|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Narodna predanja
29.9.2011 0:59:34   
vukosava
IZVORNA PORUKA: BubaMira

Interesantno! Vuka uvek izvuče neke linkove iz rukava. user posted image



Samo fakti, nista nagadjanja... user posted image

Aj na stranu bitke u ime ovih stvari, u svakodnevnom zivotu imas ovo non stop. Prosveceni protivu neprosvecenih. Vecita debata...

< Poruku je uredio vukosava -- 29.9.2011 1:01:58 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 51
   RE: Narodna predanja
29.9.2011 3:24:20   
minavb
Turci su izmislili pricu o  kaurinu koji je ubio Murata. Lakse je bilo vojsci i narodu servirati tu pricu, nego da je pometnja tokom boja iskoriscena da se Bajazit resi oca i domogne prestola.

_____________________________

Mina, persona non grata :)

Mišljenje je kao zadnjica - svako ga ima.I ne samo što ga ima, već ima i potrebu da skine gaće i drugima maše istim ispred nosa.

(odgovor članu vukosava)
Direktna veza do poruke: 52
   RE: Narodna predanja
29.9.2011 11:31:29   
Dove

IZVORNA PORUKA: verolino

Lazar je postavljen pred izbor-umreti u slavi za carstvo nebesko ili ziveti u ropstvu?
Kletva u pesmi daje pecat njegovoj sigurnosti. Ali on nije bio siguran da li ce njegovi vitezovi uciniti isto i kletvom ih je podredio najvecoj instanci, a to je Bog. Tacno je to sto je neko rekao da su pesme doradjivane, ali ovaj deo nije. To je opste mesto u usmenoj knjizevnosti okolnih naroda. Ima ga u skandinavskim epovima i grckim pesmama koje su pevali rapsodi. Ne znam da li ste citali Ilijadu, ali Ahil se nalazi pred slicnim izborom-ziveti bez slave ili umreti u slavi. I on bira smrt! Ovaj deo je verovatno uticao na "Lazareve reci". Bar tako kazu oni koji rekonstruisu narodnu knjizevnost.


E sad sam se bas bas iznenadila.Verku za predsednika.user posted image user posted image Odusevila si me majke mi.user posted image user posted image


_____________________________

S' neznoscu gledah stopa ti trag,
trag po snegu belom.
I znadoh da ces biti mi drag
drag u zivotu celom.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 53
   RE: Narodna predanja
29.9.2011 16:44:20   
Anoniman
Doveuser posted image
Na Filoloskom fakultetu u Beogradu narodnu knjizevnost predaje profesor Snezana Samardzija. Uzivanje je slusati tu zenu, a moze da je slusa ko god hoce. Predavanja su sredom od pola devet (tako je bar godinama bilo) u sali 11 odmah kod hola. Pa ko hoce nek izvoli. Ne pusta one koji zakasneuser posted image . Ponavljam, uzivanje je slusati je. Ja nisam mogla da se nacudim kakve tajne krije usmena knjizevnost i koliko su evropski narodi povezani u nacinu pevanja i internacionalnim motivima.
Moderatori, promenite naziv teme u narodna knjizevnost. Tematika je sira od predanja.

(odgovor članu Dove)
  Direktna veza do poruke: 54
   RE: Narodna predanja
29.9.2011 17:14:45   
vukosava
E, sto nisam to studirala... Od mojih predavanja moze samo glava da te zaboli...
A to je puk zivot i toliko toga zanimljivog.

Ja sam navela one knjige ne zbog nauke nego samo da dam primere kako itekako postoje zapisi o legendama i mitovima starih Slovena. A sto su to nemamo u nastavnom planu i programu, to stvarno ne znam. Da li zbog komunista, ili zbog nasih sadasnjih religizonih ubedjenja, ne znam. Ali definitvno mislim da bi bilo korisno znati vise o svom poreklu. Nikad ne mozes upoznati druge ako prvo ne upoznas samog sebe. Cula sam od jednog druga Grka da oni u Grckoj imaju u skoli dve istorije, jednu svoju i jednu svetsku. I to odkad krenu u skolu, i svo vreme fakulteta pa makar studirali elektrotehniku. Svoje postuju. Mozda to objasnjava zasto su sacuvali toliko stvari vezanih za svoje poreklo, istoriju i narodno stvaralastvo.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 55
   RE: Narodna predanja
30.9.2011 8:25:38   
Dove
Verolino,ja nemam ni mogucnosti ni vremena da odem tamo.user posted image Ali ne krijem odusevljenje kad naidjem na nekog ko je u nekim segmentima dobro "potkovan".Zato sam se najiskrenije odusevila svim tvojim postovima na ovoj temi.Svaka cast.user posted image user posted image user posted image

_____________________________

S' neznoscu gledah stopa ti trag,
trag po snegu belom.
I znadoh da ces biti mi drag
drag u zivotu celom.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 56
   RE: Narodna predanja
30.9.2011 9:33:50   
Anoniman
Hvala Doveuser posted image
Trudim se da negujem svoje znanje i struku.

(odgovor članu Dove)
  Direktna veza do poruke: 57
   RE: Narodna predanja
30.9.2011 18:01:53   
Dove
Ja sam zavrsila srednju skolu,treci stepen strucne spreme.Nisam nesto bas kao hodajuca enciklopedija.ali nisam ni tutumis.U smislu,ako me malisani nesto pitaju,znam da im odgovorim.Trudim se da pratim trendove,kao i da obnavljam i cuvam svoje znanje steceno u skoli.Bila sam odlican djak u srednjoj,prosek 4,86,ali to mi sad nista ne znaci,osim sto sam na sve to beskrajno ponosna.Udala sam se na selu,pa sam na neki nacin sebi onemugicila dalje prosirivanje vidika.
Primera radi,kupila sam sebi knjigu o musko zenskim odnosima,pa je konstatacija ostalih ukucana bila da je to lukzus...
Cak su se svadjali sa MM zbog toga.E zato kad vidim ili cujem zenu koja ima sta pametno da kaze mogu samo da pozdravim ili kao u tvom slucaju da se beskrajno odusevim.

_____________________________

S' neznoscu gledah stopa ti trag,
trag po snegu belom.
I znadoh da ces biti mi drag
drag u zivotu celom.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 58
   RE: Narodna predanja
2.10.2011 1:28:39   
Anoniman
Ne dozvoli da ti niko gusi zedj za knjigom. Bolje i da se posvadjas sa nima nego da ostanes gladna literature. Ja hvala Bogu nemam tih problema, jer svi u kuci vole da citaju, sem svekrve (sto se vidi po njenom recniku).

Da ne budem van teme (kojoj se jos nije promenilo ime), predanja vaja razlikovati od legendi, jer nisu iste prozne vrste.

(odgovor članu Dove)
  Direktna veza do poruke: 59
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
VIDEO: Za vas mame, koje ste se porodile c...
videophoto
Ima li među vama onih koje se osećaju nesavršeno jer je vaše dete rođeno carskim rezom? Da li ti je teško jer nisi mogla...
Prirodan izbor za miran san vaših mališana
Odabir pravilne i kvalitetne ishrane kojom ćete omogućiti da vaši mališani utonu u miran san predstavlja izazov za svako...
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here