Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
|
|
Korisnik | |
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 28.1.2011 9:37:21
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Snelle Rado, nemoj da se sekiraš, to je potpuno normalno. Tako je bilo i kod mog deteta. Samo nastavi još par dana to da neguješ onako kako ti je objasnila patronažna! nemamo mi patronažnu ja sam čistila hidrogeno posle kupanja i kapnem jod unutra i to je to
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 28.1.2011 9:38:36
|
|
|
|
Snelle
|
Onda mu stavljaj embecin mast i jod! U stvari ovako: očistiš pupak hidorgenom pa staviš embecin mast ili jod, mada sam ja stavljala po preporuci patronažne embecin mast.
< Poruku je uredio Snelle -- 28.1.2011 9:40:12 >
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 28.1.2011 9:41:40
|
|
|
|
Anoniman
|
Pokušaćemo tako...
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 28.1.2011 12:10:52
|
|
|
|
jovicaa
|
sto ga ne odvedes da vidi pedijatar? mi smo isli sto puta zbog pupka.. nije hteo da otpadne...
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 28.1.2011 15:21:38
|
|
|
|
choopa choops
|
Rado ja mislim da je to OK, ali iapk nazovi patronaznu ako imas broj, njoj je jos uvijek duznost da to pogleda, valjda.
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 28.1.2011 15:29:34
|
|
|
|
*Alexx*
|
Pupak ume da se čisti i po mesec dana - da tako izlazi sukrvica. Ako nije upaljeno, crveno, to je sve OK. Meni čak rekoše da ne čistim uopšte kad otpadne pupak. Ja sam nekoliko dana čistila jodom, pa prestala.
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 28.1.2011 16:23:34
|
|
|
|
Anoniman
|
Tek 15tog dana je otpao. I to 2 dana nakon st smo poceli da koristimo zuti prasak i hidrogen inkognito, to je po starom, a ne znam zasto je izbaceno
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 1.2.2011 9:24:27
|
|
|
|
yeeca
|
Aleksi je sinoc otpao pupak, jao kako smo se prepali inace 5-i dan, prekjuce smo izasli iz bolnice
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 26.2.2011 13:44:48
|
|
|
|
gabrijelaaa
|
Nega pupka Posebnu pažnju treba posvetiti nezi pupka. Za to su vam potrebne sterilne komprese i oktanisep sprej (malo pakovanje). Pupčani patrljak treba negovati dok ne otpadne, a pupčanu ranu dok potpuno ne zaraste (prestane vlažiti). Negu treba sprovoditi 2 x dnevno, najbolje ujutro i uveče, prilikom presvlačenja, a najmanje jednom dnevno, te dodatno ukoliko je gaza prljava ili se navlažila od urina. Osnovni cilj je što brže sušenje pupčanog patrljka i prevencija infekcije. Pupčani patrljak se brzo suši, za 3-4 dana, a za otprilike 7-10 dana otpadne. Pupčana rana zaraste obično do kraja druge nedelje života. Nega pupka bebu ne boli. Prvo pripremimo sve stvari da nam budu nadohvat ruke. Staru gazu odstranimo, a zatim sa čistim kompresama čiji kraj lagano natopimo oktaniseptom pažljivo očistimo okolinu rane, tj. kožu oko pupka i područje dna pupka. Zatim laganim pritiskivanjem, navlaženom gazom očistimo sam patrljak što će podstaći brže sušenje. Na kraju oktanisept u spreju nanesemo na pupčanu ranu i patrljak, a novom, čistom i suvom sterilnom gazom zaštitimo ranu. Iako danas postoje flasteri svileni ili papirni, bebina koža je još uvijek veoma osetljiva, i bolje je gazu pričvrstiti samo rubom benkice. Rub pelene je dobro spustiti (presaviti) tako da bude ispod područja pupka kako bi spriječili vlaženje pupka urinom. Jednokratne pelene možete u sredini izrezati u obliku slova U. Takva nega sprovodi se dok pupčani ptrljak ne otpadne, i dalje dok pupčana rana potpuno ne zaraste. U tom razdoblju se beba ne kupa u kadi, kako se rana ne bi navlažila. Negu pupka pokazaće vam patronažna sestra prilikom svoje posete i prvi put okupati bebu. Ukoliko vam se čini da rana počinje vlažiti i sumnjate na infekciju, obratite se svojoj patronažnoj sestri koja će ranicu pregledati i očistiti.
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 26.2.2011 13:50:19
|
|
|
|
gabrijelaaa
|
mom Pavlu jos nije otpao pupak...nadamo se da ce ovih dana...vikendom pedijatrijska sestra ne dolazi pa moramo sami da previjamo...ko za baksuz gospodin jutros se gospodin upiskio i namokrio i gazicu ...mm i ja smo sat vremena pokusavali da mu previjemo i nakraju je uspesno zavrsena misija..
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 2.4.2011 21:15:08
|
|
|
|
Chipsy
|
Drage moje, mom sestricu, koji se rodio pre 4 dana, otkrili su stafilokoku u pupku, sad je na antibioticima i moraju jos da ostanu u porodilistu! Da li je neko imao slicna iskustava? Help, sestra mi se bas sekira
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 4.4.2011 11:58:19
|
|
|
|
eni26
|
nama je otpao pupak 9. dan ! sad samo koristimo dyaseptil da dezinfikujemo
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 22.4.2011 13:51:53
|
|
|
|
dejana007
|
mom nikoli je sinoc otpao pupak, 10 dan, ostao je jos jedan mali deo u samoj rupici i to i dalje tretiram jodom 2x i stavljam gazu. deluje o.k videcemo sta ce reci patronaza posle praznika.
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 22.4.2011 22:23:11
|
|
|
|
AndreaK
|
Prvom klincu je pupak otpao deseti dan, dok sada malom nikako da otpadne, suv je ali stabilan...a danas je 2 nedelje kako se rodio...pa bas se pitam koliko to moze da traje... Patronazna nam je bila u sredu, a docice opet u utorak, do tada ja negujem pupak prema njenim instrukcijama... a koristim samo Oktani sept...
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 22.4.2011 23:41:41
|
|
|
|
bratzz
|
Mojoj sestri nije hteo sam pupakda otpadne pa je morala u bolnicu i pedijatar joj je vrsio neku intrvenciju i ubrzo posle toga je otpao. Moras da kontaktiras pedijatra.
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 22.4.2011 23:45:24
|
|
|
|
choopa choops
|
IZVORNA PORUKA: AndreaK Prvom klincu je pupak otpao deseti dan, dok sada malom nikako da otpadne, suv je ali stabilan...a danas je 2 nedelje kako se rodio...pa bas se pitam koliko to moze da traje... Patronazna nam je bila u sredu, a docice opet u utorak, do tada ja negujem pupak prema njenim instrukcijama... a koristim samo Oktani sept... Pa ne znam. Maloj od moje prijateljice je otpao nakon nekih 20 dana cini mi se. Mislim da je to OK. Radi kako ti kaze, valjda otpadne skoro
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 22.4.2011 23:51:48
|
|
|
|
Anoniman
|
Uf, pisala sam ja na nekoj od prethodnih strana. Luki je pupak otpao još u porodilištu, a Marku nikako, mislim da je tek 16ti dan, ako se dobro sećam. Već je bilo reči o lapisovanju, koliko je trajalo.
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 23.4.2011 10:30:55
|
|
|
|
dejana007
|
cula sam da vreme za otpadanje pupka ide i do 21 dan
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 23.4.2011 18:35:46
|
|
|
|
jelenadunja
|
Dunji je otpao 5-i dan
01.07.2010. 11:15 rodila sam andjela
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 23.4.2011 18:38:47
|
|
|
|
Olga75
|
hajde da ponovim jer smo izgleda mi rekorderi u trajanju pupcanog patrljka zvercica je rodjena 14 . 10 . a patrljak je otpao 17 . 11 . znaci mesec i tri dana
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 23.4.2011 18:39:12
|
|
|
|
MarijaBg
|
Mojoj bebi je jutros otpao pupak, 7-mi dan
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 23.4.2011 18:44:07
|
|
|
|
jelenadunja
|
01.07.2010. 11:15 rodila sam andjela
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 23.4.2011 22:13:26
|
|
|
|
Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: Olga RR hajde da ponovim jer smo izgleda mi rekorderi u trajanju pupcanog patrljka zvercica je rodjena 14 . 10 . a patrljak je otpao 17 . 11 . znaci mesec i tri dana
|
|
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 23.4.2011 23:23:16
|
|
|
|
choopa choops
|
IZVORNA PORUKA: Olga RR hajde da ponovim jer smo izgleda mi rekorderi u trajanju pupcanog patrljka zvercica je rodjena 14 . 10 . a patrljak je otpao 17 . 11 . znaci mesec i tri dana Woooohooooooooo znaci zvercica je od samog starta pokazala da ima karakter nece zeMska da se uklopi u kalupe, vec hoce da bude jedinstvena
|
|
RE: Kada je vašoj bebi otpao pupak? 23.4.2011 23:25:10
|
|
|
|
Olga75
|
ma , pusti to nevaljaloooo od samog pocetka
|
Anketa
Мажење беба.
пеперутка16
Да ли ваше бебе (6-12 месеци) воле да се мазе? Моја чак ни не слуша, само ме одгурује, пење се по мени, вуче,... чак ни не жели да се носи, само гледа да побегне. То ми је стварно чудно.. Какве су ваше?