas, za Srbiju i BIH ne znam - znam za zakladu "Ana Rukavina" u Hrvatskoj .. gde se mogu pohraniti u donacije, a sada evo teksta koji kaže da se planira otvoriti i Banka za vlastite potrebe. Koje su mogućnosti pohrane krvi iz pupkovine u Hrvatskoj? U svijetu, pa tako i u Hrvatskoj postoje dvije vrste banaka, dobrovoljna i privatna, odnosno Banka umbilikalne krvi za vlastite potrebe. U nekim zemljama su to odvojene institucije, dok u drugima pod istim krovom djeluju i dobrovoljna i privatna banka. Pravilnikom o radu banaka umbilikalne krvi, koji je donijelo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, regulirano je da su ove dvije banke pod istim krovom, s time da privatni dio banke ne smije biti veći od 30 posto ukupnog kapaciteta banke. Za sada je s radom započela Dobrovoljna banka, a predviđamo da će do kraja godine s radom početi i Banka krvi iz pupkovine za vlastite potrebe, koje će se nalaziti u Zavodu za kliničku transfuziologiju Kliničkog Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku KBC Zagreb, Kišpatićeva 12. A evo lista bolesti koje je moguće lečiti matičnim stanicama: Koje se bolesti liječe transplantacijom matičnih stanica krvi iz pupkovine? Svakim danom sve je više bolesti koje se liječe transplantacijom matičnih stanica krvi iz pupkovine: Maligne bolesti - Akutna limfocitna leukemija
- Akutna mijelocitna leukemija
- Kronična mijeloična leukemija*
- Mijelodisplastični sindrom
- Neuroblastom
Nemaligne bolesti: - Adrenoleukodistrofija
- Amegakariocitna trombocitopenija
- Blackfan-Diamond sindrom
- Dyskeratosis congenita
- Fanconi anemia
- Gunther-ova bolest
- Hunter-ov sindrom
- Hurler-ov sindrom
- Teška aplastična anemija
- Kostman-ov sindrom
- Lesch-Nyhan-ov sindrom
- Osteopetroza
- Teška kombinirana imunodeficijencija (SCID)
- Talasemija
- X-vezan limfoproliferativni sindrom
Izvor
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 6.4.2009 16:59:31
|
|
|
|
Verus
|
Mislim da cu o ovome bas jako razmisliti....kod mene u bolnici se vadi bebama krv iz pupcane vrpce, i onda mi to testiramo da vidimo koja su krvna grupa, i tu se to zavrsava, posle se ta dragocena krv-baci! bas tuzno
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 15.9.2009 10:56:19
|
|
|
|
SUPER MAMA
|
Zanima me dali u Srbiji moze da se skladiraju maticne celije?I gde?Jer iskreno nisam upucena a bi zelela da znam.hvala
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 15.9.2009 10:59:34
|
|
|
|
Anoniman
|
u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoji, međutim najvjerovatnije da će se napraviti, i koliko sam upućena pravi se peticija koja će biti poslana parlamentu jer je to zaista neophodno. Naravno peticiju su opet napravile žene sa sestrinskog portala RR.BA i ako Bog da uspjeće
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 15.9.2009 11:10:24
|
|
|
|
guppy RR
|
SUPER MAMA, baš ovaj forum i rubriku je omogućila firma koja to radi, oni su naš partner u ovom projektu Matične ćelije. Njihove informacije možeš naći u RUBRICI Matične ćelije (KLIK OVDE) u delu "Ringerajin partner", pa ih nazovi. U rubrici do koje sam ti dala link imaš više informacija o svemu.
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 15.9.2009 12:01:16
|
|
|
|
eugenija
|
IZVORNA PORUKA: Vučko.ba. u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoji, međutim najvjerovatnije da će se napraviti, i koliko sam upućena pravi se peticija koja će biti poslana parlamentu jer je to zaista neophodno. Naravno peticiju su opet napravile žene sa sestrinskog portala RR.BA i ako Bog da uspjeće
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 15.9.2009 13:00:57
|
|
|
|
Delijagirl
|
Moja skolska drugarica koja se je porodila pre jedno 6 meseci u Slo. je to uradila platila je oko 2.500 hiljade za hranjenje ćelija za 20 godina. Po meni je to super jer znam nebrojno primera gdje bi mogla decica da se spasi ako bi imali mogucnost lecenja sa maticnim ćelijama.
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 15.9.2009 22:06:39
|
|
|
|
Leki 77
|
Mi smo pohranili maticne celije. Sama procedura prijavljivanja je veoma jednostavna. Otisli smo u njihove prostorije, popunili jedan formular, potpisali ugovor i uzeli potrebnu opremu, a celokupna administracija je ostala na njima (deo sa odobrenjem od nadleznih organa jer se iznosi genetski materijal iz zemlje). Naravno, opremu je neophodno poneti u porodiliste (nikako ne drzati u frizideru, oni vam to naglase, ni pre, a ni posle uzimanja uzorka) i naglasiti osoblju da cete pohraniti maticne celije. Po uzimanju krvi iz pupcanika, suprug ili bilo ko, odnese sve to u njihove prostorije, a oni to salju prvim sledecim avionom u Holandiju (ako se dobro secam). Potrebno je tada poneti i sve njihove papire, kao i dati im info o dr koji vas je porodio. Nije nuzno znati ime deteta, to je neophodno tek kada dodje vreme za izdavanje atesta, sto je otprilike mesec dana kasnije, a do tada ste i po nasem vazecem zakonu morali prijaviti dete. Tek kada dobijete potvrdu da je uzeta dovoljna kolicina maticnih celija (sto nije nuzno vezano za kolicinu krvi uzete iz pupcanika) i da je njihov kvalitet zadovoljavajuci, uplacujete 1500e + pdv (cena iz marta ove godine u Beogradu). Nakon toga, dobijate i atest. Ukoliko maticne celije ne ispunjavaju neophodne uslove , ako se dobro secam, placate samo 90e, sto je iznos transporta.
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 15.9.2009 22:09:21
|
|
|
|
Leki 77
|
U Bgd-u na adresi : Novi Beograd, Bulevar Mihajla Pupina 10i, v.p. 23, YBC, tel./fax 011-2146-762 (to je deo YBC-a ka nekadasnjoj kineskoj ambasadi, praktisno tacno preko puta).
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 15.9.2009 22:17:01
|
|
|
|
SUPER MAMA
|
Hvala guppy RRna informaciju, bogme vec razmisljam i ja za sledecu bebu da deponujem maticne celije.
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 19.11.2009 17:13:57
|
|
|
|
guppy RR
|
Ima li ovde još trudnica koje planiraju da deponuju ćelije?
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 19.11.2009 17:22:54
|
|
|
|
Verus
|
guppy, mm i ja razmisljamo jos uvek....narucila sam paket i stigao je, sad ne znam sta cu na kraju napraviti. MM kaze da ne treba "slutiti zlo" i raditi to a opet, ne znam.... Ovako je ovde: 1995 dolara u startu da se sve odradi, plus jos neke administrativne fees, pa onda 120 dolara godisnje za odrzavanje. E sad, oni garantuju da je njihov metod ocuvavanja tako dobar, da AKO dodje do toga da se celije moraju korisiti i ne pomognu detetu, vracaju sav novac nazad koji si do tada dao, plus 50 000 dolara odstete...e sad, dal bi se tog obecanja i pridrzali ko zna...
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 19.11.2009 17:24:11
|
|
|
|
guppy RR
|
da, sve je to lepo na papiru. A da šaljete u Belgiju direkt nekako? Jel to može/sme?
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 19.11.2009 17:45:40
|
|
|
|
Verus
|
Ne sve se odradjuje u SAD, oni imaju par svojih institucija
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 19.11.2009 17:46:14
|
|
|
|
Verus
|
NE znam za Belgiju...jel mislis da su oni bolja opcija? Ne znam nista o njima...IZVORNA PORUKA: guppy RR da, sve je to lepo na papiru. A da šaljete u Belgiju direkt nekako? Jel to može/sme?
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 19.11.2009 19:10:32
|
|
|
|
guppy RR
|
U Belgiji je banka matičnih ćelija od firme Cryo-Save koja radi u Srbiji i Sloveniji.
|
|
|
|
|
RE: Pohranjivanje matičnih stanica 19.11.2009 19:30:30
|
|
|
|
LillyT
|
Dragi i ja planiramo da deponujemo celije, ali tek drugog ili treceg deteta, kazu da je dovoljno da se uzme od jednog, najbolje poslednjeg Meni se dopala ideja da doniramo celije od prvog deteta, medjutim, sada zbog ove gripe je tesko doci do bilo koga u Institutu za majku i dete i porazgovarati sa nekim od nadleznih. Sledece godine ce se otvoriti banka i kod nas i verujem da ce biti novcano povoljnije i da ce biti dostupno velikom broju parova.
|
|
 | Stranica: [1] |
Anketa
Да ли ваши дечаци додирују пенисе?
пеперутка16
Мој син од три и по године додирује свој пенис непрестано и неће да престане. Пробала сам разне начине да га одвучем, али не функционише. Волела бих да ми неко ко је имао сличну ситуацију напише како ју је решио. Хвала.