|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
12.9.2010 21:25:40   
Verus
Kako i kada ponuditi čvrstu hranu
user posted image Uvođenje novih namirnica u bebinu prehranu bi trebalo biti ugodno vrijeme i za mamu i za dijete. Mama bi trebala imati pozitivan stav o tome i pustiti dijete da joj bude vodič.
Kada se krene s nadohranom promjeni se bebina stolica. Neće biti jednako česta, bit će tamnija i može sadržavati komadiće hrane.
Dojeno dijete se već pomalo upoznalo s raznim okusima preko majčinoga mlijeka čiji okus ovisi o hrani koju je majka jela i dijelu dana u kojem beba doji. Ovo može pripremiti bebu na hranu koju će jesti za obiteljskim stolom.
KADA POČETI
Većina djece pokazuje znakove spremnosti za uzimanje čvrste hrane negdje oko polovice prve godine života.
Ti znakovi su:
može sjediti
- izgubljen refleks kojim dijete automatski gura jezikom hranu iz usta
- spremnost na žvakanje
- sposobnost uzimanja hrane rukom i stavljanje u usta
- smanjen zahtjev za dojenjem koji se ne može povezati s bolešću, izlaženjem zuba ili promjenama u rutini
Ako dijete oko šestoga mjeseca života iznenada želi više dojiti i ta situacija potraje 4-5 dana unatoč čestim podojima, možda je vrijeme za uvođenje čvrste hrane.
Ako je dijete puno mlađe od 6 mjeseci nemojte žuriti s nadohranom, jer se onda ovi česti podoji najčešće mogu povezati sa skokovima u razvoju ili promjenama u rutini.
Majčino mlijeko je prirodna i sasvim dovoljna hrana za najmanje prvih 6 mjeseci djetetova života. 1997 American Academy of Pediatrics počinje preporučati isključivo majčino mlijeko prvih 6 mjeseci života. 2001, SZO mijenja preporuke, od prijašnjih da se čvrsta hrana uvodi između 4. i 6. mjeseca života, na odgađanje nadohrane do 6. mjeseca djetetova života.
Jednom studijom iz 2001. (Naylor and Morroow) se pokušala odrediti optimalna starost u kojoj su donesene, zdrave bebe spremne za uvođenje čvrste hrane uzimajući u obzir četiri biološka sustava kod majke i djeteta: djetetov imunološki sustav, djetetov razvoj probavnoh sustava, djetetov razvoj oralne motorike i utjecaji dojenja na majčinu plodnost.

Zaključeno je da isključivo dojenje najmanje 6 prvih mjeseci:
pruža potrebnu imunološku zaštitu djeteta u jednom jako osjetljivom periodu
- daje sve nutricionističke sastojke potrebne za normalan rast i razvoj
- dozvoljava djetetu da sazrije dok oralna motorika ne bude spremna za čvrstu hranu
- odgađa vraćanje majčine plodnosti
 
ISKLJUČIVO DOJENJE je davanje samo majčinoga mlijeka. Davanje čajeva, vode, adaptiranoga mlijeka i sl. uz podoje NIJE isključivo dojenje.
Postoji dosta razloga zašto odgoditi uvođenje čvrste hrane do 6. mjeseca djetetova života. Evo nekih:
 
Smanjeni rizik od razvoja alergija - U obiteljima koje imaju povijest alergija, rano uvođenje nadohrane se može povezati s alergijskim reakcijama kao astma, dermatitis, alergije na hranu i alergijski rinitis (Saarinen i Kajosaari 1995). Dok je dijete isključivo dojeno, komponente majčinog mlijeka štite djetetov digestivni trakt, reducirajući rizik da strani proteini uđu u bebin sustav i uzrokuju alergijsku reakciju. Oko šestog mjeseca života dijete počne proizvoditi dovoljno IgA antitijela da bi moglo spriječiti apsorpciju antigena hrane kroz crijevnu stijenku, reducirajući tako mogućnost alergija na hranu.
 
Povećana sposobnost probavljanja čvrste hrane - Djetetov digestivni sistem sazrijeva prvih 6 mjeseci života. Prije nego je sistem spreman na ostalu hranu, većina čvrste hrane se slabo probavljaju i mogu uzrokovati neugodne reakcije.
 
Osigurana ispravna prehrana preko majčinog mlijeka - Što više nadohrane (pod ovim se podrazumijeva i čaj, voda, sokovi...) dijete uzme, manje će pojesti majčinog mlijeka i tako će majka početi proizvoditi manje mlijeka. Rano uvođenje nadohrane povećava rizik od ranog prestajanja dojenja.
 
Smanjeni rizik od infekcija uha
 
Smanjeni rizik koji sa sobom nosi unošenje neekološki uzgajane hrane
 
Brzi gubitak težine za majku
 
Dijete neće početi bolje spavati ako uvedete čvrstu hranu
Mnogi roditelji su se naslušali priča kako će im dijete početi spavati cijelu noć kada krenu s uvođenjem čvrste hrane. Međutim, ovo narodno vjerovanje nema potporu u činjenicama. Studije ne nalaze razliku u shemi spavanja isključivo dojene djece od djece kojima se dala čvrsta hrana prije spavanja (Macknin 1989, Keane 1988)

Sva djeca nisu spremna na nadohranu u istome periodu života. Gledajte dijete, ne kalendar, da bi prepoznali djetetove znakove spremnosti. Ako beba odbija nadohranu, pokušajte ponovno za tjedan ili dva. Neka djeca koja imaju alergiju na određene vrste hrane mogu biti skroz nezainteresirana za čvrstu hranu do svojih 8, 9 mjeseci života. Ovo može biti sasvim prirodna zaštitna reakcija. Nemojte se brinuti. Mnogo djece se sasvim lijepo razvija i raste na samo majčinome mlijeku.
 
Anemija je jako rijetka kod dojene djece. Zdravo, doneseno dijete ima zalihe željeza koje su dovoljne za najmanje prvih 6 mjeseci života kada se kombiniraju sa željezom iz majčinoga mlijeka. Količina željeza u mlijeku je mala, ali se jako dobro apsorbira (20-40%, u usporedbi s 4% iz adaptiranog mlijeka), a i dojena djeca ne gube željezo kroz stolice kao to sto rade djeca na kravljem mlijeku. Na količinu željeza u majčinom mlijeku ne utječu nadomjesci željeza koje majka uzima.
 
KAKO UVODITI NADOHRANU
Najbolje vrijeme za davanje nadohrane je kasno jutro ili rano poslijepodne. To je najčešće i najmirniji dio dana za većinu djece. Ako dijete nije zainteresirano, stavite mu stolicu kraj oca ili majke da gleda kada ostatak obitelji jede.
Prve žličice hrane bi trebale značiti uvođenje nove metode hranjenja, ne zamjena za majčino mlijeko. Zato podojite prvo, zatim ponudite hranu. Na ovaj način vam se proizvodnja mlijeka neće smanjiti a dijete će biti zaineresiranije za istraživanje novog ako nije gladno.

Uvijek nudite jednu po jednu namirnicu u periodu do tjedan dana. Na ovaj način možete odmah uočiti na sto dijete reagira (ako reagira). Iako dijete starije od 6 mjeseci ima znatno manju šansu od razvoja alergijske reakcije nego mlađe dijete, ipak je reakcija još uvijek moguća. Počnite tako da djetetu date 5 ml (4,7g ili manje) hrane i polako povećavajte količinu. Ovisno o starosti bebe, majka možda želi usitniti ili smiksati hranu i pomiješati s vodom ili svojim mlijekom.
 
Alergijske reakcije mogu biti:
- osip, urtikarija, pelenski osip
- hripavost, astma
- začepljenje nosa, simptomi prehlade
- crvene oči i svrab
- infekcija usne šupljine
- iziritiranost, plač, kolike
-  probavne smetnje, povraćanje, zatvor, proljev
 
FINGER FOOD
Skuhana mrkva ili grašak, na primjer, mogu pomoći djetetu da trenira motoriku prstiju i koordinaciju. Uvijek budite kraj djeteta dok samo jede da bi mu mogli pomoći u slučaju da se krene gušiti, iako se to događa jako rijetko. Primjeri hrane koja se može jesti prstima su:
- naribano voće i povrće
- kruh od cjelovitih žitarica
- nezaslađene žitarice za doručak
- usitnjena meka hrana
- zamrznuti grašak ili borovnice
 
KOJU HRANU DATI?
Princip je isti i za bebu i za cijelu obitelj: Hrana što bliža svome prirodnom obliku ima to veću nutricionističku vrijednost.
 
Banana, avokado, krumpir
Banana je hrana koju većina djece voli. Jednostavna je za dati, svježa je, sadrži više hranjivih tvari od žitarica i rijetko uzrokuje alergijske reakcije. Isto tako avokado i skuhani krumpir. Upozorenje – krumpir koji je zelen, makar i samo dijelom, nikada ne dajte djetetu.
 
Meso
Preporuča se njegovo rano uvođenje jer sadrži dosta željeza i proteina. Vegetarijanske obitelji mogu dati hranu koja je zamjena za meso.
 
Cjelovite žitarice i kruh
Preporučamo vam da žitarice dajete bez ikakvih zaslađivača. Djeca ih više vole ako su napravljena na majčinu mlijeku nego na vodi.
 
Svježe voće
Znatno je bolje davati svježe voće od onoga u konzervama koje u sebi sadrži dosta šećera. Sirovu, oguljenu jabuku ili krušku možete strugati žlicom i davati djetetu. Kruške, šljive i dinje su također dobre. Djetetu starijem od 8 mjeseci možete dati sezonsko voće.
 
Povrće
U krumpir, koji je odličan izbor za početak nadohrane, nemojte dodavati maslac i ostale mliječne proizvode. Kuhana mrkva se sviđa većini djece. Ostalo povrće nudite kuhano jedno po jedno. Nije neuobičajeno naći komadiće povrća u peleni.
 
Mliječni proizvodi
Svježi sir i jogurt se mogu početi davati kada je dijete 9 ili 10 mjeseci staro. Uzrokuju znatno manje alergija nego kravlje mlijeko. U ovoj dobi možete početi i s maslacem ili margarinom.
 
HRANA KOJU BI TREBALO IZBJEGAVATI U PRVOJ GODINI ŽIVOTA
 
Kravlje mlijeko je česti alergen. Dijete na dojci nema potrebe za kravljim mlijekom u tijeku cijele prve godine života.
 
Jaja – počnite s tvrdo kuhanim žumanjkom jer je bjelanjak jaki alergen.
 
Kikiriki
 
Citrusno voće, suho voće, neke bobice
 
Pržena hrana
 
Hrana koja sadrži dodani šećer ili umjetne zaslađivače
 
Sol
 
Med nikada ne dajte djetetu ispod godine dana jer može sadržavati toksin botulinusa u tragovima koji dječji probavni i imunološki sustav ne može podnijeti.

U obiteljima s povijesti alergija treba biti posebno oprezan sa hranom. Nadohrana se tada ne bi smjela uvoditi prije navršenih 6 mjeseci života i majka bi trebala biti jako oprezna koju će hranu dati. Visoko alergična hrana je pšenica, kukuruz, svinjetina, riba, kikiriki, rajčice, luk, kupus, bobice, lješnjak, orah, začini, citrusno voće i sokovi, čokolada i sva ostala hrana koja uzrokuje alergijske reakcije kod nekog drugog člana obitelji ili se pokazalo da dijete reagira na nju preko majčinog mlijeka.
 
Hrana koja se ne bi smjela uvoditi prije godine dana zbog rizika od gušenja:
- lješnjak, orah, kikiriki
- grožđe (cijele bobice)
- kokice
- veći komadi kobasice
- sirova mrkva i sva ostala hrana koja se može slomiti u veliki zalogaj
 
UVOĐENJE ČAŠE
Dijete može biti spremno na uvođenje čaše između 6. i 8. mjeseca života. U njoj bi trebalo biti majčino mlijeko, voda, domaća juha bez dodataka soli ili male količine nezaslađenog voćnog soka ili soka od povrća.
 
SOK
Sokovi, kao i čvrsta hrana, zamjenjuju mlijeko u dječjoj prehrani. Zato ih treba davati minimalno u tijeku prve godine života. Nakon prve godine previše soka može uzrokovati probleme s prehranom.
 
Objavljeno: 4. lipnja 2003.
Izvor: LLLI, The Breastfeeding Answer Book
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
12.9.2010 21:26:36   
Verus
Dragi moji moderatori.  Znam da postoji tema za kasice, ali smatrala sam da je ovaj tekst celovit, i veoma lepo sumira sve od dojenja, kasica, cajeva, uvodjenja hrane, koje i kada itd. 

Ako mislite da ga treba prebaciti, no problemuser posted image

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
12.9.2010 21:33:43   
Podrum Š.
Ti si draga moja CARICA user posted image .
Moje iskustvo sa prelaskom na drugu hranu (osim sisanja) sa Darkom je bilo loše iskustvo. Nije hteo ništa.
Do godine dana... A lepo je napredovao bez obzira na to. Živa sam se pojela zbog toga. Pa je onda počeo da jede slaninu user posted image  (Lala)...
I tako, malo po malo, i dan danas ne jede sve što bih ja želela (ja sam freak za zdravu ishranu)  ali zdrav je, lepo razvijen i sve je ok...

_____________________________

...s vrha brda svaka staza vodi nizbrdo...

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
12.9.2010 21:36:24   
Verus
user posted image  tako je lep tekst da sam ga morala staviti...naravno, lepo kaze da su neka deca spremna sa 4 neka sa 6, neka cak i kasnije....

Ja i dalje ne znam da li da uvodim prvo recimo kuvanu sargarepu, ili da opet pokusam kasicu od pirinca?  Videcu sta kaze pedijatar, ali uvek cenim iskustva drugih mama kao sugestijuuser posted image

Ona opet naglo raste, opet sisa na svaka 3 sata i 2x nocu...a mozda je i polako spremna za vise....

(odgovor članu Podrum Š.)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
12.9.2010 21:41:11   
Anoniman
Svaka čast Verka, odličan članakuser posted image

(odgovor članu Podrum Š.)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
12.9.2010 21:42:14   
anajid
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
12.9.2010 21:42:49   
Verus
user posted image  meni je bas trebao ovakav neki, lep sumiran, bez puno trte mrte tamo-vamo, nego sve crno na belo!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
13.9.2010 8:12:03   
Anoniman
Evo josh jednog teksta na ovu temu user posted image

Mame koje su tek dobile bebe, ali i one koje ih uskoro očekuju, verovatno su već upoznate sa većinom stvari koje se tiču ishrane beba. No, postoje i neki noviteti iz ove oblasti koji još nisu stigli da uđu u stručnu literaturu. Naša sagovornica dr Olivera Todorović, pedijatar iz Doma zdravlja “Palilula”, nedavno se vratila s evropskog kongresa gastroenterologa-pedijatara, na kome su iznete novine o prehrani beba u prvih godinu dana i onim namirnicama za koje se smatra da mogu da izazovu alergije. Osnovno pravilo je da beba koju majka doji kreće s prehranom sa punih šest meseci, a one koje su na veštačkoj ishrani, to jest, na nekoj adaptiranoj mlečnoj formuli, sa punih pet meseci. 
 Prvo pirinčana kaša
– Prvo što bi trebalo da se uvede bebi i u jednom i u drugom slučaju to je pirinčana kaša. Ona je neutralnog ukusa, nije ni slatka ni slana i daje se prva da bi deca kasnije mogla lakše da prihvate i ostale vrste hrane. Dobro prokuvani pirinač se potopi u majčino mleko, ili u adaptirano, tako da se napravi kao kremasta supa – kaže doktorka Todorović.
I ranije je bilo poznato da se u ishranu beba najpre uvodi povrće, jer je ono neutralnije od voća i jer se na taj način sprečava da se beba navikne na slatki ukus. Međutim, neki pedijatri i danas savetuju najpre jabuku, pa šargarepu, pa bananu. To, kaže naša sagovornica, nije dobro i trebalo bi ovim redom: krompir, šargarepa, zatim tikvica, a onda se detetu mogu dati i kelj, karfiol i keleraba.
Bitno je napomenuti da se ove vrste hrane ne uvode odjednom, nego najpre jedna vrsta hrane, sačeka se dva, tri dana, pa se zatim uvodi sledeće povrće i tako redom. Takođe je veoma važno naglasiti da mama mora svako od ovih povrća da uvodi u ishranu bebe posebno. Ne treba smiksati dve, tri vrste hrane u istu kašicu da eventualno ne bi došlo do neke alergijske reakcije.
– Iako se alergije na ovo povrće retko javljaju, ipak je njihovo pojedinačno uvođenje bolje. Na taj način ćemo znati zbog koje namirnice je došlo do eventualne alergijske reakcije – naglasila je doktorka Todorović.
Deset___ak dana do dve nedelje nakon uvođenja povrća u ishranu bebe mame slobodno mogu da krenu i s voćem, ali moraju da paze da i njega daju odvojeno, u posebnim obrocima.
Kruška pa jabuka
Interesantno je da je po novom načinu prehrane baš kruška voćka koja se prva uvodi u bebinu ishranu. Ranije se smatralo da je kruška teška za varenje, ali kolege gastroenterolozi ističu da nije tako i da je ona neutralnijeg ukusa od ostalog voća. Tek se nakon kruške uvodi jabuka, a nakon nje banana, breskva, pa kajsija. Meso se uvodi u ishranu tek kad beba napuni sedam meseci, nakon što je beba probala svo povrće i voće. Najbolje je najpre joj dati belo meso kratkih vlakana, a to su pileće belo i, po novom načinu ishrane, meso zeca. Tek posle uvodi se teletina, govedina, a novitet je i mlada ždrebetina – ispričala nam je naša sagovornica.
Moguće alergije
U ranijem načinu ishrane važilo je i pravilo da se bebama ne daje riba pre nego što navrše godinu dana, da ne bi izazvala alergiju. Po novom načinu ishrane, kako kaže doktorka Todorović, meso ribe je čak poželjno uvesti u ishranu odojčadi od osmog meseca. Najbolje je dati najpre u malim količinama masnu morsku ribu (losos, tunu, skušu), zato što je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su veoma važne za razvoj mozga deteta.
– Međutim, ako u porodici postoji neko ko je alergičan na ribu, onda znači da je porodična anamneza opterećena i u tom slučaju moguće je da se alergija javi. U tom slučaju treba izbegavati ribu dok beba ne napuni godinu dana – napominje doktorka Todorović.
Kad beba napuni šest meseci može joj se u prehranu uvesti i žumanac s tim što on nema više onu važnost koju je imao nekada i ne mora da se forsira. Dovoljno ga je dati jednom, eventualno dva puta nedeljno i to prvo osminu, zatim četvrtinu, pa polovinu i na kraju celi žumanac. Važno je samo da bude veoma tvrdo kuvan. Izbegavajte da dajete belanac jer je on jak alergen i može da izazove reakciju. 

Zabranjeno
U ishranu odojčadi do godinu dana ne treba uvoditi so, jer ona opterećuje bubrege, šećer jer izaziva karijes, med jer je i on jak alergen. Takođe, med može da sadrži i neke bakterije kao što je kliostridijum botulinum, koje mogu da izazovu veoma teška oboljenja. Meko kuvani žumanac takođe je zabranjen jer se u njemu može naći salmonela, kao i mladi sir jer može da izazove neku listeriozu. Orah, kikiriki i crveno voće (malina, jagoda, višnja) takođe su jaki alergeni, kao i plodovi mora.
– I dalje u našem narodu postoji mišljenje da je kravlje mleko dobro za ishranu beba koje ne sisaju. Nažalost, to nije tačno. Ono sadrži mnogo soli i opterećuje bubrege. Sadrži i laktozu, šećer koji može da napravi mikroragade u crevima dok se dete ne navikne na laktozu i da izazove sitna krvarenja u crevima. Zbog velikih molekula belančevina, kravlje mleko može da dovede i do alergije – objašnjava naša sagovornica.
Po ranijem načinu ishrane, pre navršenog devetog meseca nisu se uvodile namirnice koje sadrže gluten. Po novom, bebama koje piju majčino mleko mogu da se od šestog meseca uvedu i namirnice sa glutenom – pšenica i ovas. Smatra se da majčino mleko sprečava glutensku enteropatiju. Zbog toga je potrebno stalno pratiti reakcije bebe. Ako se pokaže neka alergija na gluten, pokazaće se u tom periodu i onda se obustavlja davanje namirnica s glutenom.
Ako dođe do reakcije
Pedijatri kažu da se s ovakvim načinom ishrane, gde se vodi računa o redu, alergije retko javljaju, ali ako do toga ipak dođe, mama treba odmah da prekine s davanjem problematičnih namirnica i da se hitno javi lekaru u domu zdravlja.
– Alergije na neku hranu mogu se javiti u dva oblika. Ako se pojavi sitan osip, raš, ne mora odmah da znači da je alergijski. To će najbolje proceniti vaš lekar. Alergija na hranu češće se manifestuje pojavom urtikarija, odnosno velikih crvenih promena na koži. Te promene izgledaju kao da je bebu ožarila kopriva i malo su odignute od nivoa kože. Odmah treba obustaviti davanje hrane i javiti se najbližem lekaru. Kao reakcija na neku vrstu hrane mogu da se jave i proliv i povraćanje. Najčešće, alergije na kravlje mleko daju baš ovakvu kliničku sliku – kaže doktorka Todorović.
Ako primetite da se kod vaše bebe iznenada pojavio otok ispod oka ili na očnom kapku ili da joj se nadula usna prekinite obrok. Alergije, kaže doktorka Todorović, veoma retko mogu da budu jako burne, da je beba životno ugrožena. Ipak, ako primetite bilo koju od ovih reakcija, odmah se javite lekaru.


IZVOR

< Poruku je uredio Smeshkica -- 13.9.2010 8:25:05 >

(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
13.9.2010 8:22:20   
Jeca*
ja se sa ovim tekstom skroz slažem! hrana od šestog, odnosno od petog meseca, pa skroz polako, redom.


_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
13.9.2010 8:29:20   
Anoniman
Meni se jedino ne svidja shto nigde nishta ne spominju za decu koja su iskljuchivo na ad mleku...

Druga stvar je kad majka doji...pa nije luda da prekida dojenje i uvodi chvrstu hranu, i tako sebi smanjuje mleko...kad ga vetj ima... bila bi luda. Ali bebe koje su iskljuchivo na AD-mleku,i samo na AD-mleku...puno je 5 meseci... ja npr da im ne dajem chaj...kakile bi kamen....a otkad im dajem i pirinach, imaju finu mekanu, i redovnu stolicu...Naravno daleko smo od potpunog uvodjenja chvrste hrane...tako da im ni jedan obrok nije zamenjen niti smanjen...

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
13.9.2010 8:34:32   
Jeca*
Postoje posebne vrste AD mleka koje se daju bebama koje imaju otežano kakenje. Tako sam ja Luki davala Novalac IT i skroz smo sredili problem zatvora, a bez da smo prerano uvodili cvrstu hranu

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
13.9.2010 8:37:10   
Anoniman
Pa ja ne mogu da im dam taj IT, jer moraju da piju AR, bilo koje drugo mleko da dam, povrate... 

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
13.9.2010 9:54:30   
*Alexx*
Nije bitno da li beba sisa ili pije AD mleko. Jedno zamenjuje drugo. Iako je beba na AD mleku, preporuke su da se ne daje cvrsta hrana pre 6-og (eventualno petog) meseca. Drugo je to kad pedijatar preporuci raniji prelazak na cvrstu hranu (zbog nekih problema).


_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
13.9.2010 9:57:54   
minavb
I to je tacno. Sve sto im treba imaju u AD mleku, pa i tu ne treba zuriti, naravno , pod uslovom da ga lepo piju.user posted image
Inace, naleteh negde da AR mleka izazivaju zatvor kod dece, pa zato neke mamae bebama koje bljuckaju cesce daju Aptamil comfort nego AR mleka, posto je i to mleko dosta gusto i teze se vraca na gore.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
26.9.2010 4:05:57   
Verus
Do sada sam Heleni uvela: 

  • kuvanu sargarepu (izblendanu uz dodatak mog mleka toliko da bude kao gusta supa), i ono sto napravim obelezim datumom i sme da stoji u fizideru maximum 3 dana.  Dajem joj po 4 kafene kasike.
  • slatki krompir (yams): pecen u rerni dok jaaako ne omeksa, i opet, kada ugrejem porciju dodam malo mog mleka da razredim i da taman rashladim do pogodne temperature za jelo.
  • bundevu: pecenu u rerni na oko 200C sat vremena ili dok skroz ne omeksa, izblendano + moje mleko

Danas sam u rerni sa bundevnom ispekla jos yams krompira, i jabuka.  Sve sam blendala dok nije bilo gusto, poput griza, sa tim sto sam u yams krompir morala dodati vode jer je bio previse gusto.  Sve sam sipala u plasticne posude za led (kockaste) i stavila u zamrzivac da se stegne.  Potom sam te "kocke hrane" stavila u kesice za zamrzivac, napisala sta je u kesi i datum.  Ovo moze da stoji zamrznuto do 4 meseca. 

Po potrebi se izvadi kolicina (ja za sada vadim npr. 2 ili 3 kocke) i ostavi u posudi preko noci u frizideru da se otopi, ili jedno sat vremena na sobnoj temperaturi, ugreje u mikrotalasnoj 5-10 sekundi, dobro promesa da se izjednaci temepratura i moze se dodati ili maminog mleka (sto ja radim) ili AD mleka.

Od kupovne hrane sam joj davala sargarepu i yams.  Nasla sam i grasak izmedju ostalog gde su sastojci samo povrce i voda, bez limunske kiseline i konzervansa, tako da joj i to dajem.  Trudicu se da svake nedelje odvojim vremena da pripremim dovoljno hrane i zamzrnem, ali ako ne stignem: nek se nauci i na kupovnu.

(odgovor članu minavb)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
26.9.2010 8:17:27   
Anoniman
Verus, a je l' tebi zamrzavanje hrane jedini način, zbog posla?


(odgovor članu Verus)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
27.9.2010 14:01:59   
Verus
Kada ode mama i sva pomoc, tako cu morati.  Ako imam sveze dati joj to, a 2x nedeljno spremiti dovoljno da uvek ima domace...ako bas nema onda cu joj davati kupovno, ali stvarno zelim da sve bude spremljeno domace, i po mogucstvu sveze (znam da nije idealno,al kontam opet je svezije od teglice koja stoji dugo na polici).  Inace, moze da stoji u frizideru 72h tako da sada to radim: spremim pa za 3 dana...mada, kad razmislim mogu joj uvek spremiti na svaka 3 dana, a imati zamrznuto za svaki slucaj!?  Bas sam idiot...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
27.9.2010 14:10:45   
liliana
MOja beba neče da jede gotove (kupovne) kašice. Samo one koje joj ja spremim.

_____________________________

" BOŽE, ČUVAJ MI OVO PILE...
OVU MRVU ZLATA I SVILE..."

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
27.9.2010 14:15:13   
Anoniman
To sam Verka htela da te pitam - spremiš joj za tri dana, pa ako taj četvrti i ne stigneš, daš joj kupovnu, pa onda 5. dan spremiš opet za tri dana.
Mislim da je sve to bolje nego smrzavati hranu, znaš i sama da od bitnih stvari, tj elemenata manje više ništa ne ostane posle odmrzavanja. Po meni je bolje i dva dana kupovno, pa tri dana domaće, pa tako u kruguser posted image Ovo je samo savet, ti najbolje znaš da li će ti i to biti izvodljivouser posted image
Al eto, primer - šargarepi ili krompiru treba dvadesetak minuta kuvanja - ujutru ustaneš, uključiš, i dok se spremiš za posao-gotovouser posted image

(odgovor članu liliana)
  Direktna veza do poruke: 19
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
27.9.2010 14:58:57   
Shishica
Kako sad kukuruz alergen????

Ja bas rekla MM da danas kupi kukuruz secerac pa da joj kuvam i pasiram..... Smem li?

_____________________________

":)) Blesava mama...stavila bebu u stomak :))) .."
-Pazi Ema da ne padnes, budi pazljiva!
-Ne brini mama. Budicu pazljiva!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
27.9.2010 15:01:22   
Anoniman
Šiši, ako me sećanje dobro služi, kukuruz ne ide pre godinu dana. E sad, da i zato što je alergen, ne znam, ali moj Neša, sa dve godine, kad jede kukuruz, celu noć prducka kao odrastao čovek, budi me svakih pet minutauser posted image
Ne znam kako bi to podnela beba...

(odgovor članu Shishica)
  Direktna veza do poruke: 21
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
27.9.2010 15:03:02   
Shishica
A kako prave onda te pahuljice od pirinca i kukuruza user posted image

_____________________________

":)) Blesava mama...stavila bebu u stomak :))) .."
-Pazi Ema da ne padnes, budi pazljiva!
-Ne brini mama. Budicu pazljiva!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
27.9.2010 15:03:11   
Jeca*
ni slučajno bebi qqruz..ne tako maloj. Namucice mu stomacic

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
27.9.2010 15:03:51   
Jeca*
malim bebama se daju samo pirinčane, a kukuruzne znatno kasnije. To je ona priča o celijakiji, ne daj Bože

_____________________________

The price of discipline is always less than the pain of regret
Robin Sharma

(odgovor članu Jeca*)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Kako i kada ponuditi cvrstu hranu
27.9.2010 15:05:36   
*Alexx*
IZVORNA PORUKA: Nedja

Šiši, ako me sećanje dobro služi, kukuruz ne ide pre godinu dana. E sad, da i zato što je alergen, ne znam, ali moj Neša, sa dve godine, kad jede kukuruz, celu noć prducka kao odrastao čovek, budi me svakih pet minutauser posted image
Ne znam kako bi to podnela beba...



Hm... ja sam Andreju dala kukuruzne pahuljice (bez glutena, ali ja ne znam ni ima li glutena u kukuruzu) sa 6, 7 meseci. Ne znam da je alergen user posted image


_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here