|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   MRKH Sindrom
15.11.2010 21:34:51   
lavicamaja
Da li postoji neko sa tim problemom? Volela bih da cujem jos necija iskustva u vezi ovog sindroma.
Direktna veza do poruke: 1
   RE: MRKH Sindrom
15.11.2010 21:45:06   
Ana RR
Lavicamaja, dobro nam došla user posted image

Moram da priznam da sada prvi put čujem za MRKH sindrom, malo sam potražila po netu i pročitala šta je u pitanju.

Jel nam možeš ti ispričati nešto o tome?
Ne znam da li iko ima iskustva sa tim, ali svakako smo tu da pokušamo da pomognemo!

Pozz
Ana RR

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu lavicamaja)
Direktna veza do poruke: 2
15.11.2010 22:05:23   
lavicamaja
"MRKH sindrom podrazumeva urodjen nedovoljan razvitak vagine, grlica materice, materice i falopijanovih tuba kod zena koje imaju zenski genetski kod (46xx).Uzrok nastajanja je nepoznat. To je dakle, anomalija kada je zena rodjena bez materice, cerviksa(grlica materice) i u mnogim slucajevima vagine i zato ne mogu ostati u drugom stanju. Neke zene imaju rudimentarne ostatke materice, ili tuba. Spoljašnji izgled genitalija je potpuno normalan. Ucestalost ovog sindroma varira od studije do studije...uglavnom najcešce je da se jedna od 5000 zena rodi se sa ovakvim anomalijama. A poremecaj nastaje u periodu izmedju 4 i 6 nedelje trudnoce. On ukljucuje i jos neke druge propratne simptome, kao sto su anomallije/nedostatak bubrega, koštani problemi, gubitak sluha i dr., koje neke od nas imaju a neke ne. A javile su se kao posledica ove anomalije."

Verovatno si ovako nesto pronasla na netu. U sustini, to je to. Ne dobijes menstruaciju do 18. godine, odes kod lekara i kazu ti da menstruaciju nikad neces ni dobiti, jer je materica nedovoljna razvijene (kod nekih zenskih osoba i ne postoji, kao i vagina, koja je ili nedovoljna razvijena ili ne postoji).

Nadam se da sam pojasnila i da ce se pojaviti neka zena ili devojka, koja zeli da slobodno razmeni iskustva, jer jedino tako mozemo da se suocimo sa ovim strasnim problemom.

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 3
19.11.2010 16:49:29   
lavicamaja
user posted image user posted image

Direktna veza do poruke: 4
21.11.2010 11:09:01   
moja ciklama
ej lavicamaja,ne znam koliko si upucena u problematiku..nisam ni ja Bog zna sta, ali znam da
Prof. dr Dušan STANOJEVIĆ pokusava da, kod bas u zemlji uradi vestacku (tj. presade matericu nekom ko je rodio i ko ne zeli vise da radja , zeni koja zeli dete)matericu. Prvi slucaj, je uradjen pre dosta godina, i nije bas bio uspesan, ali sada imaju dosta nade. Cekaju odobrenje, mislim lekarske komore.
Vestacke vagine se rade odavno, i u tom poslu je pomenuti Dr. zaista odlican strucnjak.

Da, znam da se u nasoj zemlji godisnje rodi prosecno 5 zena bez vagine ili materice, i znam da se to desava svuda u svetu. U nekim zemljama, surogat je resenje, kod nas, na zalost, bitna je gej parada, za to smo sazreli, ali za surogat, taman poslauser posted image user posted image

Ko ne doživi to na svojoj koži onda ne može ni da zamisli kako to ume da boli i koliko to ume da te promeni.

Direktna veza do poruke: 5
21.11.2010 13:48:15   
lavicamaja
Znam za dr. Stanojevica, tj. cula sam za sve to, ali, iskreno, nisam nesto ozbiljnije razmisljala o tome.
Mada, kod mene je materica mala, nerazvijena, nije da je nemam. Tako da ne znam ni sama.
U nasoj drzavi je haos i o tome ne zelim da pocinjem raspravu, jer mislim da ne bi bilo kraja! user posted image
Hvala u svakom slucaju na informacijama.

(odgovor članu moja ciklama)
Direktna veza do poruke: 6
21.11.2010 16:00:13   
pepino
Lavicamaja ja ti na zalost ne mogu pomoci,ne znam nista o tom slucaju,samo mi se cini da mamina radna kolegica isto nikada nije dobila menstruaciju i nikada nije imala dijecu,na zalost!user posted image
Reci mi,ako ti naravno nije tesko o tome da pricas,sta kazu ljekari kod kojih si ti bila,jel bez menstruacija nemas nikada ni ovulaciju,nista...?

Direktna veza do poruke: 7
22.11.2010 14:01:40   
lavicamaja
Pepino, vidis, tad mi nista o tome nisu rekli, jer sam imala 16. godina, a mislim da su trebali. Jer sad kad razmislim, neke stvari mi nisu jasne, jer mislim da su trebali da nastave sa daljim analizama, a ne samo tako grubo da mi kazu: NECES NIKAD DOBITI MENST., MATERICA JE MALA, NERAZVIJENA I NECES MOCI DA RODIS. Samo su me poslali kod njihovog psihologa na razgovor, da bih kao lakse sve prihvatila i to je to. Radila sam i hormonski test i rekli su mi da je sve OK.
Kasnije je usledio strah i otpor prema doktorima i nikad nisam visse isla na pregled.
Ali, mislim da cu uskoro morati iako jos uvek osecam neku vrstu straha.
Samo ti mogu reci da me otprilike jednom mesecno, nekad i jednom u dva meseca, jako zaboli stomak sa desne strane, dole. Normalno sam razvijena, visoka, tezina u skladu, jer su mi rekli da su svi sekundarni organi lepo razvijeni, sto je posledica dobre funkcije jajnika.
Hajde, molim te, ako budes u mogucnosti, pitaj mamu da li se seca sta se desilo sa njenom koleginicom, bas me zanima njena prica.
P.S. Izvini, malo sam se raspisala. user posted image

< Poruku je uredio lavicamaja -- 22.11.2010 14:03:50 >

(odgovor članu pepino)
Direktna veza do poruke: 8
22.11.2010 23:07:44   
pepino
Bas tesko i tuzno je sve touser posted image
Nemas sta da se izvinjavas,ti pisi sta god znas i sta god imas da kazes,sigurno nisi jedina sa tim problemom i nace se neka osoba mozda kojoj ce znaciti to sto pises...
Ja cu naravno mamu pitati cim je vidim,iako pretpostavljam da mi nece znati reci puno toga,to je bilo davno,one su radile zajedno jos prije rata,njoj je muz umro ima vec bar par godina,naravno i sada je srecemo,ja da sam bolja sa njom i da mi nije nezgodno pitala bi je ja,ali stvarno mi je nezgodno,ali cu ja za svaki slucaj pitati mamu da li sta zna i javljam ti...

Direktna veza do poruke: 9
22.11.2010 23:13:49   
lavicamaja
Jeste, nezgodno je bas!
Ali, bilo kakva informacija bi mi znacila, neko iskustvo ili tako nesto. Jer cisto me zanima kako se drugi bore sa tim problemom, ako mogu tako da nazovem.
Hvala ti unapred. user posted image

(odgovor članu pepino)
Direktna veza do poruke: 10
5.12.2010 17:45:11   
pepino
Lavicemajo pitala sam mamu,ali ti na zalost nemam reci nista,ja sam pobrkala zene,ona za koju sam mislila da nije imala dijecu zbog slucaja kao tvog pogrijesila sam,ona je imala menstruaciju,ali za jednu njenu drugu radnu kolegicu su pricali da nikada nije dobila menstruaciju,mama ne zna da li je to istina,nikada sa njom nije o tome pricala,ta zena nikada nije ni postala na zalost majkauser posted image
Eto,zao mi je sto ti nisam mogla ni malo pomociuser posted image

Direktna veza do poruke: 11
6.12.2010 11:13:58   
lavicamaja
Ok, hvala ti puno na trudu da pomognes!
user posted image

(odgovor članu pepino)
Direktna veza do poruke: 12
6.12.2010 12:43:39   
Olga75
Lavicamaja , pregledah sada svoje beleske i evo sta sam nasla, nadam se da ce ti pomoci user posted image . Mayer-Rokitanski-Kuster-Hanser syndrom (MRKH) karakterise kongenitalna aplazija uterusa i gornjeg dela vagine. Javlja se kod 1 od 4500 zena . Kod tipa I je prisytna primarna amenoreja a perzistiraju sekundarne seksualne karakteristike i normalne spoljasnje genitalije sa normalnim kariotipom bez vidljivih XX hromozomskih anomalija . U principu etiologija MRKH je jos uvek nejasna  . Postoji i tip II koji je povezan sa displazijom Mullerovog duktusa , renalnom displazijom i cervikalnim anomalijama ( mogu se javiti i anomalije na srcu ).
Sto se tice terapije , koja tebe predpostavljam najvise zanima nasla sam ovo :
-nehirurska kreacija neovagine - koristi se Franck-dilatator
-hirurska kreacija neovagine :
  -Abbe -McIndoe operacija - disekcija spaga izmdju rektuma i besike
  -Veccheti-jeva operacija koja je mixtura hirurske i nehirurske metode
  -sigmoidalna coloplasitica
ali to su sve rekonstrukcije vagine.
Nasla sam i sajt koji je namenjen zenama sa MRKH -om
http://www.oocites.com/mrkhsindrom/
probaj da se informises tamo
pozdrav

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

Direktna veza do poruke: 13
7.12.2010 22:54:35   
lavicamaja
Olga75, hvala ti puno na trudu, mnogo mi znaci... user posted image
Rekla si da si pogledala u "svoje beleske", pa me zanima sta si konkretno mislila, tj. da li si o tome ucila ili... ?

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 14
8.12.2010 11:51:45   
Olga75
Nasla sam to u beleskama ginekologije, to je otprilike to ,  probaj da se informises na sajtu za koji sam ti dala link mada verujem da ti vec znas za taj sajt user posted image

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

Direktna veza do poruke: 15
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:

Kada je šansa da ostanem u drugom stanju n...
Do ovulacije dođe kad se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu.
Pitali smo ginek:periovulatorna paprasta s...
Ringeraja vam je dala priliku da pitate lekara sve što vas zanima u vezi ovulacije kao i rešenja problema sa njom. Farma...

Anketa

Мажење беба.
пеперутка16

Да ли ваше бебе (6-12 месеци) воле да се мазе? Моја чак ни не слуша, само ме одгурује, пење се по мени, вуче,... чак ни не жели да се носи, само гледа да побегне. То ми је стварно чудно.. Какве су ваше?

Click Here